Kako daljinski pristupiti računalu s iPhone ili Android uređaja

Od 2020. sve više ljudi radi od kuće. Kao rezultat toga, postojala je veća potreba za udaljenim pristupom računalima. A jedan od alata za taj posao je Microsoftov program Remote Desktop koji vam može pomoći u povezivanju kućnog računala s uredskim. Ali ako ste u pokretu bez prijenosnog računala, također možete pristupiti udaljenom računalu s Apple ili Android uređaja.

Nakon što se povežete, možete gledati zaslon, otvarati datoteke i raditi s aplikacijama na svom mobilnom uređaju gotovo jednako lako (iako možda ne tako brzo) kao da ste ispred tog računala. Glavni uvjet je da računalo kojem želite pristupiti mora imati Windows 10 ili 11 Pro ili Enterprise izdanje. Daljinski pristup nije podržan u sustavu Windows 10 ili 11 Home. Evo kako koristiti mobilnu aplikaciju Remote Desktop za pristup udaljenom računalu.

Índice
  1. Postavite daljinski pristup u sustavu Windows 10
  2. Postavite daljinski pristup u sustavu Windows 11
  3. Postavite daljinski pristup sa svog iPhonea ili iPada
  4. Postavite daljinski pristup sa svog Android uređaja

Postavite daljinski pristup u sustavu Windows 10

Da biste se daljinski povezali s računalom, prvo morate postaviti ispravan pristup. Osnovna postavka je slična između Windows 10 i 11, iako neki zasloni i opcije izgledaju drugačije. U sustavu Windows 10 idite na Postavke > Sustav > Udaljena radna površina na računalu kojem želite pristupiti i uključite prekidač Omogući udaljenu radnu površinu.

Prema zadanim postavkama, opcije za Učinite svoje računalo aktivnim za veze kada je priključeno i Učini moje računalo vidljivim na privatnim mrežama da omogućim automatsko povezivanje s udaljenog uređaja oba mogu biti omogućena. Za pregled ili izmjenu bilo koje opcije kliknite odgovarajuću Prikaži postavke vezu, ali za sada možete ostaviti obje uključene.

Omogući udaljenu radnu površinu

Kliknite na Napredne postavke vezu i potvrdite okvir za Zahtijevaj uređaje da koriste provjeru autentičnosti na razini mreže za povezivanje je provjereno. Ova značajka pruža dodatni sloj zaštite za odbijanje nepozvanih gostiju i zlonamjernih korisnika.

Pod pretpostavkom da ćete se na svoje radno računalo povezivati ​​putem VPN-a ili drugog sigurnog pristupnika, zanemarite odjeljak za vanjske poveznice. Odjeljak za Priključak za udaljenu radnu površinu prikazuje zadani priključak za slušanje i prihvaćanje udaljenih veza.

Konfigurirajte napredne postavke

Povratak na prethodni ekran. Zabilježite naziv računala jer će vam trebati kada budete postavljali vezu s mobilnog uređaja.

Prema zadanim postavkama, svaki korisnik s administrativnim računom na udaljenom računalu može mu pristupiti. Pod pretpostavkom da koristite Microsoftov račun ili račun tvrtke za prijavu na Windows, najbolje je koristiti taj račun za daljinsku prijavu. Da biste omogućili daljinski pristup drugom računu, kliknite vezu za Odaberite korisnike koji mogu daljinski pristupiti ovom računalu na dnu. Klik Dodati i unesite korisničko ime za račun koji želite koristiti.

Dodajte drugi račun

Postavite daljinski pristup u sustavu Windows 11

U sustavu Windows 11 idite na Postavke > Sustav > Udaljena radna površina i uključite se Udaljena radna površina.

Uključite prekidač udaljene radne površine

Kliknite strelicu prema dolje pokraj prekidača udaljene radne površine. Označite okvir za Zahtijevaj uređaje da koriste provjeru autentičnosti na razini mreže za povezivanje.

Konfigurirajte autentifikaciju na mrežnoj razini

Ako želite omogućiti daljinski pristup nekom drugom računu osim vašeg Microsoft računa ili računa tvrtke, kliknite vezu za Korisnici udaljene radne površine. Klik Dodati i unesite korisničko ime za račun koji želite koristiti.

Dodajte drugi račun

Postavite daljinski pristup sa svog iPhonea ili iPada

Sada se možete okrenuti svom mobilnom uređaju. Da biste pristupili svom računalu s iPhonea ili iPada, preuzmite i instalirajte aplikaciju Remote Desktop (Otvara se u novom prozoru) iz Apple App Storea. Otvorite aplikaciju, dodirnite plus (+) u gornjem desnom kutu i odaberite opciju za Dodajte računalo.

Dodajte računalo

Na Dodajte računalo prozor, unesite naziv računala ili IP adresu u Naziv računala polje. Unesite naziv računa koji želite koristiti Korisnički račun polje ili ostavite polje postavljeno na Pitajte kada je potrebno ako radije svaki put upisujete ime iz sigurnosnih razloga.

