Kako napraviti snimke zaslona u sustavu Windows 10

Kao recenzent softvera u PCMagu, snimanje zaslona je nešto što moram raditi mnogo puta svaki dan. Ne postoji bolji način da čitateljima pokažete kako program zapravo izgleda na djelu od prikazivanja snimaka zaslona. Uglavnom pregledavam Windows softver, tako da sam upoznat s različitim načinima snimanja zaslona na tom operativnom sustavu. Gotovo svaki korisnik računala mora s vremena na vrijeme napraviti snimku zaslona, ​​barem kako bi podijelio ono što vidi na ekranu s kolegom.

Nevjerojatno je koliko je vremena trebalo da se usavrši ova jednostavna vještina. Windows je imao mogućnost ispisa na ekranu još od prvih računala u 1980-ima (njihova tekstualna opcija bila je drugačija od današnjih rasterskih snimaka zaslona). Windows 10 predstavio je nove načine za snimanje zaslona, ​​kao što je korištenje uslužnog programa Snip & Sketch, a snimanje zaslona u sustavu Windows 11 još je pametnije s vlastitom verzijom alata za izrezivanje.

Ovdje se bavimo snimkama zaslona u sustavu Windows 10. U nastavku ću vas provesti kroz nekoliko načina za snimanje zaslona vašeg računala sa sustavom Windows 10 kako biste mogli donijeti informiranu odluku o tome koja vam metoda najbolje odgovara.

Índice
  1. 1. Koristite Shift-Windows Key-S i Snip & Sketch
  2. 2. Koristite gumb Print Screen s međuspremnikom
  3. 3. Koristite tipku Print Screen s OneDriveom
  4. 4. Koristite prečac Windows Key-Print Screen
  5. 5. Koristite Windows traku za igre
  6. 7. Koristite Snagit ili neki drugi pomoćni program treće strane
  7. 8. Dvaput kliknite svoju površinsku olovku
  8. Kako napraviti snimku zaslona na bilo kojem uređaju

1. Koristite Shift-Windows Key-S i Snip & Sketch

Koristite Shift-Windows Key-S i Snip & Sketch

(Zasluge: PCMag)

Nakon mnogo godina korištenja Snagita (vidi dolje), ovo je postala moja primarna metoda snimanja zaslona: Pritisnite kombinaciju tipkovnice Shift-Windows tipka-S, a imate izbor snimanja cijelog zaslona, ​​pravokutnog odabira, odabira slobodnom rukom ili jednog prozora programa. Alternativni način za pozivanje Snip & Sketch je kroz akcijski centar Isječak zaslona dugme.

Nakon korištenja ovog tipkovničkog prečaca, vidjet ćete malu obavijest na ploči sa sličicama u donjem desnom kutu koja kaže Snip Saved to Clipboard. Dodirnite ovo za otvaranje prozora Snip & Sketch. U tom slučaju možete izrezati sliku i označiti je olovkom, olovkom, markerom, gumicom, ravnalom. Zatim možete spremiti sliku u mapu po svom izboru ili je podijeliti pomoću standardnog Windows izbornika za dijeljenje. To vam omogućuje slanje na Instagram, Messenger, Mail ili bilo koju drugu aplikaciju koja prihvaća tu vrstu datoteke. Također vam omogućuje da ga pošaljete na obližnje računalo s omogućenim dijeljenjem u blizini.

Nekoliko stvari koje bih volio da Snip & Sketch ima su preklapanje teksta i osnovni oblici, uključujući uvijek korisnu strelicu. Ako samo želite koristiti ovaj alat, možete otići u aplikaciju Windows Settings i odabrati Ease of Access > Keyboard i odabrati gumb Use PrtSc za otvaranje izreza na zaslonu. Imajte na umu da ovo zahtijeva ponovno pokretanje sustava Windows.

2. Koristite gumb Print Screen s međuspremnikom

Koristite gumb Print Screen s međuspremnikom

(Zasluge: Michael Muchmore)

Ovo je dugogodišnja klasična metoda snimanja zaslona u sustavu Windows 10. Posebno je korisna za snimanje aplikacija koje mijenjaju svoj izgled kada pritisnete kombinaciju tipki. Često će se izbornik srušiti čim pritisnete tipku shift. Udaranje Ispiši ekran ili PrtSc tipka kopira cijeli zaslon u međuspremnik; dodavanjem Alta uz Print Screen kopira se samo aktivni pravokutnik prozora.

Morate poduzeti dodatne korake da biste otvorili i spremili svoju sliku u aplikaciji koja se temelji na slikama, kao što je Paint, Paint 3D ili čak Photoshop (osim ako ne koristite sljedeći savjet). Jednostavno zalijepite pomoću Ctrl-V kada ste u novom dokumentu u jednoj od tih aplikacija, a zatim možete ići u grad s uređivanjem i na kraju, spremite sliku u mapu po vašem izboru.

