Kako napraviti sigurnosnu kopiju i vratiti svoje datoteke u sustavu Windows

Ona kritična i nezamjenjiva datoteka koju ste neki dan gledali u sustavu Windows izgubljena je ili se ne želi otvoriti. Jeste li u nevolji? Ne ako ste koristili povijest datoteka.

Dostupna u sustavima Windows 10 i Windows 11, Povijest datoteka automatski će spremiti određene mape datoteka na vaš uređaj za sigurnosnu kopiju, omogućujući vam da vratite prethodnu verziju datoteke ako nestane ili postane oštećena i neupotrebljiva.

U sustavu Windows 10, Povijest datoteka je relativno lako postaviti i koristiti; u sustavu Windows 11 teže ga je pronaći i implementirati. Glavno ograničenje Povijesti datoteka na oba OS-a je da sigurnosno kopira samo datoteke iz određenih mapa, kao što su Dokumenti, Glazba, Slike, Videozapisi i Radna površina, kao i sve offline OneDrive datoteke pohranjene na vašem računalu. Više ne možete dodavati druge mape u kombinaciju kao što ste mogli s prethodnim verzijama sustava Windows.

Ako trebate sigurnosno kopirati datoteke koje nisu spremljene u zadane mape, Microsoft predlaže da ih dodate u jednu od ovih mapa. Ako to nije izvedivo, razmislite o programu za sigurnosno kopiranje treće strane s više opcija i većom fleksibilnošću od Povijesti datoteka. U suprotnom, evo kako to postaviti i spremiti važne dokumente, fotografije i datoteke prije nego nešto pođe po zlu.

Índice
  1. Montirajte uređaj za pohranu
  2. Postavite povijest datoteka u sustavu Windows 10
  3. Vratite datoteke na Windows 10
  4. Postavite povijest datoteka u sustavu Windows 11
    1. Preporuka naših urednika
  5. Vratite datoteke u Windows 11

Montirajte uređaj za pohranu

Vanjski tvrdi disk

SanDisk Professional G-Drive ArmorATD (Foto: Molly Flores)

Najprije provjerite imate li radni pogon povezan s vašim računalom ili mu možete pristupiti s njega. To može biti jednostavan flash pogon, vanjski pogon ili mrežna lokacija na mrežnom pogonu za pohranu. Ako se vaš pogon priključi na vaše računalo, provjerite jeste li ga uključili prije nego što pokušate bilo što drugo.

Za bežični mrežni pogon mora biti priključen na napajanje i pravilno mapiran. Imajte na umu da će se Povijest datoteka automatski pokretati redovito, tako da svaki vanjski disk koji koristite mora ostati povezan i dostupan cijelo vrijeme.

Postavite povijest datoteka u sustavu Windows 10

povijest datoteke

U sustavu Windows 10 kliknite gumb Start i idite na Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Sigurnosna kopija. Ispod Sigurnosno kopiranje pomoću povijesti datotekaklik Dodajte pogon. Pod pretpostavkom da ste spojili radni uređaj za sigurnosno kopiranje, Windows prikazuje njihov popis. Odaberite mjesto koje želite koristiti za sigurnosne kopije.

opcije povijesti datoteka

Povijest datoteka sada je omogućena, iako još uvijek ne stvara sigurnosnu kopiju datoteka. Kliknite na Više mogućnosti poveznica za postavljanje nekoliko parametara.

postavke povijesti datoteka

Kliknite na Sigurnosno kopirajte moje datoteke padajućeg izbornika i odaberite koliko često želite sigurnosno kopirati svoje datoteke, od svakih 10 minuta do dnevno. Zatim kliknite na Sačuvaj moje sigurnosne kopije padajućeg izbornika i odaberite koliko dugo želite čuvati sigurnosne kopije datoteka—od Dok ne bude potreban prostor da Zauvijek.

isključi mape

Prema zadanim postavkama, Povijest datoteka počet će sigurnosno kopirati odabrane zadane mape, uključujući radnu površinu, preuzimanja, glazbu i još mnogo toga. Međutim, neke od ovih mapa možete ukloniti iz miksa. Pomičite se prema dolje kroz prozor s opcijama sigurnosne kopije i pogledajte popis zadanih mapa koje su već uključene u sigurnosnu kopiju. Odaberite mapu koju ne želite sigurnosno kopirati i kliknite Ukloniti da ga ugasim.

dodati mapu

Da biste isključili sve mape koje nisu navedene na stranici, kliknite Dodajte mapu gumb ispod Isključi ove mape. U File Exploreru odaberite sve mape koje želite izuzeti.

back up

Nakon što ste postavili, kliknite na Sada napravite kopiju na vrhu zaslona i Windows će započeti sigurnosno kopiranje mapa i datoteka uključenih u vaš skup sigurnosnih kopija. Nakon što je sigurnosna kopija dovršena, Windows prikazuje ukupnu veličinu te datum i vrijeme sigurnosne kopije.

