Kako instalirati Windows 11 pomoću Microsoftovog alata za stvaranje medija

Želite nadograditi na Windows 11 na svom trenutnom računalu ili ga instalirati svježe na drugo računalo? Sada možete instalirati Microsoftov Windows 11 Media Creation Tool kako biste stvorili instalacijsku datoteku koja se može kopirati na USB pogon za pokretanje ili snimiti na DVD.

Microsoft postupno uvodi Windows 11 na kompatibilne Windows 10 strojeve, ali to znači da bi mogli proći tjedni ili čak mjeseci prije nego što ažuriranje stigne do vas. Ako vam se ne žuri instalirati novi OS, možete pričekati dok ne bude dostupan na vašem računalu. Ali ako želite odmah izvršiti nadogradnju, alat za stvaranje medija je vaš najbolji izbor. Evo kako to radi.

Índice
  1. Provjerite kompatibilnost
    1. Preporuka naših urednika
  2. Ažurirajte na Windows 11
  3. Instalirajte Windows 11 ispočetka

Provjerite kompatibilnost

kompatibilan

Da biste instalirali Windows 11, vaše računalo mora ispunjavati minimalne zahtjeve novog operativnog sustava. Niste sigurni je li vaš kompatibilan? Preuzmite i pokrenite Microsoftov PC Health Check Tool kako biste saznali.

Idite na stranicu sa specifikacijama za Windows 11 (otvara se u novom prozoru) i pomaknite se do dna dok ne vidite Provjerite kompatibilnost odjeljak. Kliknite na Preuzmite aplikaciju PC Health Check link za instalaciju programa. Otvorite aplikaciju i kliknite na Provjeri sada dugme. Poruka će vam reći je li vaše računalo prihvatljivo ili ne.

nekompatibilan

Ako vaše računalo ne postigne ocjenu, aplikacija će vam objasniti zašto trenutno ne ispunjava zahtjeve sustava, uz popis konkretnih problema.

alat za stvaranje medija

Ako niste sigurni, otvorite Microsoftovu stranicu za preuzimanje sustava Windows 11 (otvara se u novom prozoru) na bilo kojem kompatibilnom računalu (to ne mora biti računalo na koje ćete instalirati Windows 11).

Zatim imate tri izbora za instalaciju operativnog sustava. Možete koristiti pomoćnika za instalaciju, instalacijski medij ili sliku diska (ISO datoteka). Pomaknite se prema dolje do Stvorite instalacijski medij za Windows 11 odjeljak i kliknite Preuzeti sada.

odaberite USB disk

Tijekom postupka postavljanja od vas će se tražiti da prihvatite uvjete licenciranja, a zatim potvrdite jezik i izdanje sustava Windows 11. Zatim ćete biti upitani koju vrstu medija želite koristiti: USB pogon s najmanje 8 GB prostora ili ISO datoteku koju zatim možete snimiti na DVD. Ako se odlučite za USB disk, provjerite je li disk povezan s vašim računalom. Klik Sljedeći.

odaberite pogon

Provjerite je li odabran ispravan USB pogon, posebno ako imate više od jednog prijenosnog pogona spojenog na vaše računalo. Klik Sljedeći. Alat preuzima Windows 11 na vaš USB disk i zatim stvara instalacijski medij. Kada je proces završen, kliknite Završi to.

odaberite iso datoteku

Želite li umjesto toga ići putem DVD-a? Na zaslonu za odabir medija za korištenje odaberite opciju ISO datoteka i kliknite Sljedeći. Odaberite mapu u koju želite da se datoteka preuzme i promijenite naziv datoteke u nešto specifičnije, kao što je Windows 11.iso. Klik Uštedjeti i pričekajte da se datoteka preuzme u odabranu mapu.

otvorite DVD snimač

Nakon završetka procesa, program vas pita želite li snimiti ISO datoteku na DVD. Sada možete spremiti datoteku klikom na Otvorite DVD snimač odnos. Također možete pričekati da to učinite drugi put; samo zabilježite lokaciju datoteke kako biste je kasnije znali pronaći.

na naredbenom retku

Umjesto otvaranja ugrađenog alata za izradu slike diska, Microsoft vam samo predstavlja dijaloški okvir koji prikazuje naziv izvršne datoteke i parametre za korištenje alata naredbenog retka. Klik u redu da biste zatvorili poruku, zatim kliknite Završi to za zatvaranje alata za stvaranje medija.

snimanje slike diska

Svakako možete koristiti verziju programa Image Burner s naredbenim retkom, ali postoji lakši način. Stavite DVD za snimanje u ladicu za disk vašeg računala. Otvorite File Explorer i desnom tipkom miša kliknite Windows ISO datoteku, zatim odaberite Snimite sliku diska naredba.

snimati dvd

Odaberite odgovarajući DVD pogon ako ih imate više. Označite okvir pored Provjerite disk nakon snimanja ako želite biti sigurni da je spaljivanje obavljeno ispravno. Kliknite na Zapali dugme. Nakon dovršetka procesa zatvorite program za snimanje diska.

Preporuka naših urednika

Ažurirajte na Windows 11

.exe datoteku

Sada je vrijeme da instalirate Windows 11. Prvo, recimo da želite nadograditi na novi OS s Windows 10 na jednom od svojih računala. Prijavite se u Windows 10 na tom računalu i umetnite USB pogon ili DVD u računalo. Potražite datoteke na USB pogonu ili DVD-u i dvaput kliknite na setup.exe datoteka.

instalirati os

Microsoft vam govori koje će datoteke i postavke biti spremljene i sažima što će se instalirati. Klik Sljedećiprihvatite licencne uvjete, a zatim kliknite Instalirati. Windows 11 pokreće nadogradnju i zatim se ponovno pokreće. Prijavite se i Windows 11 bi trebao biti pokrenut.

Windows 11 radna površina

Instalirajte Windows 11 ispočetka

izbornik za pokretanje

Alternativno, možda ćete htjeti instalirati novi Windows 11. U ovom slučaju možete koristiti računalo koje nema operativni sustav ili ono koje ima OS koji želite jednostavno obrisati. Umetnite USB pogon ili DVD u računalo i uključite ga. Pritisnite odgovarajuću tipku za vaše računalo za pristup izborniku za pokretanje. Odaberite USB pogon ili DVD.

Instalacija i postavljanje sustava Windows 11 trebali bi se pokrenuti automatski. Prvi zaslon potvrđuje vaš jezik, vrijeme i tipkovnicu. Klik Sljedećizatim Sada instalirati. Unesite ključ proizvoda ili preskočite taj zaslon ako ga trenutno nemate. Odaberite svoju verziju sustava Windows 11, a zatim odaberite Prilagođeno: instalirajte samo Windows (napredno) prema vrsti instalacije koju želite.

odaberite particiju

Na sljedećem ekranu koji vas pita gdje želite instalirati Windows odaberite primarnu particiju koja bi trebala biti prazna ako nema OS-a. U suprotnom, odaberite Windows particiju ako želite obrisati svoju trenutnu verziju sustava Windows sa sustavom Windows 11, a zatim kliknite Sljedeći.

Windows 11 početni izbornik

Zatim će se instalirati Windows 11. Nakon instalacije slijedite korake za instalaciju novog OS-a. Tada biste trebali biti prebačeni u svoje novo okruženje Windows 11.

PCMag logotip Microsoft Windows 11 pregled

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up