Kako poboljšati PC grafiku i dodati filtere uz Nvidia Freestyle

Rat između proizvođača grafičkih kartica nikada nije bio opasniji. Nvidia i AMD, dva primarna GPU teškaša, neprestano nastoje proizvesti učinkovitije, snažnije i svestranije kartice od konkurencije. U međuvremenu, pridošlice poput Intela sa svojim Arc GPU-om jedva čekaju ući na već zasićeno tržište.

Jedan od najzanimljivijih aspekata ovog sukoba nije sam hardver, već skup značajki koje svaka tvrtka proizvodi kako bi stekla prednost nad svojim rivalima. To uključuje razvoj kao što je praćenje zraka, ali i softver kao što su AMD-ov Radeon Image Sharpening i Nvidia Freestyle. Ali što je Freestyle i kako funkcionira?

Índice
 1. Što je Nvidia Freestyle?
  1. Preporuka naših urednika
 2. Kako omogućiti Nvidia Freestyle

Što je Nvidia Freestyle?

demo nvidia freestyle filtra

(Zasluge: Nvidia)

Jednostavno rečeno, Nvidia Freestyle je kolekcija efekata naknadne obrade koje korisnici mogu primijeniti kao sloj boje preko renderirane grafike prije nego što se isporuče na vaš monitor. Omogućuje vam dramatičnu promjenu izgleda igara.

Jeste li u slabo osvijetljenom prostoru ili igrate tamniju igru ​​koja nema ugrađene postavke svjetline? Jedan od brojnih filtara Freestylea omogućuje vam da značajno posvijetlite igre (bez ispranog efekta neki softver treće strane primjenjuje gamu). Ili možda želite da igra izgleda fotorealističnije. Freestyle vam omogućuje podešavanje stvari poput nijanse, zasićenosti i kontrasta kako bi grafika izgledala bliže stvarnosti od zadanog izgleda.

Freestyle također ima brojne praktične primjene i može pomoći u poboljšanju pristupačnosti u igrama koje nemaju dovoljno opcija. Osobe slijepe za boje mogu prilagoditi palete svojih omiljenih igara kako bi lakše razlikovale boje.

Jedna uobičajena pritužba među daltonistima je da može biti teško vidjeti ključne značajke kao što su uzorci napada, radijus koji će granata pogoditi ili drugi AoE indikatori, dok se stapaju s tlom ili obližnjim teksturama. Freestyle vam omogućuje promjenu boje ovih pokazivača kako bi se jasnije istaknuli i privlačili poglede, čak i usred bjesomučne vatrene borbe.

demo nvidia freestyle filtra

(Zasluge: Nvidia)

Tu je i zgodan noćni način rada, za koji Nvidia kaže da smanjuje količinu plave svjetlosti koju vaš zaslon emitira. Plavo svjetlo se povezuje s poremećajem sna, pa bi njegovo uključivanje tijekom igranja igrica prije spavanja moglo poboljšati kvalitetu vašeg sna ili vam pomoći da brže zaspite.

Naravno, tu su i brojni efekti napravljeni čisto za zabavu ili za zadovoljenje vašeg unutarnjeg estete. Primijenite sepia filtar na svoju omiljenu pucačinu iz Drugog svjetskog rata za autentično iskustvo Kena Burnsa ili isprobajte Painterly filtar da primijenite zamućeni filtar crtanog filma sa sjenčanjem. Postoji ogroman broj opcija s kojima se možete igrati, uključujući sljedeće naglaske:

 • Crno i bijelo: Savršen za stvaranje osjećaja Cyberpunk 2077 kao noir.

 • detalji: Prilagodite jasnoću, oštrinu, HDR ton i cvjetanje kako biste odabrali ključne značajke ili teksture.

 • poštanski sandučić: Dobijte to kinematografsko iskustvo iz setova u igri dodavanjem vodoravnih traka na vrh i dno zaslona.

 • stari film: Korak dalje od crno-bijelog, ovaj filtar također dodaje zrnatost filma i "prljavštinu" kako bi uhvatio izgled degradirajuće role filma.

 • Izoštravanje/Izoštravanje+: Slično Nvidijinom alatu za izoštravanje slike, ovaj filtar čini slike jasnijima, poništavajući učinak anti-aliasinga, koji može zamutiti rubove objekata i znakova. Sharpen+ ide još dalje utječući i na detalje teksture.

 • Splitscreen: Podijelite ekran okomito za prikaz dvije identične verzije scene.

 • Tiltshift: Igrajte se s zamućenjem i žarišnom ravninom kako biste scene izgledale poput diorame ili kutije za igračke.

freestyle filteri1

Freestyle filtri u Ark: Survival Evolved (Zasluge: Nvidia)

Freestyle radi ruku pod ruku s Nvidijinim načinom fotografije Ansel za snimanje fotografija dostojnih Instagrama bez potrebe za igrom koja uključuje namjenski način rada za fotografije. Budući da se radi o učinku naknadne obrade, utjecaj na izvedbu vrlo je minimalan. Međutim, neki od filtara su zahtjevniji od drugih, tako da možete početi ispuštati okvire nakon primjene Painterly filtra, na primjer. Imajte na umu da će točan učinak također ovisiti o igri koja se mijenja.

S ogromnim brojem filtara i velikom kutijom klizača za podešavanje, broj potencijalnih vizualnih efekata je nevjerojatan. Najbolji način da saznate što najbolje funkcionira za svaku igru ​​je da uskočite i sami počnete eksperimentirati, iako postoji i niz tema i resursa na mreži gdje korisnici dijele neke od svojih omiljenih kombinacija filtera od igre do igre.

Preporuka naših urednika

Kako omogućiti Nvidia Freestyle

omogućiti slobodni stil

(Zasluge: Nvidia)

Iako je dostupan korisnicima već nekoliko godina, Nvidia još uvijek smatra Freestyle "eksperimentalnom" značajkom, tako da morate preskočiti nekoliko obruča da bi proradila. Međutim, nakon što su omogućeni, filtri se lako primjenjuju i prilagođavaju.

Započnite s preuzimanjem aplikacije GeForce Experience (Otvara se u novom prozoru), ako je već nemate instaliranu. Nakon pokretanja aplikacije idite na izbornik postavki (ikona zupčanika u gornjem desnom kutu sučelja). Unutar izbornika postavki pronađite Omogući eksperimentalne značajke okvir ispod odjeljka O meni i uključite ga.

nvidia freestyle izbornik

Freestyle izbornik kakav se vidi u Doom Eternalu (Zasluge: Whitson Gordon)

Sada kad god pokrenete podržanu igru, moći ćete pritisnuti Alt + F3 ili pogoditi Alt+Z i odaberite Filter igre za otvaranje izbornika Freestyle. Tada možete primijeniti onoliko filtara koliko želite odjednom i prilagoditi ih pomoću uključenih klizača da vidite kako to utječe na grafiku u stvarnom vremenu. Freestyle čak nudi tri odvojena profila po igri, tako da možete postaviti više paketa filtera i prebacivati ​​se između njih po želji.

Imajte na umu da Freestyle radi samo s podržanim igrama, tako da vaša igra mora biti na njihovom popisu (Otvara se u novom prozoru) da bi radila. Nepodržane igre vam čak ne dopuštaju da nazovete Freestyle, pa ako želite provjeriti je li igra podržana u hodu, samo dodirnite Alt + F3 dok igra traje.

PCMag logotip Zašto biste trebali igrati na računalu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up