Kako izvršiti prijelaz s Windowsa na Linux

Microsoft je sve bliže zamjeni Windowsa 10 s elegantnijim Windowsom 11, ali ako vam je dosta ugrađenih oglasa, stalnih ažuriranja, prikupljanja podataka, softverskih zaključavanja i sve većih hardverskih zahtjeva, ne krivimo vas. Dobra vijest je da imate mogućnosti.

Ako ste razmišljali o prelasku na drugi operativni sustav, sada je pravo vrijeme. Ali niste zapeli s binarnim sustavom Windows-macOS i ne morate se zadovoljiti Chrome OS-om temeljenim na pregledniku. Umjesto toga, možete se okrenuti svijetu Linuxa.

Índice
  1. Odaberite svoju distribuciju
  2. Izradite svoj instalacijski disk
  3. Instalirajte Linux na svoje računalo
  4. Upoznajte se s Linuxom i instalirajte neke aplikacije
  5. Kako instalirati i deinstalirati aplikacije
  6. Kako ažurirati aplikacije

Odaberite svoju distribuciju

linux mint

Za razliku od Windowsa i macOS-a, ne postoji samo jedna verzija Linuxa. Umjesto toga, Linux je pakiran u mnogo različitih distribucija ili "distribucija", svaka sa svojim sučeljem i skupom značajki. Neki mogu koristiti sučelje poput Maca s dockom i "trgovinom aplikacija", dok drugi mogu koristiti minimalističko sučelje i zahtijevati instaliranje aplikacija iz naredbenog retka.

Istraživanje mnoštva distribucija Linuxa zabavan je dio hobija, ali za svoju prvu instalaciju vjerojatno ćete htjeti nešto popularno i prilagođeno početnicima, tako da je lako dobiti pomoć kada vam zatreba. Zato preporučujem da počnete s Linux Mintom (Otvara se u novom prozoru).

Postoje mnoge distribucije koje izgledom i funkcionalnošću nastoje oponašati Windows, kao što je Zorin OS (Otvara se u novom prozoru), ali one su manje i nećete imati tako veliku zajednicu da se uključite i naučite na svoj način oko. Ubuntu (otvara se u novom prozoru), s druge strane, vjerojatno je najpopularnija distribucija na stolnim računalima, ali uopće nije nalik Windowsima ovih dana.

Linux Mint je savršena opcija između: dizajniran je za početnike, nudi poznato okruženje radne površine i temelji se na Ubuntuu, tako da se možete uključiti u ogromnu Ubuntu/Mint zajednicu kada vam je potrebna pomoć.

Umjesto toga slobodno pogledajte druge distribucije, ali ja ću koristiti Mint za potrebe ovog vodiča, a preporučujem ga i vama. To nije moj osobni izbor, ali je odličan za nove Windows migrante, a lakše je istraživati ​​druge distribucije nakon što ste naučili osnove sustava prilagođenog početnicima.

Izradite svoj instalacijski disk

rufus

Idite na stranicu za preuzimanje Minta (otvara se u novom prozoru) i odaberite 64-bitnu verziju "Cinnamon". Cinnamon je desktop okruženje koje preporučujem bivšim korisnicima Windowsa, iako je MATE također prilično sličan Windowsu, iako malo manje moderan. XFCE je idealan za stara računala ili računala niske potrošnje, zahvaljujući korištenju malo resursa. Mintova stranica za preuzimanje ima niz poveznica ovisno o tome gdje živite. Ako koristite BitTorrent, preporučujem da nabavite torrent datoteku koja će se puno brže preuzimati.

Instalacijski program dolazi kao ISO ili datoteka slike diska. Da biste ga instalirali na svoj sustav, morat ćete snimiti datoteku na DVD ili USB flash pogon. Ovo posljednje ćemo učiniti pomoću alata koji se zove Rufus (otvara se u novom prozoru). Instalirajte Rufus, otvorite ga i umetnite flash pogon od 2 GB ili veći. (Ako imate brzi USB 3.0 ili 3.1 pogon, još bolje.) Trebali biste ga vidjeti u Uređaj padajućeg izbornika na vrhu Rufusovog glavnog prozora.

