Kako očistiti pametni sat ili fitness tracker a da ga ne uništite

Pametni satovi se prljaju. Prljavo, čak. Kao i sve ostalo što nosite iz dana u dan, vaš pametni sat postaje znojan, začepljen i prljav. Bruto.

Čišćenje pametnog sata ili uređaja za praćenje fitnessa jednostavan je projekt, sve dok znate nešto o uređaju i njegovim materijalima. Na primjer, ako imate Apple Watch, morate znati koju vrstu remena imate, poput silikona, nehrđajućeg čelika, kože ili zlata. Nakon što upoznate svoje materijale, samo trebate odabrati pravi pribor za čišćenje. U mnogim slučajevima nećete morati ni kupiti ništa posebno. Mnogi uobičajeni kućanski predmeti će poslužiti.

Razgovarajmo prvo o zalihama.

Kućanski pribor za čišćenje pametnog sata ili uređaja za praćenje fitnessa, prikazan na sivom ručniku: destilirani bijeli ocat, voda, sredstvo za pranje posuđa, četkica za zube, krpa od mikrovlakana, igla ili čačkalica, pamuk, pamučne kuglice, filter za kavu

Índice
 1. Pribor
 2. Zaslon
 3. Bend
  1. Koža
  2. Silikon
  3. Metal
  4. Ne hrđajući Čelik
 4. The Nooks and Crannies
 5. Koliko često trebam čistiti svoj pametni sat?

Pribor

Ovisno o vrsti pametnog sata koji imate i materijalu narukvice, trebat će vam nekoliko različitih stvari za čišćenje. Ovdje je popis mogućih zaliha. Imajte na umu da su mnogi od ovih uobičajeni predmeti za kućanstvo:

 • voda,

 • blagi tekući sapun, bilo sapun za suđe ili ruke,

 • destilirani bijeli ocat,

 • krpa od mikrofibre,

 • neiskorišteni filter za kavu,

 • pamuk,

 • višenamjensko sredstvo za čišćenje i regeneraciju kože,

 • čista pamučna čarapa,

 • pamučni štapići (tzv. Q-Tips),

 • četkica za zube,

 • ravna igla ili čačkalica, i

 • izopropil alkohol.

Sada razgovarajmo o tome kako očistiti različita područja pametnog sata.

Zaslon

Zasloni pametnih satova ne trebaju ništa više od čvrstog brisanja krpom od mikrovlakana. Operite i osušite krpu od mikrovlakana s vremena na vrijeme i tako ćete se pobrinuti za eventualne masne nakupine na samoj krpi.

Nikada ne koristite kemijska otapala na elektroničkim zaslonima! Nema Windexa. No 409 sprej. Ako je sat vodootporan ("vodootporan" s oznakom 1 ATM ili više), možete ga smočiti da biste ga očistili, a možete ga čak i potopiti u vrlo razrijeđenu kupku mlake vode i tekućeg sapuna - otprilike jednu kap sapuna na šalicu vode. Zaista vam ne treba puno sapuna.

Ako nemate krpu od mikrovlakana ili ako primijetite mnogo ostataka koji se ne skidaju lako, možete uzeti neiskorišteni filtar za kavu (prikazano dolje) ili vatu i lagano ga poprskati vodom. Ne koristite papirnati ubrus jer ostavlja dlačice. Nježno protrljajte filter za kavu ili vatu po ekranu i svi otisci prstiju ili prljavština trebali bi nestati.

Čišćenje zaslona pametnog sata neiskorištenim filtrom za kavu i kapljicom vode

Ako ništa drugo ne pomaže, razrijedite žličicu destiliranog bijelog octa u pola šalice vode, utapkajte u to čistu krpu od mikrovlakana, filter za kavu ili vatu i obrišite zaslon vrlo nježno, kao da masirate bebine sljepoočnice dok spava — tako je nježan. Korištenje razrijeđenog octa na zaslonu trebalo bi biti samo krajnje sredstvo! Zaista ne biste trebali koristiti ništa više od krpe od mikrovlakana.

Bend

Način na koji čistite remen pametnog sata u potpunosti ovisi o vrsti materijala koji imate. Ako prvo možete odvojiti remen sa sata, to će olakšati čišćenje.

Koža

Uvijek čistite kožu sredstvom za čišćenje i regeneratorom. Kondicioniranje kože i čisti je i štiti. Koristim marku Meltonian. Idealan je za oštećenu kožu, što je pokazatelj da je blag i da vjerojatno neće oštetiti druge tipove kože.

Uvijek prvo testirajte mali komad kože balzamom kako biste bili sigurni da neće promijeniti boju. Dobro protresti bočicu. Nanesite malu mrlju na staru, ali čistu bijelu pamučnu čarapu. Utrljajte ga u kožu, pričekajte nekoliko minuta da se osuši pa isto područje istrljajte čistim komadom čarape. Ako ne vidite nikakvu promjenu boje, možete očistiti ostatak trake na isti način.

