Kako pokrenuti igre u 4K na 1080p monitoru sa supersamplingom

To je uobičajen scenarij: PC igrači ulažu mnogo novca i vremena u izgradnju moćnog sustava za igranje, ali su zapeli igrajući na malom zaslonu ili zaslonu niske razlučivosti. Usmjeravanje računala na TV postaje sve češće, ali to nije opcija za mnoge igrače koji igraju za stolom.

Monitori visoke rezolucije i dalje su relativno rijetki (i često pretjerano skupi). To također vrijedi za prostor za igranje prijenosnih računala, gdje je interni hardver postao jeftiniji, ali su ploče visoke razlučivosti još uvijek iznimno skupe, što znači da mnogi proizvođači proizvode moćne prijenosne strojeve uparene sa zaslonima od 1080p.

Unesite supersampling, softversko rješenje za neusklađenost hardvera, prilagođeno za iskorištavanje prednosti dodatnih performansi za nadogradnju inferiornih zaslona. Ako ste zapeli s neuvjerljivim monitorom, ali želite više od svojih igara, implementacija supersamplinga može pomoći da čak i računala srednje klase izgledaju kao da daju bolju grafiku.

Índice
  1. Što je supersampling?
  2. Kako omogućiti supersampling na Nvidia karticama
  3. Kako omogućiti supersampling na AMD karticama

Što je supersampling?

antialiasing

Geometrijska linija, linija piksela (bez AA) i linija piksela (s AA). (Zasluge: David J. Eck / Uvod u računalnu grafiku)

U svojoj srži, supersampling je tehnika anti-aliasinga (zapravo, često se naziva supersampling anti-aliasing ili SSAA). Budući da igre prikazuju slike s pikselima, sićušnim jednobojnim kvadratićima, sve linije koje nisu savršeno okomite ili vodoravne mogu izgledati nazubljene jer su zapravo zbirka stepenastih okvira, kao što je prikazano na gornjoj slici (otvara se u novom prozoru) . Anti-aliasing rješava ovaj problem zamućivanjem rubova objekta kako bi izgledao manje nazubljen (iako često pomalo mutno).

Supersampling posebno renderira sliku u višoj razlučivosti, a zatim uzima više uzoraka boja za svaki piksel. Koristi prosjek tih uzoraka kako bi odredio boju svakog piksela pri nižoj razlučivosti, a zatim je primjenjuje prije smanjivanja slike na veličinu zaslona. Rezultat su glatkiji rubovi i bolja ukupna vizualna kvaliteta nego samo renderiranje u prirodnoj razlučivosti ploče.

Supersampling je zapravo jedna od prvih tehnika anti-aliasinga koja je razvijena, ali kao i druge prostorne AA metode, vrlo je intenzivna. Za uzorkovanje 4K slike za prikaz na 1080p monitoru, na primjer, morate učinkovito renderirati svaki okvir četiri puta. To je prilično veliki uspjeh u izvedbi. Kada su razvijene tehnike za naknadnu obradu, koje smanjuju hrapavost zamućivanjem rubova objekata, prostorno zaglađivanje je izašlo iz mode.

Međutim, supersampling je u zadnje vrijeme doživio nešto poput oživljavanja, djelomično zbog viška performansi o kojima smo raspravljali, ali i zato što je tehnika dorađena kako bi manje zahtijevala procesor. Adaptivno supersampling, na primjer, primjenjuje se samo na piksele na rubovima objekata umjesto na cijeli okvir, štedeći cikluse. Nvidia je u međuvremenu iskoristila duboko učenje i Tensor jezgre na svojim novijim karticama kako bi riješila neke od poteškoća povezanih sa supersamplingom, smanjujući utjecaj na izvedbu.

Neke igre će vam omogućiti da omogućite supersampling u izborniku postavki. Ponekad je uključena kao jedna od opcija anti-aliasinga ili se može razdvojiti na vlastiti prekidač. U potonjem slučaju, često je moguće koristiti supersampling u kombinaciji s drugim AA tehnikama za još glađu sliku.

Kako omogućiti supersampling na Nvidia karticama

postavke nvidia upravljačke ploče

(Zasluge: Alan Bradley)

Nvidia svoju tehniku ​​supersamplinga naziva Dynamic Super Resolution (Otvara se u novom prozoru) (DSR) ili Deep Learning Dynamic Super Resolution (DLDSR), a dostupna je od lansiranja njihove Maxwell arhitekture 2014. DSR/DLDSR su opcije na razini sustava koje može omogućiti iz Nvidijinog paketa Control Panel. Evo kako ga uključiti:

  • Desni klik na Nvidia postavke ikonu u traci sustava i odaberite Nvidia upravljačka ploča (ili desnom tipkom miša kliknite radnu površinu i tamo je odaberite).

  • Ispod 3D postavke u naslovu na lijevoj bočnoj traci kliknite Upravljanje 3D postavkama.

  • Odaberite DSR - Čimbenici s popisa i odaberite koju DL skaliranje ili Naslijeđeno skaliranje (izvorni DSR) rezolucije koje želite omogućiti. (Imajte na umu da će veće razlučivosti općenito imati veći utjecaj na izvedbu i da je skaliranje DL-a općenito manje intenzivno od naslijeđenog skaliranja.)

  • Također možete postaviti DSR - glatkoća plasman. Više razine glatkoće dodatno će smanjiti pojavu neravnih rubova, ali mogu rezultirati neprihvatljivim razinama zamućenja. Zadanih 33% dobar je kompromis, ali slobodno se igrajte s klizačem dok ne pronađete najbolju postavku za svoju igru/zaslon.

Nakon što primijenite željene postavke, zatvorite Nvidia Control Panel i pronaći ćete dodatne opcije razlučivosti dostupne u izborniku grafike/zaslona u postavkama igre.

Kako omogućiti supersampling na AMD karticama

postavke zaslona radeon softvera

(Zasluge: Alan Bradley)

AMD svoju tehnologiju supersamplinga naziva Virtual Super Resolution (otvara se u novom prozoru) (VSR), a može se omogućiti iz AMD Radeon softvera. Evo kako konfigurirati postavku:

  • Desni klik na Radeon postavke ikonu u traci sustava i odaberite AMD Radeon softver (ili desnom tipkom miša kliknite radnu površinu i odaberite je iz izbornika).

  • Kliknite ikonu zupčanika u gornjem desnom kutu, a zatim odaberite Prikaz iz podizbornika.

  • Kliknite na Virtualna super rezolucija mogućnost da ga omogućite. Za razliku od Nvidijine metode, omogućavanje VSR-a automatski će dodati cijeli niz opcija razlučivosti izborniku zaslona/grafike u igrama, umjesto odabira opcija koje želite učiniti dostupnima.

Imajte na umu da su 4K rezolucije za VSR dostupne samo na Radeon Pro Duo, Radeon R9 Fury serijama i Radeon R9 Nano serijama karticama ili novijim. 5K rezolucije podržane su samo na Radeon RX 400 seriji grafika i novijim karticama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up