Kako instalirati i koristiti Firefox na iOS-u

Najvjerojatnije koristite Safari na svom iPadu jer je to zadani preglednik i potpuno je integriran s operativnim sustavom iOS, ali to nije vaša jedina opcija.

Firefox je dostupan za iOS od 2015., ali iPad verzija znatno poboljšanog Firefox Quantuma iz 2018. uvodi nekoliko korisnih novih značajki. Sada možete promijeniti raspored otvorenih kartica, pristupiti načinu podijeljenog zaslona, ​​cijelo vrijeme ostati u načinu privatnog pregledavanja i još mnogo toga.

Ove nove značajke usmjerene na mobilne uređaje i tablete samo su neki od uvjerljivih razloga zašto je sada vrijeme da provjerite Mozillin preglednik na svom iPadu. U nastavku objašnjavamo kako instalirati i postaviti preglednik na svojim uređajima i kako ga možete najbolje iskoristiti na svom pametnom telefonu i tabletu.

Oglas

Índice
 1. Preuzmite Firefox
 2. Firefox račun
 3. Kontrolirajte svoje postavke sinkronizacije
 4. Reorganizirajte otvorene karte
 5. Način podijeljenog prikaza
 6. Podijeljeni zaslon
 7. Privatno pretraživanje
 8. Postavite zadanu uslugu e-pošte
 9. Dijeljenje web stranica
 10. Primanje web stranica
 11. Noćni način rada i drugi savjeti

Preuzmite Firefox

18 najboljih Quantum ekstenzija za Firefox

Ako već nemate Firefox na svom iPadu, preuzmite ga i instalirajte iz App Storea (Otvara se u novom prozoru). Kada prvi put pokrenete aplikaciju, Firefox prikazuje brzi pregled najnovijih značajki. Od tamo se možete prijaviti na svoj Firefox račun, ako ga imate, ili jednostavno možete početi pregledavati.

Firefox račun

Firefox račun

Zašto koristiti Firefox račun? Posjedovanje računa omogućuje vam sinkronizaciju oznaka, lozinki, otvorenih kartica i drugih postavki i sadržaja gdje god koristite preglednik—Windows, macOS, Linux, iOS i Android. Za izradu ili prijavu na svoj račun, dodirnite gumb Prijavite se na Firefox na kraju obilaska ili dodirnite ikonu hamburgera () u gornjem desnom kutu i odaberite opciju za prijavu za sinkronizaciju. Zatim se možete prijaviti ili stvoriti račun.

Kontrolirajte svoje postavke sinkronizacije

Kontrolirajte svoje postavke sinkronizacije

Zatim možete odabrati koje će se stavke sinkronizirati putem vašeg računa tako da otvorite ikonu hamburgera i odaberete Postavke. Sve će se automatski sinkronizirati prema zadanim postavkama, ali možete poništiti odabir svih stavki koje ne želite uključiti prebacivanjem odgovarajućeg prekidača. Ako niste zainteresirani za sinkronizaciju ovih postavki na svim uređajima, dodirnite Prekini sinkronizaciju da biste potpuno isključili sinkronizaciju. Sada možemo provjeriti neke od značajki uključenih u preglednik.

Reorganizirajte otvorene karte

Reorganizirajte otvorene karte

Recimo da radite s više web stranica i trebate reorganizirati kartice. To možete učiniti tako da prvo otvorite nove stranice pomoću ikone +. Ako želite reorganizirati kartice, dodirnite ikonu broja u gornjem desnom kutu za prikaz sličica otvorenih kartica. Iz ovog prikaza minijatura možete se pomicati kroz stranice kako biste promijenili redoslijed u kojem se pojavljuju. Samo povucite i ispustite stranicu na drugo mjesto.

