Kako blogirati: Vodič za početnike

Povremeno govorim na fakultetskim predavanjima punim ambicioznih novinara i pisaca. Često će se pitati kako zarađivati ​​za život od pisanja. Moj im je savjet uvijek isti: pokrenite blog.

Bloganje se ne čini tako moderno ovih dana, u usporedbi s postajanjem "YouTuberom" (poznatim i kao vlogger), Instagram/TikTok "Influencerom" ili čak podcasterom. Ali cjeloviti blog—pojam koji datira iz kasnih 1990-ih, kada su "weblogovi" prvi put započeli — mjesto je gdje se događa pravo pisanje.

Ako vam pojam nije jasan, blog je web stranica koja se redovito ažurira i sastoji se od postova koji se obično prikazuju obrnutim kronološkim redoslijedom, tako da je najnoviji unos prvi koji vidite. Ponekad su blogovi ugrađeni u veće web stranice. U drugim slučajevima blog je cijela stranica. Sadržaj može biti bilo što, od osobnih eseja u stilu dnevnika do cjelovitih izvješća i dalje. Može ga napisati jedna osoba ili grupa u kojoj se pojedinci izmjenjuju.

Bloganje nije ono što su društveni mediji postali. Twitter se naziva mikro-blogging servisom jer su postovi kratki. Ažuriranje statusa na Facebooku uglavnom je isto, ali tamo možete pisati duže tekstove. Iako možete (i trebate) imati slike na svom blogu, nitko Instagram ili TikTok ne bi nazvao uslugom za bloganje, čak i ako možete stvoriti pametne hashtagove na svakoj objavi.

Blogovi su prvenstveno za pisce koji žele brzo doći do informacija i trenutne povratne informacije. Ako ste to vi, ali nemate pojma odakle započeti, evo stvari koje trebate razmotriti i usluga za koje biste mogli isprobati bloganje.

Índice
 1. Prvi koraci
 2. Napravite web stranicu, dodajte blog
  1. Naši najbolje ocijenjeni graditelji web stranica
  2. Naše najbolje ocijenjene usluge web hostinga
 3. Koristite platformu specifičnu za blog
  1. Preporuka naših urednika
 4. Koristite izdavača treće strane

Prvi koraci

Pokretanje bloga može biti zastrašujuće. Evo kratkog popisa stvari koje biste trebali uzeti u obzir (zahvaljujući članku i infografici Ryana Robinsona na RyRob.com (Otvara se u novom prozoru), koje biste trebali pročitati).

 • Što ćeš napisati? Odabir posebne teme je ključan, osim ako ne želite samo napraviti online dnevnik o sebi, što je legitiman pristup. Ali razmislite o tome: svaki put kad nekome date savjet, ne biste li ga trebali podijeliti sa svima?

 • kako ćeš to nazvati? Privlačni naslovi za vaš blog mogu vas učiniti zapaženima.

 • Hoćete li imati naziv domene? Profesionalci imaju domenu (znate, kao što je PCMag.com), ali to će koštati nekoliko dolara godišnje i nije striktno potrebno dok se vi ne snađete u tome.

 • Izradite stranice o web mjestu. Trebat će vam više od običnih postova na blogu—kao što su stalne biografije, stranice za kontakt i više, ovisno o tome čime se bavite.

 • Razmotrite svoj raspored. Uspjeh bloga ovisi o mnogim stvarima kao što su vještine pisanja, zanimljive teme i još mnogo toga—ali redovita ažuriranja pravi su ključ. Ako se ne možete posvetiti rasporedu, nemojte se mučiti. Upamtite: prosječna objava na blogu traje gotovo četiri sata za izradu (Otvara se u novom prozoru)! Ali što više vremena provedete na postu, rezultati su bolji. Prosječna objava na blogu od 2020. iznosi oko 1269 riječi, prema Orbit Media Studios (Otvara se u novom prozoru).

 • Kako ćete izgraditi publiku? Tu ne možemo puno pomoći - postoji mnogo članaka i savjeta o tome kako to učiniti. A ako želite postići krajnji cilj - financijsku neovisnost putem bloganja, odnosno zaradu od pisanja - trebali biste razmotriti sve mogućnosti. (Vaše šanse za to su male kao da napišete roman i odmah postignete uspjeh na razini Stephena Kinga. Ali negdje morate početi.)

