Kako koristiti Microsoft Edge na iOS-u i Androidu

Ako imate iPhone ili iPad, vjerojatno koristite Safari kao mobilni preglednik. Ako ste korisnik Androida, možete koristiti Google Chrome.

Druga opcija je Microsoft Edge. Dizajniran za Windows 10, ovaj preglednik proširen je na iOS i Android uređaje 2017. Michael Muchmore iz PCMaga voli pjevati pohvale na stolnom računalu, ali zašto ga koristiti na svom mobilnom telefonu ili tabletu?

Između ostalog, webom možete surfati tipkanjem ili glasom. Ako već koristite Edge na Windows 10, možete sinkronizirati svoje lozinke, favorite i druge podatke s mobilnim izdanjem. Također možete slati poveznice web stranica sa svog mobilnog uređaja na svoje računalo.

Korisnici Apple iOS-a mogu preuzeti Edge iz App Storea (otvara se u novom prozoru); Korisnici Androida mogu ga preuzeti s Google Playa (Otvara se u novom prozoru). Aplikacija podržava Android telefone, ali ne sve Android tablete. Kliknite gumb Instaliraj na Edgeovoj Google Play stranici i odaberite svoj uređaj. Stranica će vam reći je li vaš Android tablet podržan.

Ovdje ću koristiti iPhone X kao testni predmet, ali Edge radi slično na Android uređaju. Također, pretpostavljam da već koristite Windows 10 s Microsoftovim računom i da ste koristili Edge u sustavu Windows.

Oglas

Índice
 1. Prijaviti se
 2. Pretraži internet
 3. Glasovno pretraživanje
 4. QR kodovi
 5. Sinkronizacija lozinki
 6. Promijenite postavke
 7. Obriši podatke pregledavanja
 8. Postavite privatnost
 9. Postavke pretraživanja
 10. Postavke preglednika
 11. Favoriti i popisi
 12. Nastavite na računalu

Prijaviti se

Prijaviti se

Otvorite Edge na svom mobilnom uređaju. Prvi zadatak je prijaviti se svojim Microsoftovim računom kako biste mogli sinkronizirati ključne postavke na bilo kojem računalu ili mobilnom uređaju koji pokreće Edge. Možete se prijaviti čim se aplikacija otvori prvi put ili dodirnite ikonu s tri točke () u donjem desnom kutu i dodirnite Prijava. Edge može prepoznati ime vašeg Microsoft računa ili adresu e-pošte. U tom slučaju dodirnite gumb Nastavi. Ako ne, unesite svoju adresu e-pošte na zaslonu za prijavu i unesite svoju lozinku. Ako se odlučite prijaviti svojim Microsoftovim računom, možda ćete vidjeti zaslon s pitanjem želite li sinkronizirati lozinke. Dodirnite poveznicu za Preskoči za sada.

Pretraži internet

Pretraži internet

Dodirnite polje URL. Možete upisati adresu web stranice koju želite posjetiti ili ključnu riječ ili frazu koju želite pronaći.

Glasovno pretraživanje

Glasovno pretraživanje

Možete izgovoriti adresu ili frazu. Dodirnite polje URL i dodirnite ikonu mikrofona. Kada to učinite prvi put, od vas će se tražiti da Edgeu dopustite pristup vašem mikrofonu. Dodirnite vezu Idi na postavke. Na zaslonu postavki uključite Dopusti Edgeu pristup mikrofonu, a zatim se vratite na Edge. Ponovno dodirnite ikonu mikrofona i izgovorite adresu ili ključnu riječ ili frazu koju želite pronaći.

QR kodovi

QR kodovi

Web stranicu možete pokrenuti putem QR koda pomoću kamere na svom uređaju. Dodirnite ikonu kamere (onu koja izgleda kao vodoravna linija u zagradama) u polju za URL. Kada to učinite prvi put, od vas će se tražiti da Edgeu dopustite pristup vašoj kameri. Pritisnite OK ili idite na postavke i omogućite opciju kamere. Ponovno u Edgeu dodirnite ikonu kamere. Usmjerite kameru svog telefona prema QR kodu koji želite skenirati. Vaša kamera bi trebala pročitati kod, navodeći Edge da otvori povezano web mjesto.

