Kako blokirati broj na pametnom telefonu

Postoje različiti razlozi za blokiranje broja: bivši koji ne može shvatiti nagovještaj, nemilosrdni telemarketari ili oni prevaranti koji vole lažirati. Kada vam telefon zazuji više nego što možete podnijeti, vrijeme je da blokirate taj broj. Ali kako? Evo koraka koje trebate poduzeti ovisno o vašem OS-u i operateru.

Índice
  1. Nemojte pozivati ​​popis
  2. Operacijski sustavi
    1. Appleov iOS
    2. Android
    3. Preporuka naših urednika
  3. Opcije operatera

Nemojte pozivati ​​popis

Prvi način da smanjite broj neželjenih poziva koji dolaze na vaš telefon je da odbijete telemarketere unosom svog broja u Nacionalni registar za ne pozivanje. Na DoNotCall.gov (Otvara se u novom prozoru) možete registrirati do tri broja odjednom i provjeriti jesu li Vaše brojke već navedene (Otvara se u novom prozoru). Morat ćete unijeti adresu e-pošte za potvrdu registracije ili nazvati 1-888-382-1222 (TTY: 1-866-290-4236) s telefona na koji se želite registrirati.

Prema FTC-u, koji vodi registar, vaš će telefonski broj biti dodan u registar u roku od 24 sata, ali može proći i do 31 dan dok prodajni pozivi prestanu. Ako vas telemarketari stalno zovu, podnesite žalbu (Otvara se u novom prozoru).

Aplikacije kao što su RoboKiller i Nomorobo također blokiraju telemarketinge i robocallere (pa čak postavljaju robote za javljanje da ih gnjave). A aplikacije kao što je Do Not Respond također se bave spamerima.

Samo nemojte očekivati ​​da će išta u potpunosti zaustaviti neželjene pozive. Robo pozivi i dalje su u porastu, iako je FCC poduzeo korake za njihovo smanjenje (Otvara se u novom prozoru). Dok čekate prave rezultate, evo još nekoliko koraka koje možete poduzeti da spriječite da vaš telefon zvoni bez prekida.

Operacijski sustavi

Utišajte nepoznate pozivatelje i filtrirajte nepoznate pošiljatelje u iOS-u

Utišajte nepoznate pozivatelje i filtrirajte nepoznate pošiljatelje na iOS-u (Zasluge: Apple/PCMag)

Appleov iOS

U iOS-u 13 i novijim možete proslijediti pozive od ljudi ili tvrtki koje ne poznajete unosom Postavke > Telefon i uključuje se Utišaj nepoznate pozivatelje. Svaki pozivatelj čiji broj nije na vašem popisu kontakata, Siri prijedlozima ili nedavnim odlaznim pozivima automatski se preusmjerava na govornu poštu. Nakon toga ćete dobiti obavijest o pozivu.

Također možete prenijeti tekstualne poruke s brojeva koji nisu u vašim kontaktima na poseban popis. Ići Postavke > Poruke i uključite se Filtrirajte nepoznate pošiljatelje.

Da biste blokirali broj koji vas je zvao, otvorite aplikaciju Telefon i dodirnite Nedavno. Pronađite broj i dodirnite ikonu Info (izgleda kao malo slovo "i" u krugu). Pomaknite se prema dolje i dodirnite Blokiraj ovog pozivatelja. Potvrdite i pozivi s tog broja ići će izravno na govornu poštu.

Blokirajte pozivatelje s popisa nedavnih poziva na iPhoneu

(Zasluge: Apple/PCMag)

Da biste blokirali nekoga na svojim popisima kontakata, idite na Postavke > Telefon > Blokirani kontakti. Pomaknite se do dna i dodirnite Dodaj novi. Ovo će prikazati vaš popis kontakata; odaberite one koje želite blokirati. Do tamo možete doći putem Postavke > Poruke > Blokirani kontakti > Dodaj novi.

