Kako koristiti i prilagoditi Control Center na vašem iPhoneu ili iPadu

Može biti teško pronaći sve postavke na vašem iPhoneu ili iPadu (pa čak i Macu). Zato postoji Kontrolni centar koji nudi brzi pristup brojnim značajkama koje bi inače mogle biti zakopane u postavkama vašeg uređaja.

Iz ovog plutajućeg niza gumba možete promijeniti postavke za Wi-Fi, Bluetooth, svjetlinu, glasnoću i orijentaciju zaslona. Također možete jednostavno pristupiti kontrolama glazbe, tamnom načinu rada i opcijama zrcaljenja zaslona. Ostale značajke mogu se dodati ili ukloniti po potrebi. Evo kako koristiti i prilagoditi Kontrolni centar da radi za vas.

Índice
  1. Kako otvoriti kontrolni centar
  2. Kako koristiti Kontrolni centar
  3. Kontrolirajte glasnoću i svjetlinu
  4. Kontrolirajte glazbu
  5. Upravljajte načinom fokusiranja
  6. Kontrolirajte zrcaljenje zaslona i zaključavanje rotacije
    1. Preporuka naših urednika
  7. Prilagodite kontrolni centar

Kako otvoriti kontrolni centar

Kontrolni centar okidača

Kako ćete otvoriti Kontrolni centar ovisi o starosti vašeg uređaja. Ako imate iPad ili iPhone X ili noviji, možete prijeći prstom prema dolje iz gornjeg desnog kuta zaslona. Za iPhone SE ili iPhone 8 i starije, prijeđite prstom od dna zaslona prema gore.

Kontrolni centar prikazat će zbirku ikona od kojih svaka kontrolira određenu postavku na uređaju. Imat ćete pristup načinima rada u zrakoplovu, AirDropu, Wi-Fi-ju, Bluetoothu, glazbi, zaključavanju orijentacije, načinu Ne uznemiravaj, zrcaljenju zaslona, ​​svjetlini i glasnoći. Ove su kontrole ugrađene u kontrolni centar i ne mogu se ukloniti.

Određene kontrole dostupne su samo na određenim uređajima. Na primjer, kontrole Personal Hotspot i Cellular Data dostupne su samo na iPhone uređajima i Wi-Fi + Cellular iPad uređajima. Tu su i razne izborne kontrole koje možete dodati ili ukloniti u bilo kojem trenutku.

Kako koristiti Kontrolni centar

Razumijevanje kontrolnog centra

Svaka ikona u vašem Kontrolnom centru radi kao bilo koja druga aplikacija na vašem uređaju: dodirnite je da biste uključili značajku, dodirnite je ponovno da biste je isključili. Pritisnite kontrolu prema dolje i ona se ili proširuje ili predstavlja izbornik opcija.

Ako držite Airplane Mode, AirDrop, Wi-Fi, Bluetooth, Cellular ili Personal Hotspot, cijeli odjeljak postaje veći tako da možete lakše vidjeti i kontrolirati bilo koju od njegovih opcija.

Kontrole veze

Dodirnite ikonu AirDrop da biste isključili primanje sadržaja, dopustili sadržaj samo od kontakata ili dopustili sadržaj od svih. Dugo pritisnite Wi-Fi ikonu za odabir s popisa obližnjih bežičnih mreža. Pritisnite donju ikonu Bluetooth za povezivanje Bluetooth uređaja.

Kontrolirajte glasnoću i svjetlinu

Kontrole svjetline

Možete koristiti klizač Svjetlina kako biste osvijetlili ili potamnili zaslon. Držite traku pritisnutom kako biste dobili opcije za Dark Mode, Night Shift mode i True Tone (ako je dostupno). Također možete koristiti klizač glasnoće za pojačavanje ili smanjivanje zvuka.

Kontrolirajte glazbu

Glazbene kontrole

Držite pritisnutu ikonu Glazba i pojavit će se prozor s opcijama za reprodukciju, pauziranje, premotavanje unaprijed, unatrag, podešavanje glasnoće, pa čak i pristup iTunesu ili vašoj najnovijoj aplikaciji za strujanje glazbe. Ako imate Apple TV, također možete strujati glazbu na svoj TV.

Upravljajte načinom fokusiranja

Kontrole fokusa

Držite pritisnutu ikonu fokusa i možete pristupiti bilo kojem od različitih načina, kao što su Ne uznemiravaj, Posao, Spavanje, Jelo i Vožnja. Dodirnite određeni način da biste ga uključili. Dodirnite ikonu elipse za bilo koji način, a zatim možete odlučiti hoćete li ga uključiti na sat vremena, do večeras ili dok ne napustite svoju trenutnu lokaciju.

Dodirnite Postavke za određeni način da biste otišli na njegov zaslon s postavkama, gdje možete odabrati primanje obavijesti od određenih osoba ili aplikacija dok je način na snazi, prilagoditi zaslon za taj način i postaviti određeni raspored za način.

Kontrolirajte zrcaljenje zaslona i zaključavanje rotacije

Kontrole zrcaljenja zaslona

Pritisnite i držite ikonu Screen Mirroring za zrcaljenje zaslona vašeg uređaja na obližnji Apple TV. Dodirnite ikonu Rotation Lock kako biste odredili želite li da se orijentacija zaslona promijeni.

Preporuka naših urednika

Prilagodite kontrolni centar

Prilagodite kontrolni centar

Kontrolni centar može se prilagoditi pod Postavke > Kontrolni centar. Ako želite moći koristiti Kontrolni centar dok ste u aplikaciji, provjerite Pristup unutar aplikacije je omogućeno.

Sada možete odlučiti koja kontrola želite biti dostupna iz Kontrolnog centra. Postojeće kontrole pojavljuju se u Uključene kontrole dok se dostupne kontrole pojavljuju u Više kontrola Odjeljak.

Opcije kontrolnog centra

Izborne kontrole koje možete dodati uključuju: prečace pristupačnosti, alarm, Apple TV daljinski upravljač, kalkulator, kameru, tamni način rada, svjetiljku, vođeni pristup, sluh, svjetlo tipkovnice, način rada niske potrošnje energije, povećalo, prepoznavanje glazbe, bilješke, brzu bilješku, čitač QR koda , snimanje zaslona, ​​tihi način rada, prepoznavanje zvuka, štoperica, veličina teksta, mjerač vremena, glasovne bilješke i novčanik. (Imajte na umu da su neke od ovih opcija dostupne samo korisnicima iPhonea i da se neće pojaviti ako koristite iPad.)

Dodirnite za dodavanje

Možete dodati postavku u Kontrolni centar tako da dodirnete plus (+) pored nje na popisu. Ta se kontrola tada prebacuje na Uključene kontrole odjeljak. Neke kontrole koje bi vam moglo biti korisno dodati uključuju alarm, svjetiljku, kameru, tamni način rada, mjerač vremena, glasovne bilješke i novčanik.

Ukloni kontrolu

Ako odlučite ukloniti bilo koju stavku iz Kontrolnog centra, samo je potražite u Uključene kontrole odjeljak. Dodirnite minus (-), zatim dodirnite Ukloniti. Tada se vraća ta kontrola Više kontrola odjeljak.

Promijeni redoslijed

Također možete promijeniti redoslijed u kojem se kontrole pojavljuju u Kontrolnom centru. Samo povucite kontrolu za ikonu hamburgera i pomaknite je gore ili dolje na popisu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up