Kako dvostruko pokrenuti Windows 10 i Windows 11

Oni od vas koji žele provjeriti trenutni Insiders Preview Windows 11 imaju nekoliko izbora gdje instalirati novi OS. Možete ga postaviti na vlastito namjensko računalo, ali to znači da morate imati rezervno računalo. Može se instalirati kao virtualni stroj pomoću besplatnog VM softvera, ali može raditi sporo ako nemate dovoljno memorije.

Bolja opcija bi mogla biti postavljanje dvostrukog pokretanja. U ovom slučaju, koristili biste računalo koje već ima postojeću verziju sustava Windows, kao što je Windows 10. Zatim biste instalirali Windows 11 na vlastiti volumen. Svaki put kada pokrenete računalo, morat ćete odabrati želite li koristiti Windows 10 ili Windows 11.

Glavni uvjet za scenarij dvostrukog pokretanja je da imate dovoljno slobodnog prostora na disku za prilagodbu novom operativnom sustavu. Trebat će vam najmanje 25 GB slobodnog prostora, ali što više odvojite za Windows 11, to bolje, do 50 GB ili 60 GB. Postavljanje vašeg dual-boot sustava zahtijeva vrijeme i trud. Ali kad završite, moći ćete žonglirati s obje verzije sustava Windows. Evo kako to radi.

Índice
  1. Pripremite svoje računalo za Windows 11
  2. Preuzmite Windows 11
    1. Pribor za Windows 11 preporučuje PCMag
  3. Kopirajte ili snimite Windows 11 ISO datoteku
  4. Postavite Windows 11 particiju
    1. Preporuka naših urednika
  5. Prijavite se u Windows 11
  6. Postavite zadani operativni sustav

Pripremite svoje računalo za Windows 11

BIOS TPM

Prije nego uopće počnete, morate potvrditi da vaše računalo ima potrebne sistemske zahtjeve za Windows 11, koji su puno stroži od onih za Windows 10. Sada vam je potreban TPM čip instaliran na vašem računalu za pokretanje novog operativnog sustava.

Sigurno pokretanje BIOS-a

Možda ćete također morati omogućiti opciju Secure Boot. Pokrenite BIOS kako biste provjerili postoji li TPM postavka i je li postavljena na 2.0. Zatim potražite postavku Secure Boot i omogućite je ako je isključena. Izbornici BIOS-a jedinstveni su za proizvođača vašeg računala, stoga nemojte biti zabrinuti ako vaš BIOS izgleda znatno drugačije od onoga što je prikazano gore.

Također biste trebali preuzeti i pokrenuti najnoviju verziju Microsoft PC Health Check-a (Otvara se u novom prozoru), koja vam može reći ispunjava li vaše računalo uvjete za Windows 11. (Trenutno je otvoren samo Windows Insidersima.)

Preuzmite Windows 11

Zatim morate preuzeti Microsoftovu Windows 11 ISO datoteku, koja zahtijeva da budete dio Windows Insider programa, jer zahtijeva Microsoftov račun. Ako se još niste pridružili programu Insider, idite na stranicu Windows Insider (Otvara se u novom prozoru) i prijavite se. Na stranici za registraciju potvrdite okvir za prihvaćanje uvjeta ovog ugovora i kliknite Registriraj se.

odaberite izdanje

Da biste preuzeli ISO datoteku, idite na stranicu za preuzimanje programa Windows Insider Preview (otvara se u novom prozoru) i prijavite se svojim Microsoft računom. Pomaknite se prema dolje do dna stranice kako biste Odaberite izdanje odjeljak. Pritisnite padajući izbornik za Odaberite izdanje. Ovdje možete odabrati bilo koji Windows 11 Insider pregled (Dev kanal) ili Windows 11 Insider pregled (Beta kanal).

Beta kanal je stabilniji i sadržavat će samo značajke koje će se pojaviti u službenom izdanju Windowsa 11 5. listopada. Dev kanal je manje stabilan i sadržavat će najnovija ažuriranja i značajke osim onih predviđenih za Windows 11 ove godine. Odaberite kanal koji želite, a zatim kliknite Potvrdi.

preuzimanje datoteka

Zatim odaberite jezik proizvoda i kliknite Potvrdi. Kliknite na Polijetanje gumb za izradu i jezik koji ste odabrali i spremite datoteku na svoje računalo.

