Kako koristiti dodirnu tipkovnicu u sustavu Windows 10

Imate Windows 10 tablet ili hibridni uređaj. Možda ste već dodirnuli tipkovnicu osjetljivu na dodir da biste unijeli tekst, ali tipkovnica na zaslonu ima više nego što se čini na prvi pogled.

Možete se prebacivati ​​između širokog, jednoručnog i standardnog izgleda tipkovnice osjetljive na dodir. Možete promijeniti jezik tipkovnice, umetnuti emotikone i druge cool ikone i crtati različite oblike. Možete čak iskoristiti prednosti prediktivnog teksta za brže i lakše upisivanje riječi. A Windows 10. ažuriranje za travanj 2018. dodalo je više značajki i opcija za dodirnu tipkovnicu. Provjerimo ih.

Oglas

Índice
 1. Otvorite dodirnu tipkovnicu
 2. Korištenje tipkovnice
 3. Alternativna tipkovnica
 4. Velika slova
 5. Prediktivno tipkanje
 6. Pomaknite kursor
 7. Emoji tipkovnica
 8. Promijenite veličinu tipkovnice
 9. Manja tipkovnica
 10. Podijeljena tipkovnica
 11. Mini tipkovnica
 12. Windows tipkovnica
 13. Tipkovnica s touchpadom
 14. Dodatne tipke na dodirnoj podlozi
 15. Diktat teksta
 16. Jezik tipkovnice
 17. Postavke jezika
 18. Dodajte i prilagodite jezike
 19. Postavke tipkovnice
 20. Postavite naredbe tipkovnice
 21. Nova opcija tipkovnice
 22. Windows 10 promjene

Otvorite dodirnu tipkovnicu

Otvorite dodirnu tipkovnicu

Uključite tablet ili hibridni uređaj. Otvorite aplikaciju u koju želite unijeti tekst. Dodirnite ikonu palete sustava za dodirnu tipkovnicu.

Korištenje tipkovnice

Korištenje tipkovnice

Standardne tipke s malim slovima su jasno dostupne, pa ih je dovoljno lako dodirnuti, ali što je s brojevima i drugim znakovima? Za pristup broju pomoću standardne dodirne plohe pritisnite i držite tipku koja odgovara broju koji želite unijeti. Na skočnom zaslonu dodirnite broj.

Alternativna tipkovnica

Alternativna tipkovnica

Alternativno, dodirnite tipku &123 u donjem kutu za prikaz rasporeda tipkovnice s namjenskom numeričkom tipkovnicom, zatim dodirnite broj koji želite. Ovdje također možete pristupiti posebnim znakovima, kao što su kose crte, crtice, podvlake, zagrade, dvotočke, točke-zarezi i aritmetički simboli.
Da biste vidjeli više znakova, dodirnite zaokruženu tipku strelice desno. Sada možete pristupiti znaku veće od, znaku manje, zagradama i još mnogo toga. Dodirnite ikonu abc za povratak na alfanumerički izgled.

Velika slova

Velika slova

Za snimanje velikog slova jednom dodirnite tipku Shift. Da biste ostali u načinu Caps Lock, dvaput dodirnite tipku Shift. Dodirnite Shift za povratak na način rada s malim slovima.

Prediktivno tipkanje

Prediktivno tipkanje

Primijetite da dok tipkate tipkovnica nudi prediktivne prijedloge. Ako je jedna od tih riječi ona koju želite, samo je dodirnite da biste je umetnuli.

Pomaknite kursor

Pomaknite kursor

Sada biste mogli pomaknuti pokazivač kako biste uredili tekst ili ispravili pogrešku. Dodirnite lijevu strelicu u donjem desnom kutu za pomicanje ulijevo; desna strelica za pomicanje udesno. Naravno, možete i dodirnuti negdje da pomaknete kursor tamo, ali tipke sa strelicama su prirodno preciznije. Uvijek možete ukloniti tekst lijevo od kursora pomoću tipke Backspace Delete.

Emoji tipkovnica

Emoji tipkovnica

Želite li svoj tekst začiniti emotikonom? Dodirnite gumb emotikona u donjem lijevom kutu. Možete pregledavati različite kategorije na ploči emotikona i dodirnuti emoji koji želite uključiti.

