Kako napraviti sigurnosnu kopiju i vratiti svoj iPhone

Sigurnosno kopiranje vašeg iPhonea uvijek je dobra ideja. Možda se vaš telefon loše ponaša i nadate se da ćete ga vratiti na tvorničke postavke i zatim primijeniti najnoviju sigurnosnu kopiju. Možda postavljate novi telefon i želite prenijeti sve svoje trenutne podatke. Možda samo želite sigurnosno kopirati određene podatke radi njihovog čuvanja. Možete napraviti sigurnosnu kopiju svog iPhonea i zatim vratiti podatke iz te sigurnosne kopije kada su vam najpotrebniji.

Način izrade sigurnosne kopije vašeg telefona ovisi o platformi. Korisnici Windowsa (i oni koji koriste starije verzije macOS-a) mogu sigurnosno kopirati svoj telefon koristeći iTunes ili iCloud. Ako koristite macOS Catalina ili noviji, idite na aplikaciju Finder. Također možete u potpunosti zaobići svoje računalo sigurnosnom kopijom telefona na iCloud. Pretplatnici na uslugu pohrane u oblaku Google One (Otvara se u novom prozoru) također mogu napraviti sigurnosnu kopiju određenih iPhone podataka, uključujući kontakte, sastanke u kalendaru i fotografije.

Índice
  1. Cloud Storage vs. Lokalna sigurnosna kopija
  2. Sigurnosno kopirajte i vratite svoje podatke koristeći iTunes
  3. Sigurnosno kopirajte i vratite podatke pomoću Findera
  4. Sigurnosno kopirajte i vratite svoje podatke pomoću iClouda
  5. Izrada sigurnosnih kopija i vraćanje uz Google One

Cloud Storage vs. Lokalna sigurnosna kopija

Postoje prednosti i nedostaci svake metode. Korištenje iTunesa ili Findera znači da se ne morate oslanjati na oblak, ali isto tako znači da se možete vratiti samo s Apple računa na svom računalu. Ako vam se računalo pokvari, ide vaša sigurnosna kopija. Dobra vijest je da možete šifrirati sigurnosnu kopiju iTunes ili Finder ako želite sigurnosno kopirati svoje lozinke, zdravstvene podatke i druge osjetljive podatke.

Ako umjesto toga koristite iCloud, problemi s računalom neće utjecati na sigurnosnu kopiju, ona je automatski šifrirana i dostupna je svugdje. Možete čak i sigurnosno kopirati na iCloud i vratiti podatke izravno sa svog telefona, tako da ne morate prolaziti kroz iTunes ili Finder. Nažalost, ako vaša sigurnosna kopija koristi previše podataka, možda ćete morati nadograditi na plaćeni iCloud račun.

Apple daje 5 GB iCloud prostora besplatno. Plaćeni planovi daju vam 50 GB prostora za pohranu za 99 centi mjesečno, 200 GB za 2,99 dolara mjesečno ili 2 TB za 9,99 dolara mjesečno. Na primjer, moj iPhone 14 Pro od 512 GB s oko 190 GB podataka zahtijevao je više od 20 GB iCloud prostora za sigurnosno kopiranje, tako da mi je trebao plan od 50 GB samo za početak.

Google One još je jedna opcija za pohranu u oblaku, ali dolazi s nekim ograničenjima za korisnike iPhonea. Možete sigurnosno kopirati samo svoje kontakte, kalendar, fotografije i videozapise. Vaše aplikacije, postavke i druge stavke neće biti uključene. Također ne postoji izravan način vraćanja ovih podataka putem aplikacije Google One na vašem iPhoneu. Google One dostupan je besplatno s 15 GB prostora za pohranu ili kao plaćena pretplata sa 100 GB do 30 TB prostora za pohranu.

Sigurnosno kopirajte i vratite svoje podatke koristeći iTunes

Sada napravite kopiju

Prvo povežite telefon s računalom i pokrenite iTunes. Kliknite na ikonu svog telefona, a zatim označite opciju za Ovo računalo odabrano je u odjeljku Sigurnosne kopije. Kliknite na Sada napravite sigurnosnu kopiju i iTunes će sigurnosno kopirati vaš telefon na vaše računalo. Nakon što je sigurnosna kopija dovršena, vremenska oznaka u okviru Najnovija sigurnosna kopija označava datum i vrijeme vaše posljednje sigurnosne kopije.

