Kako igrati ROM-ove na analognom džepu

Analogue Pocket jedan je od naših omiljenih retro ručnih računala za igranje. Također je jedan od najograničenijih izvan kutije jer nije namijenjen oponašanju ROM-ova igara, za razliku od većine drugih retro ručnih računala. Umjesto toga, dizajniran je za reprodukciju originalnih Game Boy, Game Boy Color i Game Boy Advance patrona (kao i Atari Lynx, Neo Geo Pocket Color i Sega Game Gear s adapterima). Ne možete samo staviti microSD karticu napunjenu ROM-ovima i reproducirati ih na analognom džepu.

Međutim, Analogue je učinio Pocketov FPGA hardver otvorenim za programere s openFPGA, dopuštajući svakome stvaranje vlastitih jezgri i softvera za ručni uređaj. I gotovo odmah, netko je učinkovito "otključao" Pocket novom aplikacijom koja može čitati ROM-ove s microSD kartice. Taj programer je Spiritualized1997 na Githubu (Otvara se u novom prozoru), a izdao je ove jezgre jedva dan nakon što je openFPGA omogućen s ažuriranjem firmvera Pocket v1.1. Ovo učinkovito pretvara Pocket u jedan od najboljih ručnih uređaja za emulaciju (barem za igre i sustave do GBA).

Ne možemo vam reći kako doći do ovih ROM-ova osim možda nabavke hardvera potrebnog za njihovo izvlačenje iz vaše vlastite fizičke zbirke kazeta, ali možemo vam reći kako pripremiti Analogue Pocket za njihovu reprodukciju. Sve što trebate je računalo i microSD kartica.

1. Preuzmite najnoviju datoteku firmvera analognog džepnog uređaja

Analogni džep

Stranica za preuzimanje firmvera. (Zasluge: PCMag)

Prije nego što možete učitati prilagođene jezgre u Analogue Pocket, morate instalirati najnoviji firmware koji omogućuje instalaciju openFPGA jezgre. Preuzmite najnoviju datoteku firmware-a s web stranice Analogue na svoje računalo. Trenutno je v1.1 (Beta), koju možete preuzeti ovdje (Otvara se u novom prozoru). Naziv datoteke je pocket_firmware_3_B.bin. Ovdje također postoji vodič korak po korak za ažuriranje firmvera (Otvara se u novom prozoru), ali mi vas već vodimo kroz njega.

2. Pripremite svoju MicroSD karticu

Uzmite microSD karticu i formatirajte je kao exFAT ili FAT32. Mora biti prazno da bi se ažuriranje firmvera obradilo.

3. Kopirajte firmware datoteku na MicroSD karticu

Povucite i ispustite na karticu. Tako jednostavno.

4. Umetnite microSD karticu u analogni džep

Analogni džep

(Zasluge: Will Greenwald)

Utor za microSD karticu nalazi se na desnoj strani uređaja, odmah iznad desne tipke okidača. Kad je sustav isključen, umetnite karticu. Zatim pritisnite i držite tipku za napajanje dok se sustav ne uključi.

5. Strpljivo pričekajte ažuriranja firmvera

Proces ažuriranja firmvera je automatski i traje nekoliko minuta. Samo provjerite je li Pocket baterija puna ili je li sustav uključen i puni se, kako ne bi došlo do gubitka struje.

6. Preuzmite GB/GBC i GBA jezgre

Github stranica Spiritualized1997 (otvara se u novom prozoru) trenutno ima dva projekta: jezgru openFPGA GB&GBC (otvara se u novom prozoru) i jezgru openFPGA GBA (otvara se u novom prozoru). Omogućuju igranje Game Boy/Game Boy Color i Game Boy Advance ROM-ova.

Preuzmite najnovije izdanje iz odjeljka Izdanja na desnoj strani svake stranice projekta. Izdvojite ih oba, s netaknutom strukturom imenika.

7. Kopirajte kernele na MicroSD karticu

Analogni džep

Provjerite podudara li se struktura direktorija između kartice i izdvojenih mapa. (Zasluge: Will Greenwald)

Izvadite microSD karticu iz džepa i vratite je u računalo. U ovom trenutku možete izbrisati datoteku ažuriranja firmvera.

Preporuka naših urednika

Kopirajte sadržaj ekstrahiranih direktorija obje ključne datoteke u korijensku mapu microSD kartice. Sva tri direktorija trebaju imati poddirektorije s oznakama Assets, Core i Platforms. Provjerite je li to slučaj prije nego povučete i ispustite; kerneli neće raditi ako nisu kopirani na ispravne staze.

8. Kopirajte GBC i GBA BIOS i ROM datoteke na MicroSD karticu

Ne možemo vam reći gdje ćete ovdje pronaći ono što vam treba. I GB/GBC i GBA jezgre zahtijevaju BIOS datoteke za svoje sustave i morate ih pronaći sami. Isto je i s igraćim ROM-ovima.

Kada imate te datoteke, kopirajte sve datoteke Game Boy i Game Boy Color u mapu Assets/gbc/common, a sve datoteke Game Boy Advance u mapu Assets/gba/common.

9. Učitajte datoteke, pokrenite openFPGA i počnite igrati

Analogni džep

(Zasluge: Will Greenwald)

Vratite microSD karticu u analogni džep i uključite sustav. Odaberite openFPGA, a zatim svoj sustav po izboru. Pod Run, možete učitati bilo koji kompatibilni ROM koji stavite na karticu. Sada uživajte u svojim omiljenim igrama.

Za više informacija o retro igricama pogledajte Najbolje retro igraće konzole i Najbolje retro igraće ručne uređaje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up