Kako izbaciti svoju djecu s Wi-Fi-ja

Jeste li bili jedan od one djece koja su potajno ostajala budna do kasno gledajući televiziju ili čitajući stripove ispod pokrivača nakon spavanja? Današnja djeca nisu ništa drugačija – osim što imaju internet. Ako trebate natjerati svoju djecu da se udalje od interneta ili samo trebate da prestanu crpiti svu vašu propusnost tijekom dana, nekoliko postavki usmjerivača može pomoći da se to dogodi.

Índice
  1. promjeni lozinku
  2. Blokirajte određene uređaje pomoću MAC filtriranja
    1. Preporuka naših urednika
  3. Omogući roditeljski nadzor

promjeni lozinku

IP adresa

Za brzu nuklearnu opciju, promijenite lozinku za svoju Wi-Fi mrežu, koja će pokrenuti svaki uređaj u vašoj kući. Ovo nije idealno ako imate vlastita računala, telefone, televizore i pametne kućne uređaje s kojima želite ostati povezani, ali je brzo i jednostavno, pa će na kraju uspjeti.

Morali biste ponovno spojiti svaki uređaj zasebno, koristeći novu lozinku. Dobra vijest je da ga uvijek možete vratiti kasnije ako želite.

Najprije ćete se morati prijaviti u administrativne opcije vašeg usmjerivača. Ako to nikada prije niste radili, ovdje pogledajte naš vodič korak po korak, ali evo kako to ide: zgrabite svoje računalo, upišite IP adresu svog usmjerivača u adresnu traku preglednika i pritisnite Enter. Prijavite se sa svojim vjerodajnicama (ako ih ne znate, zadana lozinka može biti zapisana na vašem usmjerivaču ili navedena u ovoj bazi podataka (Otvara se u novom prozoru)) i imat ćete pristup svim postavkama vašeg usmjerivača.

Postavke usmjerivača

Za promjenu lozinke vašeg usmjerivača idite na zaslon bežičnih postavki i promijenite lozinku (koja se ponekad naziva i unaprijed dijeljeni ključ). Točna lokacija ove postavke može varirati od usmjerivača do usmjerivača, pa ćete možda morati nešto pretražiti.

Nakon što je pronađete, promjena lozinke trebala bi biti jednostavna: samo unesite novu lozinku, kliknite primijeniti, i idete na utrke. (Uvjerite se da koristite sigurnu WPA2 lozinku koju je teško pogoditi i promijenite je za pojaseve od 2,4 GHz i 5 GHz.)

Imajte na umu da će se vaše računalo vjerojatno odspojiti s mreže u ovom trenutku, tako da ćete morati unijeti novu lozinku za ponovno povezivanje (osim ako vaše računalo nije povezano putem Etherneta). Vaša će djeca na sličan način izgubiti vezu i morati pronaći nešto produktivnije za raditi - to jest, osim ako nemaju vlastiti Ethernet priključak.

Kao kompromis, možete držati sve svoje uređaje na glavnoj mreži i staviti svoju djecu na mrežu za goste, a zatim onemogućiti mrežu za goste kad god ih želite pokrenuti. To nije najprikladniji način, jer to morate učiniti ručno, ali barem neće utjecati na vaše prijenosno računalo, TV ili termostat.

Blokirajte određene uređaje pomoću MAC filtriranja

MAC postavke

Ako radije ne biste potpuno uništili svoju mrežu, možete blokirati određene uređaje pomoću značajke koja se zove Filtriranje MAC adresa. (Ne, to nema nikakve veze s Appleovim Macintosh računalima—MAC, velikim slovima, označava kontrolu pristupa medijima.) To nije osobito učinkovita sigurnosna postavka, jer ju je lako zaobići, ali radit će za naše potrebe.

Opet ćete morati potražiti ovu postavku, ali na mom Asus routeru bila je ispod Bežični MAC filter kartica unutra Bežični odjeljak postavki. Uključite MAC filtar i vjerojatno ćete imati izbor: možete dopustiti određene uređaje dok blokirate sve ostale ili blokirati određene uređaje dok dopuštate sve ostale. Budući da je 2021. i da vjerojatno imate više od nekoliko Wi-Fi uređaja u kući, postavka “Odbij” ili “Blokiraj” vjerojatno je najbolja.