Način podijeljenog prikaza

Način podijeljenog prikaza

Firefox podržava značajku Split View za iPad. To znači da možete vidjeti Firefox i drugu aplikaciju jednu pored druge. Ovaj trik radi lakše ako je druga aplikacija već u Docku na dnu zaslona. Kad je Firefox već otvoren, prijeđite prstom prema gore da biste otkrili Dock. Povucite aplikaciju koju želite vidjeti na desnu stranu zaslona dok se ne pojavi kao plutajuće okno.

Podijeljeni zaslon

Podijeljeni zaslon

Povucite to okno na vrh zaslona dok ne sjedne na mjesto. Sada možete promijeniti širinu svakog prozora povlačenjem razdjelne trake između njih lijevo ili desno.

Možete povući i ispustiti tekst, slike i veze iz Firefoxa u drugu aplikaciju, kao što su Bilješke, Poruke ili Pošta. Kada završite, povucite drugu aplikaciju malo prema dolje, a zatim je prijeđite prstom skroz udesno na zaslonu da biste je uklonili.

Možete čak koristiti podijeljeni zaslon za gledanje dvije različite web stranice u isto vrijeme. Dok je Firefox otvoren, povucite ikonu drugog mobilnog preglednika instaliranog na vašem iPadu i ispustite je pored Firefoxa.

Privatno pretraživanje

Privatno pretraživanje

Firefox je pojednostavio postupak otvaranja nove stranice u kartici privatnog pregledavanja. Privatno pregledavanje ne sprema vašu povijest pregledavanja, kolačiće ili druge informacije za određenu web stranicu. Kada zatvorite preglednik, svi ti podaci se brišu.

Za korištenje ove značajke dodirnite ikonu maske za privatno pregledavanje u gornjem lijevom kutu. Otvorite web stranicu. Ikona maske postaje ljubičasta što znači da je ovaj način rada aktivan. Još bolje, svaka nova stranica koju otvorite kao nova kartica automatski koristi način privatnog pregledavanja. Za isključivanje ovog načina ponovno dodirnite ikonu maske.

Postavite zadanu uslugu e-pošte

Postavite zadanu uslugu e-pošte

Nažalost, ne možete postaviti Firefox (ili Chrome) kao svoj zadani preglednik putem Safarija, ali možete kontrolirati zadanu aplikaciju za e-poštu koja se pojavljuje kada kliknete vezu e-pošte u Firefoxu. Da biste to učinili, kliknite ikonu hamburgera () i odaberite Postavke > Aplikacija pošte i odaberite uslugu koju želite postaviti kao novu zadanu. Možete birati između programa Mail, Outlook, Yahoo Mail i Gmail. Sljedeći put kada kliknete vezu e-pošte, otvorit će se vaša zadana aplikacija.

Dijeljenje web stranica

Dijeljenje web stranica

Evo još jednog trika. Web stranicu otvorenu u Firefoxu možete poslati s jednog uređaja na drugi. Najprije provjerite jeste li prijavljeni na svoj Firefox račun na različitim uređajima. Otvorite stranicu koju želite poslati. Dodirnite ikonu elipse () na kraju adresne trake i odaberite Pošalji na uređaj. Pojavit će se prozor s pitanjem na koji uređaj želite poslati stranicu. Dodirnite Pošalji.

Primanje web stranica

Primanje web stranica

Na prijemnom uređaju pojavit će se obavijest da vas obavijesti da je primio stranicu. Otvorite Firefox na tom uređaju i iskočit će stranica koju ste poslali.

Noćni način rada i drugi savjeti

Noćni način rada i drugi savjeti

Otvorite izbornik hamburgera u gornjem desnom kutu Firefoxa i vidjet ćete nekoliko postavki koje mogu pomoći. Omogućite noćni način rada za zatamnjivanje zaslona kako biste ga mogli gledati u uvjetima slabog osvjetljenja. Aktivirajte Sakrij slike za uklanjanje slika i ubrzanje web stranice. Omogućavanjem zaštite od praćenja možete blokirati web stranice da prate vaše mrežne aktivnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up