Kako očistiti tipkovnicu laptopa

Prašina, mrlje od kafe, ulje sa vrhova prstiju, čestice hrane, obična stara prljavština: Ako se na vašem laptopu vidi bilo šta od toga, vrijeme je za čišćenje i dezinfekciju. Osnovna sredstva za čišćenje i 15 minuta vremena mogu učiniti da vaš laptop ponovo izgleda potpuno nov. Ovaj vodič prolazi kroz sve aspekte čišćenja laptopa, uključujući kako se nositi s njegovim ekranom, tastaturom, vanjskim površinama, otvorima za ventilaciju i portovima. Pokazujemo vam šta da radite, a šta da izbegavate, kao i delimo nekoliko korisnih saveta kako da vaš laptop uvek izgleda čist – ne samo kada postigne kritičnu masu.

Índice
  1. Na svoju ruku, nabavite sredstva za čišćenje
  2. Prije nego počnete: Profesionalni savjeti za rukovanje notebookom
  3. Kvadrat jedan: Očistite krhotine sa konzerviranim zrakom
  4. Ne kucajte drugu riječ! Očistite i dezinfikujte tu tastaturu
    1. Preporučeno od strane naših urednika
  5. Očistite kućište i dodirnu tablu
  6. Na kraju, očistite ekran
  7. Savjeti za održavanje vašeg laptopa uvijek čistim

Na svoju ruku, nabavite sredstva za čišćenje

Većina sredstava za čišćenje koja vam je potrebna možda se već nalazi u vašem domu. Najprije je odgovarajuća krpa za čišćenje. Umjesto pamučne krpe ili papirnih ubrusa, koji za sobom mogu ostaviti prašnjave ostatke (neke marke su bolje od drugih), koristite mikrovlakna. Lako se može pronaći kod velikih prodavača e-trgovine poput Amazona ili u trgovinama prehrambenih proizvoda, automobilskih proizvoda i trgovinama dolara. Najjeftinija mikrovlakana će raditi dobro.

Sredstva za čišćenje laptopa

(Foto: Charles Jefferies)

Zatim investirajte u limenku konzerviranog zraka pod pritiskom, koju možete pronaći na internetu iu trgovinama prehrambenih proizvoda i elektronike. Prilično je efikasan za miniranje krhotina iz teško dostupnih prostora – uz ključnu napomenu na koju ćemo se obratiti za trenutak. Također ćete htjeti kupiti paket plastičnih sredstava za čišćenje zuba, tipa sa sitnim vlaknima, poput minijaturnih četkica za flaše. Oni mogu izvući dlake, mrvice i druge tvrdokorne krhotine iz svojih skrovišta. (A ostaci su odlični i za zube.)

Za otopine za čišćenje, voda iz slavine ili destilovana voda može se koristiti za gotovo sve. Ali voda sama po sebi ne dezinficira niti uklanja ulje i druge tvari posebno dobro. Sapun za suđe (u početku jaka mješavina, razrijeđen 50/50 s vodom) i sirće su prikladni za svaku površinu. Osim toga, izopropil alkohol i vodonik peroksid su efikasni za dezinfekciju tastature. Alkohol ima dobru sporednu korist što se brzo suši.

Definitivno izbjegavajte amonijak i proizvode na bazi izbjeljivača. One su previše grube za mnoge površine, posebno ekran. Za ploču laptopa, prodavnice elektronike prodaju namenski rastvor za čišćenje ekrana (obično u obliku spreja sa pumpom) u slučaju da više volite specijalizovani proizvod. (Jedan od takvih primjera je CleanScreen (Otvara se u novom prozoru).) Kada ste u nedoumici, držite se proizvoda koji su sigurni za kožu.

Idemo. Potpuno isključite i isključite prijenosno računalo prije čišćenja. Možda se čini očiglednim da to uradite, ali ćete nehotice pritiskati mnoge tastere tastature tokom čišćenja. Ne biste htjeli slučajno pritisnuti Izbriši preko važnog dokumenta ili izbrisati prečice na radnoj površini zbog miješanja tipki.