Silikon

Silikon je poznat po svojoj otpornosti, ali možete ga uništiti određenim tekućinama. Na primjer, protiv svake intuicije, tekućina na bazi silikona može izazvati pustoš na čvrstom silikonu. Kod silikona volim koristiti tekući sapun, jako razrijeđen u vodi.

Čišćenje silikonskog remena za pametni sat, odvojenog od sata, vodom, sapunom i četkicom za zube

Stavite malu količinu sapuna – što može biti sapun za pranje posuđa, poput Dawn, ili sapun za ruke poput Diala – u zdjelicu ili začepljeni sudoper. Dodajte malo tople vode. Ako možete, prvo skinite narukvice s pametnog sata. Ili ako je sat vodootporan, namočite ga cijelog. Nježno protrljajte traku između prstiju ili mekom krpom. Četkica za zube može vam pomoći očistiti sve male pukotine. Ako ne možete odvojiti sat, samo umočite krajeve remena u otopinu da ga očistite. Isperite, obrišite ili osušite traku i temeljito je osušite na zraku.

Metal

Metalne narukvice za satove često je najteže čistiti jer imaju toliko lančića i drugih otvora u kojima se prljavština može zadržati. Ali imate puno opcija.

Većina metala: Kod većine metala, potapanjem u zdjelu vode s nekoliko kapi tekućine za pranje posuđa (one koju koristite za pranje posuđa u sudoperu, a ne u perilici posuđa) olabavit će se zrnca. Brzi prolaz četkicom za zube obavit će posao. Temeljito isperite toplom vodom, zatim osušite tapkanjem i potpuno osušite na zraku.

zlato: Kako biste posvijetlili zlatnu narukvicu, uklonite remen sa sata i zatim ga očistite standardnom otopinom za čišćenje nakita prema uputama. Ako nemate sredstvo za čišćenje nakita, najsigurniji način čišćenja (da spriječite uništavanje trake) je korištenje iste otopine sapuna i vode kao gore; Također možete otopiti otprilike žlicu sode bikarbone u istoj otopini i potopiti traku na 15 ili 20 minuta, a zatim je nježno izribati. Koji god metod koristili, svakako ga na kraju temeljito isperite u čistoj vodi i zatim temeljito osušite.

Ne hrđajući Čelik

Za čišćenje nehrđajućeg čelika radije koristim žlicu ili tako nešto destiliranog bijelog octa u otprilike pola šalice tople vode. Skinite narukvicu sa sata i ostavite je da odstoji 15 minuta. Bijeli ocat čisti gotovo sve. Opet, upotrijebite četkicu za zube da olabavite sve naslage i završite ispiranjem u čistoj vodi i temeljitim sušenjem.

The Nooks and Crannies

Pametni satovi, uređaji za praćenje fitnessa i druga nosiva oprema često imaju male kutove i pukotine duž rubova i priključke za punjenje koji se mogu začepiti prljavštinom, pijeskom i dlakama. Za čišćenje ovih malih prostora posežem za vatom i izopropilnim alkoholom.

Čišćenje priključka za punjenje pametnog sata iglom omotanom malom količinom pamuka izvučenom iz vate

Ne slažu se svi s korištenjem alkohola za trljanje elektronike, ali u malim dozama na vrlo određenim područjima to je u redu. Nikada ga ne koristite na koži. Nikada ga ne koristite na ekranu. Ali većina drugih površina može tolerirati barem kratki kontakt s njim.

Uzmite Q-Tip, natopite ga izopropilnim alkoholom i obrišite sitne udubljenja i pukotine na svom pametnom satu. Ako pamučni štapić ne pristaje, povucite malo vate i zavrnite ga u prstima da napravite mali vrh koplja i pokušajte ponovno. Ako i dalje ne možete ukloniti prljavštinu, uzmite čačkalicu ili ravnu iglu, obrišite je alkoholom, a zatim nježno ostružite sve neugodne stvari iznutra. Također možete omotati malo pamuka oko kraja igle ili čačkalice za domaću alternativu Q-Tip-u.

Koliko često trebam čistiti svoj pametni sat?

Koliko često čistite svoj pametni sat stvar je želje. Koliko često čistite svoj pametni telefon, njegovu masku ili tipkovnicu računala? Na tebi je. Ali što dulje čekate između čišćenja, to će posao vjerojatno biti teži.

Preporučujem često (svakodnevno) brisanje zaslona pametnog sata, brisanje trake nekoliko puta tjedno (volim prijeći vlažnim ručnikom preko trake nakon što izađem iz tuša, na primjer) i dubinsko čišćenje nekoliko puta vijek trajanja uređaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up