Kako dobiti najveći mogući povrat poreza

U posljednje dvije godine porezni obveznici dobili su prijeko potrebnu pomoć u obliku poticaja i izmjena Poreznog zakona u vezi s pandemijom COVID-19. Kako su cjepiva i tretmani postajali stvarnost, COVID-19 jenjavao, kao i porezni zakon. Promjene iz doba pandemije vratile su se na prethodne razine. Između toga i učinaka inflacije, tražit ćete načine da povećate povrat poreza. Web stranice za pripremu poreza i porezne aplikacije mogu pomoći.

Ovdje objašnjavamo kako vam najbolje porezne aplikacije pomažu pronaći odbitke i kredite koje biste mogli propustiti ako sami plaćate poreze. Porezne aplikacije provode konačnu reviziju vaših poreza kako bi se uvjerile da nema pogrešaka i da niste previdjeli moguće načine na koje možete uštedjeti novac.

Mrežne porezne usluge u skladu su s trenutačnim poreznim zakonom IRS-a i imaju tri cilja:

 • Pomoći ćemo vam da podnesete točnu poreznu prijavu.

 • Učinite proces prijave poreza što bržim i bezbolnijim.

 • Pobrinite se da platite samo ono što dugujete i nemojte propustiti odbitke—ma koliko čudno izgledali—i kredite koji mogu smanjiti vaš porezni račun.

Índice
 1. Online Beats Paper
 2. Kako porezne aplikacije pojednostavljuju pripremu poreza?
  1. Upute
  2. Organizacija
  3. 'Gdje da uđem?' Alati
  4. Završni pregled
 3. Izbjegnite kazne s poreznim prijavama
 4. Kako vam porezne aplikacije pomažu pronaći odbitke i kredite
  1. Preporuka naših urednika
 5. Više uštede uz porezne aplikacije
 6. Koliko košta online prijava poreza?
 7. Izmjene poreznog zakona za prijave za 2022
 8. Uštedite novac i ostanite usklađeni

Online Beats Paper

Priprema i podnošenje poreznih prijava putem interneta mnogo je lakše i praktičnije nego na papiru. To je kao pisanje. Čak i ako samo povremeno pišete pismo ili radnu bilješku, vaše će se vještine pisanja vjerojatno poboljšati korištenjem računala. Hvatanje i ispravljanje pogrešaka jednostavno je lakše i učinkovitije na računalu. Isti koncept vrijedi i za pripremu vaših poreza. A kada je riječ o porezima, biti bez pogrešaka ključan je za dobivanje novca koji dugujete i za to da nemate problema s revizijom.

Ako ste zaposlenik koji poreze priprema na papiru i odbija pristup internetu, moramo se zapitati: Zašto biste htjeli sjediti za stolom okruženi hrpama papira koje morate ispunjavati rukom, kada možete učiniti isti zadatak sjediti za računalom ili čak telefonom? H&R Block je ove godine kreirao posebne verzije za tablete (iPad i Android). Tvrtka također kaže da su neki njeni korisnici čak platili porez na Samsungov pametni hladnjak ili PlayStation.

Programeri koji izrađuju porezne aplikacije znaju koliko većina ljudi mrzi pripremu poreza, pa svoje aplikacije čine što dostupnijima. Osim toga, vjerojatnije je da ćete obaviti temeljitiji posao ako komunicirate s prijateljskom, vizualno privlačnom aplikacijom jednostavnom za korištenje. Umjesto da odustanete u frustraciji kada ne možete shvatiti možete li zatražiti određeni kredit ili odbitak i kako to učiniti, samo slijedite upute.

Kako porezne aplikacije pojednostavljuju pripremu poreza?

Kako porezne aplikacije pojednostavljuju tako zamršen i složen proces do točke u kojoj je veća vjerojatnost da ćete podnijeti prijavu koja odražava svaki element vaših financija povezanih s porezom? U nastavku su neki od mnogih načina.

Upute

Ne morate se baviti službenim poreznim i državnim obrascima i rasporedima. Sve aplikacije za pripremu poreza vode vas kroz cijeli postupak pomoću niza čarobnjaka. Oni postavljaju jednostavna pitanja, a vi dajete odgovore. Stranica radi sve izračune i ispunjava potrebnu dokumentaciju za vaše povrate, a da nikada ne morate vidjeti službeni porezni ili državni obrazac. Budući da se dotiču svake velike porezne teme (i mnogih manjih), teže je propustiti nešto što bi vam moglo uštedjeti novac.