Unesite ime Prijateljsko ime polje za dodavanje prikladnije oznake za ovu vezu. Uključivanje sklopke za Administratorski način rada povezuje vas sa sesijom Windows Server Management Console; obično biste ovo ostavili isključeno. Opcija za Zamijenite tipke miša mijenja lijevu i desnu tipku miša.

Konfigurirajte vezu

U odjeljku Gateway trebali biste omogućiti i postaviti opciju za Gateway samo ako vaša organizacija koristi Remote Desktop Gateway za osiguranje udaljenih veza.

Prijeđite prstom prema dolje do Preusmjeravanje uređaja i zvuka da biste omogućili sve značajke na svom uređaju koje želite koristiti tijekom udaljene veze. Vjerojatno želite usmjeriti zvuk za reprodukciju na ovom uređaju. Možda ćete htjeti omogućiti međuspremnik ako planirate kopirati i lijepiti naprijed-natrag. Također možete omogućiti mikrofon, kameru i udaljenu pohranu. Kada završite, dodirnite Uštedjeti u gornjem desnom kutu.

U aplikaciji će se pojaviti ikona za računalo kojem želite pristupiti. Dodirnite tu ikonu za povezivanje. Kada prvi put pokušate pristupiti računalu, Remote Desktop može tražiti da potvrdite vezu s tim računalom. Omogućiti Nemoj me više pitati o vezama s ovim računalom a zatim dodirnite Prihvatiti.

Uspostavite vezu

Tada biste se trebali spojiti na udaljeno računalo. Sada možete otvarati aplikacije i prozore, upravljati svojom radnom površinom i raditi gotovo sve što možete raditi sjedeći ispred računala. Kako bi vam pomogla u upravljanju udaljenom sesijom, aplikacija prikazuje malu alatnu traku na vrhu koja vam omogućuje povećavanje i smanjivanje, prikaz tipkovnice vašeg uređaja ili prebacivanje na drugu udaljenu vezu.

Sada ste povezani

Dodirnite srednju ikonu da vidite sve svoje veze na daljinu. Odaberite udaljenu vezu za prebacivanje na drugu sesiju. Ovaj zaslon ima vlastitu alatnu traku na vrhu. Dodir Dom ikonu za povratak na početni zaslon, gdje možete postaviti ili pristupiti drugoj vezi. Dodir Ruka ikona za prebacivanje u mod dodirnog zaslona i dodirnite Miš ikonu za prebacivanje u način rada miša.

Dodir x gumb na minijaturi daljinske veze za prekid veze za tu sesiju. U suprotnom dodirnite Isključite sva računala za prekid bilo koje trenutne sesije.

Kontrolna veza

Postavite daljinski pristup sa svog Android uređaja

Udaljena radna površina za Android radi slično kao iOS/iPadOS. Preuzmite i instalirajte aplikaciju s Google Playa (Otvara se u novom prozoru). Nakon pokretanja aplikacije dodirnite plus (+) i odaberite Dodajte računalo.

Dodajte računalo

Ako ste u blizini udaljenog računala, aplikacija će ga skenirati u ovom trenutku. Ako se računalo otkrije, njegovo će se ime pojaviti na zaslonu. U suprotnom dodirnite Dodajte ručno. U tom slučaju unesite naziv računala ili IP adresu.

Odaberite PC

Za korisnički račun dodirnite okvir koji kaže Pitajte kada je potrebno a zatim ili ostavite tu opciju kakva jest ili dodirnite opciju za Dodajte korisnički račun i unesite korisničko ime. Dodajte prijateljski naziv ako želite.

Odaberite račun

Ostavite opcije za Administratorski način rada i Zamijenite tipke miša isključite osim ako ih ne trebate. Možete dodati pristupnik ako vaša organizacija koristi pristupnik udaljene radne površine. Odaberite reprodukciju zvuka s udaljenog računala na svom uređaju. Osim ako ne trebate prilagoditi opcije za razlučivost zaslona, ​​tipke miša, administratorsku sesiju i lokalnu pohranu, možete ih ostaviti isključenima. Kada završite, kliknite Spojiti se.

Spojiti se

Unesite zaporku računa ako se to od vas zatraži. Ako se pojavi poruka da se certifikat ne može provjeriti, dodirnite Spojiti se.

Dodajte lozinku

Tada biste se trebali spojiti na udaljeno računalo.

Sada ste povezani

Koristite alatnu traku na vrhu zaslona za povećavanje i smanjivanje, prikaz tipkovnice na zaslonu ili pregled drugih udaljenih sesija. Dodir Dom gumb za povratak na početni zaslon aplikacije. Udari Pokazivač miša ikona za prikaz pokazivača miša. Dodir x u prozoru minijatura vašeg računala da prekinete vezu s trenutnom udaljenom sesijom.

Kontrolna veza

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up