Postavite lozinku

Ako želite napraviti sigurnosnu kopiju zaporki, Wi-Fi postavki, povijesti web stranica i zdravstvenih podataka, morat ćete šifrirati sigurnosnu kopiju. Označite okvir pored Šifrirajte lokalnu sigurnosnu kopiju. Unesite lozinku i kliknite Postavite lozinku. Uz uključenu enkripciju, iTunes bi trebao odmah početi stvarati sigurnosnu kopiju vašeg telefona. Ako ne, kliknite Sada napravite sigurnosnu kopiju.

Šifrirajte sigurnosnu kopiju

Nakon što je sigurnosna kopija dovršena, možete potvrditi da je šifrirana. Ići Uredi > Postavke u glavnom izborniku programa. U prozoru Devices Preferences kliknite na Uređaji tab. Ikona lokota pokraj sigurnosne kopije označava da je šifrirana. Sve dok je opcija šifriranja uključena, sve buduće sigurnosne kopije bit će šifrirane. Da biste zaustavili šifrirane sigurnosne kopije, poništite okvir pokraj njega Šifrirajte lokalnu sigurnosnu kopiju i potvrdite lozinku za šifriranje.

Isključite Find My iPhone

Recimo sada da trebate vratiti svoju iTunes sigurnosnu kopiju, bilo na isti telefon ili na novi uređaj. Prije nego što možete vratiti sigurnosnu kopiju na svoj iPhone, morate onemogućiti Find My iPhone. Na svom telefonu idite na postavke i dodirnite svoje ime. Otvori Find My > Find My iPhone i onemogućiti Pronađi moj iPhone. Unesite lozinku, a zatim dodirnite Ugasiti.

Vratite sigurnosnu kopiju

Zatim možete spojiti telefon na računalo. Pritisnite ikonu svog telefona, a zatim odaberite Vratite sigurnosnu kopiju. Kada se pojavi dijaloški okvir, pogledajte vrijeme i datum kako biste bili sigurni da ste odabrali ispravnu sigurnosnu kopiju. Ako nije, kliknite padajući izbornik i odaberite sigurnosnu kopiju koju želite vratiti, a zatim kliknite Vrati ga. Ako je sigurnosna kopija bila šifrirana, sada ćete morati unijeti ključ šifriranja. iTunes će tada početi obnavljati vaš telefon.

Pregledajte početne zaslone

Prijavite se na svoj telefon kada se to od vas zatraži. Nakon završetka restauracije, ponovno se prijavite. Možda ćete morati pričekati dok sve vaše aplikacije ne budu ažurirane i dostupne. Tada možete biti sigurni da su svi vaši podaci netaknuti.

Sigurnosno kopirajte i vratite podatke pomoću Findera

Spojite iPhone na Mac

Ako imate Mac s macOS Catalina ili novijim, upotrijebite Finder umjesto iTunes za sigurnosno kopiranje i vraćanje iPhonea. Da biste to postavili, povežite svoj iPhone s Mac računalom, otvorite Finder, zatim kliknite svoj telefon ispod popisa lokacija. Prvi put kada to učinite, morat ćete kliknuti na Povjerenje gumb na Finderu. Također morate tapkati Povjerenje na svom telefonu i unesite lozinku.

Sada napravite kopiju

Sljedeći koraci slični su onima u iTunesu. Ispod Općenito odaberite želite li sigurnosno kopirati svoje podatke na iCloud ili ih pohraniti lokalno na vašem Macu. Također možete odabrati šifriranje svoje sigurnosne kopije tako da potvrdite okvir pokraj nje Šifrirajte lokalnu sigurnosnu kopiju. Kada ste spremni, kliknite Sada napravite sigurnosnu kopiju.

Vratite sigurnosnu kopiju

Kada je sigurnosno kopiranje u tijeku, gumbi u odjeljku Sigurnosne kopije su zasivljeni. Statusna poruka i grafikon na dnu također pokazuju da se vaš iPhone sigurnosno kopira. Kada je sigurnosna kopija dovršena, gumbi ponovno postaju dostupni i datum za Posljednja sigurnosna kopija na ovom Macu pokazat će današnji dan i pokazati vrijeme.

Za vraćanje telefona iz sigurnosne kopije kliknite Vratite sigurnosnu kopiju. Odaberite ispravnu sigurnosnu kopiju s padajućeg izbornika i kliknite Vrati ga. Pričekajte da se vraćanje završi, a zatim se ponovno prijavite na svoj telefon.

