Kako odabrati najbolju veličinu TV ekrana

Odabir prave veličine zaslona za vaš TV više je nego samo veći biti bolji. Ako je ekran prevelik i sjedite mu preblizu, patit ćete od naprezanja očiju ili nećete moći vidjeti cijelu sliku. Stoga je važno nabaviti televizor odgovarajuće veličine za vaš prostor.

Ali ne postoji jednoznačan odgovor na pitanje veličine zaslona. Možete započeti s nekoliko sličnih (ali ne identičnih) formula različitih prodajnih mjesta i tvrtki kako biste odredili optimalnu veličinu zaslona na temelju udaljenosti na kojoj sjedite od pametnog televizora. Ali udobnost i osobni ukus igraju ulogu u odluci. Možda će vam biti ugodnije s većim ili manjim zaslonom na određenoj udaljenosti od one koju predlažu ove smjernice.

Evo kako to raščlanjujemo u PCMagu.

Índice
  1. Zašto su veličina i razlučivost TV-a važni
  2. Kako izmjeriti pravu veličinu TV ekrana za svoju sobu
  3. Drugi načini za izračunavanje veličine TV ekrana
    1. Preporuka naših urednika
  4. Koristite predložak veličine TV-a
  5. Ispravno postavite svoj TV

Zašto su veličina i razlučivost TV-a važni

Očito je da je veličina vašeg TV-a u konačnici ograničena onim što je tvrtka dostupna za određeni model. Najčešće veličine televizora su 42, 50, 55, 65 i 75 inča (sve mjereno dijagonalno). Možda ćete naći neke modele između tih veličina, ali varijacije su rijetke, osobito na većem kraju spektra.

4K TV ima piksele koji su četvrtina veličine 1080p TV-a, tako da te pojedinačne piksele nećete vidjeti dok mu se ne približite. To znači da biste trebali moći sjediti bliže 4K TV-u nego 1080p TV-u bez naprezanja očiju. Isto razmišljanje vrijedi i za 8K televizore, iako još uvijek ne preporučujemo kupnju 8K televizora. Ionako nećete naći puno mainstream 8K sadržaja na uslugama za video streaming.

PCMag logotip TV savjeti za nove kupce televizora

Dakle, imajući na umu ove čimbenike, uspostavimo neka jednostavna pravila za pronalaženje idealne veličine TV-a za vaš prostor.

Kako izmjeriti pravu veličinu TV ekrana za svoju sobu

Kada su 1080p HDTV-i bili standard, Društvo filmskih i tehničkih inženjera (SMPTE) preporučilo je da vaš TV zauzima luk od 30 stupnjeva vašeg vidnog polja u odnosu na mjesto na kojem ste planirali sjediti, dok je THX preporučio luk od 40 stupnjeva (sada THX preporučuje 15 stupnjeva na temelju okomite veličine zaslona, ​​ali se i dalje svodi na jednostavan omjer koji je izveden). Sada, s 4K modelima, možete se približiti televizoru i dalje ga ugodno gledati bez primjećivanja pojedinačnih piksela, tako da možete gledati u luku od najmanje 40 stupnjeva.

matematika

(Zasluge: Will Greenwald—čija diploma nije iz matematike)

Ako ovo zvuči kao da vam treba mnogo matematike da odredite najbolju veličinu zaslona, ​​ne brinite; Učinio sam većinu toga za tebe. Izračunao sam najbolji omjer na temelju minimalnog vidnog polja od 40 stupnjeva, što je generiralo maksimalni omjer udaljenosti i veličine zaslona od 1,4:1. Ili, ako želite, minimalni omjer veličine zaslona i udaljenosti od 1:1,4.

