Kako fotografirati noćno nebo

Malo je stvari tako meditativno kao izlazak u tišinu prirode, a jedan sjajan način da to učinite je astrofotografija. Fotografiranje noćnog neba zahtijeva strpljenje i planiranje, ali nudi priliku da budete u trenutku dok stvarate nevjerojatne slike na koje se možete osvrtati godinama koje dolaze. Ovdje donosimo nekoliko savjeta za fotografiranje noćnog neba, od opreme koja će vam trebati do samog procesa.

Índice
 1. Što vam je potrebno za snimanje noćnog neba
 2. Odaberite svoju lokaciju
 3. Vremenski i mjesečni plan
 4. Postavite se
 5. Pucaj
 6. Izvan osnova

Što vam je potrebno za snimanje noćnog neba

Sony FE 12-24mm F2.8 GM

Sony FE 12-24mm F2.8 GM (Foto: Jim Fisher)

Iako se noćno fotografiranje može činiti kompliciranim, za snimanje vam nije potreban vrhunski fotoaparat. Umjesto toga, pobrinite se da imate nekoliko komada opreme:

 • Kamera koja vam omogućuje ručno upravljanje otvorom blende, brzinom zatvarača i ISO-om te snimanje RAW datoteka.

 • Stativ, po mogućnosti onaj koji može izdržati vjetar.

 • Širokokutni objektiv sa širokim otvorom blende (f/2,8 ili širi).

 • Kabel za okidač ili daljinski okidač kamere.

Sony FE 14mm F1.8 GM

Sony FE 14mm F1.8 GM (Foto: Jim Fisher)

Sve te stavke pomoći će vam da držite fotoaparat dovoljno stabilnim da u objektiv pusti maksimalnu količinu svjetla, pri najnižoj ISO postavci, tijekom vremena potrebnog za dobru ekspoziciju noćnog neba. Za pravu astrofotografiju preporučujemo ultraširoke objektive Sony FE 14mm F1.8 GM ili Sigma 14mm F1.8 DG HSM Art, ali Sony FE 12-24mm F2.8 GM i Sigma 14-24mm F2.8 DG DN Art također može obaviti posao.

Čak vam i ne treba DSLR punog kadra — dovoljan je fotoaparat sa senzorom za izrezivanje i kit objektivom. Trebat će vam samo dulje vrijeme ekspozicije i možda nešto viša ISO postavka.

Odaberite svoju lokaciju

noćno nebo

(Foto: Jim Fisher)

Budući da ćete morati koristiti duže vrijeme ekspozicije da uhvatite slabašno svjetlo zvijezda na slici, trebali biste se maknuti od jarkih, umjetnih izvora svjetlosti. Manje naseljena područja kao što su pustinja, planine ili samo prilično osamljeni park dobra su mjesta za isprobati. Neki resursi koje možete koristiti za pronalaženje tamnih područja u vašoj blizini uključuju:

Također možete poduzeti dodatne mjere za očuvanje noćnog vida kada ste vani u mraku, kao što je korištenje svjetiljke s crvenim svjetlom i smanjivanje svjetline na LCD-u fotoaparata. Ako na telefonu imate aplikaciju za noćni način rada, upotrijebite i nju.

Vremenski i mjesečni plan

Puni mjesec

(Foto: Jim Fisher)

Osim razina svjetlosnog zagađenja, trebali biste provjeriti i vremenske uvjete za planiranu lokaciju i datum snimanja. Vedra noć bez oblaka omogućit će vam da uhvatite najviše svjetla i snimite najbolje fotografije. Ne zaboravite provjeriti i mjesec. Preporuča se da snimate u tjednu prije ili nekoliko dana nakon mladog mjeseca kako ne biste bili presvijetli (osim ako ne pokušavate snimiti sam mjesec).

mliječna staza

(Foto: Jim Fisher)

Ako fotografirate Mliječnu stazu, aplikacije kao što su GoSkyWatch (otvara se u novom prozoru) i The Photographer's Ephemeris (otvara se u novom prozoru) mogu vam pomoći odrediti gdje će biti galaktičko središte kako biste mogli snimiti svoju najbolju fotografiju. Također vam može pomoći pri planiranju snimanja prije izlaska mjeseca ako ne možete snimati tijekom mladog mjeseca.

Postavite se

zamagljujući noćno nebo

(Foto: Jim Fisher)

Nakon što ste odabrali mjesto, vrijeme i datum, spremni ste za snimanje. Pobrinite se da imate dovoljno vremena da stignete na mjesto, namjestite opremu i odaberete postavke prije nego što počnete snimati.

Kada postavljate kameru, razmislite o kompoziciji snimke. O čemu želite da govori vaša slika? Vedro noćno nebo ili želite uključiti neke zanimljive objekte u prvi plan? Razmišljanje o kompoziciji vaše fotografije može napraviti veliku razliku, stoga eksperimentirajte s nekoliko različitih ideja dok ne pronađete onu koja vam se sviđa.

Provjerite jesu li sve noge vašeg tronošca usađene u zemlju (ili vodu) i jesu li stabilne koliko ih možete učiniti. Htjet ćete dobiti što više neba u kadru, pa ako možete nabaviti širokokutni objektiv sa širokim otvorom blende, upotrijebite ga. Od 10 do 35 mm je dobar raspon žarišne duljine, ali što je širi to bolje. Najmanji otvor blende od f/2.8 će obaviti posao, ali koristite leću koja se može otvoriti do f/1.8 ili šire ako možete.