Sigurnosno kopirajte i vratite svoje podatke pomoću iClouda

Sigurnosno kopirajte na iCloud

Također možete sigurnosno kopirati podatke izravno sa svog iPhonea putem iClouda. Na svom telefonu idite na postavke i kliknite na svoje ime. Dodir iCloud > iCloud sigurnosna kopijazatim uključite Sigurnosno kopirajte ovaj iPhone i dodirnite Sada napravite sigurnosnu kopiju gumb koji se pojavi. Vaš telefon se tada sigurnosno kopira na iCloud. Kada je sigurnosna kopija dovršena, možete se vratiti na zaslon postavki iCloud da vidite koliko je prostora sigurnosna kopija zauzela.

Nakon što uključite iCloud sigurnosno kopiranje, sigurnosno kopiranje počinje automatski svaka 24 sata nakon posljednjeg uspješnog sigurnosnog kopiranja. Da bi se to dogodilo, vaš telefon mora biti uključen, povezan na Wi-Fi, priključen na napajanje, a ekran mora biti zaključan ili isključen. Ako ponovno povežete telefon s računalom, primijetit ćete da je opcija u iTunesu ili Finderu ispod Automatsko sigurnosno kopiranje sada je postavljeno na iCloud.

Prijenos ili resetiranje iPhonea

U slučaju da trebate vratiti sigurnosnu kopiju ili postaviti novi telefon, idite na Postavke > Općenito > Prijenos ili resetiranje iPhonea na vašem uređaju. Dodir Izbrišite sav sadržaj i postavke. Potvrdite sadržaj koji želite ukloniti i dodirnite Nastaviti.

Obrišite iPhone

Za nastavak unesite svoju lozinku. Sigurnosno kopiranje se može pokrenuti automatski. Pričekajte da se sigurnosna kopija završi ili dodirnite opciju za Preskoči sigurnosno kopiranje. Unesite lozinku za Apple ID i dodirnite Ugasiti da biste onemogućili Find My i Activation Lock. Na kraju dodirnite Obrišite iPhone za brisanje telefona.

Odaberite sigurnosnu kopiju

Nakon što se telefon izbriše, slijedite korake za ručno ili automatsko postavljanje pomoću drugog iOS uređaja. Na zaslonu Aplikacije i podaci odaberite Vraćanje iz iCloud sigurnosne kopije a zatim se prijavite na iCloud sa svojim Apple ID-om i lozinkom. Dodirnite sigurnosnu kopiju koju želite vratiti. Ako ga ne vidite, dodirnite ga Pogledajte sve sigurnosne kopije vezu i odaberite jednu s popisa.

iPhone je vraćen

Odaberite aplikacije i postavke koje želite vratiti ili samo dodirnite Nastaviti obnoviti sve. Od vas će se tražiti da postavite značajke kao što su Apple Pay, iCloud Keychain i Siri. Vaš se iPhone potom vraća iz sigurnosne kopije i ponovno pokreće. Prijavite se i pričekajte da se vaše aplikacije instaliraju i ažuriraju.

Izrada sigurnosnih kopija i vraćanje uz Google One

Sada napravite kopiju

Također možete sigurnosno kopirati svoj iPhone pomoću Google One. Ovo sigurnosno kopira vaše kontakte, kalendare, fotografije i videozapise na Google disk, Gmail i Google fotografije. Najprije preuzmite i instalirajte aplikaciju Google One (Otvara se u novom prozoru) iz App Storea. Otvorite aplikaciju i dodirnite Sigurnosno kopirajte svoje podatke dugme.

Odaberite sadržaj koji želite sigurnosno kopirati—Kontakti, Kalendar i Fotografije i videozapisi—a zatim odlučite želite li sigurnosno kopirati podatke putem mobilne veze ili ih ograničiti na Wi-Fi. Dodir Sada napravite kopiju, a vaši će podaci biti kreirani na Googleovim poslužiteljima. Tijekom tog vremena morate držati aplikaciju otvorenom jer će se inače sigurnosna kopija pauzirati.

Provjerite sigurnosnu kopiju

Vratite se na početni zaslon i prijeđite prstom prema dolje do odjeljka Pohrana (ili dodirnite Skladištenje ikona na donjoj alatnoj traci) da vidite koliko se prostora koristi za sigurnosne kopije. Grafikon aplikacije pokazuje kako se podaci distribuiraju na Google disku, Gmailu i Google fotografijama.

Prijeđite prstom prema dolje da potvrdite koji su podaci sigurnosno kopirani s vašeg trenutnog uređaja. Možete dirati Postavke sigurnosne kopije da biste promijenili podatke koji će se sigurnosno kopirati u budućnosti. Budući da u iPhone aplikaciji nema značajke vraćanja, morat ćete posjetiti svaku pojedinačnu uslugu kada želite vratiti podatke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up