Kako osloboditi prostor na disku na vašem Macu

(Olga Romanova/iStock/Getty Images Plus)

Ako tvrdi disk vašeg Maca puca po šavovima—usporava rad i ne ostavlja mjesta za novu glazbu, fotografije i dokumente—vrijeme je za malo čišćenja. Možete se okušati u ručnom uklanjanju nepotrebnih datoteka ili se možete obratiti nekoliko programa koji će automatizirati veći dio procesa. Evo nekoliko jednostavnih načina da očistite svoj Mac.

Oglas

Índice
  1. Pogledajte što zauzima prostor i izbrišite stare datoteke
  2. Premjestite datoteke u oblak
  3. Pronađite i izbrišite duplicirane datoteke
  4. Uklonite predmemorije i druge privremene datoteke
  5. Ako ništa drugo ne uspije, nabavite vanjski pogon
  6. Što je s Windowsima?

Pogledajte što zauzima prostor i izbrišite stare datoteke

Pogledajte što zauzima prostor i izbrišite stare datoteke

Što su veće datoteke koje možete izbrisati, to više prostora možete osloboditi – pa krenimo u lov. Kliknite izbornik Apple u gornjem lijevom kutu trake izbornika i odaberite About This Mac.

Ako taj pregled kaže da koristite macOS 10.12 Sierra ili noviji, tada možete jednostavno kliknuti karticu Pohrana da biste dobili osnovnu ideju o tome što zauzima toliko prostora na vašem disku—kao što su dokumenti, fotografije, glazba itd. na. Ako ustanovite da imate 100 GB glazbe na disku od 128 GB, na primjer, onda je pošteno kladiti se da biste trebali očistiti tu iTunes biblioteku.

Pritisnite gumb Upravljaj i imat ćete mogućnost vidjeti mnogo detaljniju raščlambu. Lijeva bočna traka prikazuje svaku od gornjih kategorija, a možete kliknuti na njih da vidite najveće datoteke te vrste. Na primjer, možete otkriti da imate gigabajte videozapisa iz starog projekta koji vam više ne trebaju ili ogromne sigurnosne kopije iOS-a s uređaja koje više nemate.

Desnom tipkom miša kliknite bilo koju od ovih datoteka da biste ih izbrisali i trebali biste moći osloboditi pristojnu količinu prostora. (Samo ne zaboravite isprazniti smeće kada završite—ako su datoteke u smeću, još uvijek zauzimaju prostor na vašem Macu!)

Ako nemate macOS Sierra ili želite kopati još dublje u svoj sustav, možete postići slične stvari s alatom kao što je Disk Inventory X (otvara se u novom prozoru). Možda nije najljepši analizator prostora na disku dostupan za macOS, ali je besplatan i nudi iscrpan popis mapa, datoteka i vrsta datoteka koje preplavljuju vaš tvrdi disk.

Premjestite datoteke u oblak

Premjestite datoteke u oblak

Iz istog gore spomenutog prozora za upravljanje pohranom možete kliknuti Preporuke u gornjem desnom kutu da biste pokrenuli nekoliko operacija koje mogu pomoći u oslobađanju prostora. Na primjer, macOS može automatski ukloniti iTunes filmove i emisije koje ste već gledali (čuvajući ih za kasnije ponovno preuzimanje).

Također možete odabrati pohranu dokumenata, fotografija i/ili poruka u iCloud umjesto na svoje računalo. Međutim, vjerojatno ćete morati kupiti iCloud pohranu (Otvara se u novom prozoru) da bi ova značajka bila korisna.

Ako koristite neki drugi servis za sinkronizaciju u oblaku, kao što je Dropbox, otvorite njegove postavke i provjerite sinkronizirate li samo mape koje su vam potrebne. Ako imate velike datoteke u oblaku kojima ne pristupate redovito na ovom računalu—možda ih tamo imate samo u svrhu sigurnosne kopije—možete poništiti odabir tih mapa u postavkama aplikacije za pohranu u oblaku kako se ne bi sinkronizirale s vašim Mac-om. I dalje će biti dostupni na Dropbox.com ako ih trebate, ali neće zauzimati prostor na vašem računalu.

Pronađite i izbrišite duplicirane datoteke

Pronađite i izbrišite duplicirane datoteke

Dok istražujete svoj pogon, možda ćete otkriti da imate dvije ili čak tri datoteke—možda ste datoteku slučajno preuzeli dvaput ili ste možda dodali glazbu na iTunes, ali te pjesme također postoje na svojoj izvornoj lokaciji. Brisanjem tih duplikata možete osloboditi prostor, osobito ako ih ima mnogo.

Najbolji način za pronalaženje dupliciranih datoteka je pomoću aplikacije treće strane kao što je Gemini 2 (otvara se u novom prozoru). Prilično je skupo za punu licencu, ali besplatna probna verzija trebala bi biti sve što vam treba za brzo skeniranje duplikata - samo pokrenite skeniranje i kliknite padajuće strelice pokraj svakog rezultata da vidite koje su datoteke zapravo duplikati koje možete izbrisati.

Plaćena verzija automatski će očistiti te datoteke, dok besplatna verzija to čini jednu po jednu. Mi ipak preporučamo ovo drugo, kako slučajno ne biste izbrisali nešto što vam treba.

Uklonite predmemorije i druge privremene datoteke

Uklonite predmemorije i druge privremene datoteke

Vaše računalo čuva zbirku privremenih datoteka na svom tvrdom disku kako bi im kasnije moglo ponovo pristupiti. Mnogi ljudi zagovaraju povremeno brisanje tih predmemorija kako bi se oslobodio prostor, ali za razliku od gornjih trikova, brisanje privremenih datoteka samo vam pomaže... pa, privremeno.

Te predmemorije će se odmah popuniti kako nastavite koristiti svoje računalo, tako da je ovo vrijedno truda samo ako vam nedostaje prostora i samo trebate proći nekoliko dana dok završite taj veliki projekt ili čekate još naporna vožnja poštom.

CCleaner (otvara se u novom prozoru) je besplatan program koji će skenirati vaš sustav u potrazi za privremenim internetskim datotekama, zapisnicima sustava i drugim nepotrebnim datotekama. Instalirajte aplikaciju, otvorite je i kliknite gumb Analiziraj u donjem desnom kutu. Predstavit će vam popis datoteka koje se mogu ukloniti, a možete kliknuti Run Cleaner da biste ih izbrisali.

Ako želite nešto temeljitije, CleanMyMac X (Otvara se u novom prozoru) uspio je pronaći još više datoteka za brisanje na mom sustavu, ali košta 35 USD za jednogodišnju licencu.

Ako ništa drugo ne uspije, nabavite vanjski pogon

10 najboljih vanjskih tvrdih diskova

Ako vam još uvijek nedostaje prostora nakon što ste prošli sve gore navedene korake, možda je vrijeme da zagrizete metak i nadogradite svoju pohranu. Možete nadograditi interni disk na nekim starijim Mac računalima, ali većina modernih Appleovih ponuda spaja pohranu na matičnu ploču. Kao rezultat toga, prisiljeni ste kupiti novi Mac ako želite više interne memorije. (Proguglajte svoj specifični Mac model i pogledajte koje su vam mogućnosti.)

Ako ne možete nadograditi internu pohranu, nada nije izgubljena: još uvijek možete nabaviti vanjski disk i umjesto toga na njega prenijeti neke svoje datoteke koje manje koristite. Provjerite naš popis najboljih vanjskih tvrdih diskova i onih koji posebno dobro rade s Mac računalom da vidite što je dostupno.

Što je s Windowsima?

Što je s Windowsima?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up