Kako instalirati softverski program iz ISO datoteke

ISO datoteka, također poznata kao ISO slika, slika je diska svih instalacijskih datoteka za jedan program. Osobito veliki programi, kao što su Microsoft Office i operativni sustav Windows, dostupni su kao ISO datoteke. Kako ćete instalirati aplikaciju iz njezine ISO datoteke ovisit će o verziji sustava Windows koju koristite.

U sustavu Windows 11, 10 ili 8.1 možete montirati ISO datoteku kao virtualni pogon i odatle instalirati softver. Ako još uvijek koristite Windows 7, morat ćete preuzeti uslužni program koji umjesto vas može montirati ISO datoteku. ISO datoteka također se može snimiti na disk ili kopirati na USB disk i potom instalirati.

Ako preuzmete Windows 11 ili 10 kao ISO datoteku, morat ćete je snimiti na DVD za podizanje sustava ili kopirati na USB pogon za podizanje sustava kako biste je instalirali na ciljno računalo.

Índice
  1. Montirajte ISO datoteku u Windows 11, 10 ili 8.1
  2. Montirajte ISO datoteku u Windows 7
  3. Snimite ISO datoteku na disk
    1. Preporuka naših urednika
    2. USB
  4. DVD

Montirajte ISO datoteku u Windows 11, 10 ili 8.1

Odaberite naredbu Montiraj

Preuzmite ISO sliku, zatim otvorite File Explorer i desnom tipkom miša kliknite datoteku. U skočnom izborniku odaberite montirati naredba. Ovo će otvoriti virtualni pogon vidljiv u File Exploreru, s kojeg možete instalirati softver.

Pokrenite instalacijsku datoteku

Na virtualnom disku trebali biste pronaći datoteku setup.exe (ili nešto slično) za instalaciju programa. Dvaput kliknite tu datoteku da biste je instalirali. Nakon dovršetka instalacije otvorite Ovo računalo mapu u File Exploreru kako biste mogli vidjeti sve svoje pogone.

Izbacite virtualni disk

Desnom tipkom miša kliknite virtualni disk (imat će slovo pogona D ili E, ovisno o vašoj konfiguraciji). U skočnom izborniku kliknite na Baci ga van naredbu za uklanjanje virtualnog pogona, iako će vaša ISO datoteka ostati na vašem računalu.

Odaberite Windows snimač slika diska

Ovo je obično jednostavan postupak, ali ponekad program treće strane može onemogućiti ugrađenu naredbu Montiraj tako da se ne pojavljuje u izborniku. Ako se to dogodi, morat ćete resetirati svoj zadani program da vratite naredbu.

U sustavu Windows 11 idite na Postavke > Aplikacije > Zadane aplikacije i kliknite Windows snimač slika diska na popisu aplikacija. Kliknite na naziv programa treće strane i promijenite ga u Windows Explorer.

Kliknite poveznicu Postavi zadane vrijednosti prema aplikaciji

U sustavu Windows 10 idite na Postavke > Aplikacije > Zadane aplikacije i pomaknite se do dna stranice. Kliknite na Postavite zadane postavke po aplikaciji odnos. Klik Windows snimač slika diska s popisa aplikacija, a zatim kliknite Upravljati. Kliknite na naziv programa treće strane i promijenite ga u Windows Explorer.

Kliknite na onaj za Windows snimač slika diska

Vratite se u File Explorer i ponovno desnom tipkom miša kliknite ISO datoteku. Naredba Montiraj sada bi se trebala pojaviti u izborniku.

Montirajte ISO datoteku u Windows 7

Montirajte datoteke koristeći Virtual CloneDrive

Ako koristite Windows 7, nećete imati opciju naredbe Montiraj. Umjesto toga, morate se obratiti besplatnom uslužnom programu za virtualni pogon kao što je Virtual CloneDrive (otvara se u novom prozoru). Nakon instalacije otvorite Windows Explorer i desnom tipkom miša kliknite ISO datoteku koju želite instalirati. Ići Otvorite s > Montiraj datoteke s Virtual CloneDrive.

