Kako obrisati tvrdi disk

Prodajete ili poklanjate svoje računalo? Možda ste izbrisali svoje privatne podatke brisanjem datoteka i ponovnim instaliranjem sustava Windows, ali još niste sasvim gotovi. Posljednja radnja koju biste trebali poduzeti prije nego što se oprostite od starog prijatelja je brisanje tvrdog diska.

Većina računala sada dolazi sa solid-state diskovima (SSD), koji su brži od svojih mehaničkih parnjaka, ali ih je teže obrisati. Jednostavno brisanje datoteka ne pomaže jer se mogu vratiti iz koša za smeće. Čak i ako ispraznite koš za smeće, vaše obrisane datoteke često se mogu oporaviti pomoću odgovarajućeg uslužnog programa.

Bez obzira koju verziju sustava Windows koristite, možete vratiti OS na tvorničke postavke pomoću ugrađenih funkcija resetiranja. Međutim, dobar uslužni program za brisanje tvrdog diska bit će potreban ako želite snažniji i sigurniji način za brisanje diska.

Índice
 1. Obrišite pogon u sustavu Windows 10
 2. Obrišite svoj pogon u sustavu Windows 11
 3. Obrišite pogon u sustavu Windows 8.1
 4. Obrišite svoj disk u sustavu Windows 7
 5. Disk Pomoćni programi trećih strana
  1. Preporuka naših urednika
  2. Brisanje diska
  3. Active KillDisk Freeware
  4. AOMEI Partition Assistant Standard

Obrišite pogon u sustavu Windows 10

postavke oporavka

U sustavu Windows 10 otvorite Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Oporavaka zatim kliknite na Započnite dugme. Na pitanje što želite izbrisati, odaberite to Ukloniti sve. Odaberite Lokalna ponovna instalacija mogućnost ponovne instalacije sustava Windows s vašeg računala.

resetirati

Klik Promijenite postavke i uključite prekidač pokraj njega Obrišite disk. Klik Potvrdizatim Sljedećii na kraju kliknite Resetiraj za početak procesa.

Postavljanje sustava Windows 10

Nakon brisanja diska i ponovnog instaliranja sustava Windows, možete proći kroz početni postupak postavljanja. Kada završite, računalo se ponovno pokreće, postavljajući vas na zaslon za postavljanje sustava Windows. Ako planirate zadržati računalo, možete ponovno proći kroz postupak postavljanja. Ako se planirate riješiti računala, jednostavno ga isključite.

Obrišite svoj pogon u sustavu Windows 11

resetiraj računalo

Ako ste ažurirali na Windows 11, postupak je uglavnom isti kao i Windows 10, uz nekoliko izmjena. Otvori Postavke > Sustav > Oporavak i kliknite Resetirajte svoje računalo.

ukloniti sve

Odaberite kada se to od vas zatraži Ukloniti svebaš kao u sustavu Windows 10. Odaberite Lokalna ponovna instalacija da ponovno instalirate Windows s ovog uređaja jer će raditi brže od preuzimanja u oblaku. Ako to ne uspije, odaberite Preuzimanje iz oblaka.

čisti podaci

U prozoru Dodatne postavke kliknite na Promijenite postavke vezu i omogućite prekidač za Čisti podacia zatim kliknite Potvrdi. Klik Sljedeći za početak procesa, zatim kliknite na Resetiraj dugme.

reset izbornik

Vaše računalo tada prolazi kroz proces resetiranja gdje se vaš disk briše i Windows ponovno instalira. Možete resetirati Windows ako planirate zadržati računalo, inače ga je sada sigurno isključiti.

Obrišite pogon u sustavu Windows 8.1

win 8.1 oporavak

Još uvijek koristite Windows 8.1? Ići Postavke > Promjena postavki računala > Ažuriranje i oporavak > Oporavak. Klik Započnite ispod Uklonite sve i ponovno instalirajte Windows odjeljak.

win 8.1 resetirati

Klik Sljedećizatim odaberite Očistite disk u potpunosti kako bi se osiguralo da je sve izbrisano. Kliknite na Resetiraj i vaš pogon se briše, računalo se resetira i Windows se ponovno instalira. Nakon što se računalo ponovno pokrene, bit ćete preusmjereni na zaslon za postavljanje sustava Windows gdje možete ponovno proći kroz postupak postavljanja ako planirate zadržati računalo. U suprotnom, odmah ga isključite.