TurboTax stranica vodiča koja korisniku postavlja pitanja o plaćenom porezu na imovinu i prikazuje pomoć i više informacija na bočnoj traci

(Zasluge: Intuit TurboTax)

Organizacija

Svaka web stranica za pripremu poreza započinje svaki odjeljak (dohodak, odbici, krediti i tako dalje) popisom svih načina na koje biste mogli primiti novac i načina na koje ste ga potrošili, a koji bi mogli biti odbijeni. Ne morate brinuti o izostavljanju kritičnih informacija koje bi mogle rezultirati netočnim povratom—i mogućim kaznama. Također se ne morate mučiti da pronađete prave obrasce, a nećete slučajno zaboraviti ni jedan. Sve što trebate učiniti je odgovoriti na pitanja o tome kako ste zaradili i potrošili svoj novac.

'Gdje da uđem?' Alati

Bez obzira koristite li čarobnjaka korak po korak ili birate s popisa poreznih tema, možda ćete doći do kraja procesa pripreme poreza i shvatiti da imate obrazac za koji ste mislili da serviser nikada nije tražio. Ako podnosite poreznu datoteku u zadnji tren i ručno plaćate porez 16. travnja, moglo bi biti primamljivo vratiti ga u svoju poreznu mapu i nadati se da Porezna uprava to neće primijetiti. Budite uvjereni, Porezna uprava će to na kraju primijetiti i možda ćete morati platiti kaznu, što povećava trošak vaših poreza. Najbolje porezne web stranice pomažu vam pronaći točnu stranicu na koju biste trebali unijeti sve preostale podatke. Neki od njih imaju alat pod nazivom "Gdje ulazim?" što vam omogućuje pretraživanje bilo kojeg obrasca koji imate.

Završni pregled

Prije nego što ispunite i podnesete svoju poreznu prijavu, većina internetskih poreznih službi provodi završni pregled kojim se traže pogreške ili podaci koji nedostaju. Ovaj završni pregled pomaže smanjiti mogućnost da pošaljete pogrešku ili propustite potencijalne porezne uštede.

Izbjegnite kazne s poreznim prijavama

Postoji toliko mnogo načina za podnošenje krive prijave poreza na dohodak. Zaboravljanje prijave prihoda jedna je od najozbiljnijih pogrešaka, no možete napraviti i druge pogreške koje mogu rezultirati većim poreznim računom ili čak kaznom. Porezne stranice pomažu vam da izbjegnete oboje dajući jednostavne i jasne pisane upute – a ne složen jezik Porezne uprave.

Ove vam aplikacije pomažu staviti prave brojeve i druge informacije na prava mjesta. Ali što ako ne razumijete temu ili niste sigurni odnosi li se na vašu situaciju? Na primjer, možda biste željeli znati imate li pravo na određeni odbitak, a da ne riskirate kaznu ako niste. Usluge pripreme poreza pružaju mnoge vrste pomoći. Na primjer, mogli bi:

 • Molimo da detaljnije objasnite pitanje.

 • Spojite riječ ili izraz i otvorite prozor koji sadrži definiciju.

 • Prikaži često postavljana pitanja i druge informacije osjetljive na kontekst.

 • Uključite pretražive datoteke pomoći.

 • Ponudite podršku putem chata, telefona i e-pošte.

Što bolje razumijete koji su vam podaci potrebni za povrat, vjerojatnije je da ćete skinuti nešto novca s poreznog računa i ostati izvan radara Porezne uprave.

Kako vam porezne aplikacije pomažu pronaći odbitke i kredite

Svi ovi korisni alati povećavaju vjerojatnost da ćete zatražiti sve odbitke i kredite koji su vam zakonski dopušteni umjesto plaćanja poreza na papiru. Maksimizirajte odbitne troškove svoje porezne prijave i povrat će biti veći.

To je zapravo bit usluga pripreme poreza. Oni vam pomažu da pažljivo dokumentirate svoje prihode i rashode. Mnogi vam, na primjer, omogućuju uvoz podataka W-2 i 1099, što pomaže u sprječavanju pogrešaka pri prijenosu. Većina njih također uvozi podatke o vašoj prijavi za prethodnu godinu — čak i ako ste je podnijeli putem konkurentske internetske porezne usluge — i dopuštaju vam da je revidirate prema potrebi.

Kada razbiju vaš obrazac 1040, pokušavaju biti što je moguće sveobuhvatniji, posebno kada je riječ o odbicima i kreditima koji mogu smanjiti vaš porezni račun. TurboTax, na primjer, tvrdi da podržava više od 400 odbitaka.

Preporuka naših urednika

Više uštede uz porezne aplikacije

Web stranice za osobnu pripremu poreza pomažu smanjiti vašu poreznu obvezu i uštedjeti novac na druge načine.

 • Uključuju pitanja o porezima koje ste možda već platili (kao što su procijenjeni porezi i porezi zadržani na prihodu nakon mirovine).