Izmjerite koliko je (u inčima) vaš kauč udaljen od mjesta na koje planirate postaviti TV i podijelite taj broj s 1,4. To je veličina televizora koju biste trebali odabrati. Ako vam je to još uvijek previše matematike, evo grafikona koji se lako čita:

Na temelju naših izračuna, ako je vaš kauč udaljen između šest i sedam stopa od mjesta na koje planirate postaviti TV, ekran od oko 55 inča je labavi minimum. Ako je vaš kauč udaljen sedam do osam stopa, možete se udobno preseliti na TV od 65 inča.

Ovdje očito ima prostora za migoljenje. Malo veće ili manje neće pokvariti vaše iskustvo gledanja, a svoju razinu udobnosti uvijek biste trebali uzeti u obzir više od bilo koje jednostavne formule. Ovo vam pomaže pronaći početnu točku za svoju pretragu.

Drugi načini za izračunavanje veličine TV ekrana

Postoji još nekoliko malo drugačijih smjernica za odabir idealne veličine televizora.

THX preporučuje (Otvara se u novom prozoru) da podijelite veličinu zaslona s 0,835 kako biste pronašli maksimalnu udaljenost s koje možete udobno gledati taj TV. Ili, budući da vjerojatno prvo gledate koliko će vaš kauč biti udaljen od TV-a, uzmite taj broj i pomnožite ga s 0,835. Dakle, ako je vaš kauč pet stopa udaljen od vašeg TV-a (60 inča), TV od 50 inča je minimalna veličina koju treba uzeti u obzir. Ako je udaljen sedam stopa, odaberite barem model od 70 inča (75 inča je češća veličina zaslona).

Preporuka naših urednika

Sony (Otvara se u novom prozoru), s druge strane, preporučuje udaljenost gledanja 1,5 puta veću od vertikalne veličine vašeg TV-a—a ne mjerenje dijagonale. Za referencu, TV od 65 inča je visok oko 32 inča, a TV od 42 inča visok je nešto više od 20 inča. Ovaj kalkulator veličine zaslona (otvara se u novom prozoru) može vam pomoći da izračunate te mjere. Uzmite taj okomiti broj i pomnožite ga s 1,5 kako biste pronašli udaljenost vašeg kauča od TV-a. Ili, opet, izmjerite udaljenost od kauča do televizora, podijelite je s 1,5 i unesite taj broj u polje kalkulatora visine kako biste pronašli svoju idealnu veličinu zaslona.

Ako vam se sve to čini malo čudnim i previše logičnim, možete prihvatiti preporuku Tomovog vodiča (Otvara se u novom prozoru) i jednostavno ići 1:1 s veličinom dijagonale zaslona. Na primjer, ako je vaš kauč oko 75 inča od TV-a, nabavite 75-inčni TV.

Koristite predložak veličine TV-a

Ako se prije kupnje televizora želite igrati s veličinama zaslona, ​​možete upotrijebiti predloške na zidu kako biste pronašli ono što vam najviše odgovara. Nabavite papir ili karton za postere, napravite približnu veličinu televizora koji želite i postavite ga na mjesto na koje želite postaviti televizor. Zatim sjednite na mjesto gdje planirate gledati TV i provjerite odgovara li vam ta veličina.

TV predlošci

(Zasluge: AV predložak)

Za manje DIY rutu, AV predložak nudi set plakata za dimenzioniranje TV-a (Otvara se u novom prozoru) (u šest veličina, od 40 do 85 inča) za 44 USD, što bi moglo biti vrijedno ulaganje—posebno ako planirate kupiti televizore za nekoliko različitih soba.

Ispravno postavite svoj TV

Nakon što odredite pravu veličinu zaslona, ​​pogledajte naše odabire najboljih televizora u nizu veličina, kao i naš vodič o značenju brojeva modela televizora kako biste bili sigurni da ćete dobiti najbolju ponudu.

A kada pronađete pravi televizor, pripazite na ove uobičajene probleme s televizorom i kako ih riješiti. Konačno, zapamtite da ne morate potrošiti hrpu novca na skupe HDMI kabele—oni pristupačni rade sasvim dobro.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up