Ako radite sa sredstvima za čišćenje ili komprimiranim zrakom, posao obavljajte u ventiliranom prostoru. Koristite tvrdu, ravnu površinu, kao što je sto ili sto, za svoje mesto održavanja. Odložite čist peškir (po mogućnosti od mikrovlakana), a zatim stavite notebook na vrh tako da ima malo jastuka i zaštitu od ogrebotina kada ga prevrnete na poklopac.

Na kraju, operite i osušite ruke prije nego što počnete i nakon što završite. Ako namjeravate koristiti druga sredstva za čišćenje osim vode i imate osjetljivu kožu, razmislite o nošenju rukavica od lateksa ili plastike.

Prije nego počnete: Profesionalni savjeti za rukovanje notebookom

Iako će vaša bilježnica biti nepomična dok je čistite, morat ćete njome manipulirati na neprirodne načine tokom cijelog procesa da biste došli do svake površine. Ako to učinite nepropisno, možete ga oštetiti ili slomiti. Pridržavajte se sljedećih savjeta čak i kada ne čistite prijenosno računalo kako biste ga održali u ispravnom stanju.

Osnovno pravilo za rukovanje notebook računarom je da se izvrši što manji pritisak na njegove površine. Poštivanje ovog principa pomaže u izbjegavanju jednog od najčešćih uzroka kvara prijenosnog računala: napuklih ploča ili barem slomljenih tragova lemljenja na ploči. Ovo se obično ne dešava zato što je notebook ispušten, već zato što je kućište bilo savijeno ili previše pritisnuto.

Upotrijebite obje ruke da poduprete obje strane prijenosnog računala dok ga podižete ili pomjerate, posebno ako ga hvatate za tastaturu. Ovo ravnomjernije raspoređuje pritisak sa vrhova vaših prstiju, stvarajući manje opterećenja na šasiji. Izbjegavajte podizanje notebooka za jedan od njegovih uglova, jer to koncentriše ekstremni pritisak u jednom području.

Podizanje notebooka za bilo koji dio njegovog poklopca je još jedno ne-ne. Zatvorite poklopac pre nego što ga pomerite da bi njegov otisak bio manji. Zatvorena bilježnica je također manje vjerovatno da će se oštetiti ako padne.

Još jedno pravilo koje se često zanemaruje? Perimetar bez tečnosti! Otvorene tečnosti držite izvan dometa prolivenog vašeg prijenosnog računala. Ovo je posebno važno ako imate kućne ljubimce ili djecu koja vas iznenade u čudnim trenucima. Nesreće se dešavaju stalno.

Zapamtite, nećete držati notebook dok ga čistite. Ne samo da bi to bilo teško, već bi prekršilo mnoga pravila "Nemojte to raditi!" gore navedene smjernice.

Kvadrat jedan: Očistite krhotine sa konzerviranim zrakom

Čestice, prašina i dlake mogu se smjestiti svuda gdje postoje praznine u vašem prijenosnom računalu: ispod tipki na tastaturi, oko ivica ekrana (unutar okvira), i unutar i oko dugmadi touchpada, fizičkih priključaka i otvora za hlađenje. Raščišćavanje tog krhotina prije nego što učinite bilo šta drugo je logično; ne biste želeli da čistite veću površinu samo da biste trenutak kasnije rasuli pomerenu krhotinu iz pukotina po njoj.

Počnite sa konzerviranim zrakom. Slijedite upute i upozorenja na pakovanju. Ako je slamka uključena, umetnite je u mlaznicu da koncentrišete struju vazduha. Koristite kratke rafale kraće od jedne sekunde, držeći limenku na dohvat ruke. Ključno važno: Održavajte malu udaljenost između mlaznice i cilja protoka zraka i zatvorite samo onoliko koliko morate da pomjerite materijal. Dodirivanje mete mlaznicom ili zabijanje u otvor, a zatim puštanje limenke da se pocijepa, može uzrokovati kondenzaciju, opasnu nuspojavu konzerviranog zraka. Definitivno ne želite da se vlaga stvara, recimo, unutar USB porta, na kontaktima ispod tastera na tastaturi ili unutar kućišta kroz šav. Greška na strani sigurnosti.

