Kako poboljšati Chrome s Googleovim eksperimentalnim "zastavicama"

Google Chrome nudi niz postavki i alata koje možete prilagoditi i kontrolirati. Ali osim očitih opcija, možete zaroniti još dublje kroz nešto što je poznato kao Chrome Flags.

Oznake su eksperimentalne značajke koje možete omogućiti da potencijalno poboljšate privatnost, sigurnost, upotrebljivost, brzinu ili ukupnu izvedbu svog preglednika. Namijenjene programerima i naprednim korisnicima, zastavice se obično odnose na značajke koje Google testira kako bi vidio kako se ponašaju prije nego što odluči hoće li ih službeno dodati u preglednik ili ne.

Oglas

Índice
  1. Kako pristupiti Chrome zastavicama
  2. Kako omogućiti Chrome zastavu
  3. Najbolje Chrome zastavice (i riječ opreza)
  4. API sustava datoteka u anonimnom načinu rada
  5. Paralelno preuzimanje
  6. Najbolja web mjesta od Site Engagement
  7. Automatsko odbijanje kartice
  8. Novi unosi u povijest zahtijevaju gestu korisnika
  9. Izvanmrežni način automatskog ponovnog učitavanja
  10. Najbolja proširenja za Chrome za online sigurnost

Kako pristupiti Chrome zastavicama

Kako pristupiti Chrome zastavicama

Možete pristupiti Chrome zastavicama u svom pregledniku na svim podržanim platformama—Chrome za Windows, macOS, iOS, Android, Linux i Chrome OS. Da biste vidjeli dostupne zastavice u Chromeu na bilo kojoj od ovih platformi, unesite chrome://flags u polje adrese. Odjeljak Dostupno prikazuje sve oznake koje podržava vaša trenutna platforma; Nedostupno prikazuje oznake koje vaš sustav ne podržava.

Pomičite se kroz popis dostupnih zastava ili možete potražiti određenu zastavu prema nazivu ili opisu. U polje Search Flags na vrhu unesite riječi koje želite pronaći u naslovu ili opisu. Rezultati će se popuniti u stvarnom vremenu, omogućujući vam da brzo pronađete zastavu.

Kako omogućiti Chrome zastavu

Kako omogućiti Chrome zastavu

Primijetit ćete da je većina zastavica onemogućena, što znači da nisu aktivne. Ponekad se zastavica može omogućiti ako je Google smatra dovoljno stabilnom. Neke se zastavice mogu postaviti na zadane, što znači da se mogu omogućiti ili onemogućiti.

Da biste ručno promijenili status zastavice, kliknite gumb i postavite ga na Omogućeno ili Onemogućeno. Ako ručno promijenite status zastavice, gumb Omogućeno/Onemogućeno postaje plav, a plavi krug se pojavljuje ispred naziva zastavice. Zatim se od vas traži da ponovno pokrenete Chrome kako bi promjena stupila na snagu.

Najbolje Chrome zastavice (i riječ opreza)

Kako ažurirati Google Chrome

Prije nego što bilo što omogućite, nastavite s oprezom. Zastavice su eksperimentalne i dok će neke poboljšati Chrome, druge mogu učiniti više štete nego koristi. Zato nikada ne želite omogućiti hrpu zastavica u jednom okviru. Najbolja strategija je pročitati opis zastave koja vas intrigira i istražiti ga kako biste saznali kako funkcionira.

Ako želite isprobati, omogućite tu jednu zastavicu. Ponovno pokrenite Chrome i provjerite radi li preglednik dobro. Ako naiđete na probleme, vratite se na stranicu sa zastavicama i onemogućite problematičnu značajku koju ste omogućili, a koju ćete sada pronaći na vrhu popisa. Ako trebate vratiti nešto što ste možda promijenili, kliknite gumb na vrhu da vratite sve na zadane vrijednosti.

Sada, pogledajmo prvih 10 zastavica za korisnike Chromea. Možete ih pronaći pregledavanjem popisa zastava ili jednostavnije pretraživanjem punog naziva zastave.

API sustava datoteka u anonimnom načinu rada

API sustava datoteka u anonimnom načinu rada

Chromeov anonimni način rada uklanja kolačiće i druge elemente pomoću kojih vas web stranice mogu pratiti. U prethodnim verzijama Chromea, Incognito bi blokirao pristup API-ju datotečnog sustava preglednika, što je signal web stranicama da postajete anonimni. Kao odgovor, mnoga bi vam web-mjesta onemogućila gledanje određenog sadržaja. Oznaka Filesystem API u anonimnom načinu rada stvara virtualni datotečni sustav koji sprječava web stranice da otkriju anonimni način rada.

Paralelno preuzimanje

Paralelno preuzimanje

Možete ubrzati preuzimanje datoteka pomoću značajke poznate kao Paralelno preuzimanje. Time se smanjuje vrijeme potrebno za preuzimanje datoteke tako što se ona dijeli na tri odvojena, istovremena posla. Vjerojatno nećete vidjeti nikakvu razliku s malim preuzimanjima, ali velike datoteke čije preuzimanje traje vječno trebale bi stići brže.

Najbolja web mjesta od Site Engagement

Najbolja web mjesta od Site Engagement

Prema zadanim postavkama, Google prati najpopularnije stranice koje posjećujete i prikazuje poveznice na njih kada otvorite praznu karticu. Ovo je zgodno ako se često vraćate na iste stranice. Ali možda ne želite da Google njuška okolo kako bi vidio koje stranice posjećujete. U tom slučaju, trebali biste onemogućiti oznaku Top Sites iz Site Engagementa kako vas Google više ne bi pratio, barem ne u ovu svrhu.

Automatsko odbijanje kartice

Automatsko odbijanje kartice

Svaka nova kartica koju otvorite u Chromeu žvače memoriju. Oznaka automatskog odbacivanja kartice detektira kada vam ponestaje memorije sustava i uklanja kartice koje trenutno ne koristite iz memorije. Ali ne brini. Kartice ostaju vidljive i još uvijek im možete lako pristupiti. Jednostavno kliknite bilo koju karticu i Chrome je ponovno učitava u memoriju.

Novi unosi u povijest zahtijevaju gestu korisnika

Novi unosi u povijest zahtijevaju gestu korisnika

Evo još jednog uobičajenog problema na webu. Nalazite se na određenoj stranici web-mjesta i kliknite gumb Natrag u svom pregledniku očekujući povratak na prethodnu stranicu. Umjesto toga, zaglavite na istoj stranici i morate kliknuti Natrag nekoliko puta da biste došli na prethodnu stranicu.

To se događa jer neka web-mjesta potajno stavljaju lažne unose na Chromeov popis povijesti kako bi vas zadržali na istoj stranici. Omogućavanje oznake pod nazivom Novi unosi u povijest zahtijevaju korisničku gestu spriječit će web stranice da umetnu te lažne stranice bez vašeg odobrenja.

Izvanmrežni način automatskog ponovnog učitavanja

Izvanmrežni način automatskog ponovnog učitavanja

Ako izgubite internet ili Wi-Fi, Chrome prirodno gubi vezu sa svim otvorenim stranicama. Kada se vaš pristup internetu ponovno uspostavi, možda ćete morati ponovno učitati svaku stranicu koju otvorite. Značajka pod nazivom Offline Auto-Reload Mode automatski ponovno učitava sve otvorene stranice kada Chrome otkrije da ste ponovno na mreži.

Najbolja proširenja za Chrome za online sigurnost

Najbolja proširenja za Chrome za online sigurnost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up