Kako nadograditi svoj stari OS i isprobati Windows 10 ili 11 besplatno 90 dana

Oni od vas koji još uvijek koriste Windows 7 ili 8.1 možda se pitaju trebaju li konačno prijeći na Windows 10 ili Windows 11.

Microsoft je odavno povukao svoju besplatnu nadogradnju na Windows 10 za korisnike Windows 7 i 8.1, tako da ćete morati platiti licencu ako želite nadograditi jednu od ovih starijih verzija na noviju iteraciju Windowsa. (Već imate Windows 10? Možete besplatno nadograditi na Windows 11.)

Windows logo na radnoj površini

Microsoft Windows 11

Ali možda biste trebali uzeti jednu od trenutnih verzija sustava Windows dulje vrijeme prije nego što platite licencu. Microsoft nudi besplatna izdanja Enterprise za procjenu sustava Windows 10 i Windows 11 koja možete koristiti 90 dana. Ova je verzija u osnovi identična Pro verziji, pa je pouzdan način testiranja Windows 10 Pro ili Windows 11 Pro. Kada probno razdoblje završi, možete odabrati kupnju licence za nadogradnju.

Índice
  1. Gdje instalirati Windows
  2. Instalirajte Windows 10
  3. Instalirajte Windows 11
    1. Preporuka naših urednika
  4. Dodajte Microsoftov račun

Gdje instalirati Windows

Windows 11 laptop

Prvo, trebat će vam mjesto za instaliranje izdanja Enterprise. Ako imate rezervno računalo, izdanje Enterprise možete čisto instalirati na to računalo. Ako imate računalo s dovoljno prostora na disku, možete particionirati svoj tvrdi disk za pokretanje više od jednog operativnog sustava na istom računalu (čak i Windows 10 i Windows 11).

Trebali biste moći instalirati Windows 10 bez puno problema, ali Windows 11 je problematičniji zbog strožih zahtjeva. Provjerite ima li vaše računalo potreban hardver i postavke ako želite isprobati najnoviju verziju sustava Windows.

Kao treću opciju, također možete koristiti softver za virtualizaciju za instalaciju i pokretanje sustava Windows 10 ili 11 Enterprise u vlastitom okruženju unutar vaše trenutne verzije sustava Windows. Opet, Windows 10 ovdje ne bi trebao imati problema, ali može biti teže pokrenuti Windows 11 u virtualnom računalu.

Instalirajte Windows 10

Windows 10 Enterprise

Izdanja Windows Enterprise dostupna su kao ISO datoteke, koje možete kopirati na disk za snimanje ili USB disk ili instalirati izravno na virtualni stroj. Za preuzimanje 90-dnevne probne verzije sustava Windows 10 Enterprise idite na Microsoftov TechNet Evaluation Center (otvara se u novom prozoru) i kliknite znak plus pored Windows 10 Enterprise.

Microsoft nudi dvije različite verzije sustava Windows 10 Enterprise za procjenu—Enterprise i LTSC (kanal dugoročne usluge). Enterprise je standardno poslovno izdanje sustava Windows 10. LTSC je posebno izdanje koje izostavlja značajke orijentirane na korisnike i ne ažurira se tako često. Odaberite Poduzeće i kliknite Nastaviti.

Windows info

Unesite svoje ime, adresu e-pošte, telefonski broj i druge podatke. Ako ne koristite Windows 10 Enterprise za tvrtku, unesite svoje ime ispod naziva tvrtke. Klik Nastaviti.

bitna verzija

Odaberite verziju sustava Windows 10 koju želite preuzeti, između 32-bitne i 64-bitne. Svako računalo iz posljednjih nekoliko godina trebalo bi podržavati 64-bitnu verziju, pa odaberite tu opciju. Odaberite svoj jezik i kliknite Polijetanje za instalaciju Windows 10 Enterprise Evaluation ISO datoteke.

ugrađeni su prozori po narudžbi

Nakon što se vaš flash pogon ili DVD montira, upotrijebite ga za pokretanje računala ili particije na koju želite instalirati Windows 10. Ako koristite virtualni stroj, provjerite je li dostupna ISO datoteka. Prođite kroz zaslon početnog postavljanja sustava Windows 10 potvrđujući jezik i postavke. Klik Sljedećia zatim kliknite Sada instalirati i prihvatite licencne uvjete za nastavak.