Još jedan važan savjet: Nikada nemojte koristiti konzervirani zrak sa konzervom u bilo čemu osim u uspravnom položaju, kako biste izbjegli izlazak vodene pare. Ako se konzerva previše ohladi, ostavite je da odstoji nekoliko minuta prije nego što nastavite. Jedno mjesto za koje se treba pripremiti je u izduvnim otvorima, gdje se zgrušana prašina akumulira u ventilatorima i raspršivačima topline. Budite spremni na mali prasak prašine ako uduvate konzervirani zrak u ventilacijske otvore. Nemojte udisati.

Čišćenje portova za laptop sa konzervom vazduha

(Foto: Charles Jefferies)

Da biste očistili tastaturu, počnite od donjeg reda i napredujte prema gore. Dva rafala po ključu bi trebala dati rezultate. Možda ćete morati da pristupite tastaturi iz različitih uglova, na primer sa strane, da biste dobili sve. Neke mrvice od peciva su zaista tvrdoglave.

Čišćenje tastature laptopa sa konzervom vazduha

(Foto: Charles Jefferies)

Konzervirani vazduh nije čist od svih ostataka. Isprobajte sredstva za čišćenje zuba ako nekoliko rafala ne odradi posao. Fokusirajte se na lagano otpuštanje krhotina četkama; možete koristiti vazduh iz konzerve da izbacite otpad, ako je potrebno, nakon što se promeša. Ključna stvar: kao i sa konzerviranim zrakom, nemojte pretjerati ili postati previše agresivan. Nemojte na silu stavljati čistače na mjesta, gurati previše ili gurati ispod tipki na tastaturi.

Čišćenje portova za laptop sa malom četkom na uvlačenje

(Foto: Charles Jefferies)

Blago ribanje oko ivica trebalo bi da obavi većinu posla. A ako je dlaka kućnih ljubimaca faktor za vas, vođenje četkica s čekinjama duž ključnih rubova može uhvatiti dlake i izvući ih.

Čišćenje tastature laptopa sa malom četkom na uvlačenje

(Foto: Charles Jefferies)

Uklanjanje krhotina bilo je pola bitke. Sada se fokusirajmo na čišćenje površina.

Ne kucajte drugu riječ! Očistite i dezinfikujte tu tastaturu

Tastatura osetljiva na dodir je očigledan kandidat za temeljno čišćenje. Prljavština, prljavština, ulje s vrhova vaših prstiju i puno bioloških životinja živi ovdje. Za to koristite mikrofiber.

(Potencijalno) pogrešan način čišćenja tastature je jednostavno brisanje krpom od mikrovlakana (ili bilo koje druge) ravno preko nje. U zavisnosti od dizajna tastature, peškir se može zakačiti za ivice tastera i otkinuti ih. (Jao – nije vrsta čistoće koju tražite!) Umjesto toga, potrošite nekoliko sekundi na svaki taster.

Počnite tako što ćete lagano navlažiti četvrtinu veličine mikrovlakana svojim željenim proizvodom za čišćenje — a mi naglašavamo "lagano". (Za dezinfekciju koristite sirće, izopropil alkohol ili vodikov peroksid.) Ako tečnost iscuri kada stisnete peškir, potrošili ste previše. Ne želite mogućnost da kapljice uđu u bilo šta.

Preporučeno od strane naših urednika

Laptop cleaner

(Foto: Charles Jefferies)

Stavite navlaženi dio u nježni kontakt ključem. Upotrijebite dovoljno pritiska da pritisnete tipku, a zatim lagano pomičite mikrovlakna kružnim pokretima prstom.

Čišćenje tastature krpom od mikrovlakana

(Foto: Charles Jefferies)

Pazite na mikrofiber dok čistite. Kako se dio koji koristite zaprlja (nemojte se sramiti ako se to dogodi... čišćenje je dobra stvar!), navlažite drugi dio i nastavite. Očistite i između tastera, ako je tastatura u stilu "ostrva" prikazanom ovde.

Očistite kućište i dodirnu tablu

Sljedeća faza je čišćenje vanjskih površina laptopa. Navlažite veći dio mikrovlakana svojim proizvodom za čišćenje (opet, ne do te mjere da kaplje). Krećući se prema van od tastature, počnite sa podlogom za dlan i tačpedom, a zatim pređite na ivicu ekrana ili okvire. (Sam ekran ćete očistiti u sledećem odeljku.) Nakon toga zatvorite laptop i poradite na poklopcu i donjoj strani.

