Kako instalirati Linux na svoj Chromebook

Chromebookovi su nevjerojatni mali strojevi. Budući da pokreću barebone operativni sustav sa samo preglednikom na vrhu, često su jeftini, slabog napajanja i nevjerojatno korisni. Međutim, ako želite ići dalje od proširenja i Android aplikacija koje nudi OS Chrome, instalacija Linuxa je vaš najbolji izbor.

Korištenjem aplikacija temeljenih na Linuxu, svoj Chromebook možete učiniti mnogo svestranijim nego što je bio prije. Međutim, instaliranje Linuxa nije jednostavan proces i trebat će vam nekoliko stvari prije nego što počnete. Evo što vam treba i kako sve to postaviti.

Índice
  1. Što trebaš
  2. Instalirajte Linux aplikacije koristeći Crostini
  3. Nabavite kompletnu Linux radnu površinu s Croutonom
  4. Dual-Boot Chrome OS s Galliumom (za entuzijaste)

Što trebaš

acer chromebook

Acer Chromebook Spin 713 (Foto: Zlata Ivleva)

Kako biste pokrenuli Linux na svom Chromebooku, u gotovo svim slučajevima preporučujemo da imate nekoliko stvari:

Chromebook temeljen na Intelu. Tehnički gledano, neke od ovih metoda mogu raditi na strojevima koji se temelje na ARM-u, ali bit ćete ograničeniji u aplikacijama koje možete pokretati. Da biste doista otključali potencijal svog Chromebooka, trebat ćete onaj koji koristi Intelov procesor. Naši favoriti uključuju Acer Chromebook Spin 713, Dell Chromebook 11 (3100) i HP Chromebook x360 14c.

Neki Linux odrezci. Možemo vas provesti kroz osnovne korake za pokretanje i rad, ali da biste stvarno koristili Linux, trebat će vam osnovno znanje o tome kako operativni sustav radi, uključujući naredbeni redak. Ako ste još uvijek početnik, možete dobiti ogromnu pomoć na Ubuntu forumima (Otvara se u novom prozoru) i Linux subredditu (Otvara se u novom prozoru).

Disk za oporavak. Prije nego počnete petljati sa svojim Chromebookom, preporučujem da instalirate Chromebook Recovery Utility (Otvara se u novom prozoru) i stvorite pogon za oporavak. Trebat će vam flash pogon s 4 GB ili više prostora; bit će vam drago da ga imate pri ruci u slučaju da nešto pođe po zlu i poželite obrnuti proces.

Čelični živci. Google službeno podržava samo jednu od ovih metoda. Druga dva zahtijevaju da svoj Chromebook postavite u način rada za razvojne programere (što stvara nešto manje sigurno okruženje ako ste nemarni). Što god odlučili učiniti: nastavite oprezno i ​​znajte da uvijek postoji mogućnost da se nešto pokvari! (Stoga gore preporučeni disk za oporavak.)

Još uvijek želite krenuti naprijed? U redu, učinimo to.

Instalirajte Linux aplikacije koristeći Crostini

krom linux

Googleova službena metoda za instaliranje Linux aplikacija zove se Crostini (otvara se u novom prozoru)—iako je na svom uređaju možete pronaći označenu kao Linux (otvara se u novom prozoru)—i omogućuje vam pokretanje pojedinačnih Linux aplikacija povrh vašeg OS stolnog računala Chrome. Budući da ove aplikacije žive u svojim malim spremnicima, prilično su sigurne, a ako nešto pođe po zlu, to ne bi trebalo utjecati na vašu radnu površinu OS Chrome.

Na Google I/O 2021, Google je rekao (Otvara se u novom prozoru) da Linux konačno izlazi iz beta verzije nakon tri godine, tako da bi stvari trebale biti prilično stabilne. Linux bi trebao raditi na svim uređajima izdanim od 2019., ali ako je vaš uređaj stariji, postoji službeni popis podržanih Chromebookova (otvara se u novom prozoru).

Za pokretanje Crostinija kliknite na sat u donjem desnom kutu zaslona i odaberite postavke ikona. Pomaknite se prema dolje do Linux razvojno okruženje postavka—ako je ne vidite, vaš Chromebook nije podržan i morat ćete upotrijebiti jednu od druge dvije metode u nastavku. Ako vidite ovu opciju, kliknite na Upaliti gumb, a zatim kliknite Instalirati u sljedećem prozoru za aktiviranje funkcije.

