Kako defragmentirati tvrdi disk u sustavu Windows 10

Ako je vaše računalo sporo, možda je vrijeme za malo održavanja. Defragmentacija (ili "defragmentacija") jedan je od najčešće preporučenih zadataka u ovom području, zajedno s deinstalacijom programa, provjerom memorije vašeg računala i pokretanjem skeniranja virusa. Evo kako to funkcionira i što trebate znati.

Índice
  1. Što je fragmentacija?
  2. Kako defragmentirati tvrdi disk
  3. TRIM vaš SSD disk
    1. Preporuka naših urednika

Što je fragmentacija?

Defragmentirajte Windows 10

Tradicionalni tvrdi diskovi (ponekad poznati kao HDD-ovi) koriste rotirajuće ploče za pohranjivanje podataka u uzastopnim "blokovima" na svakoj ploči. Ako izbrišete neke podatke, disk će se vratiti i popuniti te blokove kada pišete nove podatke - ponekad uzrokujući razdvajanje datoteka i pohranjivanje na dva (ili više) različita dijela diska. To znači da glava pogona mora ići na više mjesta za čitanje datoteke, usporavajući stvari.

Defragmentacija vašeg diska ponovno sastavlja te datoteke i konsolidira vaš slobodni prostor u jedan blok, čineći čitanje i pisanje bržim. Vizualni prikaz ovoga možete vidjeti u GIF-u iznad, od Wikimedijinog korisnika XZise.

Kako defragmentirati tvrdi disk

Defragmentirajte Windows 10

Evo dobrih vijesti: za razliku od starih dana Windowsa XP, koji su zahtijevali da s vremena na vrijeme ručno defragmentirate svoj tvrdi disk, Windows 7, 8 i 10 automatski defragmentiraju vaše računalo prema rasporedu. Dakle, postoji dobra šansa da zapravo ne morate ništa učiniti!

Međutim, ako želite provjeriti raspored i uvjeriti se da ispravno radi, pritisnite gumb Start i upišite "defrag". Kliknite na opciju "Defragmentiraj i optimiziraj diskove" i dočekat će vas raspored optimizacije, u kojem su navedeni svi diskovi na vašem računalu - i HDD i SSD.

Pored svakog pogona trebali biste vidjeti njegov trenutni status. Ako sve radi kako treba, vaši HDD-ovi bi trebali reći "OK (0% fragmented)" i možete vidjeti kada je pogon posljednji put defragmentiran. Prema zadanim postavkama, trebao bi se pokrenuti jednom tjedno, ali ako izgleda da nije pokrenut neko vrijeme, možda ćete htjeti odabrati pogon i kliknuti gumb "Optimiziraj" da biste ga pokrenuli ručno.

TRIM vaš SSD disk

Kupnja SSD uređaja: 20 uvjeta koje trebate znati

Preporuka naših urednika

Virusi, spyware i malware: u čemu je razlika?

Treba napomenuti da se sve gore navedeno odnosi samo na tradicionalne, rotirajuće tvrde diskove - ne i na SSD diskove, koji postaju sve češći. SSD-ovi su puno brži od tvrdih diskova i nemaju pomičnih dijelova, tako da vaše računalo može čitati blokove podataka jednako brzo s jedne lokacije na NAND-u kao i s druge. To znači da čak i ako imate gomilu fragmentiranih datoteka, vaše se računalo neće usporiti—i defragmentacija nije potrebna.

Uz to, SSD-ovi zahtijevaju drugu vrstu održavanja koja se zove TRIM, koja briše stare podatke koje ste već izbrisali, čime se ubrzava pisanje datoteka. Ako imate SSD, trenutni status će vjerojatno samo reći "OK" s napomenom o tome kada je naredba TRIM posljednji put pokrenuta. Opet, ne biste trebali intervenirati ovdje, ali ako se nije pokrenuo dulje vrijeme (ili ikada), možete odabrati pogon i kliknuti "Optimiziraj".

Većinu vremena vam ne bi trebali biti potrebni alati trećih strana za defragmentaciju vašeg računala - nekada su se koristili, ali za Windows 7, 8 i 10 trebao bi biti dovoljan Windowsov ugrađeni planer. Ako defragmentacija ne ubrzava vaše računalo onoliko koliko biste željeli, pogledajte ove druge zadatke održavanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up