Kako koristiti aplikaciju Files na vašem iPhoneu ili iPadu

Appleova aplikacija Datoteke omogućuje pregled i pristup datotekama pohranjenim na mrežnim uslugama, kao što su iCloud Drive, Box, Dropbox, Google Drive i Microsoft OneDrive, sve na jednom mjestu. Također možete pregledavati svoje datoteke izravno na iPhoneu ili iPadu i pokretati razne naredbe na njima.

Ažuriranjem na iOS 15 i iPadOS 15, Apple je začinio aplikaciju Files nekim zanimljivim novim značajkama. Sada možete sortirati datoteke po grupama, lakše obavljati više zadataka istovremeno s više prozora i odabrati više datoteka povlačenjem preko njih vanjskim mišem.

Da biste dobili ove značajke, otvorite Postavke > Općenito > Ažuriranje softvera i provjerite jeste li ažurirali na najnoviju verziju svog OS-a. Vaš uređaj će vas obavijestiti da je vaš softver ažuriran ili će vas zatražiti da preuzmete najnovije ažuriranje.

Pogledajmo aplikaciju Datoteke da vidimo kako možete raditi sa svojim dokumentima.

Índice
  1. Povežite usluge s aplikacijom Files
  2. Povežite se s vanjskom pohranom
  3. Pronađite i pregledajte datoteke
  4. Upravljajte svojim datotekama
    1. Preporuka naših urednika
  5. Označite i sortirajte datoteke
  6. Komprimirajte i raspakirajte datoteke
  7. Upravljanje izbrisanim datotekama
  8. Multitask s više prozora

Povežite usluge s aplikacijom Files

povezivanje usluga

Kada prvi put pokrenete Files, morat ćete omogućiti i povezati se s uslugama koje koristite. Dodirnite ikonu elipse na vrhu i odaberite Uredi iz izbornika. Aplikacija prikazuje sve dostupne usluge za pohranu datoteka. Uključite prekidač za sve online lokacije koje želite dodati. Također možete pritisnuti ikonu hamburgera pored svojih omiljenih usluga i povući ih u novu narudžbu.

prijaviti se

Dodirnite naziv usluge koju želite učitati i prijavite se. Prvi put kada to učinite, potrebna je provjera autentičnosti da biste vidjeli stavke u ovoj mapi. U nekim slučajevima možete primiti poruku o autentifikaciji, što znači da prvo morate otvoriti mobilnu verziju aplikacije da biste je koristili u datotekama. Učinite to za svako web mjesto koje dodate.

mapa preuzimanja

Također možete pristupiti datotekama preuzetim u Safariju putem aplikacije Datoteke. Ako preuzmete PDF, audio datoteku ili dokument sa Safarija, mapa Preuzimanja pojavit će se u aplikaciji Datoteke. Dodir Na mom iPhoneu ili Na mom iPadu, i vidjet ćete mape za druge aplikacije i usluge na svom uređaju, zajedno s mapom Preuzimanja. Otvorite tu mapu za pristup svim datotekama preuzetim sa Safarija.

Povežite se s vanjskom pohranom

vanjska pohrana

Svoj uređaj možete spojiti na USB stick, SD karticu ili vanjski tvrdi disk. Da biste to učinili, morate fizički priključiti uređaj za pohranu u svoj iPhone ili iPad pomoću odgovarajućeg adapterskog kabela. Tada možete pristupiti tom pogonu i njegovom sadržaju putem datoteka.

Ako imate mrežni poslužitelj ili NAS, možete se povezati s njim svojim uređajem i pristupiti mu putem aplikacije Files. Samo provjerite podržava li i ima li omogućen SMB (Server Message Block), univerzalni mrežni protokol koji različitim sustavima omogućuje pristup i dijeljenje istih datoteka.

mrežna pohrana

Da biste to postavili u aplikaciji Datoteke, dodirnite ikonu elipse u gornjem desnom kutu, a zatim dodirnite Spojite se na poslužitelj naredbu i upišite naziv ili IP adresu poslužitelja. (Na primjer, da bih pristupio svom Synology NAS-u, morao sam tipkati smb:// nakon čega slijedi naziv NAS-a i zatim .lokalnikao u smb://SynologyNAS.local.) Zatim unesite korisničko ime i lozinku za taj uređaj.

Isprva se nisam mogao spojiti na NAS. Putem korisnog internetskog foruma otkrio sam da trebam postaviti maksimalni SMB protokol na SMB3. Ako imate problema s povezivanjem s poslužiteljem ili NAS-om putem aplikacije Files, možda ćete morati kontaktirati svog dobavljača za pomoć.

šifrirani disk

Možete pristupiti šifriranom disku, bilo izravno spojenom na vaš iPhone ili iPad ili onom postavljenom na vašoj mreži. Međutim, trenutno su podržani samo pogoni formatirani s APFS-om. Da biste to isprobali, povežite svoj šifrirani uređaj za pohranu ili se povežite s šifriranim mrežnim dijeljenjem. Odaberite pogon i dodirnite Zaključaj odnos. Unesite lozinku za pogon, a zatim odaberite Otključati za pristup disku.

Pronađite i pregledajte datoteke

traži

Možete tražiti datoteke na različitim mjestima. U polje za pretraživanje na vrhu upišite riječ ili izraz za datoteku koju želite. Aplikacija skenira vaše različite lokacije i kao odgovor prikazuje popis rezultata pretraživanja.

Ako često koristite iste mape, razmislite o tome da ih označite kao Favorite za brzi pristup u budućnosti. Pritisnite mapu i odaberite Favoriti u izborniku ili jednostavno povucite mapu na bočnu traku. Svaka mapa označena kao omiljena bit će dostupna na lijevoj bočnoj traci u odjeljku Favoriti.

