Kako pokrenuti sigurnosnu provjeru vašeg Google računa

Poput mnogih ljudi, vaš je život na mreži vjerojatno uvelike vezan za Google, od pretraživanja i Gmaila do Google kalendara i YouTubea. Vaše računalo, telefon i tablet mogu se povezati s vašim Google računom. Možda čak posjedujete Pixel ili neki drugi Android telefon koji zahtijeva pristup Googleovim stranicama i uslugama.

Kao korisnik Googlea, kako možete sve podatke sa svog računa držati pod kontrolom tako da im nitko drugi ne može pristupiti? Sam Google pokušava pomoći sa Sigurnosnom provjerom, web-mjestom koje prikazuje vaše sigurnosne postavke i povezane uređaje kako biste ih mogli pregledati i izvršiti sve potrebne promjene.

Pogledajmo kako ovo funkcionira na PC-u i mobitelu.

Índice
  1. Kako pokrenuti Google sigurnosnu provjeru
  2. Provjerite povezane uređaje
  3. Pregledajte sigurnosne događaje
  4. Održavanje usluga trećih strana
  5. Potvrdite prijavu i oporavak
    1. Preporuka naših urednika

Kako pokrenuti Google sigurnosnu provjeru

Postoji više od jednog načina za pregled Googleove stranice sigurnosne provjere. Koristeći bilo koji preglednik, surfajte do Google web stranice, kao što su Google Search, Gmail, Google Calendar, Google Docs ili Google Play. Prijavite se svojim Google računom ako se to od vas zatraži. Kliknite svoju profilnu sliku ili ikonu u gornjem desnom kutu i odaberite gumb Google račun. Alternativno, možete ići izravnijim putem samo otvaranjem stranice Google računa (otvara se u novom prozoru).

Google sigurnosna provjera

Sada ste na početnoj stranici svog Google računa. Ako je Google otkrio potencijalne sigurnosne probleme, u odjeljku Sigurnost piše "Pronađeni sigurnosni problemi". U tom slučaju kliknite na poveznicu Zaštiti račun. Ako se ne otkriju nikakvi problemi, odjeljak umjesto toga kaže "Čuvamo sigurnost vašeg računa". U tom slučaju kliknite poveznicu Početak ako i dalje želite pregledati postavke.

Google sigurnosna provjera

Google razdvaja potencijalne sigurnosne probleme i stavke u određene kategorije: Vaši uređaji, Nedavni sigurnosni događaji, Pristup treće strane i Prijava i oporavak. Žuti uskličnik pokraj kategorije označava jedan ili više mogućih problema; Zelena kvačica je znak čistog zdravlja. Ipak, trebali biste pregledati sve kategorije. Pogledajmo svaki od njih.

Google sigurnosna provjera

Provjerite povezane uređaje

Odaberite kategoriju pod nazivom Vaši uređaji. Ova kategorija prikazuje sve uređaje na koje ste trenutno prijavljeni, kao i uređaje koje niste koristili neko vrijeme, poput starog Android telefona ili tableta koji možda više nemate. Da biste uklonili uređaj koji više ne koristite, kliknite gumb Ukloni pored njega.

Google sigurnosna provjera

Da biste provjerili na uređaju koji je prijavljen na vaš Google račun, kliknite gumb s tri točke () pokraj njega. Ako niste upoznati s tim uređajem, kliknite unos za "Ne prepoznajete ovaj uređaj?" Google zatim traži da promijenite lozinku. Također možete jednostavno ukloniti uređaj iz ovog izbornika.

Ako promijenite lozinku, morat ćete se ponovno prijaviti na svim svojim uređajima. Koliko god ovo zvučalo nezgodno, to je opcija koju ćete htjeti odabrati ako mislite da su vaš uređaj ili lozinka dospjeli u pogrešne ruke.

Pregledajte sigurnosne događaje

Vratite se na stranicu sigurnosne provjere, odaberite kategoriju Nedavni sigurnosni događaji. Ova kategorija prikazuje snimljene događaje, ako ih ima, kao što su prijave s vašim Google računom na određenim uređajima i promjene zaporke. Google će označiti događaje koji se dogode na svim uređajima i zatražit će od vas da potvrdite jeste li poduzeli tu radnju.

