Kako koristiti vlastiti Wi-Fi usmjerivač sa Starlinkom

Dakle, vaša Starlink satelitska internetska usluga radi. No što ako svojoj kućnoj postavci želite dodati drugi usmjerivač? Što ako uključeni Wi-Fi usmjerivač ne pruža vrstu pokrivenosti koja vam je potrebna?

Ako ste pogledali svoj Starlink router, bez sumnje ste primijetili da nema dodatnih priključaka – postoji mjesto za priključivanje kabela za napajanje, drugo mjesto za priključak za antenu, i to je to. To je daleko od Wi-Fi usmjerivača koji bi vam mogli dati čak osam Ethernet priključaka za povezivanje uređaja poput pisača i mrežne pohrane (NAS). Ako trebate žičanu vezu, Starlink router ostavit će vas bezbrižno. Možda se također pitate što učiniti kada želite povezati svoj Starlink sustav s usmjerivačem koji podržava naprednije značajke ili s mesh sustavom za Wi-Fi pokrivenost cijele kuće.

Za ove probleme morat ćete se obratiti dodatnoj opremi koja se prodaje u Starlink trgovini (Otvara se u novom prozoru), koji je dostupan samo korisnicima Starlinka. Uz police za posuđe i zamjenske kabele, trgovina tvrtke nudi dodatke za umrežavanje cijelog doma, bilo dodavanjem žičnih uređaja ili proširenjem Wi-Fi pokrivenosti kompatibilnim usmjerivačem treće strane.

Índice
  1. Za proširenje počnite sa Starlink Ethernet adapterom
  2. Trebate li Starlink Mesh Wi-Fi usmjerivač?
  3. Postavljanje Starlink Mesh Wi-Fi

Prvi dodatak koji treba razmotriti je Starlink Ethernet adapter (otvara se u novom prozoru). Ovaj dodatak od 25 USD povezuje antenski kabel Starlink i Wi-Fi usmjerivač i dodaje jednu žičanu internetsku vezu, koja se može koristiti za povezivanje vaše usluge Starlink s drugim uređajima.

Starlink Ethernet adapter

(Zasluge: Starlink)

To ga čini idealnim dodatkom za povezivanje umreženih uređaja kao što su pisači. Također ga čini odličnom opcijom za korištenje odvojenog usmjerivača ili mrežnog sustava sa starlink internetskom vezom.

Koristeći Ethernet adapter i vlastiti usmjerivač ili Wi-Fi mesh sustav, možete dobiti pokrivenost cijele kuće i napredne značajke usmjerivača po cijeni od nekoliko šalica kave. Također ga je jednostavno postaviti zahvaljujući plug-and-play dizajnu. Umjesto da svoju antenu povežete izravno na Starlink usmjerivač, priključite je na Ethernet adapter, koji se umjesto toga priključuje na usmjerivač.

Postavljanje Starlink Ethernet adaptera

Starlinkov Ethernet adapter od 25 USD stane između antenskog kabela tvrtke i Wi-Fi usmjerivača. (Zasluge: Starlink)

To je to – nema kabela za napajanje koje treba priključiti ili postavki sustava s kojima treba petljati. Za nekoliko sekundi imate Ethernet priključak odmah do vašeg Starlink usmjerivača.

Međutim, postoji nekoliko upozorenja kada se radi o korištenju vlastite mrežne opreme. Starlink usmjerivač koristi stariji bežični standard (802.11ac, poznat kao Wi-Fi 5), što ga čini primamljivim za nadogradnju dodavanjem bržeg Wi-Fi 6 ili Wi-Fi 6E usmjerivača (u nastavku smo naveli naše najbolje odabire) . S brzinama preuzimanja koje se očekuju od 200 Mbps, dodatne performanse koje nudi brzi usmjerivač za sada zapravo neće biti dostupne, ali možda biste željeli svoju mrežu zaštititi od budućnosti.

Možda ćete također trebati promijeniti mrežne postavke u aplikaciji Starlink, aktivirajući Bypass Mode za korištenje Starlink veze s zasebnim usmjerivačem. Ovaj korak nije potreban za osnovne mrežne uređaje kao što su pisači ili uređaji za pohranu.