 • Posebnu pozornost pridaju zdravstvenom osiguranju. Individualni mandat ukinut je nakon porezne godine 2018., ali još uvijek morate odgovarati na pitanja o svom zdravstvenom osiguranju za 2022. Milijuni Amerikanaca svoje zdravstveno osiguranje dobivaju putem državnih ili saveznih burzi i primaju obrazac 1095-A, koji se prijavljuje porez na web stranice.

 • Oni nude više verzija svojih aplikacija po različitim cijenama, tako da ne dodajete više troškova pripreme poreza nego što je potrebno.

 • Neki nude potpuno besplatne verzije za saveznu i državnu arhivu (više o tome kasnije).

 • Neki od njih stavljaju porezne stručnjake na raspolaganje da ispune vašu prijavu ako jednostavno postane prekomplicirano da je sami ispunite. To dodatno košta, ali dugoročno može smanjiti vaš porezni račun. Jackson Hewitt, H&R Block, Liberty Tax i TurboTax svi to nude. Usput možete dobiti pomoć od poreznih stručnjaka TurboTaxa i H&R Blocka koristeći dijeljenje video sadržaja (uz dodatnu naknadu). TaxAct nudi besplatnu neograničenu poreznu podršku drugu godinu.

Osim ako je vaš povrat vrlo jednostavan ili ste dobro upućeni u porezne zakone, vjerojatno ima smisla pogledati jednu od plaćenih verzija ovih web usluga. To će povećati vaše ukupne porezne troškove za 2022., ali ne za značajan iznos. Budući da vam ove usluge pripreme osobnih poreza štede vrijeme i frustracije, osiguravaju točnost i mogu pronaći odbitke i kredite koji smanjuju vaš porezni račun, vjerojatno su vrijedne tog troška.

Koliko košta online prijava poreza?

Većina poreznih prijava ima naknade povezane s njima, u rasponu od 19 USD do više od 100 USD. Međutim, postoje neke besplatne opcije. Možete besplatno pripremiti i e-podnijeti svoje savezne i državne poreze uz Cash App Taxes (prije Credit Karma Tax). FreeTaxUSA je besplatan za savezne države, ali košta 14,99 dolara za državu. I Cash App Taxes i FreeTaxUSA podržavaju sve glavne porezne obrasce i rasporede, čak i one koje zahtijevaju samozaposleni i oni koji imaju popratne poslove.

Snimka zaslona iz Cash App Taxes; korisnik se prijavljuje i upisuje ili potvrđuje podatke o sebi iz prethodne aplikacije prilikom pripreme poreza

(Zasluge: gotovinski porezi na aplikacije)

Ako imate jednostavnu prijavu, čak možete dobiti besplatnu stručnu pomoć u pripremi poreza i podnošenju prijave koristeći Intuit TurboTax Live Assisted Basic do 31. ožujka 2023. Ova opcija podržava porezne teme uključujući W-2, ograničeni prihod od kamata i dividendi, standardni odbitak ( bez popisivanja stavki), odbitak poreza na zarađeni dohodak, porezni kredit za djecu i kamate na studentski zajam.

Korištenje porezne aplikacije gotovo uvijek košta manje od unajmljivanja nekoga da plati porez umjesto vas, a dobivate puno više pomoći nego da sami podnosite poreznu prijavu na papiru.

Izmjene poreznog zakona za prijave za 2022

Porezne stranice koje pregledavamo preuređene su kako bi uključile najnovije izmjene poreznog zakona. Evo sažetka promjena za ovu godinu, a više detalja o njima ovdje.

 • Razlika granične porezne stope ostala je ista, ali su pragovi dohotka porasli.

 • Porezna olakšica za djecu povećana je za poreznu godinu 2021., ali se sada vratila na prethodnu razinu. Porezna olakšica za skrb o djeci i uzdržavanim osobama također se vraća na iznose iz 2020.

 • Sada nema ograničenja za odbitke po stavkama.

 • Olakšica za porez na zarađeni dohodak (EITC) nešto je viša.

 • Iznos izuzeća za alternativni minimalni porez sada je nešto veći.

 • Viši je cenzus za plaćanje poreza na nekretnine.

 • Pojedincu možete dati novčani dar u iznosu do 16 000 USD za kalendarsku 2022. godinu prije poreza, u odnosu na 15 000 USD prethodne godine.

 • Stope dugoročnih kapitalnih dobitaka su porasle.

Uštedite novac i ostanite usklađeni

Iako su porezne promjene uključene u službene papirnate obrasce i rasporede porezne uprave, ipak je pametno razmisliti o korištenju internetske usluge pripreme poreza umjesto da sami plaćate porez. Ne samo da ova web-mjesta mogu pojednostaviti i ubrzati vaše poslove arhiviranja, ona također preuzimaju teret usklađenosti tako da vi to ne morate. Sve su one ugrađene u najnovije izmjene poreznog zakona tako da – na dobro ili loše – ove godine možete podnijeti točniju prijavu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up