Kako očistiti tipkovnicu računala

Danas su naši stolovi višenamjenske borbene postaje. Ručamo ili grickamo dok odgovaramo na Slack poruke ili igramo PC igrice nakon posla. Također dopuštamo da nam stolna računala skupljaju prašinu kada se povučemo na kauč (ili, budimo iskreni, krevet) s našim prijenosnim računalima.

Prljavština i mrvice hrane mogu stvoriti neurednu tipkovnicu, što nije higijenski, ali također može poremetiti funkcionalnost vašeg perifernog uređaja. Ne dopustite da Dorito prašina uništi vaše alate za tipkanje. Kako se približava proljeće i bliži se dvogodišnjica WFH-a, vrijeme je da operete više od ruku.

Ako se ne radi o samostalnoj tipkovnici, možemo vam pomoći očistiti cijelo prijenosno računalo. Inače, vrijeme je da se opskrbite sredstvima za čišćenje i naučite kako najbolje ukrasiti svoju tipkovnicu.

Índice
  1. Okrenite ga naopako
  2. Očistite prljavštinu
  3. Otpuhaj svoju tipkovnicu
  4. Izvadite gel za čišćenje
    1. Preporuka naših urednika
  5. Okupajte svoje tipke
  6. Očistite svu elektroniku

Okrenite ga naopako

tipkovnica

(Foto: Zlata Ivleva)

Najlakši i najočitiji korak je okrenuti tipkovnicu naopako, udariti po donjoj strani i istresti sve što možete. Isključite tipkovnicu iz računala ili isključite njezinu bežičnu funkciju, a zatim je podignite i okrenite tako da su tipke okrenute prema površini koju ne mislite zaprljati na trenutak.

Dodirnite dno (ne prejako), držeći ga pod različitim kutovima. Trebali biste moći izvući većinu rasutih stvari na ovaj način. Očekujte niz mrvica, maka i slično, ovisno o vašim omiljenim grickalicama.

Ako koristite tipkovnicu s uklonjivim poklopcima (osobito mehaničke tipkovnice ih imaju), skinite ih i protresite tipkovnicu bez da vam smetaju. Dodirnite donju stranu tipkovnice kako biste bili sigurni da ništa nije zalijepljeno za površinu.

Posljednji korak ovdje bio bi čišćenje prljavštine i krhotina sa radnog stola četkom i lopaticom za smeće... i pokušajte se ne osjećati previše mučno razmišljajući o grickalicama koje ste odavno prošli. Ako stvari i dalje izgledaju mračno, nastavite čitati. Postoji još nekoliko stvari koje možete učiniti.

Očistite prljavštinu

četka za tipkovnicu

(Foto: Zlata Ivleva)

Prljave tipkovnice su takva pošast da posebno dizajnirane četke za tipkovnicu (Otvara se u novom prozoru) dolaze u svim oblicima i veličinama kako bi vam pomogle u čišćenju mrvica, dlačica i drugih oblika prljavštine koje ćete pronaći u svom prljavom QWERTY rasporedu. Dostupne u setovima za čišćenje ili same, najlonske četke za čišćenje mogu izgledati kao mala ručna krpa za prašinu, olovka za tintu ili čak četka za struganje leda za prozore automobila.

Ako ne želite trošiti novac na namjensku četkicu, možete upotrijebiti nadomjestke za kućanstvo, poput standardne četkice za zube ili odbačene četkice za boce, za čišćenje tipkovnice – nisu potrebni nikakvi otmjeni, specijalizirani alati. Jednostavno očetkajte prostor između tipki i — voila — vaša tipkovnica je čista kao i onog dana kad ste je kupili.

tipkovnica s kistom

(Foto: Zlata Ivleva)

To je pod pretpostavkom da se prljavština ne lijepi za strane samih tipki, kao što je često slučaj. Ako je tako, možda će vam trebati čvršća četka. (Četkice za zube prilično su dobre u uklanjanju tih glupih stvari.)

Otpuhaj svoju tipkovnicu

limenka za zrak

Foto: Zlata Ivleva

Za korisnike računala, konzervirani zrak (Otvara se u novom prozoru) bitna je kupnja, bilo da želite očistiti tipkovnicu ili začepljene ventilatore kućišta. Posebno za tipkovnice, može otpuhati mnogo prašine s vašeg puta bez puno truda. Sve što trebate učiniti je umetnuti plastičnu cjevčicu poput slamčice u nosnicu limenke i spremni ste za eksploziju.