Obrišite svoj disk u sustavu Windows 7

Windows 7 oporavak

Korisnici sustava Windows 7 neće pronaći isti alat za resetiranje koji imaju novije verzije, ali svejedno možete vratiti svoj tvrdi disk na tvorničke postavke pod pravim uvjetima. Kako biste olakšali postupak, trebat će vam ili particija za oporavak (otvara se u novom prozoru) ili instalacijski disk sustava Windows 7 (otvara se u novom prozoru).

Otvorite upravljačku ploču, odaberite Oporavaka zatim kliknite na Napredne metode oporavka odnos. Imajte na umu da ako vaše računalo nema particiju za oporavak, ovdje možete dobiti pogrešku koja vas sprječava da nastavite dalje.

reinstaliraj windows 7

Tada će vam se prikazati nekoliko različitih opcija o tome kako želite ponovno instalirati Windows 7. Nakon što odaberete, odaberite Preskočiti kada se od vas zatraži da napravite sigurnosnu kopiju datoteka, kliknite Ponovno pokretanje.

Windows se tada ponovno pokreće. Ovisno o opciji koju ste odabrali, sada možete ponovno instalirati i postaviti Windows 7, brišući prethodnu instalaciju.

Disk Pomoćni programi trećih strana

Brisanje tvrdog diska iz operativnog sustava brza je i praktična metoda, ali uslužni program treće strane može pružiti veću sigurnost i zaštitu.

Preporuka naših urednika

Za one koji brišu mehanički tvrdi disk, svakako odaberite uslužni program koji zadovoljava DoD 5220.22-M standard. To znači da će uslužni program u potpunosti izbrisati vaš disk prepisujući vaše podatke tri puta različitim znakovima.

Brisanje diska

brisanje diska

Brisanje diska (otvara se u novom prozoru) je besplatni prijenosni uslužni program za brisanje koji se pokreće s USB pogona i briše disk za pokretanje sustava Windows. Jednostavno preuzmite i pokrenite datoteku DiskWipe.exe na svom računalu ili kreirajte okruženje za podizanje sustava na svom USB flash pogonu i pokrenite Disk Wipe od tamo.

Njegovo jednostavno sučelje prikazuje vaše diskove i particije. Odaberite onu koju želite izbrisati i kliknite Obrišite disk. Program vas pita kako želite preformatirati disk - NTFS, FAT ili FAT32. Zatim odaberete vrstu uzorka za brisanje i broj prolaza. Opcije uključuju One Pass Zeros, One Pass Random ili Ministarstvo obrane SAD-a Ministarstvo obrane. Općenito, što više propusnica odaberete, proces je duži, ali je brisanje sigurnije.

Active KillDisk Freeware

Active KillDisk Freeware

Active KillDisk Freeware (otvara se u novom prozoru) je ograničenija verzija KillDisk Professional za Windows od 40 USD (otvara se u novom prozoru), ali je još uvijek sposoban i učinkovit alat. Možete jednostavno stvoriti bootable DVD ili USB flash pogon ili montirati ISO datoteku. Zatim upotrijebite taj medij za pokretanje vašeg Windows računala, gdje možete obrisati primarni pogon.

Program nudi grafički izbornik koji prikazuje različite pogone. Odaberite pogon koji želite obrisati i kliknite na njega Izbriši disk ikona. KillDisk nudi niz metoda brisanja, uključujući one iz Ministarstva obrane, američke vojske, britanske vlade i NIST-a.

AOMEI Partition Assistant Standard

AOMEI Partition Assistant Standard

Besplatno AOMEI Partition Assistant Standard (Otvara se u novom prozoru) je alat za particioniranje i upravljanje diskom koji vam omogućuje jednostavno brisanje tvrdog diska. Program vam pomaže stvoriti prijenosnu verziju koju možete pokrenuti s USB pogona, kao i medija za podizanje sustava za snimanje na CD/DVD, kopiranje na USB stick ili spremanje kao ISO datoteku.

U glavnom sučelju odaberite disk ili particiju koju želite izbrisati, zatim kliknite Obrišite disk ikona. Jedina mana besplatne verzije je što vas ograničava na samo jednu metodu brisanja, tj. ispunjavanje sektora nulama. Za korištenje naprednije metode morat ćete nadograditi na AOMEI Partition Assistant Pro od 49,95 USD (Otvara se u novom prozoru).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up