Kako omogućiti tamni način rada u sustavu Windows 10

Ovih je dana gotovo nemoguće pobjeći od ekrana. Gledamo u prijenosna računala na poslu, u televizore tijekom pijanki i u zaslone pametnih telefona svaki trenutak između.

To je loše za naše zdravlje iz više razloga – plavo svjetlo nas drži budnima noću, a ekrani mogu uzrokovati naprezanje očiju, između ostalog – ali nerealno je otići s mreže. Za sada, omogućavanje tamnog načina rada može olakšati vrijeme provedeno pred ekranom za oči.

U sustavu Windows 10 možete promijeniti tamne i svijetle teme, odabrati boje isticanja i odlučiti gdje će se te promjene pojaviti. Evo kako prilagoditi Windows 10 teme boja i uključiti tamni način rada. (Ako nadograđujete na Windows 11, tamni način je upravo postao još bolji).

Pribor za Windows preporučuje PCMag

Índice
 1. Pribor za Windows preporučuje PCMag
 • Odaberite temu boja
 • Odaberite boje akcenta
 • Koje su aplikacije zahvaćene?
 • Odaberite temu boja

  postavke tamnog načina rada

  Da biste omogućili tamni način rada, idite na Postavke > Personalizacija > Bojezatim otvorite padajući izbornik za "Odaberite svoju boju" i odaberite tamno. Tamni (i svijetli) način rada mijenja izgled Windows Start izbornika i ugrađenih aplikacija.

  Također se možete odlučiti za odabir Prilagođen ako želite kombinirati teme boja. Na primjer, možete izabrati staviti izbornik Start i programsku traku u tamni način rada, ali zadržati zadane aplikacije pod zadanom svijetlom temom.

  prilagođeni tamni način rada

  Prebacivanje Učinci transparentnosti kontrolira prozirnost određenih prozora i programske trake, ali ako ga isključite, možda ćete moći potamniti određena područja.

  Poigrajte se s različitim opcijama boja kako biste vidjeli koja shema vam se više sviđa. Slika pregleda pokazuje kako će vaše promjene izgledati, a promjene se rade uživo tako da možete isprobati svaku kombinaciju.

  Odaberite boje akcenta

  akcentne boje

  Nakon što postavite željenu temu boja, također možete odabrati boju naglaska koja će se pojaviti na ikonama, pločicama i drugim elementima zaslona. Također možete reći Windowsu da odabere boju naglaska na temelju vaše trenutne pozadinske slike označavanjem Automatski odaberi boju naglaska iz moje pozadine opcija.

  Ako nema boje po vašoj želji, kliknite Prilagođena boja da biste otvorili izbornik boja u kojem možete kreirati vlastitu boju.

  opcije boja naglaska

  Pod opcijama boja možete odlučiti gdje želite da se pojavi boja naglaska; imaju prikaz u boji u izborniku Start, programskoj traci i akcijskom centru i/ili trakama s pločicama i obrubima prozora.

  Koje su aplikacije zahvaćene?

  Microsoftova trgovina

  Promjena teme boja u sustavu Windows 10 utječe na boje izbornika i ugrađene aplikacije, kao što su File Explorer i izbornik Settings. Ostale zahvaćene aplikacije su alarmi i sat, kalkulator, kalendar, pošta, Microsoftova trgovina, ljepljive bilješke, 3D preglednik, video uređivač, Windows sigurnost, Xbox igraća traka, vaš telefon i još mnogo toga.

  Neke aplikacije trećih strana također sada podržavaju Windows 10 tamni način rada, tako da će se promjene boja primijeniti i tamo. I ne morate stati ovdje. Možete omogućiti tamni način rada u svom web pregledniku i omiljenim mobilnim aplikacijama.

  PCMag logotip Microsoft Windows 11 pregled

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Go up