Međutim, jednostavno ne možete početi puhati komprimirani zrak preko tipkovnice htjeli-ne htjeli. Prvo poduzmite neke mjere opreza. Koncentrirani zrak neće ukloniti svu prljavštinu ispod tipki, ali će otpuhati sve što je vidljivo, a krhotine će se raspršiti po vašem stolu i podu u gadnom oblaku. Najbolje je to raditi na otvorenom, ili možda iznad kade.

Uklanjanje kapica tipki učinit će ovo učinkovitijim, pa to učinite prvo ako je moguće. Samo nemojte gurati slamku izravno na površinu na koju pušete jer se zrak u limenci kondenzira kada to učinite, ostavljajući za sobom lokve vlage ili leda. Eksperimentirajte, ali držite malu udaljenost kako ne biste oštetili tipkovnicu.

Još jednu sesiju tapkanja i protresanja vrijedi napraviti nakon mjenjača zraka. Vjerojatno ste u ovom trenutku premjestili ostatke i gurnuli ih na druga mjesta unutar tijela tipkovnice. Ti se komadi sada mogu lakše istresti nego prije.

Izvadite gel za čišćenje

gel za čišćenje

(Foto: Zlata Ivleva)

Želite li biti Steve McQueen u The Blobu? Jedan gadan, ali učinkovit način čišćenja tipkovnice vašeg računala je ulaganje u neke od gnjecavih, često svijetlih stvari poznatih kao gel za čišćenje ili gumica za čišćenje. (Cyberclean (Otvara se u novom prozoru) jedan je široko korišten brend.)

Ovo želatinozno ljepilo skuplja prašinu i prljavštinu stiskanjem između najsitnijih pukotina vaše tipkovnice (uključujući između tipki) i usisava sve mrvičaste komadiće ili prljavštinu koju dotakne. Mrlju možete ponovno koristiti sve dok ne postane tamnosiva ili dok ne budete mogli podnijeti da je pogledate ili dodirnete, što god nastupi prije.

Preporuka naših urednika

Imajte na umu nekoliko upozorenja o korištenju proizvoda poput ovog za čišćenje tipkovnice. Kao prvo, neke vrste mogu ostaviti masne tragove iza sebe, što je kontraintuitivan rezultat. Možda ćete morati upotrijebiti sredstva za čišćenje cijevi ili pamučni štapić da ga upijete. Također, sam gel se zaprlja pa ga morate stalno mijenjati, a čak i ako je još tehnički upotrebljiv, poluiskorišteni ulošci su jako odvratni.

Okupajte svoje tipke

pranje kapice tipke

(Foto: Zlata Ivleva)

Ako imate mehaničku tipkovnicu s tipkovnicom koja se može ukloniti, imate sreće jer se te tipke lako čiste. Prije uklanjanja kapica tipki, svakako fotografirajte tipkovnicu kako biste znali gdje ih sve zamijeniti kada završite.

Kapice tipki možete očistiti tako da ih potopite u zdjelu sapunaste vode. Jednostavno je poput punjenja zdjele vodom, ubrizgavanja malo deterdženta za ruke ili posuđe i ribanja tipki malom četkom ili krpom nakon što su temeljito natopljeni. Nakon toga ostavite ih da se potpuno osuše na zraku kako ne biste napravili kratki spoj na elektronici tipkovnice kapicama koje kapaju.

Ako se želite dodatno potruditi, neke tipkovnice možete rastaviti do golog okvira kako biste mogli izvaditi i posljednju mrvicu. Možda vam neće trebati ništa više od malog odvijača. Ako rastavljate tipkovnicu, snimite nekoliko slika usput kako biste je znali sastaviti.

Neprovodljive dijelove obrišite vlažnom krpom. Međutim, pazite da sapun ili voda ne dospiju na tipke ili sklopove.

Očistite svu elektroniku

čiste slušalice

(Foto: Getty Images)

Sada kada tipkovnica više nije na putu, vrijeme je da prijeđemo na drugu elektroniku koja se možda zaprljala od redovite upotrebe. Možemo vam pomoći pravilno očistiti sve, uključujući telefon, tablet, slušalice, prijenosno računalo, stolno računalo, TV, pametni zvučnik, kontroler za igre, pametni sat i uređaj za praćenje fitnessa.

Gabe Carey pridonio je ovoj priči.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up