Pokrenite instalacijsku datoteku ili otvorite mapu

Virtualni pogon je stvoren i mali prozor će vas pitati želite li pokrenuti instalacijsku datoteku ili otvoriti mapu za virtualni pogon. Možete odabrati bilo koju opciju, iako vam posljednja opcija daje mogućnost pregledavanja datoteka i zatim ručnog pokretanja datoteke setup.exe.

Izbacite disk

Instalacija se nastavlja. Nakon što je program instaliran, desnom tipkom miša kliknite ISO datoteku u Windows Exploreru i kliknite Baci ga van iz skočnog izbornika za uklanjanje virtualnog diska.

Snimite ISO datoteku na disk

Snimite sliku diska

Druga mogućnost je jednostavno snimiti ISO datoteku na CD ili DVD ili je kopirati na USB disk i instalirati odatle. Ovo je korisna metoda ako želite pohraniti program na disk koji možete instalirati u bilo kojoj verziji sustava Windows. Također biste krenuli ovim putem ako želite instalirati Windows iz ISO datoteke na čistom računalu.

U pogon umetnite prazan disk (možete kupiti interni (Otvara se u novom prozoru) ili vanjski (Otvara se u novom prozoru) pogon). Otvorite File Explorer ili Windows Explorer i desnom tipkom miša kliknite ISO datoteku. U sustavu Windows 10 odaberite Snimite sliku diska naredba. U sustavu Windows 11 kliknite Prikaži više opcija a zatim odaberite Snimite sliku diska.

Snimite ISO datoteku

Pojavit će se Windows alat za snimanje slika diska i trebao bi pokazivati ​​na vaš CD/DVD pogon. Kliknite na Zapali gumb za nastavak. Kada je ISO snimljen na disk, vaš pogon se može otvoriti tako da možete ukloniti disk.

Preporuka naših urednika

Ovisno o vašim instalacijskim postavkama, tada možete automatski instalirati svoj program s diska umetanjem u pogon računala ili dvostrukim klikom na instalacijsku datoteku kao što je prikazano u File Exploreru ili Windows Exploreru.

Još jedna mogućnost koja vam daje mogućnost snimanja ISO-a na disk ili kopiranja na USB je Windows USB/DVD Download Tool, besplatni Microsoftov uslužni program. Ovaj alat kopira sadržaj ISO datoteke na CD, DVD ili USB pogon tako da možete instalirati program s diska za podizanje sustava ili USB pogona.

Ovo je dobra metoda ako želite instalirati Windows ISO na čisto računalo ili kao dio postavljanja dvostrukog pokretanja. Microsoft više ne nudi ovaj uslužni program na svojoj web stranici, ali ga i dalje možete pronaći na drugim stranicama, uključujući FileHippo (otvara se u novom prozoru) i Major Geeks (otvara se u novom prozoru).

Nakon preuzimanja datoteke Windows7-USB-DVD-Download-Tool-Installer.exe, desnom tipkom miša kliknite na nju i odaberite Pokreni kao administrator. Nakon dovršetka instalacije pokrenite alat, a zatim potražite i odaberite ISO datoteku koju želite snimiti. Klik Sljedećizatim odaberite bilo koji USB uređaj ili DVD.

USB

Odaberite USB

Ako odaberete USB, sljedeći zaslon od vas traži da umetnete USB medij. Ako imate više od jednog USB pogona priključenog na vaše računalo, svakako odaberite ispravan.

Stvorite USB disk

Klik Počnite kopirati za kopiranje datoteke na disk. Ako USB pogon još uvijek sadrži podatke, bit će izbrisan. Klik Izbrišite USB disk kako biste napravili mjesta za Windows datoteke. Nakon što se datoteke kopiraju, alat će vam reći da je USB uređaj za podizanje sustava uspješno kreiran. Zatim možete koristiti svoj USB uređaj za instalaciju programa.

DVD

Odaberite DVD

Ako odaberete DVD, umetnite prazan DVD u pogon i kliknite Počnite gorjeti. Alat će vas obavijestiti kada je DVD uspješno snimljen. Sada možete koristiti svoj DVD za podizanje sustava za instalaciju programa.

PCMag logotip Microsoft Windows 11 pregled

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up