Kako oživjeti Windows pomoću diska za oporavak

Uh oh. Vaše računalo sa sustavom Windows 10 ili Windows 11 neće se pokrenuti i ne može se popraviti. U većini slučajeva ne biste imali sreće, osim ako niste izradili disk za oporavak, koji pohranjuje kopiju vašeg Windows okruženja na drugom izvoru, kao što je DVD ili USB pogon. Zatim, ako Windows ikada zakaže, možete ga vratiti s tog pogona.

Nedostatak je to što osobne datoteke i aplikacije za stolna računala neće ići zajedno, ali već biste trebali odvojeno sigurnosno kopirati osobne datoteke. U najmanju ruku, disk za oporavak će vratiti Windows 10 ili 11 u stanje za podizanje sustava. Evo kako započeti.

Índice
  1. Umetnite disk za oporavak
  2. Kako koristiti disk za oporavak
  3. Sigurnosna kopija slike sustava

Umetnite disk za oporavak

Najprije ćete htjeti postaviti pogon za oporavak dok je Windows još živ i radi kako biste ga uhvatili u najboljem izdanju. Spojite USB pogon ili umetnite DVD u svoje računalo. Upišite Recovery Drive u okvir za pretraživanje sustava Windows i kliknite Pogon za oporavak. Ili otvorite upravljačku ploču u prikazu ikona i kliknite Oporavak > Stvorite disk za oporavak.

alati za oporavak

Odgovori Da ako vas Windows pita želite li ovoj aplikaciji dopustiti izmjene na vašem uređaju. Kada je Stvorite disk za oporavak pojavi prozor, potvrdite okvir pokraj njega Sigurnosno kopirajte svoje sistemske datoteke na disk za oporavaka zatim kliknite Sljedeći.

pogon za oporavak

Pričekajte da Windows montira USB disk ili DVD. Ako se pojavi više pogona, odaberite onaj koji želite koristiti. Klik Sljedeći. Sve na disku za oporavak bit će izbrisano, stoga provjerite nema li potrebnih datoteka na USB pogonu ili DVD-u.

upozorenje diska za oporavak

Klik Stvoriti, i kreirat će se disk za oporavak. Ovaj proces može trajati dugo, stoga budite strpljivi. Nakon što je pogon stvoren, kliknite Završi to.

Kako koristiti disk za oporavak

izbornik za pokretanje

Sada, premotajmo unaprijed do vremena kada je Windows toliko oštećen da se ne može sam učitati ili popraviti. Umetnite USB pogon ili DVD za oporavak u računalo. Nakon pokretanja pritisnite odgovarajuću tipku za pokretanje s USB pogona ili DVD-a umjesto s tvrdog diska.

oporaviti se od vožnje

Odaberite tipkovnicu za svoj jezik ili državu i pritisnite Enter. Odaberite Oporavak s diska da kažete vašem računalu da koristi verziju sustava Windows na vašem USB pogonu ili DVD-u. Opet, to znači da će sve vaše datoteke i aplikacije biti uklonjene nakon ponovne instalacije operativnog sustava.

obrišite disk

Imate mogućnost jednostavnog uklanjanja datoteka ili potpunog čišćenja diska kako biste izbrisali operativni sustav. Možda ti izabereš Očistite disk u potpunosti ako ste planirali odbaciti ili reciklirati računalo. Budući da planirate zadržati ovaj stroj i želite ga oporaviti, odaberite Samo uklonite moje datoteke.

oporavak

Posljednji korak je klik Ozdravi. Računalo će vas ponovno upozoriti da će sve osobne datoteke biti izbrisane, a sve aplikacije koje nisu došle s OS-om bit će uklonjene. Nadalje, ako ste particionirali svoj pogon, to će ga vratiti u izvorno stanje, što znači da ćete ga morati ponovno particionirati.

Windows 10

Windows će vam tada reći da oporavlja vaše računalo. Nakon dovršetka OS se službeno ponovno instalira. Zatim prolazite kroz postupak postavljanja i primjenjuju se sva ažuriranja. Nakon dovršetka postavljanja možete se prijaviti u Windows.

Windows 11

Opet, vaše osobne datoteke neće biti ovdje, ali nadamo se da ste ih sigurnosno kopirali negdje drugdje tako da ih sada možete vratiti. Također ćete morati ponovno instalirati svoje desktop aplikacije.

Sigurnosna kopija slike sustava

sustav

Međutim, ako je očuvanje vaših osobnih datoteka apsolutno neophodno, sigurnosna kopija slike sustava još je jedna opcija oporavka. Ova vam metoda omogućuje stvaranje slike cijelog okruženja sustava Windows, uključujući vaše osobne datoteke i aplikacije.

oporavak slike

Međutim, trebali biste redovito stvarati ovu sliku kako biste bili sigurni da ostaje aktualna. Također možete stvoriti disk za popravak sustava kako biste pokrenuli računalo ako se Windows ne pokrene. Posjedovanje i diska za oporavak i slike sustava može osigurati da možete oživjeti Windows 10 ili 11 ako se ne može sam oživjeti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up