Kako dijeliti datoteke i pisače u sustavu Windows

Želite dijeliti svoje Windows dokumente, fotografije, videozapise i pisače s drugim ljudima ili drugim računalima. U sustavima Windows 7 i 8.1 možete stvoriti matičnu grupu i upravljati njome kako biste te stavke dijelili s drugim računalima na kućnoj mreži. Nažalost, Microsoft je ukinuo značajku matične grupe u sustavu Windows 10, tako da to više nije opcija.

Ne bojte se, međutim, jer postoje drugi načini na koje možete dijeliti datoteke i pisače u sustavu Windows 10. Čitajte dalje i pomaknite se dolje za upute za matičnu grupu ako još uvijek koristite računalo sa sustavom Windows 7 ili 8.1.

Índice
 1. Kako dijeliti datoteke u sustavu Windows 10
  1. Dijeli putem e-pošte
  2. Podijelite s obližnjim računalom
  3. Podijelite sa servisom
 2. Kako dijeliti pisače u sustavu Windows 10
 3. Kako dijeliti datoteke i pisače u sustavu Windows 7, 8.1
  1. Stvorite matičnu grupu u sustavu Windows 7
  2. Stvorite matičnu grupu u sustavu Windows 8.1
  3. Promijenite postavke dijeljenja matične grupe
  4. Kako se pridružiti roditeljskoj grupi
  5. Promijenite naziv nadređene grupe
  6. Kako pristupiti dijeljenim datotekama

Kako dijeliti datoteke u sustavu Windows 10

Kako možete dijeliti datoteke i pisače u sustavu Windows 10 bez matične grupe? Otvorite File Explorer i desnom tipkom miša kliknite datoteku ili datoteke koje želite podijeliti. Odaberite Dijeli iz skočnog izbornika.

Dijelite datoteke u sustavu Windows 10

Dijeli putem e-pošte

Prozor Share nudi nekoliko opcija. Da biste podijelili svoje datoteke putem e-pošte, odaberite postojeći kontakt ili kliknite vezu Pronađi više osoba i odaberite kontakt s kojim želite podijeliti datoteku.

Dijelite datoteke putem e-pošte

Datoteke možete slati izravno iz File Explorera, bez potrebe za korištenjem bilo koje druge aplikacije. Potvrdite e-poštu s priloženim datotekama koje želite podijeliti, a zatim je pošaljite.

Dijelite datoteke putem e-pošte

Podijelite s obližnjim računalom

Da biste umjesto toga podijelili svoju datoteku s obližnjim računalom, provjerite je li ova značajka uključena, a zatim odaberite naziv računala u prozoru za dijeljenje. Na tom računalu pojavit će se obavijest. Korisnik tog računala tada klikne gumb Spremi kako bi datoteke prema zadanim postavkama automatski spremio u lokalnu mapu Dokumenti.

Dijelite datoteke s obližnjim računalom

Podijelite sa servisom

Druga je mogućnost prenijeti datoteku u aplikaciju ili online uslugu pohrane. U prozoru Dijeljenje odaberite uslugu koju želite koristiti za dijeljenje datoteke, kao što je Box, Dropbox ili OneDrive, a zatim spremite datoteku. Zatim ćete morati otvoriti tu uslugu u svom pregledniku da biste podijelili datoteku s drugim ljudima.

Dijelite datoteke putem usluge

Kako dijeliti pisače u sustavu Windows 10

Za dijeljenje pisača na vašoj mreži idite na Postavke > Uređaji > Pisači i skeneri. Odaberite pisač koji želite dijeliti i kliknite gumb Upravljanje. U prozoru Upravljanje kliknite vezu za Svojstva pisača.

Dodajte pisač u Windows 10

Kada se otvori prozor Svojstva pisača, kliknite karticu Dijeljenje. Označite okvir za dijeljenje ovog pisača. Ako želite, promijenite zadano zajedničko ime, a zatim kliknite U redu.

Dodajte pisač u Windows 10

Za pristup i korištenje zajedničkog pisača na drugom računalu idite na Postavke > Uređaji > Pisači i skeneri na tom računalu. Pritisnite gumb za dodavanje pisača ili skenera.

Dodajte pisač u Windows 10

Trebao bi se pojaviti vaš dijeljeni pisač. Odaberite ga i kliknite gumb za dodavanje uređaja. Pisač se zatim pojavljuje kao Ready u izborniku Bluetooth i drugi uređaji.

Dodajte pisač u Windows 10

Sada ga možete postaviti kao zadani ako želite ili ga jednostavno odabrati kad god ga želite ispisati.

Kako dijeliti datoteke i pisače u sustavu Windows 7, 8.1

Recimo sada da još uvijek koristite Windows 7—koji će uskoro biti zastario—ili Windows 8.1. Dobra vijest je da izvorno grupiranje i dalje radi za ove operativne sustave, tako da možete dijeliti datoteke i pisače pomoću ove ugrađene značajke.

Stvorite matičnu grupu u sustavu Windows 7

U sustavu Windows 7 ili 8.1 otvorite upravljačku ploču u prikazu ikona i kliknite ikonu matične grupe. U prozoru Homegroup kliknite gumb Create Homegroup.