Nakon što dodijelite potreban diskovni prostor Linuxu, prikazat će vam se Linux terminal. Odatle upišite sljedeće dvije naredbe pritiskom na Unesi nakon svakog:

ažuriranje sudo apt

sudo apt nadogradnja

Ove naredbe osiguravaju da je sav vaš Linux softver ažuriran. Trenutno to samo znači da softver pokreće osnovni Linux sustav, ali možete pokrenuti ove naredbe u budućnosti da ažurirate i svoje Linux aplikacije.

GIMP

Kad već govorimo o Linux aplikacijama, instalirajmo jednu. Koristit ćemo GIMP za ovaj primjer, jer—budimo iskreni—vjerojatno je to razlog zbog kojeg polovica vas ionako ovo čita. Pokrenite sljedeću naredbu:

sudo apt instalirajte gimp

Očito možete zamijeniti gimp u toj naredbi s nazivom paketa bilo koje aplikacije koju želite instalirati. Nakon što to učinite, trebali biste moći otvoriti Chromeov pokretač aplikacija, pomaknuti se do mape Linux Apps i od tamo pokrenuti GIMP (ili bilo koju drugu aplikaciju koju ste instalirali).

mapa linux

Imajte na umu da vaše Linux aplikacije ne mogu pristupiti uobičajenim mapama vašeg Chromebooka, pa ako želite otvoriti preuzetu datoteku u Chromeu, morat ćete je povući na novi Linux datoteke mapu u upravitelju datotekama OS-a Chrome. Ako naiđete na bilo kakve probleme, /r/crostini subreddit (otvara se u novom prozoru) je dobro mjesto za traženje pomoći.

Nabavite kompletnu Linux radnu površinu s Croutonom

kruton linux

Ako vaš Chromebook ne podržava Crostini, možete instalirati Ubuntu (otvara se u novom prozoru) radnu površinu uz Chrome OS s neslužbenim chroot (otvara se u novom prozoru) okruženjem pod nazivom Crouton. Izuzetno je brz i jednostavan za postavljanje i većina će korisnika vjerojatno na kraju krenuti ovim putem.

Da biste instalirali Crouton, trebate staviti svoj Chromebook u način rada za razvojne programere. Ovo će izbrisati sve vaše datoteke i postavke, stoga sigurnosno kopirajte sve što još nije sinkronizirano s oblakom. Kada budete spremni, isključite svoj Chromebook i držite ga pritisnutim itd i Osvježiti tipke, zatim pritisnite Vlast dugme.

Na zaslonu za oporavak koji se pojavi pritisnite Ctrl + Dzatim pritisnite Unesi na pitanje želite li isključiti provjeru OS-a. Od sada ćete morati pritisnuti Ctrl + D svaki put kada pokrenete Chromebook i vidite zaslon za potvrdu OS-a.

chrome os terminal

Kada se vratite u Chrome OS, preuzmite Crouton klikom na vezu na vrhu ove stranice (otvara se u novom prozoru). Zatim pritisnite Ctrl + Alt + T da biste otvorili terminal OS Chrome, upišite shell i pritisnite Unesi otvoriti školjku. Zatim pokrenite sljedeću naredbu koja kopira Crouton instalacijski program u /usr/local/bin mapu, gdje se može izvršiti:

sudo install -Dt /usr/local/bin -m 755 ~/Preuzimanja/kruton

Zatim pokrenite ovu naredbu da instalirate Crouton s XFCE okruženjem radne površine (ako vam je draže drugo okruženje, možete ga zamijeniti ovdje):

sudo kruton -t xfce

Ovaj proces će potrajati neko vrijeme, stoga budite strpljivi. Konačno, kada je to gotovo, možete doći do svoje Linux radne površine tako što ćete pokrenuti:

sudo enter -chroot startxfce4

Možete se prebacivati ​​između OS-a Chrome i radne površine Linux koristeći Ctrl + Alt + Shift + Natrag i Ctrl + Alt + Shift + naprijed na vašoj tipkovnici – nije potrebno ponovno pokretanje. S Linux radne površine možete instalirati aplikacije, prilagoditi svoj radni prostor i zapravo živjeti svoj život u tom Linux okruženju.