Zatim kliknite na Odaberite pokraj diska ili ISO slike i odaberite Linux Mint ISO koji ste upravo preuzeli. Pritisnite Početak i ako se od vas zatraži preuzimanje novih verzija Syslinuxa, kliknite Da. Imajte na umu da će ovo izbrisati vaš flash pogon, pa provjerite nema li na njemu ništa važno prije nego što nastavite. Kada bude gotovo, vidjet ćete poruku o uspjehu i vaš flash pogon će biti nazvan LINUX MINT.

Sada je vrijeme da napravite sigurnosnu kopiju podataka i ponovno pokrenete računalo. Vežite sigurnosne pojaseve jer je vrijeme za instaliranje Linuxa.

Instalirajte Linux na svoje računalo

instalacija linux minta

Kada se vaše računalo ponovno pokrene, trebali biste vidjeti poruku koja vam govori da pritisnete određenu tipku za pristup izborniku za pokretanje (obično nešto poput F12). Ako nije, vidjet ćete tipku za unos postavki (često Delete). Pritisnite jednu od tih tipki i potražite opciju za pokretanje s umetnutog USB pogona. (Ako uđete u cijeli izbornik za postavljanje, bit će negdje u izborniku s postavkama pokretanja i morat ćete izaći iz izbornika da biste se ponovno pokrenuli kada završite.)

Tada će vas dočekati GRUB, izbornik za pokretanje Linux Minta, gdje možete odabrati pokretanje Linux Minta. Ako naiđete na pogreške, možda ćete ih trebati guglati da biste ih ispravili. Na primjer, morao sam omogućiti opciju nomodeset (Otvara se u novom prozoru) za svoju grafičku karticu. Drugi će možda morati postaviti ili onemogućiti Secure Boot u BIOS-u.

Ovaj program za instalaciju je ono što mi zovemo Live CD, gdje zapravo možete čačkati i koristiti radnu površinu Linux Minta prije nego što ga instalirate. To će vam dati priliku da vidite sviđa li vam se ova distribucija, a da zapravo ne dodiruje disk vašeg sustava. Kada ste zadovoljni, dvaput kliknite na Instalirajte Linux Mint i prođite kroz čarobnjaka.

Obavezno potvrdite okvir pored njega Instalirajte softver treće strane, budući da sadrži korisne upravljačke programe i kodeke koje gotovo sigurno želite. Odavde možete potpuno obrisati svoj tvrdi disk, izbrisati sve tragove Windowsa i koristiti Linux kao jedini operativni sustav. (Obavezno napravite sigurnosnu kopiju podataka prije nego to učinite.)

Alternativno, možete podijeliti svoj disk na dvije particije i dual boot Linux uz Windows. To će vam omogućiti ponovno pokretanje jednog ili drugog kad god želite. Ako ništa drugo, utješno je znati da imate tu sigurnosnu mrežu tijekom prijelaza prije nego potpuno uklonite Windows.

Odaberite odgovarajuću opciju iz izbornika Vrsta instalacije i kliknite Sada instalirati. Proces može potrajati, ali kada završi, dobit ćete poruku o uspješnosti. Kliknite na Ponovno pokreni sada gumb za pokretanje Linux Minta i početak upoznavanja s vašim novim OS-om.

Upoznajte se s Linuxom i instalirajte neke aplikacije

linux aplikacije

Kada se ponovno pokrenete, bit ćete ponovno prebačeni na radnu površinu Linux Mint-samo što je ovaj put instaliran na vašem računalu. Osnove su prilično poznate: kliknite gumb u donjem lijevom kutu za prikaz aplikacija, upravljanje prozorima s donje programske trake i tako dalje. Međutim, postoji nekoliko stvari u Linuxu koje rade drugačije nego u Windowsima, a aplikacije su najveće.