Dodavanje novog broja na popis blokiranih kontakata u iOS-u

(Zasluge: Apple/PCMag)

Da biste nekoga blokirali u tekstu, dodirnite broj ili ime na vrhu zaslona, ​​što će prikazati padajući izbornik s tri opcije: Audio, FaceTime i Info. Dodirnite Info. Dodir Info ponovo, pomaknite se prema dolje i dodirnite Blokiraj ovog pozivatelja.

Ako mislite da će proviriti kroz vaš FaceTime, idite na tu aplikaciju, pronađite posljednji FaceTime razgovor koji ste imali s njima i kliknite ikonu Info. Dobit ćete zaslon s informacijama o pozivu i radnjama koje treba poduzeti; pomaknite se dolje do Blokiraj ovog pozivatelja. Ako je netko u vašim kontaktima, idite na Postavke > FaceTime > Blokirani kontakti. Pomaknite se do dna, dodirnite Dodaj novii odaberite ime ili imena za blokiranje.

U povezanim vijestima: Ako mislite da ste blokirani, znakovi uključuju slanje poziva ravno na govornu poštu, a da uopće ne vidite Isporučeno poruka se pojavljuje ispod vaših poruka i vaš tekst postaje zelen (za razliku od plave) kada šaljete poruku drugim korisnicima iOS-a. (Ove se stvari također mogu dogoditi ako osoba koju pokušavate kontaktirati nema vezu, pa nemojte odmah paničiti. Ali ako je prošlo neko vrijeme, a još uvijek imate problema, vjerojatno ste bili blokiran.)

Android

Android proizvođačima telefona dopušta određenu slobodu kada je riječ o prilagodbi, tako da se postupak blokiranja broja razlikuje od uređaja do uređaja.

Preporuka naših urednika

Općenito, trebali biste moći dodirnuti telefonski broj i pomaknuti se do dna da biste blokirali poziv ili dodirnuti ikonu tri točke i odabrati Broj bloka dodati broj.

Zaslon s nedavnim pozivima i pojedinostima o jednom pozivu

(Zasluge: Google/PCMag)

Neki Android telefoni imaju značajku pod nazivom Call Screen, koja omogućuje Google asistentu da filtrira pozive od bilo koga tko nije u vašim kontaktima. Ići Postavke > Neželjena pošta > Zaslon poziva. Odaberite Call Screen, i ispod nepoznate postavke poziva, odaberite koje vrste pozivatelja želite provjeriti (spam, mogući lažni brojevi itd.). Google pomoćnik govori svim pozivateljima u tim kategorijama da koristite filtriranje poziva i pita ih zašto zovu. Prijepis razgovora u stvarnom vremenu bit će vam poslan, a vi možete odlučiti hoćete li ga učitati ili ne.

Opcije operatera

Bežični operateri imaju aplikacije koje se mogu koristiti za blokiranje poziva. AT&T ima Call Protect za iOS (otvara se u novom prozoru) i Android (otvara se u novom prozoru) (također dostupno u aplikaciji AT&T Mobile Security). Možete platiti 3,99 USD mjesečno za Plus verziju, koja ima još veću sigurnost, uključujući VPN, osobni ID monitor i upozorenja o krađi (ako koristite Android uređaj).

Verizon ima nekoliko opcija (Otvara se u novom prozoru) koje vam omogućuju blokiranje mogućih prevaranata kao i određenih brojeva, a sve po određenoj cijeni. T-Mobile ima aplikaciju Scam Shield (Otvara se u novom prozoru) (ranije se zvala Name ID) koja vam omogućuje blokiranje i prijavu prijevarnih poziva; premium verzija je 4 USD po liniji mjesečno.

FCC sada zahtijeva od svih operatera (pa čak i pružatelja usluga fiksne telefonije) da budu dio sustava autentifikacije za stvarne pozive koji se nazivaju STIR/SHAKEN protokoli (Otvara se u novom prozoru). Taj bi sustav već sada trebao znatno smanjiti broj lažnih poziva koji izgledaju legitimni, ali ih neće u potpunosti eliminirati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up