Kako osloboditi prostor na disku u sustavu Windows

Trebate osloboditi prostor na disku na računalu sa sustavom Windows? I Windows 10 i Windows 11 pružaju namjenski izbornik postavki za lakši postupak. Iz ovog izbornika možete vidjeti koliko prostora na vašem uređaju zauzima i koja vrsta sadržaja.

Postavke pohrane u sustavu Windows također vam omogućuju brzo oslobađanje prostora i omogućavaju Storage Senseu da automatski ukloni privremene datoteke i stavke koša za smeće. Proces radi slično u sustavima Windows 10 i 11, iako se neki zasloni i postavke malo razlikuju.

Índice
 1. Otvorite postavke pohrane
 2. Konfigurirajte Storage Sense u sustavu Windows 10
 3. Konfigurirajte Storage Sense u sustavu Windows 11
 4. Pregledajte OneDrive datoteke
 5. Deinstalirajte aplikacije
 6. Upravljanje fotografijama
 7. Uklonite privremene datoteke
  1. Preporuka naših urednika
 8. Provjerite vanjsku pohranu
 9. Promjena odredišta datoteke
 10. Preporuke za čišćenje

Otvorite postavke pohrane

Windows pohrana

Otvori Postavke > Sustav > Pohrana da biste vidjeli ukupni prostor koji imate na raspolaganju, koji se prostor koristi u različitim sadržajima i kategorijama i koliko je slobodnog prostora ostalo na vašem disku. Klik Prikaži više kategorija da biste vidjeli pohranu koju koriste dodatne vrste sadržaja.

Konfigurirajte Storage Sense u sustavu Windows 10

win 10 smisao za pohranu

Storage Sense značajka je ugrađena u sustav Windows koja može pomoći u oslobađanju prostora automatski uklanjanjem datoteka koje vam više nisu potrebne. Korisnici sustava Windows 10 pronaći će opciju Storage Sense na vrhu zaslona postavki pohrane. Uključite prekidač za Osjećaj za pohranua zatim kliknite na Konfigurirajte Storage sense ili ga pokrenite sada odnos.

Kliknite na padajući okvir ispod Pokrenite Storage Sense i odaberite jednu od opcija: Svaki dan, Svaki tjedan, Svaki mjesec ili Kad ponestane prostora na disku. Ako ste u nedoumici, samo naprijed Za vrijeme nedostatka prostora na disku. Zatim potvrdite okvir pokraj njega Izbriši privremene datoteke koje moja aplikacija ne koristi.

konfigurirajte osjećaj pohrane

Kliknite na padajući okvir ispod Izbriši datoteke u mom košu za smeće ako nisu bile otvorene dulje od. Ako ne želite da se datoteke iz koša za smeće uklone, odaberite Nikad. U suprotnom, možete odabrati jedan od drugih izbora, kao što je 1 dan, 14 dana, 30 dana ili 60 dana.

Učinite isto za izbornik u nastavku Izbrišite datoteke u mapi za preuzimanje ako nisu otvorene dulje od. Na kraju kliknite na Čisti sada gumb za trenutno oslobađanje prostora na disku.

Konfigurirajte Storage Sense u sustavu Windows 11

win 11 smisao za pohranu

U sustavu Windows 11 značajka Storage Sense premještena je u odjeljak Storage Management na stranici Storage Settings. Pronađite ga pri dnu zaslona, ​​ispod grafikona vašeg trenutnog prostora za pohranu. Uključite prekidač za Osjećaj za pohranu i kliknite unos da biste ga konfigurirali.

konfigurirajte osjećaj pohrane

Označite okvir pored Neka Windows radi glatko automatskim čišćenjem privremenih datoteka sustava i aplikacija. Kliknite na padajući okvir ispod Pokrenite Storage Sense i odaberite jedan od četiri izbora: Svaki dan, Svaki tjedan, Svaki mjesec ili Kad imate malo slobodnog prostora na disku.

Kliknite na padajući okvir ispod Izbriši datoteke u mom košu za smeće ako nisu bile otvorene dulje od i odaberite Nikada, 1 dan, 14 dana, 30 dana ili 60 dana. Učinite isto za Izbrišite datoteke u mapi za preuzimanje ako nisu otvorene dulje od.

pokrenuti osjećaj za pohranu

Ako želite odmah očistiti disk, kliknite na Pokrenite Storage Sense sada dugme. Ostavite barem nekoliko minuta da se disk očisti. Nakon završetka procesa, bit će vam rečeno koliko je prostora na disku oslobođeno.

Pregledajte OneDrive datoteke

onedrive datoteke

Ako ne želite automatizirati proces oslobađanja prostora na disku, Windows vam ipak daje dovoljno informacija za donošenje vlastitih odluka. Budući da Windows razdvaja vaše podatke u različite kategorije na zaslonu postavki pohrane, možete jednostavno vidjeti koje vrste datoteka zauzimaju vašu pohranu na disku i ručno osloboditi prostor.

