Kako igrati PC igre na Linuxu

Linux je operativni sustav otvorenog koda koji je odličan za programere, ali također nudi dovoljno opcija da i igrači budu zadovoljni. Ako ste novi u OS-u, možda bi bilo najbolje da prije daljnjeg čitanja pročitate naš vodič za migraciju na Windows jer će vam pomoći da upoznate osnove.

Ne postoji niti jedna distribucija koja je "najbolja" za igranje, ali distribucije temeljene na Ubuntuu kao što su Ubuntu (otvara se u novom prozoru), Linux Mint (otvara se u novom prozoru) i Pop!_OS (otvara se u novom prozoru) dobra su opcija za njihovu opsežnu podršku i korisne zajednice. Ako imate drugačije Linux okruženje na vašem sustavu, možda ćete morati istražiti najbolji način za instaliranje pravih paketa i upravljačkih programa, ali gotovo sigurno možete pokretati igre.

Prije nego što bilo što isprobate, trebali biste provjeriti dolazi li vaša distribucija s potrebnim grafičkim upravljačkim programima. Ako nisu, Nvidijini korisnici trebali bi preuzeti službene vlasničke upravljačke programe tvrtke, a korisnici AMD-a trebali bi instalirati open-source Mesa upravljačke programe. Procedura za instaliranje upravljačkih programa može se razlikovati od sustava do sustava, tako da ovdje nećemo previše ulaziti u to, ali koristio sam ove upute za Linux Mint (Otvara se u novom prozoru) za upravljačke programe i ove upute (Otvara se u novom prozoru ) za neke dodatne Vulkan pakete, što je dalo dobre rezultate.

Sada, prije nego nastavimo, malo ublažite svoja očekivanja. Iako je igranje na Linuxu lakše nego ikad, još uvijek nije na razini Windowsa. Neke igre uopće neće raditi, a druge mogu imati manje grafičke greške ili smanjene performanse. Drugi mogu zahtijevati neka web pretraživanja i podešavanje naredbenog retka za igranje. Iskustvo još nije baš glatko—još uvijek je vrlo Linux-y—ali nakon što svladate osnove, mogli biste se iznenaditi koliko igara možete pokrenuti. Ovdje su vam mogućnosti.

Índice
  1. Pronađite igre kompatibilne s Linuxom
  2. Igrajte Windows igre uz Proton/Steam Play
  3. Instalirajte druge igre s Lutrisom
  4. Alternative: PlayOnLinux, Streaming i dalje

Pronađite igre kompatibilne s Linuxom

Igre kompatibilne s Linuxom na Steamu

Linux je zauzeo stanovito mjesto u svijetu igara, a niz vrijednih naslova moguće je izvorno igrati na platformi. Dok kupujete igre, pokušajte filtrirati svoju digitalnu trgovinu za naslove prilagođene Linuxu. U Steamu, na primjer, idite na karticu Trgovina, kliknite padajući izbornik Igre i odaberite SteamOS + Linux (Otvara se u novom prozoru) da vidite sve Steam igre koje su izvorne za Linux.

Također možete tražiti naslov koji želite i zatim vidjeti kompatibilne platforme. Ako vidite mali Steam logotip pored Windows logotipa, to znači da je kompatibilan sa SteamOS i Linux. Pronaći ćete mnogo indie igara uz neka velika imena kao što su Shadow of the Tomb Raider (otvara se u novom prozoru), Civilization VI (otvara se u novom prozoru) i Counter-Strike: Global Offensive (otvara se u novom prozoru) .

Druge trgovine imaju slične filtere. Na GOG.com (otvara se u novom prozoru). Ići Trgovina > Pregledaj sve igre > Sve Linux igre. Svaka igra s ikonom malog pingvina trebala bi biti kompatibilna. Isto vrijedi i za The Humble Store (otvara se u novom prozoru), koji možete posjetiti Pregledaj > Sve a zatim filtrirati Platforma na Linuxu – potražite onu ikonu pingvina. Možda ćete se iznenaditi koliko je igara razvijeno posebno za vaš omiljeni OS otvorenog koda. Ali nemojte tu stati - postaje bolje.

Igrajte Windows igre uz Proton/Steam Play

parna instalacija

Zahvaljujući Valveovom alatu pod nazivom Proton (Otvara se u novom prozoru), koji koristi sloj kompatibilnosti WINE (Otvara se u novom prozoru), mnoge igre temeljene na Windowsu mogu se u potpunosti igrati na Linuxu putem Steam Playa. Ovdje je žargon pomalo zbunjujući – Proton, WINE, Steam Play – ali ne brinite, iznimno je jednostavan za korištenje.

Kada otvorite Steam na Linuxu, pregledajte svoju knjižnicu. Neke igre imaju plavu boju Instalirati čak i ako nisu navedeni kao kompatibilni s Linuxom u trgovini. Te igre su odobrene za pokretanje pod Protonom, a njihovo igranje bi trebalo biti jednostavno kao jedan klik Instalirati. U mom slučaju, i NieR: Automata (otvara se u novom prozoru) i Doom (otvara se u novom prozoru) bili su spremni za Proton.

protondb

Ako kupujete igre kompatibilne s Protonom, imat ćete poteškoća jer Steam Store ne pokazuje koje su igre kompatibilne. Umjesto toga, morat ćete pogledati svoju postojeću biblioteku igara kako biste vidjeli koji se naslovi mogu instalirati. Ono što stvari čini još manje jasnima je da će mnoge igre raditi s Protonom, čak i ako ih Steam još nije službeno odobrio.