Pribor za Windows 11 preporučuje PCMag

Kopirajte ili snimite Windows 11 ISO datoteku

upravljanje diskovima

Zatim ćete morati snimiti ISO datoteku na DVD ili je kopirati na USB pogon za podizanje sustava da biste instalirali Windows 11. Međutim, Windows 11 ne čini ovaj postupak jednostavnim. Budući da je ISO datoteka sustava Windows 11 veća od 5 GB, ne može stati na standardni DVD. Morali biste upotrijebiti dvoslojni ili dvoslojni (DL) DVD od 8,5 GB (otvara se u novom prozoru) za držanje cijele datoteke. Također možete koristiti Blu-ray disk (Otvara se u novom prozoru), ako vaše računalo ima Blu-ray pogon.

Korištenje USB pogona čini se kao da bi to bila lakša opcija, ali nije. Iako su TPM 2.0 i Secure Boot preduvjeti za Windows 11, ne možete se pokrenuti s USB pogona formatiranog u NTFS-u s omogućenim Secure Boot-om. Postoji način da se riješi ova zagonetka, zahvaljujući članku o Tom's Hardware (Otvara se u novom prozoru), iako uključuje malo posla.

izbrišite volumen

Prvo povežite svoj USB pogon s računalom. U sustavu Windows 10 kliknite gumb Start, pomaknite se prema dolje i otvorite Windows administrativni alati mapu, a zatim odaberite Upravljanje računalom. Klik Skladištenjezatim Upravljanje diskovima. Desnom tipkom miša kliknite svoj USB pogon i odaberite Izbriši glasnoću za brisanje diska.

novi volumen

Desnom tipkom miša kliknite novi nedodijeljeni prostor za vaš USB pogon i odaberite Novi jednostavni svezak otvoriti Čarobnjak za novi jednostavni volumena zatim kliknite Sljedeći. Unesite 1000 kao veličinu volumena, jer će ovoj particiji trebati samo 1 GB prostora, a zatim kliknite Sljedeći.

veličina volumena

Možete kliknuti Sljedeći u prozoru Assign Drive Letter or Path, ali zaustavite se na prozoru Format Partition. Promijenite datotečni sustav u FAT32. Koristite bilo koje ime za naziv volumena, ali BOOTPART je dobar, kao što predlaže Tom's Hardware. Klik Sljedećia zatim kliknite Završi to.

naziv volumena

Desnom tipkom miša kliknite preostali nedodijeljeni prostor na USB disku i odaberite Novi jednostavni svezak. Klik Sljedeći u prvom prozoru čarobnjaka. U Odredite veličinu volumena prozor, pustite da zauzme sav preostali prostor, a zatim kliknite Sljedeći.

Klik Sljedeći u prozoru Dodijeli slovo pogona ili put. U prozoru Formatiraj particiju promijenite datotečni sustav u NTFS. Opet, nazovite to kako god želite, ali DATAPART je dobar prijedlog. Klik Sljedeći. U zadnjem prozoru kliknite Završi to.

montirati volumen

Otvorite File Explorer. Desnom tipkom miša kliknite ISO datoteku sustava Windows 11 i odaberite montirati naredba. Ovo će otkriti sve datoteke sadržane u ISO-u kao da se radi o stvarnom disku.

kopirajte datoteke

Iz sadržaja ISO-a kopirajte sve datoteke i mape osim izvorne mape na FAT32 particiju na USB disku.

premjestiti datoteke

Napravite praznu mapu pod nazivom izvori na FAT32 particiji USB pogona i kopirajte samo u nju boot.win datoteku iz izvorne mape Windows 11 ISO. Kopirajte sve datoteke i mape iz ISO sustava Windows 11, uključujući one koje ste prethodno kopirali, na NTFS particiju USB pogona.

Postavite Windows 11 particiju

smanjiti volumen

Vaš sljedeći korak je osloboditi prostor na disku kako biste stvorili namjenski volumen ili particiju za Windows 11. Vratite se na Upravljanje diskovima unos pod Upravljanje računalom. Desnom tipkom miša kliknite primarni pogon, obično C pogon, a zatim odaberite Smanjite zvuk iz skočnog izbornika.

postavljena veličina

U sljedećem prozoru unesite količinu prostora koju želite smanjiti. Na primjer, ako želite rezervirati 60 GB prostora za Windows 11, upišite 60000. Kliknite Se smanjiti dugme.

novi volumen

Particija se zatim smanjuje i iznos koji ste unijeli sada se prikazuje kao nedodijeljen. Desnom tipkom miša kliknite nedodijeljeni prostor i odaberite Novi jednostavni svezak iz skočnog izbornika.

put vožnje

Slijedite korake u čarobnjaku za novi jednostavni volumen. Prihvatite zadanu vrijednost u prozoru Volume Size. U prozoru Dodijeli slovo pogona ili put odaberite Nemojte dodjeljivati ​​slovo pogona ili stazu opciju i kliknite Sljedeći.

oznaka volumena

U prozoru Format Partition zadržite postavke za NTFS i Zadano. U Oznaka sveska unesite Windows 11 Preview ili sličan naziv za prepoznavanje particije. Klik Sljedećizatim kliknite Završi to.

bios

Umetnite USB disk ili DVD s instalacijom Windows 11. Ponovno pokrenite računalo i pritisnite potrebnu tipku za pristup izborniku za pokretanje. Odaberite pogon s kojeg želite pokrenuti sustav—vaš USB pogon ili DVD.