Crouton GitHub readme (otvara se u novom prozoru) ima neke informacije o drugim stvarima koje možete učiniti da poboljšate ovu postavku, kao što je dijeljenje međuspremnika između okruženja, ažuriranje vaše verzije Ubuntua, sigurnosno kopiranje vaših podataka i omogućavanje enkripcije za vaše postavke Linuxa (što je vrlo preporučljivo, jer je ovaj postupak sam po sebi manje siguran od neokaljanog OS-a Chrome). Ovo je mjesto gdje hakiranje naredbenog retka dobro dolazi!

Ako se ikada poželite vratiti na čistu instalaciju OS-a Chrome, isključite svoj Chromebook i ponovo ga pokrenite držeći ga pritisnutim itd i Osvježiti dok se dodiruje Vlast dugme. Umetnite disk za oporavak koji ste izradili (stvorili ste ga kako smo preporučili, zar ne?) i slijedite upute za početak od nule.

Dual-Boot Chrome OS s Galliumom (za entuzijaste)

galijOS

Ovdje stvari postaju malo kompliciranije. Ako želite pokrenuti Linux neovisno o OS-u Chrome—možda uopće ne želite OS Chrome ili možda želite zasebno okruženje u kojem se možete petljati bez ugrožavanja svoje instalacije Chrome-a—možete instalirati Linux na tradicionalniji način particioniranjem pogon i dvostruko pokretanje s OS-om Chrome.

Imajte na umu da će to zahtijevati dodjeljivanje puno dodatnog prostora vašoj instalaciji Linuxa, što možda neće biti lako na Chromebookovima s malom količinom prostora za pohranu. Također će obrisati vaš uređaj, stoga napravite sigurnosnu kopiju važnih datoteka prije nastavka!

Za dual-boot Linux preporučujem pozivanje alata chrx (otvara se u novom prozoru), koji će vas provesti kroz potrebne korake. Prema zadanim postavkama, chrx instalira GalliumOS (Otvara se u novom prozoru), laganu distribuciju temeljenu na Xubuntu optimiziranu za Chromebook hardver niske potrošnje. Ako želite da stvari budu što brže moguće, GalliumOS je izvrstan izbor. Međutim, chrx također može instalirati Ubuntu i Fedora (plus Ubuntu derivate kao što su Lubuntu i Kubuntu), ako želite.

Prije korištenja chrx-a morat ćete omogućiti Developer Mode, kao što smo mi učinili kada smo instalirali Crouton. Možda ćete također trebati onemogućiti zaštitu od pisanja i instalirati prilagođeni firmver na prijenosno računalo (Otvara se u novom prozoru), ovisno o njegovom CPU-u. Pogledajte ovu stranicu (otvara se u novom prozoru) za informacije o kompatibilnosti u vezi s vašim prijenosnim računalom i što ćete morati učiniti. (Ovaj prilagođeni firmware također vam omogućuje da potpuno obrišete Chrome OS i sami instalirate Linux, ako to više volite od dvostrukog pokretanja.)

chrx

Kada to učinite, pritisnite Ctrl + Alt + T za otvaranje terminala, zatim upišite shell i pritisnite Unesi. Pokrenite sljedeću naredbu da pripremite svoj Chromebook za instalaciju (pomoću ovih oznaka, ako želite instalirati drugu distribuciju ili prilagoditi druge postavke):

CD kovrčati -Os && sh go

Chrx instalacijski program vodit će vas kroz particioniranje diska prije ponovnog pokretanja sustava, nakon čega možete otvoriti terminal i ponovno pokrenuti naredbu za instalaciju Linuxa. Nakon što to učinite, vaš će se Chromebook ponovno pokrenuti i možete pritisnuti Ctrl + L pri pokretanju za pokretanje odabrane distribucije Linuxa (ili Ctrl + D za ponovno pokretanje OS-a Chrome).

Možda ćete se morati još malo petljati sa softverom i upravljačkim programima s ovom metodom, ali ako ste veteran Linuxa, ne biste trebali imati previše problema—i završit ćete s čistim sustavom koji možete prilagoditi svojim do mile volje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up