Promijenite veličinu tipkovnice

Promijenite veličinu tipkovnice

Možete promijeniti veličinu i izgled dodirne tipkovnice. Dodirnite ikonu tipkovnice u gornjem lijevom kutu tipkovnice.

Manja tipkovnica

Manja tipkovnica

Dodirnite drugu ikonu u drugom redu da biste suzili tipkovnicu.

Podijeljena tipkovnica

Podijeljena tipkovnica

Ako dodirnete drugu ikonu u gornjem redu, tipkovnica se dijeli na pola tako da možete tipkati palčevima.

Mini tipkovnica

Mini tipkovnica

Dodirnite treću ikonu na vrhu. Minijaturizira tipkovnicu tako da možete lakše tipkati jednom rukom ili koristiti uređaj u portretnom načinu.

Windows tipkovnica

Windows tipkovnica

Dodirnite petu ikonu i vaša se tipkovnica prebacuje u način punog rasporeda gdje imate brzi pristup slovima, brojevima i cijelom nizu tipki dostupnih na fizičkoj Windows tipkovnici.

Tipkovnica s touchpadom

Tipkovnica s touchpadom

Osim dodirivanja tipki, možete odabrati druge metode za unos teksta. Dodirnite četvrtu ikonu i tipkovnica se pretvara u dodirnu plohu na kojoj možete koristiti prst ili olovku za crtanje teksta.

Dodatne tipke na dodirnoj podlozi

Dodatne tipke na dodirnoj podlozi

Da biste pristupili većem broju gumba dodirne podloge, dodirnite ikonu elipse. Sada se možete pomaknuti za jedno mjesto naprijed ili natrag, umetnuti jasan potez, stvoriti novi odlomak, prikazati raspored tipkovnice s namjenskom numeričkom tipkovnicom i pristupiti ploči s emotikonima.

Diktat teksta

Diktat teksta

Želite razgovarati i tipkati? Dodirnite ikonu mikrofona na tipkovnici i izdiktirajte svoj tekst. Nakon nekoliko sekundi, diktat se prestaje čuti. Također možete ručno pauzirati slušanje dodirom ikone mikrofona.

Jezik tipkovnice

Jezik tipkovnice

Imate li više od jednog jezika instaliranog u sustavu Windows? Raspored tipkovnice možete promijeniti s engleskog na drugi jezik. Dodirnite gumb ENG, zatim dodirnite novi jezik. Dodirnite tipku za isti jezik da biste se vratili na engleski.

Postavke jezika

Postavke jezika

Za podešavanje jezičnih postavki dodirnite opcije tipkovnice, zatim dodirnite ikonu jezičnih postavki.

Dodajte i prilagodite jezike

Dodajte i prilagodite jezike

Na zaslonu postavki regije i jezika možete promijeniti jezik prikaza i dodati više jezika.

Postavke tipkovnice

Postavke tipkovnice

Vratite se na dodirnu tipkovnicu. Za podešavanje određenih postavki za dodirnu tipkovnicu dodirnite Opcije tipkovnice i dodirnite ikonu Postavke.

Postavite naredbe tipkovnice

Postavite naredbe tipkovnice

Prijeđite prstom prema dolje do odjeljka dodirne tipkovnice. Ovdje možete odabrati da čujete zvukove dok kuckate po tipkovnici. Možete osigurati da prvo slovo svake rečenice bude veliko, a dvostrukim dodirom tipke Shift sva će slova biti velika. Također možete odabrati prikaz dodirne tipkovnice na uređaju kada niste u načinu rada tableta i nije priključena tipkovnica.

Nova opcija tipkovnice

Nova opcija tipkovnice

Na kraju se vratite na tipkovnicu osjetljivu na dodir. Dodirnite opcije tipkovnice i odaberite petu ikonu za prikaz cijele tipkovnice. Ponovno dodirnite opcije tipkovnice, zatim dodirnite ikonu upitnika.

Windows 10 promjene

Windows 10 promjene

Pojavljuje se web stranica koja vam pokazuje što je novo u najnovijem izdanju sustava Windows 10, uključujući poboljšanja i promjene tipkovnice osjetljive na dodir.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up