Na pitanje koju vrstu instalacije želite, kliknite Prilagođeno: instalirajte samo Windows (napredno). Sada ćete morati odlučiti gdje želite instalirati Windows 10, stoga provjerite je li označena ispravna particija.

particija tvrdog diska

Na čistom računalu ili virtualnom stroju trebala bi postojati samo jedna particija s nedodijeljenim prostorom. Na računalu s dvostrukim pokretanjem htjet ćete odabrati drugu particiju s nedodijeljenim prostorom, koja je trebala biti stvorena kada ste postavili svoj sustav s dvostrukim pokretanjem. Klik Sljedeći i Windows 10 će se instalirati.

prijavite se u Microsoft

Slijedite standardni postupak postavljanja, a zatim se prijavite s računom koji koristite za Microsoft 365 ili druge poslovne usluge. Ovaj račun mora biti povezan s tvrtkom ili školom da bi radio. U suprotnom, morat ćete kliknuti na Umjesto toga pridružite se domeni vezu za postavljanje sustava Windows 10 s lokalnim računom.

naziv lokalnog računa

Ako odlučite koristiti lokalni račun, morat ćete identificirati tko će koristiti ovu instancu sustava Windows 10, pa upišite naziv koji želite koristiti za svoj račun i kliknite Sljedeći. Tada ćete moći stvoriti lozinku za račun i odabrati tri sigurnosna pitanja. Nastavite s postupkom postavljanja kako biste aktivirali Cortanu, omogućili povijest aktivnosti i odabrali postavke privatnosti.

Windows 10

Zatim će se instalirati Windows 10. Primijetit ćete da radna površina sustava Windows pokazuje da se radi o Enterprise Evaluation izdanju i da imate još 90 dana korištenja. Sada možete isprobati operativni sustav koristeći sve njegove značajke, podešavajući razne postavke i instalirajući svoj omiljeni softver.

Instalirajte Windows 11

Windows 11 Enterprise

Ako želite isprobati Windows 11, otvorite Microsoftov TechNet Evaluation Center (otvara se u novom prozoru) i kliknite znak plus pored Windows 11 Enterprise umjesto toga. Postoji samo jedna opcija preuzimanja za ISO datoteku, pa samo kliknite Nastaviti. Ispunite svoje osobne podatke, odaberite svoj jezik i kliknite na Polijetanje dugme.

Windows 11 jezik

Nakon preuzimanja ISO datoteke, vaši sljedeći koraci ovise o tome kako planirate instalirati Windows 11. Ako ga želite instalirati na virtualnom računalu, možete raditi izravno s ISO datotekom. Ako ga planirate instalirati na rezervno računalo ili kao dio dvojnog pokretanja, možete kopirati ISO datoteku na flash pogon za pokretanje ili je snimiti na DVD.

Preporuka naših urednika

opcija instalacije

Početni koraci za instalaciju sustava Windows 11 isti su kao i za Windows 10. Na prvom zaslonu za postavljanje potvrdite svoj jezik i postavke i kliknite Sljedeći. Klik Sada instalirati i prihvatite licencne uvjete za nastavak. Kliknite na zaslonu kako biste odredili koju vrstu instalacije želite Prilagođeno: instalirajte samo Windows (napredno).

instalacijski pogon

Sada morate odabrati gdje ćete instalirati Windows 11. Ako se radi o čistom računalu ili virtualnom stroju, samo jedna particija bi trebala biti dostupna. Za stroj s dvostrukim pokretanjem, odaberite particiju s nedodijeljenim prostorom, koja je trebala biti stvorena kada ste postavili sustav s dvostrukim pokretanjem. Klik Sljedeći i Windows 11 će se instalirati.

mogućnosti prijave

Slijedite zaslone za postavljanje i prilagodbu sustava Windows 11. Na zaslonu za prijavu Microsoft traži da postavite stvari za posao ili školu. U ovom trenutku možete se prijaviti s računom stvorenim za svoju tvrtku ili školu ako ga imate. U suprotnom kliknite na Mogućnosti prijave odnos.

pridruživanje domeni

Onda možete birati Umjesto toga pridružite se domeni opcija. Unesite ime koje želite koristiti za svoj lokalni račun i kliknite Sljedeći. Stvorite lozinku za račun, a zatim odaberite tri sigurnosna pitanja.

Windows 11

Nastavite s postupkom postavljanja. Kada završi, Windows 11 će se učitati. Vodeni žig pojavit će se na vašoj radnoj površini, označavajući vaš OS kao Enterprise Evaluation izdanje i da imate još 90 dana za korištenje.

Dodajte Microsoftov račun

postavke Microsoft računa

Ako ste izradili lokalni račun za postavljanje sustava Windows Enterprise, možete se držati toga. Međutim, ako imate Microsoftov račun i želite pristupiti OneDriveu i drugim Microsoftovim uslugama, možete se jednostavno prebaciti sa svog lokalnog računa. Ići Postavke > Računi > Vaši podaci i kliknite na Prijavite se Microsoftovim računom odnos.

Unesite adresu e-pošte i lozinku svog Microsoft računa. Potvrdite promjenu unosom lozinke za lokalni račun koji ste izradili. Tada možete izraditi PIN za bržu prijavu u Windows.

windows pin

Imajte na umu da sada imate 90 dana da isprobate izdanje Enterprise. A s ovim besplatnim izdanjem instaliranim na rezervno računalo, postavku s dvostrukim pokretanjem ili virtualni stroj, možete se igrati sa sustavom Windows 10 ili Windows 11 i dalje koristiti svoju trenutnu verziju sustava Windows.

PCMag logotip Microsoft Windows 11 pregled

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up