Da biste blokirali određeni uređaj, morate znati njegovu MAC adresu – 12-znamenkasti broj jedinstven za taj određeni uređaj. MAC adresu uređaja možete pronaći provjerom popisa povezanih uređaja vašeg usmjerivača, koji se može nalaziti pod "Mapa mreže", "Popis klijenata" ili nešto slično. Sparit će MAC adrese s uobičajenim nazivima poput "Jackov iPhone".

Ponekad je te nazive teško razumjeti—mnoga Windows računala imaju nazive poput DESKTOP-BD0GFIT—pa ćete možda morati dodatno istražiti softver treće strane kako biste dobili više informacija o određenom uređaju. Na primjer, možda ne znate je li laptop vaše kćeri DESKTOP-BD0GFIT ili DESKTOP-SE8WDRE, ali ako možete reći koji je Dell, a koji HP, možete shvatiti koja MAC adresa pripada njoj.

S MAC adresom pri ruci dodajte je na gornji popis blokiranih i primijenite svoje postavke. Treba ih izbaciti iz mreže dok ih ne odblokiraš. Svakako blokirajte pojaseve od 2,4 GHz i 5 GHz ako imate tu opciju i blokirajte sve njihove uređaje – ako blokirate samo njihovo računalo, ne želite da se prebace na telefon ili tablet.

Preporuka naših urednika

Također imajte na umu da ako je vaše dijete posebno tehničarsko – ili samo dobro u pregledavanju weba – može lako lažirati drugu MAC adresu i zaobići vaše kontrole. Iako je iskreno, teško je biti ljut na klinca koji je dovoljno pametan da prozre tvoju prijevaru; ta bi im domišljatost jednoga dana mogla donijeti posao u tehnici.

Omogući roditeljski nadzor

Postavke roditeljskog nadzora

Ako želite automatizirati proces—da ne biste stalno blokirali i deblokirali uređaje svoje djece kada im je dopušteno ponovno na mreži—mnogi usmjerivači dolaze s ugrađenim roditeljskim nadzorom koji obavlja slične funkcije. Ove postavke možete pronaći na stranici Roditeljski nadzor ili mogu biti dio sigurnosnog paketa vašeg usmjerivača.

Na mom Asus usmjerivaču dio je stranice AiProtection (Otvara se u novom prozoru), koja je zbirka alata ponuđenih u suradnji s tvrtkom Trend Micro. Na nekim usmjerivačima možda ćete čak morati platiti pretplatu za značajke roditeljskog nadzora.

Ako ih vaš usmjerivač uopće nema, možda ćete morati kupiti uređaj poput Circle Home Plus ili instalirati softver za roditeljski nadzor na svim uređajima svoje djece. Također možete koristiti ugrađene značajke roditeljskog nadzora na njihovom telefonu, budući da se Wi-Fi postavke vašeg usmjerivača neće primijeniti na njihov mobilni podatkovni paket.

Opet, postavke će se razlikovati od usmjerivača do usmjerivača i uređaja do uređaja, ali čak i osnovni roditeljski nadzor na usmjerivaču omogućit će vam da unesete MAC adresu i ograničite sadržaj za odrasle, određene protokole poput strujanja ili izravnih poruka, te postavite vremenska ograničenja, tako dijete se ne može spojiti nakon 22 sata (ili bilo koje vrijeme koje odaberete).

Baš kao i MAC filtriranje, postoje načini zaobići ovo, tako da nisu sigurni za tinejdžere koji su upućeni u tehnologiju, ali vrijedi pokušati. Ako to zaobiđu, možda ćete se morati vratiti onoj nuklearnoj opciji koju sam ranije spomenuo: stavite ih na mrežu za goste i ručno promijenite lozinku kad god ih trebate pokrenuti.

PCMag logotip 12 savjeta za rješavanje problema s internetskom vezom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up