3. Koristite tipku Print Screen s OneDriveom

 Koristite gumb Print Screen s OneDriveom

(Zasluge: PCMag)

Ovo je jedna od najboljih stvari ikada za snimanje zaslona u sustavu Windows otkad je stigao 2015. Baš kao i običan stari gumb Print Screen, možete spremiti cijeli zaslon ili aktivni prozor pomoću Ispiši ekran ili Alt-Print Screen, to je. Ali kada odete na ploču s postavkama OneDrivea i odaberete Automatsko spremanje snimaka zaslona/Spremi u OneDrive pod karticom Sigurnosna kopija, više nećete morati otvarati aplikaciju Slike, lijepiti iz međuspremnika i zatim spremati datoteku. Pritisnite Print Screen i imat ćete spremljenu slikovnu datoteku, sve u jednom koraku.

Windowsov akcijski centar (klizna ploča na desnoj strani zaslona) obavještava vas da je vaša snimka spremljena, a možete kliknuti obavijest da vas odvede ravno u mapu u kojoj je spremljena. Ako često koristite ovu metodu, vjerojatno ćete željeti više prostora za pohranu u oblaku od samo besplatnih 5 GB. Račun za Office 365 (počevši od 6,99 USD mjesečno) daje vam 1TB i sve popularne aplikacije za produktivnost.

4. Koristite prečac Windows Key-Print Screen

 Koristite prečac Windows Key-Print Screen

(Zasluge: Michael Muchmore)

Ova je metoda uvedena u sustavu Windows 8, ali i dalje funkcionira u sustavu Windows 10. Jednostavnija je od nekih drugih metoda u ovoj priči. Na tabletima kao što je Surface Pro ovu značajku pokrećete pritiskom na Tipke za smanjivanje glasnoće i uključivanje u isto vrijeme. Ovo ili Windows Key-Print Screen Kombinacija tipki zatamnit će zaslon na trenutak kako bi vam pokazao da radi i odmah će spremiti PNG datoteku slike u mapu Slike > Snimke zaslona.

Alt-Windows tipka-ispis zaslona sprema samo aktivni prozor, ali, zanimljivo, ovo koristi značajku Windows Game Bar (pogledajte sljedeći slajd), spremajući vašu snimku zaslona u mapu Videos/Captures. Obje su ove metode dobre ako želite trenutnu pohranu bez potrebe za zamaranjem međuspremnikom ili pohranom u oblaku OneDrive.

5. Koristite Windows traku za igre

 Koristite Windows Game Bar

(Zasluge: PCMag)

Windows tipka-G otvara traku s igrama koja uključuje ikonu koja izgleda kao web kamera. Dodirnite ovo za otvaranje odjeljka Snimanje, koji ima ikonu kamere. Dodirnite to i vaša će snimka zaslona biti spremljena u mapu Videozapisi/Snimke u vašoj glavnoj korisničkoj mapi.

 Koristite alat za obrezivanje

(Zasluge: PCMag)

7. Koristite Snagit ili neki drugi pomoćni program treće strane

Drugi način za snimanje zaslona je korištenje alata treće strane. Naša omiljena aplikacija za snimanje zaslona na PCMagu je Postanite jači. Snagit ima barem jednu veliku prednost u odnosu na ugrađene alate za snimanje zaslona u sustavu Windows: možete snimati i sve vaše snimke ostaju u spremištu uslužnog programa, dostupne kad god vam zatrebaju kasnije. To je najmanje ometajući način za snimanje vašeg zaslona dok nastavljate s radom. Kada budete spremni uhvatiti se u koštac sa svojim snimkama, možete pregledati svoju povijest i spremiti slike koje želite u mapu po svom izboru.

Snagit također uključuje napredne alate kao što su video i alati za pomicanje prozora. Nudi praktične alate za uređivanje slika i crtanje, uključujući svjetlinu, strelice, preklapanje teksta i obrube. Loša? Snagit licenca koštat će vas 62,99 USD, ali za one kojima je potrebna napredna funkcionalnost, itekako je vrijedna tog novca.

Druge dobre mogućnosti snimanja zaslona treće strane uključuju Ashampoo Snap, Droplr i Screencast-O-Matic. O svemu tome možete pročitati u našoj recenziji najboljih aplikacija za snimanje zaslona.

8. Dvaput kliknite svoju površinsku olovku

 Dvaput kliknite svoju Surface Pen

(Zasluge: Microsoft)

Ako koristite računalo sa zaslonom osjetljivim na dodir koje podržava digitalnu tintu kao što je Surface Pro, možete jednostavno napraviti snimku zaslona preko cijelog zaslona dvostrukim klikom na gumb Natrag na površinskoj olovci. Ovo otvara Snip and Sketch sa snimkom cijelog zaslona spremnom za označavanje, uređivanje i dijeljenje.

Kako napraviti snimku zaslona na bilo kojem uređaju

Htjet ćete snimiti snimke zaslona na svom pametnom telefonu i uređajima koji nisu Windows PC. Naš vodič Kako napraviti snimku zaslona na bilo kojem uređaju pokriva postupak koji koriste svi vaši uređaji koji nisu PC sa zaslonima.

Oglas

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up