Datoteke kojima ste nedavno pristupili mogu se brzo pronaći unutar aplikacije. Dodir Nedavno unos na bočnoj traci za pregled datoteka koje su nedavno dodane, premještene ili pregledane.

pogledajte datoteku

U aplikaciji Datoteke dodirnite određenu uslugu da biste vidjeli mape i datoteke pohranjene na njoj. Dodirnite datoteku da je otvorite i aplikacija preuzima i prikazuje datoteku. Na ovaj način možete pregledavati dokumente, PDF datoteke, slike, audio datoteke i video zapise. Fotografije i druge statične slike mogu se čak uređivati ​​pomoću ugrađenih alata za crtanje i bojanje.

Upravljajte svojim datotekama

upravljati datotekama

Možete izvršiti osnovno upravljanje datotekama kopiranjem, premještanjem ili brisanjem datoteka. Otvorite jednu od svojih mrežnih usluga za pohranu da biste vidjeli svoje spremljene mape i datoteke. Za pokretanje naredbe na jednoj datoteci kliknite njezinu sličicu. Iz izbornika možete kopirati, duplicirati, premještati, preimenovati, pregledavati, označavati, dijeliti ili brisati datoteku.

Za pokretanje naredbe za više datoteka dodirnite Odaberite link u gornjem desnom kutu na iPadu (gumb je skriven iza ikone s tri točke na iPhoneu). Dodirnite svaku datoteku koju želite uključiti. Donji dio zaslona prikazuje veze za dijeljenje, dupliciranje, premještanje i brisanje odabrane datoteke. Dodir Više da vidite dodatne naredbe, kao što su Preuzimanje i Sažimanje.

odaberite datoteke

Sada kada vaš iPad radi s vanjskim mišem, možete odabrati nekoliko datoteka odjednom bez korištenja opcije Odaberi. Provjerite je li vaš miš povezan s vašim iPadom, zatim kliknite i povucite preko niza datoteka i one bi trebale biti odabrane.

Preporuka naših urednika

Označite i sortirajte datoteke

oznake

Aplikacija Datoteke omogućuje vam da vidite ključne pojedinosti i čak označite svaku datoteku. Pritisnite dolje na datoteku i odaberite Info iz izbornika da biste vidjeli vrstu datoteke, veličinu, datum i vrijeme stvaranja, autora i druge pojedinosti. Uz fotografiju možete saznati veličinu, rezoluciju, vrijeme ekspozicije, žarišnu duljinu i ISO brzinu.

Ako želite dodati oznaku za kategorizaciju datoteke, dodirnite Prikaži više i prijeđite prstom prema dolje da biste vidjeli sve pojedinosti o datoteci. Na dnu zaslona dodirnite Dodaj oznake odnos. Zatim možete dodati oznaku s postojećeg popisa označenog bojama ili dodirnuti Dodajte novu oznaku za stvaranje nove na temelju određenih kriterija, što vam može pomoći da pronađete tu datoteku.

grupirati po

Sada također možete sortirati datoteke u mapi na temelju grupa. Da biste to isprobali, otvorite mapu, dodirnite ikonu kruga s tri točke i odaberite Koristite grupe. Datoteke u toj mapi su razvrstane u različite grupe, sa zadanim kriterijem Type (vrsta datoteke).

Za promjenu kriterija dodirnite ikonu kruga s tri točke i odaberite Grupiraj po. Zatim možete organizirati datoteke u grupe na temelju datuma ili veličine. Za poništavanje grupnog dogovora ponovno dodirnite ikonu i poništite odabir Koristite grupe opcija.

Komprimirajte i raspakirajte datoteke

zip datoteka

Aplikacija Datoteke također vam omogućuje kompresiju i dekompresiju datoteka i mapa. Pritisnite stavku prema dolje i odaberite Oblog iz skočnog izbornika za stvaranje ZIP arhive stavke. Ako imate zip datoteku koju trebate otvoriti, jednostavno dodirnite ZIP datoteku za raspakiranje ili pritisnite datoteku i odaberite Raspakuj iz izbornika.

Upravljanje izbrisanim datotekama

nedavno izbrisano

Ako želite izbrisati datoteku, pritisnite je da biste otvorili skočni izbornik, a zatim odaberite Izbrisati naredba. Bilo koja datoteka koja je greškom izbrisana može se vratiti pritiskom na Nedavno izbrisano unos. Ovo će vam pokazati sve nedavno izbrisane datoteke na različitim servisima za pohranu datoteka. Dodir Odaberite vezu, zatim odaberite bilo koju datoteku koju želite vratiti. Dodir Ozdravi poveznicu za vraćanje izbrisane datoteke na njenu uslugu pohrane.

Multitask s više prozora

višezadaćnost

Vaš iPad uključuje brojne mogućnosti multitaskinga koje su poboljšane u iPadOS 15. Možete lakše pregledavati i raditi sa svojim datotekama kada imate više otvorenih prozora odjednom. Otvorite mapu u aplikaciji Files i dodirnite ikonu s tri točke na samom vrhu zaslona kako biste otvorili novu alatnu traku za više zadataka.

podijeljeni pogled

Dodirnite središnju ikonu za otvaranje u načinu Split View. Zatim možete otvoriti drugu instancu aplikacije Datoteke i istovremeno pregledavati drugu mapu.

skliznuti preko

Sada, ako želite pogledati datoteku, dodirnite je da biste otvorili plutajuće okno za povlačenje i ispuštanje koje možete postaviti na bilo koji od dva postojeća prozora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up