Stavite svoj fotoaparat u ručni način rada kako biste mogli kontrolirati sve tri najvažnije postavke: otvor blende, brzinu zatvarača i ISO.

 • Otvor je otvor kroz koji svjetlost ulazi u vaš objektiv. Što je otvor širi, to imate više svjetla.

 • Brzina zatvarača je koliko dugo zatvarač ostaje otvoren da svjetlost pogodi vaš senzor. Manja brzina zatvarača znači više svjetla, ali i veću mogućnost zamućenja pri pokretu, zbog čega vam je potreban tronožac.

 • ISO određuje koliko će senzor vaše kamere biti osjetljiv na svjetlo koje pada na njega. Viši ISO jednak je višoj osjetljivosti na svjetlo. Međutim, preveliki dobitak može uzrokovati statički šum u snimci.

noćno nebo

(Foto: Jim Fisher)

Automatski balans bijelog je dobar za početak, ali također možete koristiti postavke balansa bijelog dnevnog svjetla za astrofotografiju. Možete podesiti boju u naknadnoj obradi, ali najbolje je stvari što je više moguće ispraviti u fotoaparatu.

Ako vaš fotoaparat to dopušta, postavite ga da zapisuje jednu RAW datoteku i jednu JPEG datoteku za svaku fotografiju koju snimite, tako da ćete imati sigurnosnu kopiju. Također možete krenuti profesionalnim putem i nabaviti dvije memorijske kartice, a zatim postaviti fotoaparat da snima RAW datoteku na obje kartice za svaku fotografiju koju snimite. RAW datoteke prikupljaju najviše podataka i dat će vam najviše prostora da ih kasnije uredite bez kvarenja slike.

Morat ćete upotrijebiti daljinski okidač ili kabel za okidanje, pa ga spojite na fotoaparat ili postavite fotoaparat na način daljinskog okidanja. Ako niste sigurni kako to učiniti, to će biti u korisničkom priručniku vašeg fotoaparata.

Isključite autofokus i postavite prsten za fokus na objektivu na beskonačnost, a zatim fokusirajte od tamo. Vjerojatno će biti pretamno da autofokus vašeg fotoaparata radi, ali svejedno možete koristiti značajku prikaza uživo na vašem DSLR-u ili elektroničko tražilo na fotoaparatu bez ogledala da eksperimentirate i postignete fokus.

Pucaj

galaksija

(Foto: Jim Fisher)

Sada kada ste namjestili svoju opremu i složili snimak, spremni ste učiniti ono zbog čega ste došli: pucati. ISO od oko 800 obično je dobar za početak. Sa što većim otvorom objektiva, koristite daljinski okidač za snimanje prve snimke.

Htjet ćete držati zatvarač otvoren oko 22-25 sekundi, a to možete učiniti podešavanjem brzine zatvarača fotoaparata dok ne vidite "žarulju". Bulb mod će držati okidač otvorenim sve dok vam je prst na okidaču ili, u ovom slučaju, na daljinskom upravljaču.

Ako nemate daljinski okidač ili kabelsko okidanje, upotrijebite samookidač fotoaparata. Obično ćete dobiti opciju postavljanja između nekoliko vremenskih koraka, kao što su mjerači vremena od dvije, pet ili 10 sekundi. Postavite brzinu okidača na ekspoziciju od 30 sekundi ili jednu minutu, a zatim odaberite najdulji korak mjerača vremena—10 sekundi između pritiskanja okidača i snimanja fotoaparata omogućit će da se klimanje stativa smiri prije nego se okidač aktivira.

noćno nebo

(Foto: Jim Fisher)

Nakon snimanja, povećajte LCD zaslon fotoaparata kako biste provjerili fokus. Jesu li zvijezde oštre? Je li snimka pretamna? Prilagodite svoje postavke u skladu s tim i pokušajte ponovno.

Ovisno o fotoaparatu koji koristite, možda ćete moći podići ISO prilično visoko bez šuma, što će znatno olakšati postizanje željene ekspozicije. Ali čak i ako vaše slike počnu izgledati zrnato na 1000 ISO, budite strpljivi. Koristite duže vrijeme ekspozicije i svejedno ćete dobiti snimak koji volite. Važno je izaći i probati. Uostalom, ne možete postati bolji u nečemu ako nikad ne vježbate!

Izvan osnova

Test: Canon EOS Ra i Nikon D810A

Test: Nikon D810A i Canon EOS Ra

Nakon što shvatite osnove, možda ćete htjeti uložiti više u svoj hobi noćnog neba – onaj u kojem su specijalizirani alati prilično uobičajeni. Zamijenite svoj fotoaparat za astro-specifični model, poput Canon EOS Ra (otvara se u novom prozoru) (2499 USD) i Nikon D810A (otvara se u novom prozoru) (3799,95 USD). Ovo su najnoviji unosi velikih robnih marki, ali postoje i butik opcije kao što je Atik Apx60 (Otvara se u novom prozoru) (4.933 dolara), koji su modeli za najposvećeniji rad na noćnom nebu.

Osim toga, razmislite o dodavanju nečega poput iOptro (otvara se u novom prozoru) n (otvara se u novom prozoru) SkyTracker (otvara se u novom prozoru) na (399 USD) u svoj komplet. Njegovi motori pokreću vaš fotoaparat tijekom dugih ekspozicija kako bi kompenzirali rotaciju Zemlje, što je plus za duge ekspozicije bez efekta zvjezdanog traga. Pentax uključuje ovu značajku (naziva je AstroTracer) u neke od svojih SLR-a, ali nije tako učinkovita kao motorizirani nosač za višeminutne ekspozicije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up