U Linuxu je rjeđe preuzimanje aplikacija s weba. Umjesto toga, svaka distribucija ima vlastito spremište—nešto poput trgovine besplatnih aplikacija, s imenikom popularnih aplikacija. Možete instalirati aplikaciju iz repozitorija na jedan od dva načina: iz grafičkog softverskog upravitelja (opet, koji izgleda kao trgovina aplikacija) ili iz naredbenog retka.

Da biste otvorili Linux Mint Software Manager, kliknite gumb izbornika u donjem lijevom kutu i idite na Administracija > Upravitelj softvera (ili jednostavno počnite upisivati ​​"software manager" kao što biste to radili u Windowsima). Odavde možete preuzeti mnoštvo besplatnih aplikacija otvorenog koda.

Neki su Linux verzije svojih Windows pandana, kao što su Steam i Spotify, dok su drugi alternative uobičajenim aplikacijama otvorenog koda (Banshee je glazbeni player sličan iTunesu, Gimp je uređivač slika sličan Photoshopu). Ovdje možete pretraživati ​​ili tražiti aplikacije pomoću trake na vrhu.

Kako instalirati i deinstalirati aplikacije

instalirajte aplikacije

Ako znate što tražite, općenito je brže instalirati aplikacije iz naredbenog retka. I dok se na početku može činiti zastrašujućim, Linux se oslanja na naredbeni redak za razne zadatke, pa biste mogli biti lakši. Da biste instalirali aplikaciju—recimo open-source media player VLC—otvorite prozor terminala i pokrenite:

ažuriranje sudo apt

sudo apt instalirajte vlc

Razdvojimo to: "sudo" govori sustavu da pokrene naredbu kao root (ili, kako bi se to moglo zvati u Windowsima, kao administrator), "apt" je naziv upravitelja paketa Linux Minta, a "update" osigurava ažuriran je popis dostupnih aplikacija.

Druga naredba, koja uključuje "install vlc", je sama po sebi razumljiva. Trebali biste pokrenuti "sudo apt update" prije instaliranja bilo koje aplikacije, a "vlc" možete zamijeniti nazivom bilo koje aplikacije koju želite instalirati. Ako niste sigurni kako se spremište zove, možete pokrenuti:

sudo apt cache search vlc

Da biste deinstalirali aplikaciju, samo pokrenite:

sudo apt uklonite vlc

Ovo će ukloniti aplikaciju, ali ne i vaše konfiguracijske datoteke, pa ako je kasnije odlučite ponovo instalirati, vaše postavke će i dalje biti tamo.

Ako želite ukloniti i konfiguracijske datoteke, umjesto toga možete pokrenuti:

sudo apt purge vlc

Kako ažurirati aplikacije

ažurirati aplikacije

Također biste trebali povremeno ažurirati te aplikacije kako biste imali najnovije verzije. Opet, to možete učiniti na dva načina: iz grafičkog alata ili iz naredbenog retka.

Za grafički alat kliknite ikonu štita u donjem desnom kutu kako biste otvorili aplikaciju Update Manager. Zatim možete kliknuti na Instalirajte ažuriranja gumb za ažuriranje svog softvera.

Alternativno, možete otvoriti terminal i pokrenuti dvije naredbe:

ažuriranje sudo apt

sudo apt nadogradnja

Opet, naredba "update" provjerava nove verzije vašeg softvera, a naredba "upgrade" zapravo nadograđuje sve vaše aplikacije. Htjet ćete pokrenuti ove dvije zajedno, baš kao što to činite kada instalirate nove aplikacije.

To su najvažnije stvari koje treba znati u ovom trenutku, ali odvojite malo vremena za pregledavanje Mint sučelja i njegovih postavki kako biste vidjeli što nudi. Prozor dobrodošlice koji se pojavljuje pri pokretanju može biti od velike pomoći — njegovo područje za početak pokazat će vam kako odabrati različite izglede radne površine, instalirati multimedijske kodeke koje želite i instalirati potrebne upravljačke programe za vaš hardver.

Prilično brzo ćete se snaći u osnovama, ali forumi Mint i Ubuntu uvijek su tu da vam pomognu ako zapnete. Samo svakako pretražite jer postoji velika vjerojatnost da je netko prije vas imao isto pitanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up