Kako mogu popraviti tipkovnicu prijenosnog računala?

Slomljena tipkovnica nije smiješno. Zato Apple plaća ljudima 395 dolara za nagodbu kolektivne tužbe zbog njegovih neispravnih leptir tipkovnica. Ali problem nije uvijek toliko raširen, pa često znači da ste sami ako nešto pođe po zlu.

Možda radite na prijenosnom računalu kada jedna tipka iznenada prestane raditi. Ili je možda cijelom ključnom dijelu potrebna vječnost da odgovori. Još gore, tipkovnica se potpuno isključi. Ovo može biti velika gnjavaža, ali postoji nekoliko stvari koje možete pokušati prije nego pozovete pomoć.

Índice
  1. 1. Ponovno pokrenite računalo
  2. 2. Suziti temu
  3. 3. Ponovno instalirajte upravljački program tipkovnice
  4. 4. Prilagodite postavke tipkovnice
  5. 5. Promijenite raspored tipkovnice
  6. 6. Postanite virusni
  7. 7. Provjerite ima li mrvica
  8. 8. Izvadite bateriju (ako možete)
  9. 9. Ponovno uspostavite loše veze
  10. 10. Neispravna tipkovnica

1. Ponovno pokrenite računalo

Jeste li pokušali isključiti i ponovno uključiti računalo? Prije nego što isprobate bilo kakve nasumične popravke, jednostavno ponovno pokretanje može riješiti tisuću problema. Ako ne možete upotrijebiti dodirnu podlogu ili miš za ponovno pokretanje računala, samo držite tipku za napajanje oko 10-15 sekundi kako biste isključili računalo, a zatim ga ponovno uključite.

Ako to ne riješi problem, pokušajte se pokrenuti u sigurnom načinu rada i provjerite radi li to - neće trajno riješiti problem, ali će vam pomoći da utvrdite je li vaša tipkovnica neispravna ili ne.

2. Suziti temu

BIOS izbornik

BIOS izbornik

Pokušajte suziti svoj problem. Nešto nije u redu sa samim hardverom tipkovnice ili softverska pogreška sprječava Windows da prepozna pritiske tipki? Razumijevanje ovoga može vam uštedjeti mnogo vremena kasnije.

Ponovno pokrenite računalo i pokušajte ući u UEFI ili BIOS. Obično morate pritisnuti Delete, Esc ili neku drugu tipku dok se stroj podiže. Računalo bi vam trebalo reći koju tipku da pritisnete na dnu ekrana.

Ako ne možete ući u BIOS i kretati se njime pomoću tipkovnice, velika je vjerojatnost da imate hardverski problem. Ako možete ući u BIOS, a problemski ključ(evi) radi dobro u tom izborniku, vaš problem leži u Windowsima.

Izađite iz BIOS-a (bez spremanja promjena) i nastavite s nekim od dolje navedenih popravaka. Možda ćete morati spojiti USB tipkovnicu da biste riješili problem.

3. Ponovno instalirajte upravljački program tipkovnice

Upravitelj uređaja

Ponekad upravljački program koji upravlja vašom tipkovnicom može naići na probleme, osobito ako često instalirate softver treće strane i/ili stalno isključujete svoj uređaj bez korištenja naredbe za isključivanje. Otvorite izbornik Start i upišite "Upravitelj uređaja". Otvorite Upravitelj uređaja na upravljačkoj ploči i proširite ga Klavijature odjeljak.

Ako pored bilo koje stavke u ovom odjeljku postoji žuti uskličnik, to može značiti problem. Međutim, čak i ako ne vidite uskličnik, preporučujemo da desnom tipkom miša kliknete tipkovnicu u ovom izborniku i odaberete Deinstalirajte upravljački program. Ponovo pokrenite računalo i Windows će automatski preuzeti generičke upravljačke programe za vašu tipkovnicu, što može dovesti do ponovnog rada.

Ako to ne vrati tipke u život ili ako ikona tipkovnice nije ni vidljiva u Upravitelju uređaja, idite na stranicu podrške proizvođača prijenosnog računala i instalirajte najnovije upravljačke programe za tipkovnicu. (Ako nema upravljačkih programa za tipkovnicu, pokušajte ponovno instalirati skup čipova i/ili USB upravljačke programe.) Možete pročitati više o preuzimanju i ažuriranju upravljačkih programa u ovom vodiču.

4. Prilagodite postavke tipkovnice

svojstva tipkovnice

Određene softverske postavke mogu uzrokovati nepravilno ponašanje tipkovnice, čak i ako su namijenjene da budu korisne. Na primjer, ako je postavka odgode ponavljanja na vašoj tipkovnici prekratka, možete upisati dva ili više znakova pritiskom na tipku.

Idite na postavke tipkovnice otvaranjem izbornika Start, upisivanjem "Upravljačka ploča" i traženjem "Tipkovnica" u gornjem desnom kutu prozora Upravljačke ploče.

pristup tipkovnicom

Ako, s druge strane, primijetite kašnjenje između pritiska tipke i tog znaka koji se pojavljuje na zaslonu, možda ćete htjeti prilagoditi postavku Tipke filtra. U izborniku Start potražite "Easy Access Keyboard" i uđite u taj izbornik.