Domaća grupa

U sustavu Windows 7 odaberite stavke koje želite dijeliti putem matične grupe: Slike, Glazba, Video zapisi, Dokumenti, Pisači. Pritisnite Dalje.

Domaća grupa

Na sljedećem zaslonu u sustavu Windows 7 zapišite, kopirajte ili ispišite svoju lozinku matične grupe. Pritisnite Završi.

Domaća grupa

Stvorite matičnu grupu u sustavu Windows 8.1

U sustavu Windows 8.1, nakon što kliknete gumb Stvori matičnu grupu, kliknite Dalje u početnom prozoru Stvori matičnu grupu. Odaberite stavke koje želite dijeliti u sustavu Windows 8.1 klikom na padajući okvir pokraj svake i promjenom statusa u Dijeljeno. Pritisnite Dalje.

Domaća grupa

Na sljedećem zaslonu u sustavu Windows 8.1 zapišite, kopirajte ili ispišite svoju lozinku matične grupe. Pritisnite Završi.

Domaća grupa

Promijenite postavke dijeljenja matične grupe

Na sljedećem zaslonu možete odabrati dijeljenje sadržaja s medijskim uređajima na vašoj mreži. Da biste to učinili u sustavu Windows 7, potvrdite okvir za prijenos mojih slika, glazbe i videa na sve uređaje na mojoj mreži.

Domaća grupa

Zatim kliknite vezu za Odaberi mogućnosti strujanja medija. Na sljedećem zaslonu dajte naziv medijskoj biblioteci, kliknite gumb Dopusti sve. Zatim kliknite OK.

Domaća grupa

U sustavu Windows 8.1 kliknite vezu za Dopusti svim uređajima na ovoj mreži, poput televizora i igraćih konzola, reprodukciju mog dijeljenog sadržaja. Na sljedećem zaslonu dajte naziv medijskoj biblioteci, kliknite gumb Dopusti sve. Zatim kliknite Dalje.

Kako se pridružiti roditeljskoj grupi

Sada recimo da se želite pridružiti već postojećoj nadređenoj grupi ili možda želite da se netko drugi pridruži onoj koju ste upravo stvorili. Da biste sudjelovali u dijeljenju datoteka i pisača, drugo Windows računalo mora biti na istoj mreži i član iste radne grupe kao i računalo na kojem ste stvorili matičnu grupu.

Promijenite naziv nadređene grupe

Na isti način možete provjeriti i promijeniti naziv matične grupe na računalu sa sustavom Windows 7 ili 8.1. Otvorite upravljačku ploču u prikazu ikona i odaberite Sustav. U odjeljku Naziv računala, domena i postavke radne grupe provjerite je li naziv radne grupe za vaša dva računala isti.

Domaća grupa

Ako nije, kliknite vezu za promjenu postavki. U prozoru System Properties kliknite gumb Change, promijenite naziv radne grupe tako da odgovara nazivu vašeg drugog računala. Pritisnite OK. Od vas će se tražiti da ponovno pokrenete računalo.

Domaća grupa

Idite na upravljačku ploču na računalu koje se povezuje i kliknite ikonu za matičnu grupu. Windows bi trebao biti svjestan da matična grupa već postoji na vašoj mreži. Pritisnite gumb Pridružite se sada.

Domaća grupa

Odaberite stavke koje želite dijeliti s trenutnog računala. Na sljedećem zaslonu unesite zaporku matične grupe. Pritisnite Dalje.

Domaća grupa

Kliknite Završi za izlaz iz postavljanja matične grupe. Sada možete početi dijeliti svoje datoteke i pisače između dva Windows računala. Možete ponoviti iste korake za sva druga računala koja je potrebno dodati matičnoj grupi.

Kako pristupiti dijeljenim datotekama

Za pristup dijeljenju datoteka otvorite File Explorer (ili Windows Explorer), pomaknite se do dna lijevog okna i trebali biste vidjeti novi odjeljak pod nazivom Home Group. Kliknite da biste vidjeli ostala računala u svojoj matičnoj grupi.

Domaća grupa

Odaberite jedno od računala, a desno okno prikazuje različite mape za dokumente, glazbu, fotografije i druge stavke koje ste odabrali dijeliti. Dvaput kliknite dijeljenu mapu za pristup njezinom sadržaju. Zatim možete kopirati zajedničke datoteke između dva računala.

Domaća grupa

Možete prilagoditi postavke i obavljati druge zadatke za svoju matičnu grupu. Na bilo kojem uređaju u matičnoj grupi idite na upravljačku ploču i dvaput kliknite ikonu za matičnu grupu. U ovom prozoru možete promijeniti ono što dijelite, pregledati ili ispisati svoju lozinku, promijeniti lozinku, napustiti svoju matičnu grupu, promijeniti napredne postavke dijeljenja i započeti s rješavanjem problema ako naiđete na bilo kakve probleme.

PCMag logotip Windows 10 postaje najpopularniji desktop OS

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up