Kako kalibrirati boju monitora prema pisaču

Od ranih dana stolnog izdavaštva, uređivanja fotografija i grafičkog dizajna, profesionalci, početnici i hobisti podjednako su se morali nositi s promjenama boja - vidjeti jednu boju na monitoru, ali dobiti različite rezultate kada se ispisuje dokument, fotografija ili umjetničko djelo . Crveno voće na monitoru, na primjer, izgleda narančasto, žuto, neonski ili plastično jarko crveno.

Zašto? Pa, najjednostavniji odgovor je da monitori i pisači različito vide boje. Drugim riječima, koriste različite modele boja kako bi proizveli iste nijanse. Monitori kombiniraju crvenu, zelenu i plavu (RGB) za prikaz boja koje vidite, dok većina pisača kombinira cijan, magenta, žutu i crnu (CMYK) za reprodukciju boja. Iako je važno napomenuti da mnogi pisači fotografija mogu početi s osnovnim CMYK procesnim modelom boja, oni koriste čak 12 boja tinte. Što više boja priložite svom modelu boja, to je širi raspon boja (poznat kao "gamut") koji uređaj može reproducirati, a monitorima i pisačima postaje teže ispisati točne boje.

Índice
 1. Vaša oprema
 2. Kalibracija hardvera
 3. Kalibracija ICC profila
 4. Profiliranje vašeg rada
 5. Priprema vaše okoline
 6. Vizualna kalibracija sa softverom
  1. Preporuka naših urednika
 7. Koja je rutina kalibracije prava za vas?

Vaša oprema

Ultratanki monitor Dell 27 (S2719DM)

Bilo da ste profesionalni stolni izdavač, fotograf, grafički umjetnik ili početnik ili hobist, kvaliteta vaše opreme vrlo je važna. Zapravo, ako ste profesionalac – a vaš život ovisi o kvaliteti vašeg rada – trebali biste, naravno, kupiti najbolju opremu koju si možete priuštiti.

Svakodnevni monitori koji koštaju 200 do 500 USD zapravo nisu dizajnirani za uređivanje i dizajn fotografija. Njihovi proizvođači pretpostavljaju da ćete obavljati osnovne uredske poslove, poput pokretanja Microsoft Office programa, čitanja i pisanja e-pošte i praćenja društvenih medija.

Što je vaš monitor vrhunski, to obično ima više kontrola za podešavanje parametara prikaza, kao što su svjetlina, gama, zasićenost, pojedinačne RGB razine itd. Moj 30-inčni grafički monitor, na primjer, dolazi s više od 10 unaprijed postavljenih postavki, uključujući RGB, sRGB i Adobe RGB, s mogućnošću uređivanja, stvaranja i spremanja drugih, kao i mogućnošću podešavanja razina boja, gama, nijansi , zasićenje, pojačanje i više. Posjedovanje svih tih kontrola omogućuje mi da napravim neke prilično zamršene prilagodbe boja. Višestruke unaprijed postavljene postavke omogućuju mi ​​kalibraciju monitora na nekoliko različitih radnih okruženja i varijabli i jednostavno prebacivanje između njih prema potrebi.

Kalibracija hardvera

Kako kalibrirati boju pisača i monitora

Općenito, postoje dva načina za kalibraciju monitora: pomoću softvera ili pomoću posebne opreme za kalibraciju. Kompleti za kalibraciju monitora i/ili kompleti za kalibraciju monitora i pisača prisutni su već neko vrijeme i mnogi od njih rade prilično dobro. Njihova cijena se kreće od nešto manje od 100 dolara do preko 500 dolara. Bez sumnje, hardverska kalibracija je najtočnija.

Međutim, svaki proizvod malo drugačije upravlja procesom kalibracije, do te mjere da vas ne mogu provesti kroz rutinu kalibracije hardvera ovdje. Osim toga, kompleti za kalibraciju dolaze s vlastitim uputama. Međutim, dovoljno je reći da bi po mom mišljenju profesionalci trebali uložiti u uređaj za kalibraciju ili kolorimetar. Jedna od najvećih prednosti hardverske kalibracije svakog uređaja u vašem tijeku rada (monitor, pisač, pa čak i vaš skener) je ta što vam omogućuje stvaranje ICC (International Color Consortium) profila neovisnih o uređaju.

