Kako kontrolirati više računala s jednom tipkovnicom i mišem

Ako u kući imate više od jednog računala - recimo, osobni i radni stroj ili prijenosno računalo s punim sustavom za igranje - može biti teško kontrolirati ih. Umjesto da slažete svoje tipkovnice jednu na drugu, možete koristiti specijalizirani softver (ili hardver) za korištenje jednog miša i jedne tipkovnice s dva računala istovremeno.

Nijedan program ne radi savršeno i ne radi sve. Svaka opcija ima svoje prednosti i mane, ali postoje dvije metode koje se izdvajaju iz paketa: Borderless Mouse i Synergy. Ako ga softver ne može slomiti, možete se obratiti i malom komadu hardvera – koji se zove KVM prekidač – da obavite posao.

Índice
  1. Miš bez granica: besplatno i jednostavno za Windows
  2. Sinergija i barijera: glatka i međuplatformska
  3. Input Director: The Borderless Mouse Alternative
    1. Preporuka naših urednika
  4. ShareMouse: alternativa sinergiji
  5. KVM prekidač: Hardverska opcija
  6. Udaljena radna površina

Miš bez granica: besplatno i jednostavno za Windows

Mouse Without Borders prijava

(Zasluge: Whitson Gordon)

Eksperimentalni projekt Microsoftovog programera Truong Doa, Mouse Without Borders (Otvara se u novom prozoru) besplatan je program koji dijeli vaš miš i tipkovnicu između Windows računala. Također ga je vrlo jednostavno postaviti, što ga čini dobrim prvim korakom ako ste novi u ovim programima.

Instalirajte Mouse Without Borders na svoje glavno računalo — ono čiju tipkovnicu i miš želite koristiti na svim strojevima. Klik Ne na pitanje jeste li ga instalirali na druga računala da biste dobili kod. Sada instalirajte Mouse Without Borders na bilo koje drugo računalo i unesite kod kada se to od vas zatraži. Trebale bi se automatski povezati jedna s drugom bez daljnjih problema.

U Mouse Without Borders

Zasluge: Whitson Gordon

Iz glavnog prozora Mouse Without Borders možete povući ikone računala kako biste promijenili raspored računala prema tome kako izgledaju u vašem fizičkom prostoru. Na primjer, moja radna površina je lijevo od prijenosnog računala, pa sam se pobrinuo da ikone odgovaraju tom rasporedu. Na taj bi način vaš miš trebao lako "skočiti" na drugo računalo kada ga povučete do pravog ruba. Postoje neke druge mogućnosti za igranje u ovom prozoru ako tako odlučite.

Mouse Without Borders radi dobro besplatno, ali ponekad mi se čini da pomalo zapinje. Na drugom računalu, moj bi kursor često sporo reagirao ili bi zapeo na sekundu dok ga pomičem po zaslonu, što može uzrokovati gubitak preciznosti kada klikate stvari.

Međutim, dijeljenje međuspremnika dobro je funkcioniralo između moja dva računala i mogao sam bez problema povlačiti i ispuštati datoteke s jednog računala na drugo. Pokušajte sami i provjerite radi li dovoljno dobro za vaš slučaj upotrebe.

Sinergija i barijera: glatka i međuplatformska

Konfiguracija sinergije

Sinergija (zasluga: Whitson Gordon)

Synergy (Otvara se u novom prozoru) je poznatiji program u ovom prostoru, ali njegova početna razina košta 30 USD, malo ga je teško postaviti i prošao je kroz veliku tranziciju. Program je nekada bio otvorenog koda, a fork starije verzije pod nazivom Barrier (Otvara se u novom prozoru) dostupan je besplatno.

Synergy ima razinu od 60 USD koja uvodi dodatne značajke, ali su dvije još uvijek dovoljno slične da preporučujem da prvo isprobate Barrier. Ako je ne možete pokrenuti ili želite naprednu podršku i dodatne značajke koje dolaze s aplikacijom koja se plaća, možete izdvojiti novac za Synergy licencu.

Unatoč složenosti, Synergy i Barrier rade glatko nakon što je sve postavljeno. Instalirajte program na sva računala koja želite koristiti. (Možda će od vas biti zatraženo da ponovno pokrenete računalo tijekom procesa.) Program će zatim od vas tražiti da navedete trenutno računalo kao poslužitelj (računalo s mišem i tipkovnicom) ili klijent (računalo kojim želite upravljati).

Ako koristite plaćenu verziju Synergyja, od vas će se tražiti da aktivirate svoj račun; kopirajte licencni ključ sa stranice svog Symless računa (Otvara se u novom prozoru) i zalijepite ga u aplikaciju Synergy. Nakon aktivacije, ponovite ovaj postupak na bilo kojem Windows, macOS ili Linux računalu, odabirom jednog poslužitelja i onoliko klijentskih računala koliko vam je potrebno. Barrier podržava do 15 računala, dok Synergy može raditi s do tri (Basic) ili 15 (Ultimate).

Konfiguracija poslužitelja Synergy

(Zasluge: Whitson Gordon)

Nakon što se program instalira i pokrene na vašim računalima, morat ćete ih natjerati da međusobno razgovaraju. Na poslužitelju kliknite na Konfigurirajte poslužitelj dugme. U gornjem lijevom kutu trebali biste vidjeti ikonu koja izgleda kao monitor računala - povucite je na mrežu i poravnajte s ikonom računala poslužitelja.

Na primjer, moje klijentsko računalo je Mac mini koji se nalazi desno od stolnog računala poslužitelja, nazvanog Jotunn, na mom stolu, pa sam ikonu povukao jedan kvadratić desno od ikone svog poslužiteljskog računala.

