Kako koristiti i kontrolirati 3D Touch na vašem iPhoneu

Jeste li ikada željeli način brzog pristupa opcijama i kontrolama za svoje aplikacije? Neki Apple iPhone uređaji imaju značajku pod nazivom 3D Touch, koja pokreće mali podizbornik koji možete koristiti za pokretanje određenih naredbi.

Predstavljena 2015. za iPhone 6s, tehnologija je zapravo debitirala 2014. s Force Touch trackpadom na MacBooku iz 2015. i 13-inčnom Retina MacBooku Pro.

3D Touch se oslanja na haptički mehanizam za pružanje potrebne povratne informacije za vaš dodir. Sve što trebate učiniti kako biste aktivirali ovu značajku je dovoljno snažno pritisnuti ikonu ili drugi element koji radi s 3D Touchom, a zatim ćete osjetiti blagu vibraciju kao potvrdu svoje akcije.

Dodirivanje ikone aplikacije za pokretanje izbornika zvuči jednostavno, ali 3D Touch može biti izazovan za korištenje i upravljanje. Morate shvatiti kako, gdje i zašto biste je koristili, a čak ni tada značajka ne radi uvijek kako se očekuje. Kao takav, 3D Touch postavlja brojna pitanja: koji ga iPhone uređaji imaju, koje ga aplikacije podržavaju i kako ga možete koristiti?

Oglas

Índice
 1. Koji telefoni imaju 3D Touch?
 2. Kako mogu koristiti 3D Touch na iPhoneu XR?
 3. Kako mogu aktivirati 3D Touch?
 4. Zavirite i iskočite uz 3D Touch
 5. Otvorite pregled slike 3D Touch
 6. Kako mogu kontrolirati 3D Touch?
 7. Koje aplikacije imaju 3D Touch?
 8. Aplikacije s ograničenim 3D Touchom

Koji telefoni imaju 3D Touch?

Koji telefoni imaju 3D Touch?

Kako mogu koristiti 3D Touch na iPhoneu XR?

Kako mogu koristiti 3D Touch na iPhoneu XR?

Ti ne znaš. Apple jeftiniji iPhone XR nije opremio 3D Touchom zbog tehničkih ograničenja. Umjesto toga, XR koristi Haptic Touch, koji nudi neke – ali ne sve – pogodnosti dostupne u 3D Touchu.

Kako mogu aktivirati 3D Touch?

Kako mogu aktivirati 3D Touch?

Jednostavno rečeno: pritisnete ikonu aplikacije. Na primjer, pritisnite ikonu za aplikaciju Glazba i podizbornik nudi naredbe za reprodukciju nedavnog albuma ili traženje glazbe. Pritisnite ikonu za aplikaciju Kamera i možete snimiti selfie, snimiti video, skenirati QR kod ili snimiti portret. Ako pritisnete Postavke, možete ići izravno na postavke za bateriju, mobilne podatke, Wi-Fi i Bluetooth.

Zavirite i iskočite uz 3D Touch

Zavirite i iskočite uz 3D Touch

3D Touch također nudi peek-and-pop pristup gledanju ili pretpregledu sadržaja. Umjesto da dodirnete određene stavke da biste ih otvorili i pregledali, snažno pritisnite da biste ih vidjeli. Na primjer, snažno pritisnite e-poštu u aplikaciji Mail, fotografiju u aplikaciji Photos ili poveznicu u poruci i sve možete vidjeti u načinu pregleda. Pustite dodir i pregled će nestati. Pritisnite još jače i stavka će se pokrenuti u punom prikazu.

Otvorite pregled slike 3D Touch

Otvorite pregled slike 3D Touch

Snažnim pritiskom na sliku na web stranici možete upotrijebiti nekoliko dodatnih trikova. Neke će slike otvoriti pregled slike u većem prozoru, dok druge mogu otvoriti stranicu za pregled s informacijama koje se odnose na sliku.

Kako mogu kontrolirati 3D Touch?

