Kako napraviti sigurnosnu kopiju i organizirati fotografije s vašeg iPhonea ili iPada

Moj me partner nedavno zamolio da podijelim svoje digitalne foto albume kako bismo im oboje imali pristup. Prije nego što sam ih podijelio, htio sam biti siguran da su sve fotografije spremljene na istom mjestu i jasno označene. Prošle su otprilike dvije godine otkako sam temeljito sredio svoju zbirku. Veliki dio posla bio bi skidanje slika s mog iPhonea, njihovo spremanje na istu uslugu za sinkronizaciju datoteka i pohranu koju koristim za svoje druge slike, te osiguravanje da budu jasno označene.

Zadatak sam odgađao nekoliko tjedana, kad su mi iPhone i Mac odjednom počeli gurati u lice obavijesti o približavanju ograničenju prostora za pohranu na iCloudu. Svi su me znakovi upućivali na projekt čišćenja fotografija, a prvi bi korak bio da se pozabavim slikama na svom iPhoneu.

Prošao sam kroz proces i sveo ga na ovaj vodič o tome kako skinuti fotografije sa svog iPhonea i organizirati ih.

Índice
 1. Kako skinuti fotografije s iPhonea (ili bilo kojeg iOS uređaja)
  1. Opcija 1: Koristite iCloud
  2. Opcija 2: Koristite uslugu sigurnosnog kopiranja i sinkronizacije
  3. Opcija 3: preuzmite fotografije na svoje računalo i napravite sigurnosnu kopiju
 2. Savjeti za organiziranje fotografija
  1. Domaćin fotografija ili općenitiji Cloud Storage?
  2. Preporuka naših urednika
  3. Organizirajte po godini i događaju
  4. Izbriši duplikate

Kako skinuti fotografije s iPhonea (ili bilo kojeg iOS uređaja)

Ovisno o tome gdje pohranjujete i organizirate svoje fotografije, imate nekoliko opcija za uklanjanje slika s uređaja.

Opcija 1: Koristite iCloud

Ako koristite iCloud kao svoje glavno mjesto za pohranjivanje fotografija, sve što stvarno trebate učiniti je osigurati da vaš iCloud račun sigurnosno kopira i sinkronizira vaše podatke.

Za iOS uređaj idite na Postavke > Fotografije > iCloud fotografije i omogućite postavku.

Organizirajte se

Sada će vaš uređaj prenijeti sve vaše fotografije na iCloud svaki put kada se vaš uređaj poveže na Wi-Fi i kada se baterija napuni. S iOS-om 11 ili novijim, sinkronizacija se također može dogoditi putem mobilne veze.

Kada kreirate iCloud račun, za početak dobivate 5 GB prostora za pohranu. Ako trebate više, Apple ga prodaje u koracima počevši od 50 GB za 0,99 USD mjesečno, što je vrlo razumno. Možete dijeliti prostor za pohranu s drugima koristeći Appleov obiteljski plan dijeljenja.

Opcija 2: Koristite uslugu sigurnosnog kopiranja i sinkronizacije

Opcija 2 zapravo je ista kao i opcija 1, samo se koristi drugačija online usluga. Dakle, umjesto korištenja iClouda, razgovarat ćemo o drugim opcijama za sinkronizaciju i pohranu datoteka, kao što su Dropbox, Google Drive i OneDrive.

 • Odaberite uslugu sinkronizacije i pohrane datoteka, kreirajte račun i preuzmite iOS aplikaciju usluge.
 • Prijavite se i potražite postavku koja se zove nešto poput Prijenos kamere, Automatsko slanje ili Sigurnosno kopiranje i sinkronizacija. Ova postavka automatski prenosi fotografije s vašeg uređaja na uslugu. Uključite ga.
 • Nakon što je postavka uključena i vaše slike su sigurnosno kopirane, možete ih izbrisati sa svog iPhonea.
 • Za brisanje slika s vašeg iPhonea, otvorite aplikaciju Apple Photos i odaberite Fotografije iz donjeg izbornika. Dodirnite Odaberite u gornjem desnom kutu. Dodirnite svaku sliku koju želite izbrisati, zatim dodirnite ikonu kante za smeće u donjem desnom kutu. Sada idite na Albumi > Nedavno obrisano. Odaberite Odaberi, a zatim Izbriši sve.
 • Opcija 3: preuzmite fotografije na svoje računalo i napravite sigurnosnu kopiju

  Treća i posljednja opcija koju želim ponuditi uključuje najprije prijenos vaših fotografija i videozapisa na vaše računalo, a zatim njihov prijenos u uslugu sigurnosnog kopiranja i pohrane. To je najbolje rješenje za ljude koji preferiraju praktičan pristup.

  To je metoda koju sam koristio, jer volim vidjeti svoje slike na većem računalu i odlučiti koje ću zadržati ili baciti prije nego što ih prebacim u servis za sigurnosno kopiranje. Također mi omogućuje brzo uređivanje, kao što je obrezivanje i korekcija boja tijekom procesa.