Sinkronizacija lozinki

Sinkronizacija lozinki

Lozinke za svoja web-mjesta možete sinkronizirati na svom Microsoftovom računu. Dodirnite ikonu s tri točke () u donjem desnom kutu i dodirnite svoje ime. Na zaslonu profila uključite opciju za sinkronizaciju lozinki. Unesite lozinku svog Microsoft računa. Zaslon vašeg profila trebao bi pokazati da se vaše lozinke sinkroniziraju, a zatim prikazati datum i vrijeme posljednje sinkronizacije. Dodirnite Gotovo.

Promijenite postavke

Promijenite postavke

Ostale postavke možete prilagoditi. Ponovno dodirnite ikonu s tri točke () i ovaj put dodirnite Postavke. Na zaslonu postavki dodirnite Privatnost. Ovdje možete reći Edgeu da sprema ili ne sprema lozinke i podatke koje dodajete u obrasce web stranice. Možete blokirati skočne prozore i kolačiće te odlučiti da ne dijelite svoju povijest pregledavanja. Osim ako nemate razloga promijeniti bilo koju od ovih postavki, ostavite ih na zadanim vrijednostima.

Obriši podatke pregledavanja

Obriši podatke pregledavanja

Ako želite izbrisati određene podatke preglednika, dodirnite opciju Obriši podatke pregledavanja. Možete odabrati koju vrstu podataka želite izbrisati – povijest pregledavanja, kolačiće i podatke o web-mjestu, predmemoriju, spremljene lozinke i podatke obrazaca. Opet, možete ostaviti postavke na zadanim postavkama osim ako nemate poseban razlog da ih uključite ili isključite. Dodirnite naredbu za brisanje podataka o pregledavanju pri dnu. Trebali biste se vratiti na početni zaslon.

Postavite privatnost

Postavite privatnost

Povratak na Postavke > Privatnost > Obriši podatke o pregledavanju. Dodirnite opciju za promjenu onoga što Microsoft Edge zna o izborniku u oblaku. Prijavite se na svoj Microsoft račun. Možete vidjeti i izbrisati svoju povijest pregledavanja, povijest pretraživanja, aktivnost lokacije i glasovnu aktivnost na nadzornoj ploči privatnosti. Možete uređivati ​​svoje Cortana podatke i svoju zdravstvenu aktivnost.

Postavke pretraživanja

Postavke pretraživanja

Vratite se na Postavke. Dodirnite postavku za stranicu Nova kartica. Možete odabrati da se vaše vijesti prikazuju kad god otvorite novu karticu. Vrati se. Dodirnite Napredne postavke. Možete promijeniti svoju tražilicu iz Bing u Google ili Yahoo. Vrati se. Nadalje, možete promijeniti temu preglednika u Tamnu ili ostaviti svijetlu kao zadanu. Dodirnite Gotovo.

Postavke preglednika

Postavke preglednika

Pogledajmo još nekoliko značajki. Dodirnite ikonu s tri točke (). Dodirnite Nova kartica za otvaranje stranice u novoj kartici. Dodirnite karticu New InPrivate za otvaranje stranice u novoj kartici na kojoj preglednik ne sprema vašu povijest pregledavanja, privremene datoteke, podatke obrazaca, kolačiće i druge podatke. Dodirnite View Desktop site za prikaz desktop verzije trenutne stranice. Dodirnite Show Mobile Page za povratak na mobilnu verziju.

Favoriti i popisi

Favoriti i popisi

Da biste spremili lokaciju kao omiljenu, kliknite ikonu zvjezdice u gornjem desnom kutu ili odaberite ikonu s tri točke () i tamo dodirnite zvjezdicu. Za spremanje stranice na popis za čitanje kako biste je mogli čitati izvan mreže, dodirnite zvjezdicu u gornjem desnom kutu i odaberite Popis za čitanje ili dodirnite ikonu s tri točke () i odaberite ikonu Popis za čitanje. Dodirnite ikonu Dijeli kako biste podijelili vezu na stranicu putem poruka, e-pošte, Twittera, Facebooka i drugih aplikacija i usluga. Dodirnite ikonu knjige u polju URL-a za prikaz stranice u prikazu za čitanje.

Nastavite na računalu

Nastavite na računalu

Konačno, svoju trenutnu stranicu možete poslati u Microsoft Edge u sustavu Windows 10 da je pogledate na svom računalu. Dodirnite ikonu Nastavi na računalu (onu koja izgleda kao pravokutnik sa strelicom). Dodirnite naziv računala na kojem želite vidjeti ovu stranicu. Idite na svoje računalo gdje bi se Microsoft Edge trebao automatski oživjeti i prikazati stranicu koju ste poslali.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up