Vratite datoteke na Windows 10

vratiti datoteke

Sada, recimo da važna datoteka nedostaje ili je oštećena. Možete koristiti sigurnosnu kopiju povijesti datoteke da je vratite. Ići Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Sigurnosna kopija i kliknite na Više mogućnosti odnos. Pomaknite se do dna prozora Povijest datoteka i kliknite Vratite datoteke iz trenutne sigurnosne kopije.

gumb za povratak

Windows prikazuje sve mape za koje je napravljena sigurnosna kopija povijesti datoteka. Dvaput kliknite željenu mapu, a zatim dvaput kliknite datoteku da biste je vidjeli. Ako je to datoteka koja vam je potrebna, kliknite zeleni gumb na dnu prozora da biste vratili datoteku.

mogućnosti oporavka

Ako je izvorna datoteka nestala, Windows je automatski vraća na prethodnu lokaciju. Ako datoteka još uvijek postoji na izvornom mjestu, Windows vam omogućuje da je zamijenite, zadržite izvornu datoteku kakva jest ili usporedite obje datoteke.

promijeniti pogone

Ako ikada poželite promijeniti odredište sigurnosne kopije, prvo ćete morati prestati koristiti svoj trenutni pogon. Na zaslonu sigurnosne kopije, pod Ažuriranje i sigurnost u postavkama kliknite Više mogućnosti. Pomaknite se do dna stranice i kliknite Prestanite koristiti Disk. Vratite se na prethodni zaslon i kliknite Dodajte pogon tako da možete ponovno pokrenuti proces s novim rezervnim odredištem.

sigurnosne kopije datoteka

Ako želite potpuno prestati koristiti povijest datoteka, jednostavno isključite prekidač za Automatski sigurnosno kopiraj moje datoteke na zaslonu postavki sigurnosne kopije.

Postavite povijest datoteka u sustavu Windows 11

povijest datoteka windows 11

U sustavu Windows 11 Microsoft je uklonio povijest datoteka sa zaslona postavki i premjestio je na upravljačku ploču. Najbrži način korištenja ove značajke je da kliknete ikonu Traži na programskoj traci i potražite Povijest datoteka, a zatim odaberete rezultat za nju.

odaberite pogon

Povijest datoteka traži bilo koji kompatibilni pogon spojen na vaše računalo i odabire jedan. Ako ne želite koristiti odabrani pogon, kliknite na Odaberite pogon vezu i odaberite pogon koji želite koristiti, a zatim kliknite u redu.

Preporuka naših urednika

promijeniti pogon

Na zaslonu Povijest datoteka kliknite Isključi mape ako uklonite sve mape iz sigurnosne kopije. Za razliku od Windowsa 10, Povijest datoteka u Windowsu 11 ne prikazuje unaprijed izgrađeni popis mapa koje možete izuzeti. Umjesto toga, mape morate dodati ručno. Klik Dodati a zatim odaberite bilo koju mapu koju želite izuzeti. Kada završite, kliknite Spremi promjene.

dodati mape

Klik Napredne postavke sa zaslona Povijest datoteke. Kliknite padajući izbornik za Spremite kopije datoteka da postavite koliko često se povijest datoteka treba pokrenuti, od svakih 10 minuta do dnevno.

opcije povijesti datoteka

Zatim kliknite na izbornik za Sačuvajte spremljene verzije da odredite koliko dugo treba čuvati sigurnosne kopije datoteka, od Dok ne bude potreban prostor do Zauvijek. Klik Spremi promjene kad je gotovo.

uključi backup

Na zaslonu Povijest datoteka kliknite Upaliti gumb za pokretanje početne sigurnosne kopije.

Vratite datoteke u Windows 11

vratiti datoteke

Za vraćanje datoteke ili dokumenta koji nedostaje ili je oštećen, vratite se na zaslon Povijest datoteka na upravljačkoj ploči. Kliknite na Vratite osobne datoteke odnos.

gumb za povratak

S popisa mapa sigurnosne kopije odaberite mapu s datotekom koju želite oporaviti. Pritisnite datoteku koja vam je potrebna, a zatim kliknite Vrati ga dugme. Ako je datoteka još uvijek na izvornom mjestu, Windows će vas pitati želite li je zamijeniti, preskočiti ili usporediti obje datoteke. Ako je izvorna datoteka nestala, Windows je automatski vraća na prethodnu lokaciju.

odaberite pogon

Ako ikada poželite promijeniti odredište sigurnosne kopije, kliknite Odaberite pogon vezu, odaberite novi pogon, a zatim kliknite u redu. Windows će vas pitati želite li premjestiti prethodne sigurnosne kopije datoteka na novu lokaciju. Klik Da napraviti potez.

isključiti

Sigurnosno kopiranje povijesti datoteka možete zaustaviti u bilo kojem trenutku tako da se vratite na stranicu upravljačke ploče značajke i kliknete na Ugasiti dugme.

PCMag logotip Microsoft Windows 11 pregled

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up