Ovdje ProtonDB (Otvara se u novom prozoru) dobro dolazi. To je popis igara koje je uredila zajednica i koje se izvode na Steam Play s Protonom, zajedno s pojedinostima o tome koji hardver, koja verzija Protona i sva podešavanja su potrebna za optimalnu izvedbu. Na primjer, Dishonored (Otvara se u novom prozoru) nema onaj plavi gumb Instaliraj, ali ga korisnici ProtonDB-a prijavljuju kao "zlatni", što znači da bi se trebao moći igrati.

Postavke Steam Playa

Za instaliranje nepodržanih igara, otvorite Steam postavke, idite na Steam igra kartica i ček Omogućite Steam Play za sve ostale naslove kutija. Tada ćete moći instalirati i igrati bilo koju igru ​​u svojoj knjižnici. Imajte na umu da mnogi neće raditi, ali ProtonDB vam može reći koji će naslovi postići najbolje rezultate. Ako imate problema, pokušajte sortirati izvješća ProtonDB-a prema vašem CPU-u ili GPU-u da biste vidjeli bilješke ljudi sa sličnim hardverom.

Postavke Steam Protona

Ako ProtonDB popis kaže da igra radi s određenom verzijom Protona, možete desnom tipkom miša kliknuti igru ​​i otići na Svojstvai provjerite Prisilno koristite određeni alat za kompatibilnost Steam Playa odabrati onaj pravi. Također možete kliknuti na Postavite opcije pokretanja gumb za uključivanje svih dodatnih oznaka navedenih na popisu ProtonDB. Možda će biti potrebno nekoliko pokušaja i pogrešaka da se pronađe što radi, ali uspio sam pokrenuti dosta igara uz malo petljanja.

Instalirajte druge igre s Lutrisom

lutris nadzirati

Proton nije jedini alat koji donosi igre samo za Windows u Linux. Lutris (Otvara se u novom prozoru) je upravitelj igara dizajniran za pokretanje igara pod WINE i drugim emulatorima ili slojevima kompatibilnosti. Djeluje kao mjesto na jednom mjestu za sve vaše igre, s instalacijskim skriptama jednim klikom koje uključuju sve potrebne postavke. Ipak, moglo bi biti potrebno malo rada na naredbenom retku da se pokrene i pokrene. Proći ćete kroz dokumentaciju da sastavite sve dijelove, tako da je korisno imati malo iskustva s Linuxom.

Možete instalirati Lutris pomoću ovih uputa (Otvara se u novom prozoru), iako će vaše omiljene igre možda trebati neke druge pakete prije nego što počnu ispravno raditi. Prilikom prvog pokretanja, Lutris mi je rekao da trebam određene 32-bitne upravljačke programe (otvara se u novom prozoru), zajedno s WINE-om i njegovim ovisnostima (otvara se u novom prozoru), instalirane prije nego što igra počne raditi. Zatim, povrh toga, igra o kojoj je riječ možda treba dodatne pakete—Overwatch (otvara se u novom prozoru), na primjer, ima nekoliko preduvjeta (otvara se u novom prozoru) za ispravan rad Battle.neta.

Lutris program

Lutris bi vas trebao uputiti u pravom smjeru kada idete instalirati određenu igru, ali upute nisu uvijek savršene. Kao rezultat toga, možete naići na nekoliko problema tijekom instaliranja svih preduvjeta, ovisno o vašem sustavu i razini iskustva.

Međutim, nakon što instalirate sve te pakete, postavljanje igre bi trebalo biti prilično jednostavno: potražite je u Lutrisu, kliknite na Instalirati gumb, a Lutris će pripremiti igru ​​s optimalnim WINE postavkama. Imajte na umu da neke igre mogu raditi vrlo sporo dok ne dovrše kompajliranje shadera, nakon čega bi performanse trebale biti bolje igrive—morate pričekati malo nakon prvog otvaranja igre prije nego što se glatko pokrene.

Alternative: PlayOnLinux, Streaming i dalje

playonlinux

Ovo nisu jedini načini za pokretanje igre na Linuxu, ali većina modernih naslova velikih imena koje možete igrati trebala bi biti dostupna na jedan od ovih načina. Ako imate određenu igru ​​koju želite pokrenuti, a koja nije dostupna putem gore navedenih izvora, potražite tu određenu igru. Neki će možda zahtijevati malo više petljanja da bi se pokrenuli, iako ćete možda moći preskočiti rad sa sličnim alatima koji se temelje na WINE-u kao što je PlayOnLinux (otvara se u novom prozoru).

ProtonDB web mjesto

Ako pokrenete igru ​​pomoću jedne od gore navedenih metoda, ali naiđete na probleme, možda postoje određene postavke koje trebate prilagoditi, paketi ovisnosti koje želite instalirati ili zakrpe koje treba primijeniti na igru ​​- opet, ProtonDB je izvrstan resurs. Nemojte se obeshrabriti i nemojte se bojati tražiti pomoć u zajednicama kao što je /r/linux_gaming(Otvara se u novom prozoru) (naravno, nakon pretraživanja da vidite je li vaše pitanje već postavljeno).

I hej, ako ništa drugo ne uspije, uvijek možete streamati igru ​​iz oblaka. Stadia i Luna trebaju samo preglednik, dok je poznato da GeForce Now i Xbox Cloud Gaming rade s Linuxom. Također možete strujati izravno s računala sa sustavom Windows u svom domu koristeći Steam Remote Play (otvara se u novom prozoru), AMD Link ili Moonlight (otvara se u novom prozoru)—pogledajte naš interni vodič za strujanje igara za više.

Otkrivanje: Humble Bundle je u vlasništvu IGN-a, koji je u vlasništvu matične tvrtke PCMag Ziff Davis.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up