Preporuka naših urednika

Verzija sustava Windows 11

Trebao bi se pojaviti prvi prozor za postavljanje sustava Windows 11. Potvrdite svoj jezik i ostale postavke, a zatim kliknite Sljedeći. Klik Instalirati u sljedećem prozoru, zatim unesite ključ proizvoda ako ga imate. Ako ne, kliknite Nemam ključ proizvoda da ga kasnije unesete. Odaberite verziju sustava Windows 11 koju želite instalirati, kao što je Home ili Pro, a zatim kliknite Sljedeći.

instalirati windowse

Prihvatite licencne uvjete. U prozoru koji vas pita koju vrstu instalacije želite, odaberite je Prilagođeno: instalirajte samo Windows (napredno) opcija.

Windows 11 particija

U prozoru koji vas pita gdje želite instalirati Windows odaberite particiju Windows 11 koju ste izradili pomoću Upravljanja diskom, zatim kliknite Sljedeći. Windows 11 sada će se instalirati na novu particiju.

Prijavite se u Windows 11

windows 11 insajder

Nakon instalacije, od vas će se tražiti da postavite i prilagodite Windows 11 prema svojim željama. Nakon što završite i prijavite se na novi operativni sustav, svakako se prijavite za program Windows Insider kako biste nastavili primati Insider međugradnje.

Microsoftov račun

Da biste to učinili, idite na Postavke > Windows Update > Windows Insider program. Obavezno dopustite prikupljanje potrebnih dijagnostičkih podataka. Kliknite na Započnite gumb, zatim povežite svoj Microsoft račun s Insiders programom i kliknite Nastaviti.

beta kanal

Odaberite željeni kanal—Dev Channel ili Beta kanala zatim kliknite Nastaviti. Pregledajte ugovor, a zatim kliknite Nastaviti. Udari Ponovno pokreni sada gumb za ponovno pokretanje VM-a.

Postavite zadani operativni sustav

napredne postavke sistema

Do ove točke, izbornik za pokretanje može se, ali ne mora pojaviti nakon pokretanja s pitanjem želite li se pokrenuti Windows 10 ili Windows 11. Ne vidite izbornik za pokretanje? Ne brini; ne pojavljuje se uvijek automatski nakon što instalirate novi OS.

postavke pokretanja

Međutim, možete jednostavno postaviti svoj zadani OS i promijeniti drugu opciju pokretanja ponovnom prijavom u Windows 11. Idite na Postavke > Sustav > O meni i kliknite na Napredne postavke sistema odnos. U prozoru Svojstva sustava koji se pojavi kliknite na postavke gumb pokraj njega Pokretanje i oporavak odjeljak.

zadani operativni sustav

U prozoru Pokretanje i oporavak kliknite padajući izbornik u nastavku Zadani operativni sustav i trebali biste vidjeti i Windows 10 i Windows 11 na popisu. Odaberite onaj koji želite učitati prema zadanim postavkama svaki put ako ručno ne odaberete operativni sustav.

Označite okvir pored Vrijeme je za prikaz popisa operativnih sustava i upišite koliko sekundi želite da se pojavi izbornik za pokretanje kako biste mogli odabrati željeni OS. Klik u redu.

odaberite OS

Pritisnite gumb Start, odaberite Vlast gumb, a zatim kliknite Ponovno pokretanje. Nakon što se računalo ponovno pokrene, pojavljuje se izbornik za pokretanje, dajući vam izbor između Windows 10 i Windows 11. Kliknite na onaj koji želite učitati. Ako ne poduzmete ništa, vaš zadani OS automatski će se pokrenuti nakon broja sekundi koji ste postavili.

opcije

Ako želite promijeniti bilo koju od opcija izbornika za pokretanje, kliknite na Promijenite zadane postavke ili odaberite druge opcije odnos. Ovdje možete promijeniti vrijeme ili zadani operativni sustav.

PCMag logotip Microsoft Windows 11 pregled

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up