Kako napraviti snimke zaslona u sustavu Windows 11

Snimanje zaslona zaslona super je praktično, bez obzira koristite li pametni telefon, tablet ili računalo sa sustavom Windows 11. Microsoftov operativni sustav za stolna računala već dugo ima niz opcija za snimanje zaslona vašeg računala—možda i previše. Srećom, Windows 11 pojednostavljuje situaciju. Pokazat ćemo vam najbolje načine snimanja zaslona na računalu s potpuno novim operativnim sustavom. Metode se kreću od dugotrajnih tipkovničkih prečaca do modernijih, sposobnijih alata koji vam omogućuju stvari poput postavljanja odbrojavanja za snimke zaslona, ​​kao i njihovo uređivanje i dijeljenje.

Índice
 1. Koristite tipku PrtSc (Print Screen) i zalijepite
 2. Koristite tipku PrtSc iz OneDrivea
 3. Koristite tipkovni prečac Windows Key–PrtSc
  1. Preporuka naših urednika
 4. Koristite uslužni program za snimanje zaslona treće strane
 5. Koristite traku igre
 6. Koristite tipke za glasnoću i napajanje na Surface tabletima
 7. Kako napraviti snimku zaslona na bilo kojem uređaju

Koristite tipku PrtSc (Print Screen) i zalijepite

PrtSc snimke zaslona u sustavu Windows 11

(Zasluge: PCMag)

Davno prije Windowsa 11, mogli ste napraviti snimku zaslona jednim pritiskom na tipku: PrtSc. Neke ga tipkovnice prepisuju na cijeli Print Screen. Dodirnite ovu tipku za kopiranje cijele slike radne površine u međuspremnik. Zatim zalijepite sliku u bilo koju aplikaciju koja prihvaća zalijepljene slike, kao što je Paint, Paint 3D ili Adobe Photoshop.

Ako želite snimiti samo trenutno aktivni prozor aplikacije, dodajte tipku Alt Alt-PrtSc. Baš kao i operacija snimanja cijelog zaslona, ​​korištenje ove kombinacije tipki sprema trenutni prozor u međuspremnik, a od tamo ga možete zalijepiti u aplikaciju za obradu slike. U sustavu Windows 11 rezultat može biti malo čudan jer su zaobljeni kutovi prošireni na kvadratne kutove, budući da su slikovne datoteke uvijek pravokutne.

Koristite tipku PrtSc iz OneDrivea

PrtSc iz OneDrivea za snimke zaslona u sustavu Windows 11

(Zasluge: PCMag)

Također možete koristiti PrtSc u kombinaciji s OneDriveom za automatsko stvaranje slikovne datoteke vaše snimke zaslona u OneDriveu. Ovu metodu uključujem odvojeno od standardne opcije PrtSc jer je rezultat toliko drugačiji i štedi vam dodatne korake otvaranja aplikacije i lijepljenja iz međuspremnika. Evo kako to postaviti:

Kliknite ili desnom tipkom miša kliknite ikonu oblaka OneDrive na desnoj strani programske trake. Odaberite Postavke, a zatim karticu Sigurnosna kopija u dijaloškom okviru i potvrdite Automatski spremaj snimke zaslona koje napravim na OneDrive.

Taj jednostavni potvrdni okvir mijenja sve o PrtSc-u: više ne morate otvarati aplikaciju za slike ili ih lijepiti iz međuspremnika. Umjesto toga, automatski se stvara slikovna datoteka u mapi OneDrive po vašem izboru, koja se pojavljuje na radnoj površini baš kao lokalna datoteka. Također mu možete pristupiti s bilo kojeg uređaja s kojeg možete pristupiti OneDriveu (postoje klijenti za svaku platformu). Uvijek koristim ovu metodu kada mislim da bih možda trebao upotrijebiti snimku zaslona kao slikovnu datoteku umjesto da je samo zalijepim negdje. Također je zgodno kada nemam vremena spremiti slikovnu datoteku u zasebnom koraku, primjerice tijekom prezentacije uživo.

