Kako koristiti Windows 10 vremensku traku

Recimo da trebate dokument, fotografiju ili drugu datoteku iz proteklih nekoliko tjedana, ali se ne možete sjetiti njezina naziva ili lokacije. Nije problem ako koristite Windows 10 ažuriranje za travanj 2018.

Najnovija verzija sustava Windows uključuje novu značajku poznatu kao vremenska traka. Dostupna kroz prikaz zadataka, vremenska traka pomaže vam putovati u prošlost kako biste pronašli, pregledali i pristupili prethodnim datotekama, prozorima i drugim aktivnostima. Vremenska traka prati vaše Microsoft Office dokumente i datoteke, web stranice koje ste posjetili i tražili, vaše fotografije i slike te druge vrste datoteka i prozora. Čak možete pristupiti istoj vremenskoj traci na različitim računalima i uređajima. A možete podesiti postavke vremenske trake da se vratite čak 30 dana unazad. Provjerimo kako koristiti vremensku traku.

Prvo provjerite koristite li Windows 10 ažuriranje za travanj 2018. Otvorite Postavke > Sustav > O. Pomaknite se do dna zaslona. Ako verzija sustava Windows kaže 1803, onda ste spremni. Ako ne, skočite na kategoriju Ažuriranje i sigurnost u postavkama. Instalirajte ažuriranje pod nazivom "Windows 10 Feature Update, verzija 1803." Ako ga ne vidite, idite na Microsoftovu stranicu za preuzimanje sustava Windows 10 (otvara se u novom prozoru) kako biste ručno instalirali ažuriranje iz travnja 2018.

Oglas

Índice
 1. Idemo
 2. Virtualna stolna računala
 3. Odaberite datum putovanja kroz vrijeme
 4. Pregled aktivnosti
 5. Glavne aktivnosti
 6. Traži datoteke
 7. Čišćenje vaše vremenske trake
 8. Koristite svoju vremensku traku na više uređaja
 9. Podešavanje
 10. Onemogući Windows 10 Timeline
 11. 6 cool stvari

Idemo

Idemo

Kliknite ikonu Prikaz zadataka desno od okvira za pretraživanje Cortane ili pritisnite Win+Tab.

Virtualna stolna računala

Virtualna stolna računala

Kroz Task View možete stvoriti virtualne radne površine na kojima ćete pohranjivati ​​i prebacivati ​​se na različite aplikacije i prozore. Ali to je i mjesto gdje pristupate vremenskoj crti; pomaknite se prema dolje dok ne vidite sličice za datoteke iz posljednjih nekoliko dana. Kliknite na sličicu datoteke koju želite.

Odaberite datum putovanja kroz vrijeme

Odaberite datum putovanja kroz vrijeme

Kako biste izbjegli pomicanje, možete pomicati gumb klizača s desne strane za prebacivanje između Sada i najranijeg prikazanog datuma.

Pregled aktivnosti

Pregled aktivnosti

Prema zadanim postavkama, vremenska traka prikazuje sličice samo za najvažnije aktivnosti za svaki datum. Da biste vidjeli više datoteka i prozora za određeni datum, kliknite vezu pored datuma za "Pogledaj sve X aktivnosti".

Glavne aktivnosti

Glavne aktivnosti

Kliknite vezu na "Pogledajte samo glavne aktivnosti" za povratak na prethodni prikaz.

Traži datoteke

Traži datoteke

Također možete tražiti određene datoteke prema nazivu ili lokaciji. Kliknite ikonu Pretraživanje iznad trake klizača datuma. Unesite naziv ili lokaciju mape za stavku koju želite. Vremenska traka prikazuje vaše rezultate pretraživanja.

Čišćenje vaše vremenske trake

Čišćenje vaše vremenske trake

Možete izbrisati određene stavke s vremenske trake ili izbrisati sve od određenog datuma. Uklanjanje stavke na ovaj način ne briše stvarnu stavku, jednostavno je briše iz vaše povijesti vremenske trake. Desnom tipkom miša kliknite sličicu stavke koju želite izbrisati i kliknite Ukloni. Da biste se riješili svega od tog datuma, kliknite naredbu "Izbriši sve od (datum)".

Koristite svoju vremensku traku na više uređaja

Koristite svoju vremensku traku na više uređaja

Prema zadanim postavkama Windows sinkronizira vaše podatke o aktivnosti na vremenskoj traci na drugim uređajima na koje se prijavljujete s istim Microsoftovim računom. Prijavite se na drugo računalo i otvorite Task View. Pričekajte nekoliko trenutaka i trebali biste vidjeti iste prozore vremenske trake prikazane na vašem kućnom računalu.

Podešavanje

Podešavanje

Možete kontrolirati i prilagoditi određene postavke vremenske trake. Otvorite Postavke > Sustav > Višezadaćnost. Windows može prikazati predložene aktivnosti koje biste mogli vidjeti na vremenskoj traci. Da biste vidjeli takve obavijesti, uključite prekidač za "Povremeno prikaži prijedloge na vremenskoj traci".

Onemogući Windows 10 Timeline

Onemogući Windows 10 Timeline

Zatim skočite na Postavke > Privatnost > Povijest aktivnosti. Kako biste spriječili vremensku traku da prikuplja vaše aktivnosti na ovom računalu, poništite potvrdni okvir "Neka Windows prikuplja moje aktivnosti s ovog računala". Da biste isključili sinkronizaciju aktivnosti vremenske trake s oblakom, poništite potvrdni okvir "Neka Windows sinkronizira moje aktivnosti s ovog računala na oblak". Da biste onemogućili vremensku traku za određeni račun, isključite ovu opciju za račun u odjeljku "Prikaži aktivnost s računa".

Konačno, da biste uklonili svoje trenutne podatke vremenske trake, kao i druge podatke koje je Microsoft prikupio o vašoj aktivnosti, kliknite vezu za "Upravljanje podacima o aktivnosti mog Microsoft računa". Možete pregledavati i brisati svoju povijest aktivnosti i druge podatke na web stranici vašeg Microsoft računa.

6 cool stvari

6 cool stvari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up