Google sigurnosna provjera

Odgovorite na pitanje jeste li poduzeli ove radnje. Ako je tako, Google će radnju smatrati odobrenom. Ako ne prepoznajete uređaj ili nedavni događaj, obavijestite Google. Zatim ćete biti upitani da promijenite lozinku.

Pregledajte sve nedavne sigurnosne događaje koji se odnose na vaš Google račun i uređaje klikom na Prikaži druge na dnu odjeljka Nedavni sigurnosni događaji. Ako vam jedan ili više događaja ne izgleda poznato, kliknite vezu na dnu za "Ne prepoznajete događaj?" U tom slučaju Google će od vas zatražiti da ponovno promijenite lozinku.

Održavanje usluga trećih strana

Vratite se na stranicu sigurnosne provjere, odaberite kategoriju za pristup treće strane. Ova kategorija podiže zastavicu ako ste uslugama trećih strana dopustili pristup vašem Google računu. Google sigurnosna provjeraNa primjer, ako postavite pristup Gmailu putem softvera za e-poštu, to će biti označeno kao pristup treće strane.

Ako sigurno znate da ne koristite nijednu Googleovu uslugu putem aplikacije ili računa treće strane, kliknite gumb Isključi kako biste onemogućili tu vrstu pristupa.

U suprotnom, odaberite Prikaži ostale za prikaz svake specifične vrste pristupa. Kliknite gumb Ukloni pristup da biste onemogućili pristup svim stavkama koje više ne koristite na Googleovoj web-lokaciji ili usluzi.

Potvrdite prijavu i oporavak

Vratite se na stranicu sigurnosne provjere, odaberite Prijava i oporavak. Ako imate omogućenu provjeru autentičnosti u dva koraka, vjerojatno ćete umjesto toga vidjeti "Potvrda u 2 koraka".

Preporuka naših urednika

Google sigurnosna provjera

Prijava i oporavak prikazuje sve metode oporavka koje ste postavili u slučaju da ikada izgubite pristup svom računu. Također vam može pokazati sve pouzdane mobilne uređaje pomoću kojih možete potvrditi svoj identitet.

Za postavljanje ili promjenu telefonskog broja za oporavak kliknite ikonu olovke pored tog unosa. Zatim morate unijeti svoju Google lozinku da biste promijenili broj. Učinite isto sa svojom e-poštom za oporavak ako je potrebno.

Ako vidite pouzdane mobilne uređaje koje želite ukloniti, kliknite ikonu Informacije za ovaj unos. U prozoru kliknite vezu "nedavno korišteni uređaji".

Na stranici Nedavno korišteni uređaji pregledajte svaki uređaj kako biste bili sigurni da ga prepoznajete. Ako vam se uređaj čini nepoznatim, kliknite ga da biste vidjeli više pojedinosti, kao što su verzija Chromea i zadnja korištena lokacija. Ako ne možete locirati svoj uređaj ili ste zabrinuti zbog sumnjivih aktivnosti s njim, kliknite vezu za Izgubili ste ovaj uređaj? Također možete odmah ukloniti telefon klikom na Ukloni.

Google traži vašu zaporku, a zatim vas vodi na stranicu s događajima i drugim detaljima vezanim uz taj uređaj. Pomičite stranicu prema dolje. Ako sve izgleda u redu, kliknite gumb Izgleda dobro. U suprotnom kliknite vezu za Nešto se ne čini u redu. Zatim možete promijeniti svoju zaporku za Google ili istražiti druge opcije kao što je pokušaj poziva na telefon, odjava s njega ili kontaktiranje vašeg operatera.

Kada završite, vratite se na stranicu svog Google računa. Dodatne postavke pronaći ćete klikom na unos Sigurnost na lijevoj strani ekrana. Ali one koje smo ovdje pokrili osnovne su postavke i trebale bi vam pomoći da bolje zaštitite svoj Google račun i uređaje.

PCMag logotip Što je autentifikacija u dva faktora?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up