Kako odabrati pravi Canon objektiv za vaš fotoaparat

Canon trenutno prodaje tri vrste fotoaparata s izmjenjivim objektivima—i svi koriste različite objektive. To može malo otežati kupnju novog objektiva nego kod drugih marki.

Prvi korak u vašoj potrazi trebao bi biti određivanje vrste fotoaparata koji imate: Canon Rebel SLR, EOS M model ili EOS R kućište bez ogledala. U nastavku objašnjavamo sve te razlike kako bismo vam pomogli razumjeti koju vrstu leća kupiti.

Evo savjeta: ako imate fotoaparat Canon više od nekoliko godina, on vjerojatno spada u prvu kategoriju, SLR s optičkim tražilom.

Índice
  1. Canon SLR-ovi: EOS Rebel, x0D i xD
  2. Canon EOS M: Prvi pokušaj bez ogledala
    1. Preporuka naših urednika
  3. Canon EOS R: budućnost bez ogledala

Canon SLR-ovi: EOS Rebel, x0D i xD

Canon koristi marku Rebel za svoju SLR seriju široke potrošnje, marketinški potez koji je započeo u filmskoj eri kada je divlja teniska zvijezda Andre Agassi bio vođa tvrtke. Linija Rebel živjela je u digitalnoj eri, zamijenivši 135 filmskih uložaka za digitalne senzore formata APS-C. Digitalni fotoaparati srednje klase nisu koristili brendiranje, ali linije kamera od 10D do 90D, kao i 7D i 7D Mark II, dijele isti format senzora i navoj za leću. Ovi fotoaparati rade s EF-S nosačima napravljenim za APS, kao i s EF objektivima kompatibilnim s punim okvirom.

Međunarodni čitatelji primjećuju da Canon ne koristi marku Rebel izvan Sjeverne Amerike. U Japanu se serija zove Kiss, au Europi Canon koristi brojeve modela s tri ili četiri znamenke - EOS 1500D i 800D dva su primjera. Nedavna izvješća pokazuju da linije Kiss i Rebel idu nizbrdo (Otvara se u novom prozoru) kako se Canon udaljava od SLR fotoaparata u korist bezzrcalnika, ali ove informacije mogu biti korisne pri odabiru objektiva za stariji model.

Canon EOS 90D

SLR fotoaparati poput Canon EOS 90D koriste leće serije EF i EF-S (Zasluge: Jim Fisher)

Ako ne znate ništa o fotoaparatima, možete vrlo lako razlikovati SLR od modela bez zrcala: ima optičko tražilo i možete vidjeti posrebreno reflektirajuće zrcalo unutar fotoaparata kada uklonite leću.

Vlasnici full-frame sustava malo su ograničeniji u izboru leća. Ako imate SLR serije 1D, 5D ili 6D, možete koristiti samo EF objektive kompatibilne s punim okvirom. Većina Canon SLR objektiva pripada EF obitelji, ali ipak vrijedi obratiti pozornost pri kupnji novih objektiva.

Kliknite da biste pročitali naš popis najbolji Canon EF SLR objektivi za sve vaše najbolje opcije. Naša recenzija uključuje preporuke proizvoda za kamere s bajonetom EF i EF-S.

Canon EOS M: Prvi pokušaj bez ogledala

Canon EOS M50

EOS M fotoaparati poput M50 prikazanog ovdje koriste EF-M leće (Omogućilo: Zlata Ivleva)

Ostali Canonovi ILC-ovi su bez ogledala. Spadaju u dvije linije sa sustavima leća koji nisu međusobno kompatibilni. Prvi, EOS M, debitirao je 2013. i radi s EF-M objektivima. Ako vaš fotoaparat ima slovo "M" u nazivu modela, koristi se EF-M nosač. To uključuje prvi EOS M kroz nastavke poput najnovijeg EOS M6 Mark II; druge serije poput EOS M100 i M200; kao i EOS M50 i M50 Mark II.

Naziv modela na stranu, EOS M fotoaparati su nešto manji od SLR fotoaparata i nemaju optičko tražilo ili zrcalo. Ako skinete leću s jedne od ovih kamera, vidjet ćete samo sjajnu zelenu površinu senzora slike, a ne posrebreno zrcalo koje biste vidjeli na SLR-u.

Canon nije podržavao EF-M bajonet ili druge sustave objektiva. Tvrtka je ukupno izdala samo osam EF-M leća, iako su neki drugi proizvođači poput Sigme ponudili alternative. Dostupni objektivi obično su kompaktni i imaju relativno niske otvore blende, tako da je ovaj sustav bolja opcija za fotografe koji se ne žele zamarati velikim F1.4 primarnim ili F2.8 zumovima.

Knjižnica objektiva nije velika, ali ovi fotoaparati mogu koristiti EF i EF-S SLR objektive putem adaptera ako vam ne smeta staviti veliki objektiv na mali fotoaparat. Ako ste zainteresirani za novi objektiv za svoju seriju EOS M, kliknite da biste pročitali naše odabire najbolji Canon EF-M bezzrcalni objektivi.

Preporuka naših urednika

Canon EOS R: budućnost bez ogledala

Sustav EOS R, koji koristi RF i RF-S objektive, najmlađi je od Canonovih fotoaparata, ali put naprijed je jasan. EOS R lansiran je 2018. kao isključivo full-frame platforma, ali 2022. su dodana dva APS-C modela, EOS R7 i R10, a R50 im se pridružio ove godine.

Canon EOS R5

EOS R5 i druge EOS R kamere rade s RF lećama (Zasluge: Jim Fisher)

U samo nekoliko godina. Canon je izdao više RF objektiva nego EF-M. Nudi opcije prilagođene potrošačima poput RF 50mm F1.8 od 200 USD i telefoto stakla za profesionalce vrijednog više tisuća dolara. Kao što smo već spomenuli, EF-M i RF objektivi nisu međusobno kompatibilni, tako da nema mogućnosti nadogradnje na EOS R ako ste kupili EOS M sustav. Međutim, fotoaparati EOS R rade s EF i EF-S SLR objektivima putem adaptera; EF-EOS R je najekonomičnija opcija s oko 100 USD.

Ako imate model punog kadra, držite se leća koje imaju RF oznaku. Objektivi RF-S i dalje se postavljaju na tijela senzora punog kadra, kao što su EOS RP i R5, iako u smanjenoj razlučivosti. Na primjer, R5 od 45 MP izrezuje fotografije do područja APS-C senzora (oko 20 MP u tijelu) kada montirate RF-S leću. Fotografije s APS-C EOS R7 ili R10 mogu besplatno koristiti RF-S ili RF leće.

Kliknite za čitanje najbolji Canon RF objektivi bez ogledala kako biste pronašli pravu kameru za svoju EOS R seriju kamera.

Za dodatnu pomoć pri dobivanju boljih fotografija s vašeg fotoaparata pogledajte naše fotografske savjete za početnike. Sastavili smo i neke za naprednije fotografe, kao i vodiče za fotografiranje ptica, vatrometa i munja. Na kraju, svakako pročitajte naše trenutne smjernice za fotografiranje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up