Kako dezinficirati telefon i elektroniku od virusa i mikroba

Prije nego što smo znali da je COVID-19 virus koji se prenosi zrakom, bili smo na korak od toga da sve utopimo u bačvi izbjeljivača. Ali samo zato što smo prošli dio pandemije u kojem smo obrisali sve svoje namirnice i osušili ruke dezinficijensom ne znači da ne trebamo održavati svoje elektroničke uređaje čistima.

Iako smo manje fanatični kada je u pitanju njihova dezinfekcija, one ipak sadrže mnogo mikroba i treba ih redovito čistiti. Stoga zgrabite krpe od mikrovlakana, pamučne štapiće, destiliranu vodu, izopropilni alkohol i sredstvo za pranje posuđa i pročitajte naš vodič kako učiniti da vaši uređaji zablistaju – nakon što ih isključite ili uključite, naravno.

Índice
  1. Kako očistiti telefon ili tablet
  2. Kako očistiti slušalice i slušalice
  3. Kako očistiti laptop
  4. Kako očistiti stolno računalo
  5. Kako očistiti TV ravnog ekrana
  6. Kako očistiti svoj pametni zvučnik
    1. Preporuka naših urednika
  7. Kako očistiti svoju igraću konzolu i kontrolere
  8. Kako očistiti fitness trackere i pametne satove

Kako očistiti telefon ili tablet

žena čisti telefon

(Slika: Getty)

Telefoni i tableti imaju oleofobne premaze (otporne na otiske prstiju) koji se mogu ukloniti, pa proizvođači općenito preporučuju brisanje destiliranom vodom i krpom od mikrovlakana s jedva teksturom, a zatim korištenjem vatiranih štapića za čišćenje pukotina, poput rubova zaslona i gumba.

Globalna pandemija nije bila vrijeme za obraćanje pozornosti na upozorenja proizvođača, a kako su ljudi 2020. godine počeli nanositi oštrije tvari na površine, Apple je revidirao svoje smjernice "Kako očistiti svoje Apple proizvode" (Otvara se u novom prozoru) kako bi podržao upotrebu maramica sa 70% izopropil alkohola. ili Clorox maramice za dezinfekciju. Prema Cupertinu: "Možete nježno obrisati tvrde, neporozne površine vašeg Apple proizvoda, poput zaslona, ​​tipkovnice ili drugih vanjskih površina. Nemojte koristiti izbjeljivač. Izbjegavajte da vlaga dospije u otvore i nemojte uranjati svoj Apple Proizvod za čišćenje bilo kojim deterdžentom. Ne koristiti na tkaninama ili kožnim površinama."

Ako želite temeljito dezinficirati bez maramica, nabavite 99% izopropilni alkohol, destiliranu vodu, bočicu s raspršivačem i jednokratnu krpu od mikrovlakana. Pomiješajte otopinu koja sadrži 70% alkohola i 30% vode i stavite je u bocu s raspršivačem. Zatim skinite masku s telefona ili tableta, pošpricajte krpu otopinom i temeljito obrišite telefon. Nemojte ponovno koristiti krpu.

Ako ste zabrinuti za svoj zaslon, preko njega stavite zaštitno staklo od kaljenog stakla kako biste izbjegli oštećenje stvarnog zaslona. Iako će vjerojatno biti tretiran premazom, lako se mijenja i neće oštetiti sam uređaj. Prije nego vratite kućište na uređaj, prođite preko kućišta otopinom i krpom i pustite da se potpuno osuši. Zatim obavezno operite ruke, inače će sve vaše čišćenje biti uzaludno.

Ako ste samo zabrinuti zbog prljavštine, koristite maramice poput Care Touch Lens Cleaning Wipes.

Kako očistiti slušalice i slušalice

osoba u rukavicama čisti slušalice

(Slika: Getty)

Vaše slušalice su neke od stvari koje su vam najbliže. Osim što su obloženi znojem i voskom (odvratno, ali činjenice), vjerojatno će ići s vama dok budete izlazili.

Opća preporuka za over-ear slušalice je da ih prebrišete krpom od mikrovlakana namočenom u malo vode i potom osušite. Ako jastuci i traka za glavu izgledaju ili se osjećaju prljavo, možete ih lagano oprati. Prvo uklonite jastučiće za uši kako biste ih zasebno očistili. Zatim pomiješajte čajnu žličicu blagog deterdženta sa šalicom vode i krpom koja ne ostavlja dlačice te otopinom obrišite traku i jastuke. Zatim nanesite malo vode na krpu, a zatim potpuno osušite sve komponente.

AirPods i druge sve-u-jednom jedinice bez slušalica smiju se čistiti samo krpom od mikrovlakana. Ako su vaši AirPods zapeli za nešto poput losiona ili hrane (događa se) ili su pretrpjeli mnogo znoja, možete uzeti krpu koja ne ostavlja dlačice i navlažiti je s malo vode i prijeći preko njih. Osušite ih krpom koja ne ostavlja dlačice, zatim ih ostavite neko vrijeme prije nego što ih vratite u kutiju.