Koristite tipkovni prečac Windows Key–PrtSc

Windows tipka PrtSc za snimke zaslona u sustavu Windows 11

(Zasluge: PCMag)

Evo još jednog načina korištenja tipke PrtSc: Koristite Windows Key-PrtSc.

Ako želite napraviti snimke zaslona i automatski ih spremiti negdje drugdje osim na OneDrive, možete pritisnuti tipku Windows zajedno s tipkom PrtSc. Ova metoda uzrokuje kratko zatamnjenje zaslona i prema zadanim postavkama smješta PNG datoteku u mapu Slike > Snimke zaslona. (Obratite pozornost na drugačiji položaj tipke PrtSc na tipkovnici na gornjoj slici.) Također možete zalijepiti snimku bilo gdje odmah nakon korištenja ove metode.

Alat za izrezivanje u sustavu Windows 11

(Zasluge: PCMag)

Windows 11 uklanja zbrku prethodnih alata za snimanje zaslona u sustavu Windows kombinirajući gore navedeno Alat za rezanje s fantastičnim alatom Snip & Sketch u sustavu Windows 10. Alat za izrezivanje je naziv usvojen za kombinirani Windows 11 program za snimanje zaslona. Najlakši način za pristup alatu za rezanje je pritiskom na Tipka Windows-Shift-S. Taj tipkovnički prečac daje vam izbor da snimite snimku zaslona pomoću pravokutnog odabira, slobodnog odabira, snimanja prozora ili snimanja cijelog zaslona (to je redoslijed ikona koje odaberete na gornjoj slici).

Za prve dvije opcije, crtajte kursorom kako biste odabrali područje koje želite snimiti. Za druga dva izbora samo kliknite na cilj.

Obavijest o alatu za izrezivanje u sustavu Windows 11

(Zasluge: PCMag)

Kada pustite kursor, vidjet ćete obavijest u donjem desnom kutu koja prikazuje sličicu snimke zaslona. Ovo možete zanemariti ako samo želite zalijepiti snimku zaslona u drugu aplikaciju, jer ova metoda također kopira snimku zaslona u međuspremnik. Ili možete kliknuti sličicu područja obavijesti da biste otvorili sučelje alata za obrezivanje (prikazano dolje). Ovdje možete označiti snimku zaslona olovkom ili markerom ili je možete izrezati. Možete koristiti ravnalo za crtanje ravnih linija, a tipka prsta omogućuje crtanje na dodirnom zaslonu.

Uredite snimke zaslona u Windows 11 alatu za izrezivanje

(Zasluge: PCMag)

Što je najvažnije, možete spremiti snimku zaslona i sve promjene pomoću ikone diskete od 3,5 inča (neke vizualne metafore nikad ne umiru). Gumb Dijeli omogućuje vam slanje slike pomoću standardne ploče za dijeljenje sustava Windows 11, a također možete ispisati sliku ili je otvoriti u drugoj aplikaciji iz opcija izbornika.

Jedna zamjerka koju imam na značajku izrezivanja ovog uslužnog programa je ta što ne nudi opcije omjera slike. Volio bih, na primjer, moći odabrati veličinu širokog zaslona 16:9, a sumnjam da sam sam u tome. Kako sada stoji, morate preuzeti sliku u Paint, Paint 3D ili neki drugi program za uređivanje slika da biste dobili ovu jednostavnu značajku. Također bih želio da alat za izrezivanje omogući pristup prethodnim snimkama zaslona (kao što to čine opcija OneDrive iznad i opcija SnagIt u nastavku).

Ako želite upotrijebiti mjerač vremena prije snimanja zaslona, ​​jednostavno upišite Snipping u izborniku Start i otvorite prozor programa, umjesto da koristite prečac na tipkovnici. Ako se predomislite nakon što pritisnete tipku Windows Key-Shift-S i ne želite napraviti snimku zaslona, ​​tipka Esc izbacuje vas iz procesa.