Uz ICC profile, svaki uređaj stvara boju na temelju vlastitog prostora boja, a svaki prostor boja koristi specifične vrijednosti za reprodukciju boja. Budući da se boje stvaraju iz vrijednosti i postotaka u ICC profilima različitih uređaja, idiosinkrazije svakog pojedinog uređaja ne bi trebale (u teoriji) utjecati na način na koji svaki prikazuje boje. Između ostalog, kompleti za kalibraciju hardvera pomažu vam u izradi ICC profila.

Kalibracija ICC profila

Windows upravljanje bojama

Važno je napomenuti da kalibracijski hardver ili kolorimetri nisu jedino mjesto za dobivanje ICC profila.

Kada instalirate upravljačke programe pisača i monitora, to često uključuje instaliranje ICC profila koje je generirao proizvođač. U sustavu Windows 10, gdje je upravljanje bojama ugrađeno u jezgru OS-a, većina aplikacija reproducira boje na temelju modela u tim profilima. Međutim, naprednije aplikacije kao što su Adobe Photoshop i Illustrator dobivaju upute za iscrtavanje boja iz Windows ICC profila, osim ako im ne kažete da učine drugačije.

Stoga je važno osigurati da i monitor i pisač koriste odgovarajući ICC profil. Ove profile možete vidjeti i promijeniti u dijaloškom okviru Windows upravljanje bojama. Da biste tamo došli, slijedite ove korake:

 • Kliknite na Windows traži ili Cortana ikonu u donjem lijevom kutu zaslona.
 • Decko Upravljanje bojama.
 • Kliknite na Uređaj padajući izbornik.
 • Odaberite svoj monitor s popisa.
 • Imajte na umu da ako niste instalirali upravljačke programe koje ste dobili s monitorom, Windows može prepoznati i instalirati vlastiti profil za vaš zaslon. Neki jeftini zasloni možda neće imati ICC profile i umjesto toga crpe informacije o kalibraciji iz jednog od nekoliko generičkih Windows profila. I zapamtite da, kao što je spomenuto, veliki broj monitora dolazi kalibriran za uredske postavke; vaš monitor može zahtijevati dodatne prilagodbe kako bi bolje uskladio boje s onim što izlazi iz vašeg pisača.

  Što se tiče ICC profila vašeg pisača, gotovo svi pisači ovih dana dolaze s njim, a programi poput Photoshopa, Illustratora i InDesigna učitavaju se i čitaju čim odaberete uređaj s popisa pisača u postavkama ispisa aplikacije (ili ekvivalentu) dijaloški okvir. Također možete preuzeti ICC profile s web stranice proizvođača hardvera ili izravnim kontaktom s tvrtkom. Nakon što imate profil u ruci, možete ga instalirati u Windows u dva koraka:

 • Desni klik na datoteku ICC profila (ima ekstenziju datoteke .icc)
 • Klik Instalirajte profil.
 • Profiliranje vašeg rada

  Stražnja ladica za papir

  Drugi važan dio procesa kalibracije je odabir i korištenje pravog papira. Prvo, nemojte se zamarati kalibracijom na jeftinom papiru za svakodnevno kopiranje. Što god radili, grafike i fotografije bogate bojama neće izgledati sjajno. Također, različite vrste papira prikazuju različite boje.

  Još jedna prednost kompleta za kalibraciju - barem nekih od njih - je ta što vam omogućuju stvaranje profila za različite scenarije, uključujući različite vrste papira. Većina tvornica papira ima dostupne profile za svoje srednje i vrhunske papire.

  Ako vam, usput rečeno, sve ovo zvuči prekomplicirano (zapravo nije, a web je prepun informacija o radu s ICC profilima) i više nego što želite imati posla, tu su profesionalci koji će vam pomoći kalibrirati opremu .

  Priprema vaše okoline

  Silueta poslovnog čovjeka koji koristi prijenosno računalo u uredu

  Bez obzira koju tehniku ​​kalibracije koristite, kako bi vaš monitor dosljedno prikazivao boje, vaše radno okruženje mora biti zatamnjeno, ali ne nužno tamno. Cilj je dvojak: jedan, osigurati da monitor ne uhvati odsjaj bilo kojeg izvora svjetlosti, tj. prozor, gornje svjetlo ili stolna svjetiljka; i drugo, da vaše okruženje održava istu ambijentalnu svjetlost tijekom vašeg radnog vremena.

  Također je važno održavati ekran što čistijim. Da, znam da monitori ne ostaju čisti dulje od dan ili dva, toliko često trebate čistiti svoj monitor. I najmanji komadić prašine ili filma na ekranu mijenja način na koji se boje prikazuju.

