Kako kontrolirati potrošnju baterije u sustavu Windows

Uh, napunjenost baterije na vašem prijenosnom računalu sa sustavom Windows pala je na 10%. Nema AC utičnice na vidiku i nemate vanjski izvor napajanja. Što radiš? Evo kako podesiti određene postavke u sustavu Windows kako biste dobili nekoliko dodatnih minuta (ili čak sati) trajanja baterije računala u sustavu Windows 10 i Windows 11.

Índice
  1. Upravljajte potrošnjom baterije u sustavu Windows 10
  2. Upravljajte potrošnjom baterije u sustavu Windows 11
  3. Uredite planove napajanja
    1. Preporuka naših urednika

Upravljajte potrošnjom baterije u sustavu Windows 10

traka sustava

U sustavu Windows 10 kliknite ikonu baterije na paleti sustava. Skočna obavijest prikazuje vašu trenutnu napunjenost baterije. Kako biste smanjili preostali vijek trajanja baterije, pomaknite klizač na traci ulijevo dok ne klikne na postavku za Najbolji vijek trajanja baterije.

Ovisno o vašoj trenutnoj napunjenosti i kapacitetu vaše baterije, ovo bi vam moglo dati dodatnih sat ili dva prije nego što se baterija isprazni. Kliknite na Postavke baterije link (ili idite na Postavke > Sustav > Baterija) da biste zaronili u dodatne postavke.

postavke baterije

Omogućite Štednju baterije kako bi vaše računalo moglo automatski ograničiti određene aktivnosti radi očuvanja energije baterije. Pritisnite padajući izbornik i odaberite kada se štednja baterije treba automatski uključiti. Najbolje ga je postaviti na 10% ili 20%, ali možete ga postaviti i na Uvijek. Označite okvir za Smanjite svjetlinu zaslona dok ste u načinu rada za uštedu baterije. Sljedeći put kada se uključi štednja baterije, zaslon će se zatamniti.

korištenje aplikacije

Pomaknite se prema dolje na stranici da vidite koje aplikacije troše najviše baterije tijekom tipičnog dana ili tjedna. Popis prema zadanim postavkama prikazuje aplikacije za zadnja 24 sata. Kliknite na vremensko razdoblje da biste ga promijenili na tjedan dana. Zatim možete ograničiti njihovu upotrebu ili prilagoditi njihove postavke.

Kliknite aplikaciju da biste vidjeli postotak potrošnje baterije u prednjem planu u odnosu na pozadinu. Ako vidite veći postotak za pozadinu, onda je aplikacija ona koju biste trebali zatvoriti kada je ne koristite aktivno i otvoriti je samo kada vam je potrebna.

postavke snage

Za dodatnu kontrolu baterije idite na Postavke > Sustav > Napajanje i mirovanje. Ovdje postavljate koliko dugo prije nego što se zaslon ugasi ili računalo prijeđe u stanje mirovanja, i na bateriju i kada je uključeno. Opcije se kreću od jedne minute do nikad.

Želite da se zaslon isključi i računalo pređe u stanje mirovanja kada je na bateriji, a ne kada je priključeno na struju. Poigrajte se s postavkama da vidite koje najbolje funkcioniraju tijekom tipičnog dana. Ako želite uštedjeti bateriju, držite niske postavke baterije, možda sat ili dva prije nego što se zaslon zatamni i dva sata prije nego što računalo prijeđe u stanje mirovanja.

Upravljajte potrošnjom baterije u sustavu Windows 11

win 11 programska traka

Ako koristite Windows 11, kliknite ikonu baterije na traci sustava. Broj u donjem lijevom kutu pokazuje trenutnu napunjenost baterije. Prigušivanje svjetline zaslona uvelike doprinosi očuvanju vaše energije. Pomaknite klizač na traci ulijevo do razine koja zatamnjuje zaslon, ali vam i dalje omogućuje da ga vidite i koristite dovoljno jasno.

mogućnosti uštede energije

Kliknite na Ušteda baterije gumb za uključivanje načina rada za štednju baterije. Dodatno možete upravljati postavkama baterije i napajanja desnim klikom Ušteda baterije i izabrati Idite na Postavke (ili otvoriti Postavke > Sustav > Napajanje i baterija)

postavke napajanja i baterije

Zaslon Napajanje i baterija prikazuje vašu trenutnu napunjenost baterije, procijenjeno vrijeme preostalo prije nego što se isprazni i razinu u posljednja 24 sata. Klik Zaslon i spavanje i odaberite koliko dugo prije nego što se zaslon isključi i računalo prijeđe u stanje mirovanja, na baterijsko napajanje i kada je uključeno u struju. Kliknite padajući izbornik pored Način rada i odaberite između energetske učinkovitosti, performansi ili uravnoteženosti.