Za uklanjanje voska i prašine sa slušalica uzmite malo ljepila, razvaljajte ga u kuglu i brzo i nježno pritisnite i uklonite prljavštinu sa svih dijelova rešetke.

Opet, ovo nisu normalna vremena, pa ako želite ukloniti klice, uzmite istu otopinu koju ste napravili za svoj telefon, poprskajte je na jednu od onih jednokratnih krpa od mikrovlakana i obrišite cijelu površinu. Isto vrijedi i za over-ear slušalice.

Za slušalice (uključujući AirPods Pro), uklonite nastavke za uši i obrišite ih s malo vode i sapuna nanesenih na krpu od mikrovlakana. Isperite ih vodom i osušite krpom koja ne ostavlja dlačice te ih ne vraćajte natrag dok se potpuno ne osuše. Dijelove rešetke slušalica možete očistiti nanošenjem malo ljepljivog kita na njih. Za slučaj slušalica, ako niste zabrinuti zbog bakterija (emoji očiju), obrišite ih krpom od mikrovlakana. No, jednokratnu krpu od mikrovlakana razumno je poprskati otopinom alkohola i vode i njome ih prebrisati. Ne zaboravite prijeći niti jednu žicu ako još živite tim životom.

Kako očistiti laptop

žena krpom prelazi preko laptopa

(Slika: Getty)

Budući da vaše prijenosno računalo putuje, ima mnogo prilika za pokupiti neugodne likove. Okrenite prijenosno računalo naopako i (nježno) protresite tipkovnicu kako biste se riješili najvećih i najočitijih napadača: prljavštine i mrvica. Zatim zgrabite limenku komprimiranog zraka i ispuhnite je.

Sada provjerite je li vaše prijenosno računalo isključeno i ako možete, izvadite bateriju. Lagano navlažite krpu za čišćenje od mikrovlakana i prijeđite preko svih plastičnih ili metalnih površina.

Za čišćenje LCD-a koristite proizvod prilagođen za taj posao, zajedno s krpom od mikrovlakana koja će spriječiti one tragove koje druga sredstva za čišćenje mogu ostaviti. Za zaslone osjetljive na dodir koristite vodu ili sredstvo za čišćenje naočala naneseno na krpu od mikrovlakana. Ako želite rješenje u jednom koraku, isprobajte 3M maramice za čišćenje prijenosnih računala i tableta.

Kako očistiti stolno računalo

čovjek čisti tipkovnicu stolnog računala

(Slika: Getty)

Monitor vašeg računala može biti prozor u vaš svijet, ali nije pravi prozor, stoga nema Windexa. Umjesto toga, koristite krpu od mikrovlakana navlaženu destiliranom vodom ili sredstvom za čišćenje zaslona ako imate LCD. Ako imate zaslon osjetljiv na dodir, očistite ga krpom od mikrovlakana; za mrlje koristite samo vodu ili sredstvo za čišćenje naočala koje prvo nanesete na krpu kako biste ih uklonili.

Plastične dijelove koji okružuju zaslon pošpricajte sredstvom za čišćenje prozora ili samo vodom. Isto vrijedi i za vaš toranj. Samo prijeđite po svim površinama krpom i vodom, sredstvom za čišćenje opće namjene ili mješavinom pola izopropilnog alkohola i pola vode.

Vjerojatno ste stekli naviku jesti preko tipkovnice i pokupili mrvice. Istresite ga iznad kante za smeće, zatim zgrabite limenku komprimiranog zraka da se riješite onih koji vrebaju ispod ključeva. Uzmite vlažnu krpu i prijeđite preko tipki. Pamučnim štapićem uđite u pukotine. Ako je vaša tipkovnica posebno prljava, pomiješajte otopinu pola izopropilnog alkohola i pola vode i nanesite je na krpu i pamučne štapiće.

Vaš miš provodi dan lutajući po stolu i može pratiti mnogo prljavštine. Koristeći istu otopinu alkohola i vode, natapkajte ga na pamučni štapić i prijeđite preko stopala miša i kroz sve pukotine i pukotine. Zatim uzmite krpu umočenu u otopinu i prijeđite njome preko tijela miša i kabela.

Kako očistiti TV ravnog ekrana

Krupni plan čovjeka koji čisti TV ekran - slika

(Slika: Getty)

Kada obavljate redovno čišćenje kućanstva, možete stati ispred TV-a, poprskati ga sredstvom za čišćenje stakla, obrisati ga i nastaviti dalje. Riječima milijunskih naslova: Činite to pogrešno.

Sredstva za čišćenje stakla mogu biti korozivna, a mnogi televizijski ekrani imaju antirefleksne premaze koji su vrlo osjetljivi na kemikalije u tim sredstvima za čišćenje. Kako biste pravilno očistili TV ekran, nanesite vodu na krpu od mikrovlakana i nježno je prijeđite preko površine.