Na primjer, ako koristite OneDrive za pohranu i sinkronizaciju datoteka na računalu, kliknite ikonu OneDrive, a zatim kliknite Prikaži OneDrive. Ovo će prikazati sve vaše OneDrive datoteke i dati vam priliku da sve pregledate i izbrišete ono što vam ne treba.

Deinstalirajte aplikacije

deinstalirati aplikaciju

Isto možete učiniti s programima instaliranim na vašem računalu. Ići Postavke > Aplikacije > Aplikacije i značajke, gdje možete sortirati popis prema nazivu, veličini ili datumu instalacije. U sustavu Windows 10 kliknite unos za aplikaciju koju želite izbrisati. U sustavu Windows 11 kliknite ikonu s tri točke, a zatim odaberite Deinstaliraj naredba za uklanjanje. (Više o deinstaliranju aplikacija potražite u našem vodiču.)

Upravljanje fotografijama

upravljati slikama

Ako pohranjujete fotografije i druge slike u mapu Slike na računalu, kliknite Slike unos na stranici postavki pohrane. Odaberite Pogledaj slike da biste otišli na zadanu lokaciju Slike gdje možete tražiti slike za brisanje.

Uklonite privremene datoteke

Još jedna kategorija koju biste trebali provjeriti su privremene datoteke. Windows ima naviku gomilati privremene instalacijske datoteke, privremene internetske datoteke i druge stavke koje inače ne trebate. Da biste ih vidjeli, kliknite Privremene datoteke na zaslonu postavki pohrane.

privremene datoteke

Windows predlaže različite vrste datoteka koje možete ukloniti, uključujući datoteke koša za smeće, datoteke za čišćenje Windows Updatea, datoteke dnevnika nadogradnje, pakete upravljačkih programa uređaja, privremene internetske datoteke i privremene datoteke. Windows automatski označava sve vrste sadržaja za koje vjeruje da ih možete sigurno ukloniti bez ometanja vašeg sustava.

Preporuka naših urednika

Neke vrste sadržaja onemogućene su prema zadanim postavkama. Opcija koša za smeće može se onemogućiti, tako da možete vratiti sve izbrisane datoteke koje su vam još potrebne, dok je mapa Preuzimanja također onemogućena, pod pretpostavkom da i dalje možete koristiti datoteke koje su tamo pohranjene. Pregledajte označene i neoznačene kategorije kako biste unijeli promjene, a zatim kliknite Uklonite datoteke za uklanjanje svih označenih sadržaja.

Provjerite vanjsku pohranu

vanjska pohrana u win 10

Windows vam omogućuje provjeru dostupnog prostora na bilo kojem USB uređaju za pohranu. Nakon povezivanja u sustavu Windows 10 kliknite Pogledajte pohranu na drugim diskovima. Windows vam prikazuje i glavni i vanjski pogon. Odaberite vanjski pogon da vidite korištenje podataka po kategoriji i uklonite sve datoteke koje vam nisu potrebne.

vanjska pohrana u win 11

Korisnici sustava Windows 11 morat će kliknuti na Napredne postavke pohrane unos, zatim odaberite Pohrana korištena na drugim pogonima. Kliknite na svoj vanjski disk da biste ga pregledali i uklonili sve datoteke.

Promjena odredišta datoteke

odredište datoteke

Ako imate više od jednog pogona na računalu, možete promijeniti mjesto na kojem se pohranjuje novi sadržaj. U sustavu Windows 10 kliknite na Promijenite gdje se novi sadržaj sprema odnos. U sustavu Windows 11 kliknite Napredne postavke pohrane a zatim odaberite Promijenite gdje se novi sadržaj sprema.

Odavde možete promijeniti gdje se datoteke pohranjuju za aplikacije, dokumente, glazbu, fotografije i videozapise, filmove i TV emisije i izvanmrežne karte. Samo kliknite na odgovarajući padajući izbornik za stavku, promijenite unos na drugi pogon i kliknite primijeniti. Možete odabrati drugi tvrdi disk ili vanjski disk.

Drugi tvrdi disk je najlakša opcija jer je uvijek dostupan na vašem računalu. Ako odaberete prijenosni pogon, morat ćete ga ne zaboraviti spojiti kada želite pristupiti svim datotekama koje pohranjujete na njemu.

Preporuke za čišćenje

preporuke za čišćenje

Windows 11 nudi savjete koji će vam pomoći da oslobodite prostor na disku. Klik Preporuke za čišćenje u odjeljku Upravljanje pohranom na stranici Postavke pohrane. Kliknite svaku od kategorija da biste vidjeli preporuke sustava Windows o čišćenju privremenih datoteka, velikih ili neiskorištenih datoteka, datoteka sinkroniziranih u oblaku i neiskorištenih aplikacija. Označite stavke koje želite ukloniti i kliknite na njih Počistiti gumb za tu kategoriju za uklanjanje tih datoteka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up