Dodavanje usmjerivača treće strane nije jedini način da proširite Wi-Fi pokrivenost. Istina, standardni Starlink usmjerivač može biti lagan, bez ikakvih gumba, indikatorskih svjetala ili izbornika postavki koji karakteriziraju većinu moderne mrežne opreme.

Međutim, ima jedan trik u rukavu za koji se ne čini da se previše reklamira: može se umrežiti sa Starlink Mesh Wi-Fi usmjerivačem (otvara se u novom prozoru) (130 USD po čvoru), a možete dodati do tri čvora po korisničkom računu. Svaki čvor koristi istu Wi-Fi 5 dvopojasnu bežičnu vezu kao standardni usmjerivač i ima identičan dizajn.

Starlink Mesh Wi-Fi usmjerivač

(Zasluge: Starlink)

Dodavanjem dodatnog čvora možete proširiti svoju Wi-Fi pokrivenost bez provlačenja žica ili petljanja s Ethernet produžnicima napajanja. Mrežni čvor preuzima Wi-Fi signal s vašeg postojećeg Starlink usmjerivača i proširuje ga, pružajući besprijekornu pokrivenost šireg područja.

Za zapisnik, tijekom vlastitog testiranja nisam imao pritužbi na domet svog jednog Starlink usmjerivača. Čak ni u velikoj kući na hektaru zemlje, nigdje na svom posjedu nisam naišao na Wi-Fi mrtve točke. Gore ili dolje, u blizini usmjerivača ili na drugom kraju kuće—ili čak vani u dvorištu—uživam u stabilnom, sposobnom Wi-Fi signalu na svim svojim uređajima.

Međutim, postoje različiti razlozi zašto biste mogli dodati mrežni čvor ili dva. Dok moj dom od drvenog okvira, suhozida možda nema mrtve točke, možda to ne možete reći za dom od cigle s letvama i zidovima od žbuke. Viši stanovi poput trokatnice ili dubokog podruma okruženog prljavštinom i betonom koji usisava signal također bi mogli izazvati osjećaj nepovezanosti jer Wi-Fi nestaje na različitim mjestima.

Starlink Mesh Wi-Fi usmjerivač također ima potrebnu vezu za spajanje Ethernet adaptera na vaš mrežni čvor, dajući vam žičani priključak gdje god vam je potreban u kući.

Kao i kod dodavanja vlastitog usmjerivača, također imate mogućnost povezivanja vašeg Starlink sustava s Wi-Fi mesh sustavom treće strane, poput jednog od naših najbolje ocijenjenih dolje navedenih. Ovisno o vašim potrebama, bilo koji od ovih proizvoda može biti izvrsna alternativa mrežnom hardveru Starlink.

Ako trebate dodatni Wi-Fi čvor, postavljanje je jednostavno, a tehnički detalji se obrađuju putem aplikacije Starlink. Teži dio je jednostavno pronaći dobro mjesto za priključivanje.

Postavljanje Starlink Mesh Wi-Fi usmjerivača

(Zasluge: Starlink)

Prvo postavite usmjerivač u područje s jakim Wi-Fi signalom iz baze, ali bliže problematičnom području gdje želite jači Wi-Fi. Dobro pravilo je krenuti u smjeru slabe točke, bilo uz stepenice ili preko otvorenog prostora, zatim priključiti čvor na najudaljenijoj točki gdje je dostupan stabilan signal.

Iako Starlink ne navodi točan raspon svojih mrežnih čvorova, instalacijski materijali savjetuju da čvorovi "najbolje rade kada nisu udaljeni više od jedne do dvije sobe."

Nakon što postavite mrežni čvor, uključite ga u utičnicu. Nakon toga, potrebno je samo otvoriti aplikaciju Starlink, pričekati da aplikacija prepozna novi čvor, a zatim slijediti upute na zaslonu za uparivanje čvora s vašom postojećom Wi-Fi mrežom. Ako trebate dodatno proširiti bežičnu pokrivenost, ponovite postupak s drugim ili trećim mrežnim čvorom.

Još uvijek se pitate o Starlinku? Pogledajte našu punu Starlink recenziju i detaljan vodič za postavljanje kuće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up