ušteda baterije

U odjeljku Baterija kliknite Ušteda baterije za prilagodbu funkcije. Možete kliknuti Uključi sada da ga odmah aktivirate. U suprotnom, koristite padajući izbornik za postavljanje određene vrijednosti kada koristiti štednju baterije. Ovo se može postaviti na Nikad ili Uvijek, ali uzmite u obzir postotak od 10% ili 20%. Uključite prekidač pored njega Smanjite svjetlinu zaslona kada koristite štednju baterije za zatamnjivanje zaslona kada stupi na snagu način štednje baterije.

potrošnja baterije

Klik Potrošnja baterije da biste vidjeli razinu baterije za posljednja 24 sata ili 7 dana. Također možete vidjeti koje su aplikacije trošile najviše baterije kada su radile u prednjem planu i pozadini. Popis prema zadanim postavkama prikazuje aplikacije za zadnja 24 sata. Pomoću padajućeg izbornika u gornjem desnom kutu promijenite vremensko razdoblje na 7 dana. Zatim možete ograničiti njihovu upotrebu ili prilagoditi njihove postavke.

Za svaku aplikaciju provjerite postotak potrošnje baterije u prednjem planu u odnosu na pozadinu. Ako vidite veći postotak za pozadinu, vjerojatno možete zatvoriti tu aplikaciju kada nije aktivno u upotrebi.

Uredite planove napajanja

mogućnosti napajanja

Također možete otići na upravljačku ploču za dodatne postavke napajanja. U sustavu Windows 10 kliknite na Dodatne postavke snage vezu na prozoru Power & sleep. Aplet Power Options i dalje postoji u sustavu Windows 11, ali ćete ga morati izravno potražiti.

Preporuka naših urednika

U prozoru Power Options možete podesiti sve postojeće planove napajanja ili izraditi nove planove koji određuju koliko dugo prije nego što se zaslon isključi i računalo prijeđe u stanje mirovanja. Za promjenu postojećeg plana kliknite Promijenite postavke plana.

postavke plana

Ako su opcije zasivljene, kliknite Promijenite postavke koje trenutno nisu dostupne. Sada možete promijeniti opcije kada isključiti ekran i kada staviti računalo u stanje mirovanja, i za bateriju i za priključnu stanicu. Kada završite, kliknite Spremi promjene.

promijeniti plan

Možete kliknuti na Napravite plan napajanja vezu na bočnoj traci za izradu novog plana. Unesite naziv za novi plan i kliknite Sljedeći. Zatim postavite opcije za isključivanje ekrana i stavljanje računala u stanje mirovanja za bateriju i AC. Kada završite, kliknite na Stvoriti dugme.

plan napajanja

Vratite se na zaslon s opcijama napajanja, kliknite Odaberite što tipke za napajanje rade a zatim odaberite Odaberite što radi zatvaranje poklopca. U oba slučaja, sljedeći zaslon prikazuje opcije za pritiskanje gumba za napajanje, pritiskanje gumba za spavanje i zatvaranje poklopca kada je na bateriji i kada je priključen na struju. , ili isključite. Kada završite, kliknite Spremi promjene.

prilagodite plan napajanja

Da biste se prebacili s trenutnog plana napajanja na drugi, provjerite jeste li u prozoru Mogućnosti napajanja. Ako su opcije zasivljene, kliknite Promijenite postavke koje trenutno nisu dostupne. Pritisnite gumb za plan koji želite koristiti.

Microsoft pomoć

Za više savjeta i trikova za uštedu baterije vratite se na zaslon Baterija pod Sustav i postavke. Kliknite na Pomozite odnos. Preusmjereni ste na Microsoftovo web mjesto s korisnim savjetima o tome kako prilagoditi postavke baterije kako biste dobili najviše za svoj novac. Ovdje ćete također pronaći gumb za kontaktiranje Microsoftove podrške u slučaju da naiđete na probleme s trajanjem baterije ili postavkama.

PCMag logotip Kako uštedjeti bateriju na vašem iPhoneu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up