Kako mogu kontrolirati 3D Touch?

Ako vaš telefon podržava 3D Touch, ali ne radi, možete ga jednostavno isključiti. Ići Postavke > Općenito > Pristupačnost > 3D Touch provjeriti. Prijeđite prstom prema dolje do odjeljka interakcije. Ako je 3D Touch isključen, dodirnite njegov unos i uključite prekidač.

Ovdje također možete prilagoditi osjetljivost 3D Toucha tako da ga postavite na light, medium ili hard. Manja osjetljivost zahtijeva manji pritisak; oni čvršći zahtijevaju veći pritisak. Eksperimentirajte sa svakim od ta tri izvođenjem 3D testa osjetljivosti na dodir. A ako vam se ne sviđa 3D Touch ili ga nikad ne koristite, samo isključite prekidač.

Evo jednog frustrirajućeg aspekta 3D Toucha. Dodirnite ikonu da biste ušli u način pomicanja i pomaknuli ili izbrisali ikonu. Ali umjesto toga, pojavljuje se izbornik 3D Touch. Trik je u tome koliko jako pritisnete. Ako se želite prebaciti na način pomicanja, lagano dodirnite ikonu i držite dok se ikone ne počnu tresti. Ako želite 3D Touch, jače pritisnite ikonu dok se ne pojavi podizbornik.

Koje aplikacije imaju 3D Touch?

Koje aplikacije imaju 3D Touch?

Na to je teže odgovoriti. Sve Appleove aplikacije koje dolaze s vašim iPhoneom radit će s 3D Touchom, uključujući glazbu, App Store, iTunes Store, Apple Store, knjige, bilješke, kontakte, poruke, FaceTime, aktivnosti, vijesti, dionice, karte, vrijeme, pronalaženje iPhonea i Postavke .

Osim Appleove vlastite aplikacije, rezultati se razlikuju ovisno o programeru. Neke popularne aplikacije trećih strana koje podržavaju 3D Touch uključuju Amazon, Chrome, Firefox, Gmail, Google Maps, Instagram, Kindle, Netflix, Snapchat, Twitter, Uber, Waze, WhatsApp, YouTube i Yelp.

Snažnim pritiskom na ikone bilo koje od ovih aplikacija pojavit će se podizbornik s popularnim naredbama i funkcijama kojima možete pristupiti jednostavnim dodirom.

 • Na primjer, snažno pritisnite ikonu Netflix i iskočit će opcije za nastavak gledanja filma ili TV emisije, pristup popularnim naslovima, provjeru popisa favorita i traženje naslova.
 • Čvrsto pritisnite ikonu Twittera i vidjet ćete opcije za pretraživanje, stvaranje novog tweeta, stvaranje nove poruke i snimanje fotografije uživo ili snimke zaslona.
 • Čvrsto pritisnite ikonu Chrome i dobit ćete opcije za otvaranje nove kartice, otvaranje nove kartice u anonimnom načinu, pretraživanje glasom i skeniranje QR koda.

Aplikacije s ograničenim 3D Touchom

Aplikacije s ograničenim 3D Touchom

Mnoge aplikacije također rade s peek and pop. Zapravo, neke aplikacije podržavaju samo virkanje i iskakanje. Facebook je jedan primjer. Pritisnite snažno Facebook ikonu i sve što ćete dobiti je opcija dijeljenja aplikacije. Ali otvorite samu aplikaciju i zatim snažno pritisnite objavu na Facebooku. Zatim se pojavljuje pregled povezane priče ili web stranice.

Osim ovdje spomenutih aplikacija, kako znati podržava li neka aplikacija 3D Touch? Jedini način je da probate. Aplikacije koje ne podržavaju podizbornik 3D Touch nude vam samo opciju dijeljenja. Da biste provjerili je li to peek and pop, morat ćete otvoriti aplikaciju i snažno pritisnuti stvarnu stavku da biste vidjeli radi li ova metoda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up