 • Povežite telefon s računalom pomoću Lightning-USB kabela za punjenje. Imajte na umu da iako možete bežično prenositi fotografije s AirDropom, kabel je brži i daje vam mogućnost automatskog brisanja fotografija s telefona kada se prenesu na računalo.
 • Pokrenite željeni program za uređivanje slika. Ako ste korisnik Maca, ovdje bi zadana postavka bila aplikacija Fotografije koja dolazi s vašim Macom. Windows uključuje sličnu aplikaciju Photos, a profesionalniji fotografski entuzijasti možda će htjeti koristiti Adobe Lightroom na obje platforme.
 • Uvezi sliku. Većina softvera koji podržava uvoz fotografija nudi mogućnost brisanja svih slika s vašeg telefona kada prijenos završi. Međutim, to može biti pomalo opasno u slučaju da uvoz ne završi uspješno. Radije uvozim i brišem slikovne datoteke s telefona tek nakon što sam siguran da je uvoz završen.
 • Sada kada imate svoje fotografije u uređivaču slika, možete ih jednostavno pregledati i odlučiti želite li ih izbrisati ili urediti.
 • Posljednji korak je povlačenje i ispuštanje slika u rješenje za sigurnosno kopiranje po vašem izboru, bilo da je to Box, Flickr, IDrive ili nešto drugo. Alternativa pohrani u oblaku je korištenje lokalnog uređaja za pohranu povezanog s oblakom kao što je Western Digital My Cloud ili SanDisk ibi.
 • Ovisno o tome koju uslugu koristite i koje ste uslužne programe instalirali na svoje računalo, možda ćete otkriti da se automatski pojavljuje alat za uvoz fotografija koji vam pomaže prenijeti fotografije s telefona na drugo mjesto. Na primjer, ako ste instalirali uslužni program za sigurnosno kopiranje i sinkronizaciju Google diska, možete ga postaviti da automatski pohranjuje slikovne datoteke u oblak.

  Dobijte organizirane fotografije s Google diska

  Savjeti za organiziranje fotografija

  Evo nekoliko savjeta za organiziranje vaših slika, plus važno pitanje o tome koji alati i usluge najbolje odgovaraju vašim potrebama za pohranu fotografija.

  Domaćin fotografija ili općenitiji Cloud Storage?

  Kada organizirate svoje fotografije, najveće pitanje koje si možete postaviti jest hoćete li ih pohraniti i sigurnosno kopirati pomoću opće usluge za pohranu u oblaku ili web-mjesta za hosting za fotografije.

  Postoji nekoliko sjajnih usluga za smještaj fotografija, uključujući Flickr, ImageShack, Lightroom i SmugMug. Ove vrste usluga općenito dolaze s alatima specifičnim za organiziranje i pronalaženje slika. Na primjer, svoje slike organizirate u "albume" umjesto u mape i podmape, a neke usluge automatski preporučuju albume na temelju datuma ili mjesta snimanja slika.

  Usluge hostinga fotografija često imaju prepoznavanje lica, tako da sljedeći put kada trebate tražiti fotografije određene osobe, možete ih brzo pronaći bez potrebe da se sjećate gdje se nalaze. I ne radi se samo o licima: Flickr i drugi mogu otkriti i označiti određene vrste objekata, kao što su stablo, planina, zgrada ili pas, i pokazati vam sve slike koje uključuju te objekte. Također možete dodati vlastite identifikatore ključnih riječi za organizaciju. Google Photos ima neke praktične automatske prijedloge za korekciju boja i spajanje fotografija snimljenih u brzom nizu kako bi se stvorio video koji izgleda kao stop-motion animacija.

  Preporuka naših urednika

  Međutim, ne sviđaju se svima ove značajke. Ako imate mozak koji više voli sustav mapa i podmapa, općenitije rješenje za pohranu u oblaku vjerojatno je bolje. Još jedan razlog za korištenje općenitije usluge pohrane u oblaku je ako već plaćate za svoje datoteke i imate dodatni prostor za slike.

  Organizirajte se organizirajte svoje fotografije

  Organizirajte po godini i događaju

  Kada organiziram svoje fotografije, sustav koji mi dobro funkcionira je stvaranje jedne mape (ili albuma) za svaku godinu. Imam mape koje se zovu Fotografije 2019, Fotografije 2018, Fotografije 2017 i tako dalje. Moja seže sve do 2006. i onda imam mapu za sve iz 2005. i ranije jer imam tako malo digitalnih slika iz tog vremena da ih nema smisla sve odvajati.

  Ako koristite iCloud, dobit ćete puno ugrađenih organizacijskih mogućnosti. Svoje fotografije možete pregledavati prema datumu, lokaciji (na karti) ili događaju (koji Apple naziva Moments). Ako koristite Apple Photos (ili aplikaciju Windows 10 Photos), također ćete dobiti prepoznavanje lica i objekata. Većina softvera za uvoz fotografija također može automatski stvarati mape na temelju godine i datuma, kao i dati vam opcije imenovanja datoteke.

  Unutar godišnjih mapa koristim podmape koje su obično označene događajem ili prigodom, poput putovanja, vjenčanja, mature ili praznika. Ovo su detalji kojih se sjetim kada razmišljam o fotografiji koju želim napraviti. Kada je to bilo i što smo radili?

  Volim preimenovati svoje fotografije i staviti ključne riječi u naziv datoteke. Ako vam to zvuči kao prevelik zadatak, znajte da možete upotrijebiti alat za preimenovanje datoteka kako biste to učinili brže i učinkovitije.

  Izbriši duplikate

  Čest problem s kojim se ljudi suočavaju kada organiziraju fotografije su duplikati. Posebno je problematično ako uvezete slike na svoje računalo, preimenujete datoteke, a zatim ih slučajno uvezete drugi put jer ih vaše računalo neće prepoznati kao duplikate ako su nazivi datoteka različiti.

  Počevši od iOS-a 13, Apple Photos može automatski ukloniti duplikate. U međuvremenu, rješenje je korištenje alata za uklanjanje duplikata. PCMag nije testirao nijedan softver u ovoj kategoriji, ali nećete imati problema s pronalaženjem pristojnog alata ako na internetu tražite "alat za dedupiranje fotografija". Neki softver, kao što je ACDSee Pro ili Lightroom, može izbjeći prijevare ako označite kućicu pri uvozu koja kaže Ignore Duplicates ili nešto slično.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Go up