Kako koristiti Microsoft Cortanu na iOS-u i Androidu

Danas svi imaju glasovnog asistenta. Apple proizvodi imaju Siri, dok Android uređaji prizivaju Google Assistant. Ali na obje mobilne platforme također možete koristiti Microsoftovu Cortanu za postavljanje pitanja, slanje zahtjeva i traženje informacija glasom.

Možda samo želite alternativu Siri ili Google Assistantu, ili možda već koristite Cortanu u sustavu Windows 10. Bez obzira na razlog, možete preuzeti aplikaciju Cortana i zatražiti pomoć. Baš kao u sustavu Windows 10, Cortana može odgovarati na razna pitanja i odgovoriti na različite zahtjeve. A najbolje od svega, Cortana može sinkronizirati iste informacije i postavke između vašeg mobilnog telefona ili tableta i vašeg Windows 10 računala.

(Ako još niste postavili Cortanu na svom uređaju sa sustavom Windows 10 ili želite naučiti kako povezati svoj kalendar, e-poštu, podsjetnike i još mnogo toga, pogledajte Kako koristiti i prilagoditi Cortanu na računalu sa sustavom Windows 10.)

Oglas

Índice
 1. Postavljanje računa
 2. Aktiviranje Cortane
 3. Korištenje Cortane
 4. Korištenje Cortaninih smjernica
 5. Pristupite sustavu Windows 10
 6. Upravljanje postavkama Cortane
 7. Upravljajte svojim osobnim podacima
 8. Povezani uređaji i usluge
 9. Upravljajte vještinama
 10. Postavite više uređaja
 11. Otkrij više

Postavljanje računa

Postavljanje računa

Korisnici Apple iOS-a aplikaciju Cortana mogu preuzeti s App Storea (Otvara se u novom prozoru), dok je vlasnici Android uređaja mogu preuzeti s Google Playa (Otvara se u novom prozoru). Nakon instalacije otvorite aplikaciju. Kada ga prvi put pokrenete, bit ćete upitani želite li Cortani dopustiti pristup vašoj lokaciji. Ako želite koristiti Aplikaciju za pronalaženje informacija temeljenih na lokaciji, slažete se; inače možete zabraniti pristup i uvijek ga omogućiti kasnije ako se predomislite.

Zatim se od vas traži da se prijavite sa svojim Microsoft računom, istim računom koji koristite u sustavu Windows 10. Ako već nemate račun, možete ga kreirati u hodu. Ako se to od vas zatraži, unesite svoju adresu e-pošte i lozinku. Također biste trebali pročitati Uvjete i privatnost kako biste saznali koje podatke Microsoft prikuplja od vas.

Nakon što prihvatite uvjete, bit ćete prebačeni na zaslon Nadolazeće, koji vam prikazuje sve nadolazeće događaje ili druge stavke, ili može jednostavno prikazati vremensku prognozu.

Aktiviranje Cortane

Aktiviranje Cortane

Da biste privukli pozornost Cortane na iOS ili Android uređaju, dodirnite widget Pitaj Cortanu ili Cortana Mic. Također možete otvoriti aplikaciju i dodirnuti ikonu mikrofona. Kao i kod drugih aplikacija glasovnog asistenta, slobodno započnite jednostavnim postavljanjem pitanja poput "Koliko je sati?" ili "Kolika je temperatura?"

Korištenje Cortane

Korištenje Cortane

No pronaći vrijeme i temperaturu je lako, pa prijeđimo na složenije upite. Dodirnite ikonu mikrofona ili widget i recite nešto poput "Prevedi 'Gdje je muški toalet' na španjolski" ili "Koliko je 2343 puta 12" ili "Kolika je svjetska populacija?"

Korištenje Cortaninih smjernica

Korištenje Cortaninih smjernica

Pojačajte svoje Cortanine zahtjeve pitajući "Pokaži mi lokalne meksičke restorane" ili "Daj mi upute do najbliže benzinske postaje" ili "Reci mi koliko dugo treba da stignem do Bostona, Massachusetts." Cortana odgovara.

Pristupite sustavu Windows 10

Pristupite sustavu Windows 10

Sve dok ste dali Cortani dopuštenje u sustavu Windows 10 za pristup vašem kalendaru, kontaktima i drugim podacima, možete tražiti stvari poput "Pokaži mi moje sastanke za ovaj tjedan" ili "pošalji Jill poruku da je vidim u subotu" ili " Pokaži mi moj popis za kupovinu."

Upravljanje postavkama Cortane

Upravljanje postavkama Cortane

Možete omogućiti i prilagoditi razne vještine i postavke za Cortanu. Da biste to učinili, otvorite aplikaciju Cortana. Dodirnite ikonu hamburgera () u gornjem desnom kutu i dodirnite unos za Postavke. Izbori koje vidite u aplikaciji Cortana isti su na vašem Windows 10 uređaju.

Upravljajte svojim osobnim podacima

Upravljajte svojim osobnim podacima

U izborniku Postavke dodirnite Moja mjesta da dodate adresu svojoj kući, poslu ili drugim mjestima koja često posjećujete. Dodirnite postavku Microsoft obitelji da dodate druge osobe u svoju Microsoft obitelj (Otvara se u novom prozoru).

Povezani uređaji i usluge

Povezani uređaji i usluge

Prijeđite prstom do odjeljka Povezivanje u aplikaciji za povezivanje usluga trećih strana kako biste im mogli pristupiti i kontrolirati ih putem Cortane. Dodirnite postavku Upravljanje računima za povezivanje Gmaila, Outlooka i drugih usluga e-pošte i kontakata. Dodirnite postavku glazbe kako biste povezali Spotify, iHeartRadio i druge audio usluge s Cortanom. Dodirnite postavku Povezani dom za povezivanje svih pametnih kućnih uređaja s Cortanom.

Upravljajte vještinama

Upravljajte vještinama

U odjeljku Vještine u aplikaciji možete pregledati i prilagoditi razne Cortana vještine, kao što su kalendar, podsjetnici, zrakoplovni letovi, vrijeme i rezervacije restorana. Dodirnite postavku za vještine koje ste omogućili da vidite koje su vještine već omogućene. Dodirnite svaku drugu vještinu da biste je omogućili, onemogućili ili prilagodili.

Postavite više uređaja

Postavite više uređaja

Možete povezati zvučnike i druge uređaje s Cortanom kako biste njima upravljali svojim glasom. Na glavnom zaslonu dodirnite ikonu slušalica u donjem desnom kutu donje alatne trake. Sada možete postaviti određene audio uređaje i pametne telefone.

Otkrij više

Otkrij više

Niste sigurni što pitati Cortanu putem aplikacije? Dodirnite kružnu ikonu u donjem lijevom kutu. Pojavljuje se zaslon Discover s prijedlozima za neke od mnogih stvari koje možete pitati Cortanu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up