Čišćenje laptopa krpom od mikrovlakana

(Foto: Charles Jefferies)

Kao i kod tastera na tastaturi, kružni pokreti su efikasni. Nikada nemojte trljati previše, već pritiskajte samo onoliko koliko je potrebno da pritisnete tipku na tastaturi.

Za tvrdokorne mrlje, posebno od kafe, možete nanijeti malu količinu razrijeđenog sapuna direktno na njih i ostaviti da odstoji minutu da razbije mrlju. Probajte ovo samo na ravnim površinama, kako sapun ne bi curio ili kapao nigdje. Nakon toga, obradite mrlju mikrovlaknom navlaženim vodom. Uklonite sve ostatke sapuna i slobodno koristite čiste dijelove svoje tkanine.

Na kraju, očistite ekran

Čišćenje displeja je poslednji i najdelikatniji zadatak. Navlažite svježi dio mikrovlakana vodom i vidite koliko možete postići samo s tim. Počnite od rubova i krenite prema unutra, kako biste izbjegli zadržavanje sredstva za čišćenje ili prljavštine ispod okvira dok brišete.

Važno je da slobodnom rukom poduprete poklopac notebook-a iza mesta gde čistite, kako se laptop ne bi okrenuo unazad i poklopac se ne bi uvrnuo. I ne koristite više pritiska nego što je potrebno da mikrofiber dođe u kontakt sa ekranom: peškir treba da obavi posao, a ne pritisak.

Čišćenje ekrana laptopa krpom od mikrovlakana

(Foto: Charles Jefferies)

Kao i kod čišćenja kućišta, razrijeđeni sapun dobro djeluje na teške mrlje ili tragove. Možete isprobati namjenski čistač ekrana, kao što je ranije navedeno. Šta god da koristite, pazite da tečnost ne kapne na ivice ekrana. I što je najvažnije: Nikada, nikad ne prskajte ekran direktno bilo kojim sredstvom za čišćenje ili vodom. Uvijek ga prvo nanesite na krpu za čišćenje i testirajte da nije zasićena i ne kaplje prije nego što krpu nanesete na ekran. Ako raspršite svoju tekućinu direktno, otjecanje može lako dospjeti ispod donjeg okvira ekrana, a kritična elektronika često živi upravo tamo.

Savjeti za održavanje vašeg laptopa uvijek čistim

Sada kada je vaš notebook čist, nema potrebe da koristite bilo kakav zaštitni proizvod, kao što je vosak, na bilo kojoj od njegovih površina. Ne razmišljajte o tome kao o završetku automobila! U stvari, korištenje nečega takvog može uzrokovati probleme, posebno ako bi dospjelo na ekran. Imajte na umu, na primjer, da kada je laptop zatvoren, u zavisnosti od dizajna, tastature ili deo tastature mogu uspostaviti kontakt (ili skoro u kontaktu) sa ekranom. I bilo koji materijal tamo mogao bi se prenijeti na panel.

Međutim, laptop je poput automobila u drugom smislu: čišćenje notebook-a traje mnogo duže ako ga odlažete na duže vrijeme. Zato uštedite vrijeme i imajte bilježnicu čistijeg izgleda s redovnom pažnjom. Ne treba vam kalendarski podsjetnik. Jednostavno držanje mikrovlakana na dohvat ruke (u torbi za laptop ili na stolu, na primjer) dat će vam malo izgovora da zanemarite ljepljivu hranu i mrlje od kafe. Voda iz slavine bi trebala biti sve što vam je potrebno ako im nije dozvoljeno da se osuše.

Konačno, malo dezinficijensa je uvijek pri ruci za održavanje higijene tastature. Ovih dana može biti teško postići duševni mir, a čuvanje vašeg laptopa od napadača koje možete vidjeti – i onih koje ne možete – je jednostavan način da povratite malo kontrole u svom svijetu. Dakle, pokažite tim klicama ko je gazda!

PCMag Logo 5 načina da očistite tastaturu računara — Molimo za pojašnjenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up