Tri posljednja trika:

Preporuka naših urednika

 • Možete promijeniti ponašanje tipke PrtSc da biste otvorili alat za obrezivanje umjesto kopiranja slike u međuspremnik. Idite na Postavke > Pristupačnost > Tipkovnica i potvrdite okvir Koristite gumb za ispis zaslona za otvaranje snimke zaslona (donja opcija na snimci zaslona u nastavku).

 • Ako imate Surface Pen, dvostruki dodir na gumb za brisanje otvara alat za izrezivanje.

 • Ako omogućite Povijest međuspremnika, vidjet ćete posljednjih nekoliko snimaka zaslona dostupnih za lijepljenje kada pritisnete Windows tipku-V. Zapravo radi s bilo kojom metodom snimanja zaslona koja kopira sliku u međuspremnik.

Koristite uslužni program za snimanje zaslona treće strane

Bio sam predani korisnik SnagIt-a mnogo godina—još uvijek je PCMag pobjednik izbora urednika za pomoćne programe za snimke zaslona—posebno zato što mi se svidjelo kako sprema sve snimke zaslona koje ste napravili za kasniju upotrebu. (Sada nalazim ugrađene Windows alate za snimanje zaslona koji zadovoljavaju moje potrebe.) SnagIt također može snimati video radnje na ekranu, pomicanja prozora i lte grafike, kao što su strelice, za bilješke. Pročitajte našu recenziju uslužni programi za snimanje zaslona treće strane kako biste saznali više o dostupnim opcijama.

Koristite traku igre

Traka s igrama sustava Windows 11 za snimke zaslona

(Zasluge: PCMag)

Tipka Windows–G otvara traku igre. Odatle, ako odete do prozora za snimanje, vidjet ćete ikonu kamere. Dodirnite to i vaša će snimka zaslona biti spremljena (pomalo kontraintuitivno) u mapu Videos/Captures u vašoj glavnoj korisničkoj mapi. Odredišnu mapu možete promijeniti u glavnoj aplikaciji Postavke sustava Windows. (Alternativno, možete dodirnuti Windows tipka – Alt-PrtScn prečac za zaobilaženje otvaranja trake igre.)

Koristite tipke za glasnoću i napajanje na Surface tabletima

Tablet Microsoft Surface

(Zasluge: Microsoft)

Snimanje zaslona na Surface tabletima razlikuje se od snimanja zaslona na računalu, osim ako nemate priključenu tipkovnicu. Zaslonska dodirna tipkovnica nema tipku PrtSc.

Na uređaju Surface Pro 8 i većini njegovih prethodnika pritisnite Tipke za pojačavanje i uključivanje u isto vrijeme za snimanje zaslona. Pazite da pritisnete gumbe u isto vrijeme ili ćete na kraju isključiti zaslon.

Rezultat snimanja na ovaj način je isti kao da pritisnete kombinaciju tipke Windows–PrtSc: Slika se sprema u mapu Slike>Snimke zaslona.

Nekad su se koristili stariji tableti Surface Fn-Windows tipka-razmaknica kombinaciju na njihovim priključenim tipkovnicama, a neki su morali pritisnuti gumb za uključivanje i hardverski gumb sustava Windows istovremeno. Na tabletu Dell Latitude istovremeno koristite gumb za napajanje i gumb za smanjivanje glasnoće; možda ćete morati eksperimentirati ili kopati po dokumentaciji ako imate manje popularan model tableta. I kao što je prije spomenuto, dvostrukim dodirom stražnjeg gumba Surface Pen otvara se alat za izrezivanje.

Kako napraviti snimku zaslona na bilo kojem uređaju

Postoji velika vjerojatnost da ćete možda morati napraviti snimke zaslona na svom pametnom telefonu i drugim uređajima, kao i računalima sa sustavom Windows 11. Za te slučajeve prijeđite na našu priču o tome kako napraviti snimku zaslona na bilo kojem uređaju, koja vas vodi kroz procese koje koriste svi vaši uređaji koji nisu PC.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up