Ako Koristite gumbe filtera je uključen, isključite ga da vidite pomaže li. Slično, ako se vaša tipkovnica čudno ponaša, provjerite je Koristite ljepljive tipke također je onemogućeno u ovom izborniku.

5. Promijenite raspored tipkovnice

jezik tipkovnice

Ako tipke na vašoj tipkovnici rade, ali proizvode drugačija slova nego što tipke pokazuju, moguće je da se vaš jezik ili raspored tipkovnice slučajno promijenio (ili je netko u vašoj kući izveo desetljećima staru šalu).

Otvorite izbornik Start i upišite "Jezik" da biste pronašli ploču postavki jezika sustava Windows. Kliknite na njega, a zatim idite dolje na svoj popis jezika. Kliknite na onu koju želite koristiti—za većinu korisnika u SAD-u to će biti engleski (Sjedinjene Države)— i kliknite na Mogućnosti dugme.

Budi siguran US QWERTY dostupan je u odjeljku Tipkovnice na sljedećoj stranici i uklonite sve rasporede tipkovnice koje ne koristite.

6. Postanite virusni

Ako niti jedno od gore navedenih rješenja ne riješi problem, moguće je da je vaša tipkovnica žrtva virusa. Pokrenite skeniranje zlonamjernog softvera s jednim od naših najboljih izbora za antivirusnu zaštitu.

7. Provjerite ima li mrvica

Za čišćenje tipkovnice koristi se konzervirani zrak

Sva gore navedena rješenja temelje se na softveru, ali ako ste slijedili naše početne upute i sumnjate da je vaš problem povezan s hardverom, morat ćete zaprljati ruke...doslovno. Možda ćete morati očistiti tipkovnicu.

Držite tipkovnicu (ili prijenosno računalo) naopako ili barem pod kutom od 45 do 75 stupnjeva u odnosu na horizontalu i dobro je protresite. Ponekad vam mrvice od radnog ručka ili zadnje pauze za užinu mogu zapeti ispod ključeva. Ovo je više problem za starija prijenosna računala, ali vrijedi pokušati čak i na novom.

Ako imate usisivač za tipkovnicu ili limenku komprimiranog zraka, brzo očistite svoju tipkovnicu od kutova i pukotina. Ako su jedna ili dvije tipke zapele zbog prolivene sode, skinite kapicu s tipkovnice (ako postoji opcija) i pokušajte očistiti što više osušene tekućine s tipke prekidača.

Utapkajte malo alkohola ili sapunaste vode na krpu - ne na tipkovnicu - i očistite ljepljive ostatke. Ovdje vam može dobro doći i štapić s vatom - samo budite oprezni i nemojte rastavljati ključ ako ne znate što radite.

Ako je veliki dio tipkovnice zaglavljen zbog oštećenja tekućinom, kao što je prolivena šalica sode ili kave, najbolje rješenje može biti zamjena sklopa tipkovnice.

8. Izvadite bateriju (ako možete)

ekran računala pokazuje 100% bateriju

Povremeno, baterija prijenosnog računala—smještena ispod tipkovnice—može uzrokovati probleme. Ako vaše prijenosno računalo ima izmjenjivu bateriju, isključite prijenosno računalo, izvadite bateriju i zatim spojite kabel za napajanje. Pokušajte pokrenuti prijenosno računalo bez instalirane baterije, koristeći samo AC napajanje.

Ako tipkovnica radi samo kada je baterija uklonjena, možda ćete morati zamijeniti bateriju. (Samo svakako nabavite službenu bateriju od proizvođača prijenosnog računala - ne preporučujemo baterije za prijenosna računala trećih strana iz sigurnosnih razloga).

9. Ponovno uspostavite loše veze

Ponekad tipkovnica izgubi vezu s matičnom pločom prijenosnog računala i imate tipkovnicu koja radi povremeno ili uopće ne radi. Ako ste IT profesionalac, uklanjanje vanjskog kućišta i ponovno spajanje vrpčastog kabela na dnu tipkovnice trebala bi biti dječja igra.

Ako nije, provjerite stranicu proizvođača prijenosnog računala za upute o rastavljanju prijenosnog računala kako biste mogli ponovno spojiti trakasti kabel. Ako vam nije ugodno rastavljati prijenosno računalo, odnesite ga u servisni centar kako bi ga stručnjak mogao pogledati.

10. Neispravna tipkovnica

tipkovnice

(Zasluge: Zackery Cuevas)

Ako ste još pod jamstvom, pokušajte s linijom tehničke podrške proizvođača prijenosnog računala. Ako utvrde da koristite neispravnu tipkovnicu, trebali biste je moći zamijeniti u servisnom centru bez previše problema.

Međutim, prije nego što prijenosno računalo pošaljete ili odnesete u radionicu za popravak, uvijek je preporučljivo napraviti sigurnosnu kopiju tvrdog diska ili ga potpuno ukloniti i zadržati. Na taj način i dalje ćete imati svoje podatke koji su najvažniji dio vašeg prijenosnog računala.

Samo zato što imate pojma zašto je vaša tipkovnica prestala raditi ne znači da morate potpuno izbaciti laptop. Naši gornji popravci trebali bi riješiti većinu mogućih problema, ali ako ne možete natjerati da radi, za sada koristite USB tipkovnicu i neka vaše prijenosno računalo provjeri profesionalac kada budete imali vremena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up