Zatim dvaput kliknite na Neimenovano ikona koju ste upravo dodali. Ispod ime ekrana, upišite naziv klijentskog računala; vidjet ćete to u Synergy prozoru klijenta, gdje piše Ime klijenta. Klik u redua zatim kliknite na primijeniti gumb za primjenu postavki i pokretanje poslužitelja.

Synergy Connect

(Zasluge: Whitson Gordon)

Na vrhu prozora na računalu poslužitelja vidjet ćete podebljanu IP adresu; u mom slučaju to je 192.168.1.11. Taj niz brojeva označava lokaciju računala na mreži, a vaše će klijentsko računalo morati znati IP adresu poslužitelja kako bi se moglo povezati. Kopirajte tu adresu u polje Server u prozoru klijentskog računala, kao što je prikazano gore. (Postoji i barijera Auto Config potvrdni okvir možete pokušati ili ga možete isključiti i sami unijeti IP adresu.)

Nakon što to učinite, kliknite na Početak dugme. Dva bi se računala tada trebala povezati i trebali biste moći koristiti poslužiteljsku tipkovnicu i miš na oba računala. Samo povucite pokazivač do ruba glavnog zaslona vašeg računala i ono će skočiti na vaše drugo računalo, kao da se radi o istom stroju.

Ako imate problema, provjerite dnevnik; Barrier zahtijeva da postavite dnevnik u svojim postavkama, gdje će se prijaviti u datoteku. Synergy ispisuje dnevnik na dnu svog prozora, dajući vam brži pristup svim pogreškama koje se mogu pojaviti.

Iako možete kopirati i lijepiti tekst između oba uređaja, povlačenje i ispuštanje datoteka može biti malo izbirljivo, a vaša kilometraža može varirati. Sve u svemu, smatram da su Synergy i Barrier puno glatkiji od Mouse Without Borders, što ih čini malo uvjerljivijima. Postoji više načina na koje možete konfigurirati Synergy, stoga kupite skuplju razinu ako trebate više prilagodbi prečaca i drugih podešavanja.

Input Director: The Borderless Mouse Alternative

direktor ulaza

Ako koristite samo Windows strojeve i želite nešto što radi malo glađe od miša bez obruba, Input Director (otvara se u novom prozoru) još je jedna popularna opcija. Međutim, instalacija zahtijeva malo više posla od Mouse Without Borders i može biti teška za korisnike početnike.

Preporuka naših urednika

Na primjer, rijetko pronalazi druge strojeve na mojoj mreži prilikom skeniranja, čak i ako upišem naziv glavnog računala. Upisivanje IP adrese sekundarnog stroja dobro mi je funkcioniralo, au to je vrijeme radilo odlično.

Osim toga, Input Director ima sjajne sigurnosne značajke koje vam omogućuju da odredite koja računala se smiju pridružiti vašem sustavu, prilagodljive prečace i druge dodatne značajke. Nekim ljudima ovo može biti malo neodoljivo, ali ako znate što radite, Input Director jednako je gladak kao Synergy, čak i ako je ograničen na Windows strojeve.

ShareMouse: alternativa sinergiji

Sharemouse

(Zasluge: Whitson Gordon)

ShareMouse (otvara se u novom prozoru) još je jedna opcija za više platformi poput Synergyja. U osnovi nije potrebno postavljanje jer automatski otkriva druga ShareMouse računala na mreži. Međutim, značajke poput povlačenja i ispuštanja i dijeljenja međuspremnika skrivene su iza razine koja se plaća 80 USD.

Osim visoke cijene, ShareMouse je također ograničen na dva računala (i samo po jedan ekran). Međutim, zapinje puno više od Synergyja, što je bilo dovoljno da me odbije. Međutim, ako je povlačenje i ispuštanje obavezno, to bi mogla biti bolja opcija za vas.

KVM prekidač: Hardverska opcija

KVM prekidač

Prije nego što je softver mogao lako izvršiti ovaj zadatak, hardverski uređaji poznati kao KVM preklopnici služili su sličnoj svrsi. Jednostavni KVM prekidači poput onih iz Greathteka (otvara se u novom prozoru) ili KCeve (otvara se u novom prozoru) djeluju kao jednostavni A/B prekidači. Pritisnite tipku na uređaju da premjestite tipkovnicu i miš s jednog računala na drugo.

Skuplji modeli, poput onih koje nudi TESmart (otvara se u novom prozoru) i CKL (otvara se u novom prozoru), mogu podržati više monitora, prebacivanje tipkovničkih prečaca i naprednije značajke. Međutim, mnogi KVM prekidači imaju svoje nedostatke, pa ćete možda morati pročitati puno recenzija i malo eksperimentirati kako biste otkrili koji je KVM prekidač najbolji za vaš slučaj upotrebe.

Udaljena radna površina

chrome udaljena radna površina

Udaljena radna površina Chrome

Možda bi se činilo glupo daljinski se priključiti na računalo koje sjedi pokraj vas, ali je i suludo jednostavno. Ako sva vaša računala imaju Windows, onda je Microsoftov ugrađeni alat za udaljenu radnu površinu fantastičan. Za druge platforme Chrome Remote Desktop (Otvara se u novom prozoru) jednostavno je postaviti i radi kao šarm.

Postoji mnogo drugih programa u ovom prostoru, ali za većinu ljudi jedno od gore navedenih rješenja trebalo bi raditi dovoljno dobro da izbacite tu dodatnu tipkovnicu na rubnik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up