  Također je važno uključiti monitor i pustiti ga da se zagrije oko 20 do 30 minuta kako bi dosegao normalnu radnu temperaturu. (Svakako isključite postavke upravljanja napajanjem koje ga mogu staviti u stanje mirovanja nakon kratkih razdoblja neaktivnosti). Zatim postavite razlučivost monitora na izvornu ppi, što je obično najviša postavka.

  Vizualna kalibracija sa softverom

  Uzorci boja

  Preporuka naših urednika

  Većina ljudi to ne zna, ali i Windows i macOS dolaze s ugrađenom kalibracijom monitora i u mnogim slučajevima pomažu smanjiti pomak boje, kao i većina komercijalnih ili besplatnih softvera za kalibraciju monitora treće strane. Doći ću do njih za trenutak.

  Međutim, prednost nekih programa za kalibraciju trećih strana je u tome što pružaju mnogo opsežnije kontrole od softvera ugrađenog u operativne sustave Windows i Mac. Neki od njih vam pomažu stvoriti ICC profile monitora na temelju ispisa vašeg pisača, a drugi, posebno proizvodi za online kalibraciju koji se pokreću (ili se barem pokreću) unutar vašeg preglednika, besplatni su.

  Ipak, bez sumnje, najjednostavnije i među najjeftinijim (ako ne i najtočnije) su rutine ugrađene u operativni sustav vašeg računala. Budući da svaki ima jasne upute (iako ćete se morati upoznati s kontrolama vašeg monitora, kao što je podešavanje svjetline i kontrasta), zaustavit ću se na tome kako pokrenuti rutine kalibracije. Windows ili macOS će vas provesti kroz ove relativno kratke procese.

  Za kalibraciju zaslona u sustavu Windows 10:

 • Pritisnite Search ili Cortana u donjem lijevom kutu zaslona.
 • Tip Calibrate Display Color.
 • Odaberite Kalibriraj boju zaslona s padajućeg izbornika kako biste otvorili kalibraciju boje zaslona
 • Ako vaš sustav ima više od jednog monitora, pomaknite prozor aplikacije Display Color Calibration na zaslon koji želite kalibrirati, a zatim kliknite Dalje.
 • Slijedite upute dok vas vode kroz kalibraciju monitora.
 • Prozori za upravljanje bojama

  Za kalibraciju zaslona u macOS-u:

 • Otvorite Apple izbornik i odaberite System Preferences.
 • Odaberite Zasloni s padajućeg izbornika.
 • Odaberite Boja iz izbornika Zasloni.
 • Odaberite Kalibriraj za pokretanje pomoćnika za kalibraciju zaslona.
 • Upravljanje bojama Mac

  Display Calibrator Assistant vodi vas kroz kalibraciju vašeg monitora, zatim generira ICC profil i povezuje ga s vašim zaslonom.

  Koja je rutina kalibracije prava za vas?

  Već sam rekao da ako ste profesionalac čiji život ovisi o točnosti i kvaliteti vašeg rada, trebali biste odabrati jednu od nekoliko hardverskih opcija kolorimetra. Evo još jednog razloga: kada sam pokušao pokrenuti Windows Calibrator na svom vrhunskom 30-inčnom grafičkom monitoru, odmah nakon što sam kliknuo prvi gumb Dalje, dobio sam upozorenje da zaslon već ima profil boja "široke palete". i da bi korištenje Display Color Calibration na njemu stvorilo konvencionalnu gamu, koja bi se loše slagala sa zaslonom i rezultirala iskrivljenim bojama.

  To ne zvuči obećavajuće, zar ne? Moja poenta, iako se možda čini očiglednim, jest da ako ste već potrošili novac na vrhunsku opremu dizajniranu da vam pomogne u uspjehu u vašim kreativnim nastojanjima, potrošite malo više na opremu za kalibraciju kako biste osigurali točan prikaz boja i tiskanje se čini mudrim. Alati za kalibraciju OS-a, posebno onaj za Windows, dizajnirani su više za početnu razinu, zaslone srednje klase i prijenosna računala, kao i nekoliko softverskih rješenja trećih strana.

  Dobra je vijest da podešavanje postavki vašeg monitora neće stvarno škoditi; lako ga je vratiti na tvorničke postavke. Još jedna dobra vijest je da proizvođači grafičkih i fotografskih monitora, kao i stručnjaci za stolno izdavaštvo, preporučuju kalibraciju monitora svaka dva do četiri tjedna, au kritičnim okruženjima često tjedno ili čak dnevno.

  PCMag logotip 1 super stvar: LulzBot Mini 2

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Go up