Ne zaboravite očistiti svoje daljinske upravljače. Mogu biti mrvice pune mrvica. Izvadite baterije iz daljinskog upravljača, otresite sve ostatke, zatim ispuhnite tipke s malo komprimiranog zraka. Zatim prijeđite površinom mješavinom jednog dijela vode i jednog dijela izopropilnog alkohola nanesenom na krpu od mikrovlakana. Umočite pamučni štapić u otopinu i prođite njime oko svih gumba.

Kako očistiti svoj pametni zvučnik

Amazon Echo Show u odnosu na Google Nest Hub

Jedan član obitelji koji je u vašoj kuhinji, dnevnom boravku, a vjerojatno ni spavaćoj sobi, ne tušira se svaki dan i vrijeme je da vas dvoje razgovarate o tome. Pametnim zvučnicima kao što su Amazon Echo, Apple HomePod i Google Nest nedvojbeno bi dobro došlo osvježenje.

Preporuka naših urednika

Za uređaje sa zaslonima, kao što su Google Nest Hub i Amazon Echo Show 10, zaslon možete preći krpom za čišćenje zaslona, ​​a dijelove prekrivene krpom običnom krpom od mikrovlakana. Ako tkanina ima mrlju, lagano navlažite krpu od mikrofibre i prijeđite preko nje. (Ovo je slično savjetu koji Apple daje ako HomePod ostavi bijeli prsten na drvenoj površini).

Za potpuno plastične uređaje, kao što je Amazon Echos starije generacije, možete koristiti lagano navlaženu krpu od mikrovlakana na površini. Ako šipke izgledaju užasno, prvo na njih nanesite Blu-Tack.

Kako očistiti svoju igraću konzolu i kontrolere

muškarac i dijete na kauču drže kontrolere za video igrice, gledaju TV

(Slika: Getty)

Pokvaren kontroler igre ili konzola mogu biti krivi za vaše niske rezultate. To su dobre vijesti. Loša vijest je da igraće konzole i kontroleri mogu postati posebno gadni.

Prvo obrišite prašinu s konzole suhom krpom od mikrovlakana ili Swiffer krpom. Zatim ga obrišite krpom od mikrovlakana i malom količinom vode. Umočite vatu u vodu i prođite kroz sve pukotine – ali ne kroz izreze.

Za kontrolere, napravite mješavinu jednog dijela vode i jednog dijela izopropilnog alkohola i nanesite je na krpu od mikrovlakana. Temeljito obrišite upravljač. Umočite pamučni štapić u otopinu i prođite njime oko gumba i u pukotine. Budući da tako često rukujete svojim kontrolerima, dobra je ideja održavati ih maramicama koje će vam kasnije uštedjeti mnogo posla i smanjiti bakterije i prljavštinu.

Kako očistiti fitness trackere i pametne satove

žena gleda u uređaj za praćenje fitnessa na svom zapešću

(Slika: Getty)

Vaš uređaj za praćenje fitnessa (i donekle vaš pametni sat) tu je da vas natjera na znoj, ali to znači da se on znoji s vama. Dobra vijest je da oba mogu podnijeti malo vlage. Očistite lice s malo vode i krpom od mikrovlakana.

Za narukvice od gume (silikona, elastomera itd.), isperite vodom ili obrišite malom količinom alkohola. Ako uz traku nosite hidratantnu kremu ili kremu za sunčanje, koristite nježno sredstvo za čišćenje kože poput Cetaphila. Ako tragovi ostanu, pokušajte ih obrisati gumenom gumicom kao što je Paper Mate White Pearl. Ako to ne uspije, pomiješajte jedan dio sode bikarbone s jednim dijelom vode kako biste napravili pastu, zatim je utrljajte u traku i obrišite mokrom krpom. Ako je traka i dalje zamrljana, možete pokušati Mr. Clean Magic Eraser. Ali budite upozoreni: "Čarolija" u Magic Eraser-u je u tome što uklanja slojeve tvari koju čistite, tako da u biti brusite traku.

Najlonske trake mogu mirisati jer su posebno sklone znojenju. Ako se to dogodi ili ako je traka zamrljana, pomiješajte malo deterdženta za posuđe i vode da je obrišete, a zatim s običnom vodom.

Metalne trake obrišite krpom koja ne ostavlja dlačice, a po potrebi možete dodati i malo vode. Ako imate remen od nehrđajućeg čelika i promijenio je boju, upotrijebite malo sredstva za poliranje nehrđajućeg čelika kao što je Bar Keeper's Friend, ali dobro ga isperite kako ne biste prenijeli kemikalije na kožu kad ponovno budete koristili remen. Za izmijenjene posrebrene narukvice štedljivo koristite krpu za čišćenje srebra (poslata se lako skida).

Obrišite kožne trake vodom i krpom od mikrovlakana i očistite dobrim sredstvom za čišćenje kože, a zatim regeneratorom. Robna marka Apple (nema veze s vašim iPhoneom) je dobar komplet.

Fitbit preporučuje čišćenje kontakata za punjenje na svojoj liniji trackera čačkalicom ili četkicom za zube umočenom u alkohol. Osušite kontakte krpom koja ne ostavlja dlačice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up