Treba uzeti u obzir i druge stvari. Hoćete li blogati s grupom? Ako je tako, potrebni su vam alati koji omogućuju više korisnika. Hoćete li imati audio komponentu, kao što je podcast? Trebat će vam web host koji dopušta takve prijenose i indeksira audio s popisima podcasta (ako je podcasting cijela poanta, koristite host specifičan za podcasting kao što je SoundCloud, Buzzsprout (otvara se u novom prozoru) ili Transistor (otvara se u novom prozor) ).

SoundCloud

Na mnoge odluke utječe usluga koju ste odabrali kao alat za objavljivanje bloga, odnosno vaš sustav za upravljanje sadržajem (CMS). Ponekad CMS ide ruku pod ruku s potpunom izradom web stranice, ponekad ne. Time ćemo se dalje pozabaviti.

Napravite web stranicu, dodajte blog

Za graditelje web stranica izrada cjelovite web stranice nije laka. Idete na online uslugu, postavite račun i kreirate stranice izravno u svom pregledniku. Gotovo svi nude neku vrstu opcije bloganja. Za većinu je blog sekundarni aspekt stvaranja cjelokupne web stranice.

Wix bloganje

Dva od naših graditelja web stranica po izboru urednika su Wix i Mirotvorac. Naši analitičari kažu da je Dudina funkcija blogiranja u najboljem slučaju samo "upotrebljiva", ali su puni hvale za Wixovo bogato bloganje (slika gore). Možete zakazati postove, primijeniti oznake, ponuditi RSS izvore, dobiti komentare s Facebooka ili Disqusa i sastaviti postove u potpunosti u namjenskom sučelju za objavljivanje blogova. (Ali nemojte to činiti. Uvijek prvo pišite svoje postove na blogu u programu za obradu teksta. Gubitak dugog posta na blogu u web-formalu je izluđujući. Barem instalirajte Chromeovo proširenje Typio Form Recovery (Otvara se u novom prozoru) da biste uštedjeli gotovo sve što si napisao kad padaš.)

Naši najbolje ocijenjeni graditelji web stranica

Naše najbolje ocijenjene usluge web hostinga

Wixova značajka bloga omogućuje vam dodavanje fotografija i videozapisa i formatiranje svega po vašim željama. Postoji mnogo unaprijed napravljenih predložaka tako da ne morate ništa dizajnirati. Isprobajte ga besplatno.

Ostali graditelji web stranica koje smo pregledali obično nude blogove. Postoje i mnoge usluge web hostinga, kao što su Bluehost i GoDaddy, koje uključuju programere za izradu web stranica i ugrađene blogere. Ako već imate web mjesto s jednim od ovih, dodavanje bloga je jednostavna opcija. Najviše koristi WordPress; više o tome u nastavku.

Koristite platformu specifičnu za blog

Iako blogosfera nije što je nekada bila, još uvijek postoje stranice i usluge koje služe onima koji žele stvoriti blog i ništa drugo. Ovo je više za tipove koji su upućeni u tehnologiju i koji ponekad mogu riješiti probleme s HTML-om i skriptiranjem, ovisno o usluzi.

WordPress.com

Hajdemo opet o tome WordPress.com (Otvara se u novom prozoru). Uključujemo ga u recenziju alata za izradu web stranica jer je više od običnog alata za bloganje. Nemojte ga brkati s besplatnim CMS softverom otvorenog koda koji možete nabaviti WordPress.org (Otvara se u novom prozoru), koji se može instalirati na gotovo svaki web hosting poslužitelj, čak i na vas. WordPress je poznat po tome što podržava dodatke koji proširuju njegovu funkcionalnost daleko iznad osnova, dodajući sve, od e-trgovine do galerija fotografija.

WordPress možete pronaći unaprijed instaliran na mnogim web hostovima. Ovi hostovi ponekad dodaju dodatke poput sigurnosne kopije podataka. Međutim, malo je vjerojatno da ćete ga lakše koristiti nego na WordPressovom vlastitom komercijalnom hostingu: WordPress.com. U isto vrijeme, WordPress.com je ograničen u dodacima. Komplicirano je. Za potpuni pregled pročitajte Početak rada s WordPressom.

Procjenjuje se da 40,6% Interneta pokreće softver WordPress (Otvara se u novom prozoru), koji podržava 14,7% od 100 najboljih web stranica. Stoga je učenje o tome izvrsna vještina koju morate imati kao profesionalni bloger u usponu. Osim toga, to je jedan od rijetkih alata koji olakšava prijenos vašeg bloga na novu uslugu ako to želite učiniti u budućnosti.

Bloger

Postoje i druge platforme specifične za blogove. U vlasništvu Googlea Blogger (otvara se u novom prozoru) je besplatan i sve web stranice na njemu su domene name.blogspot.com osim ako ne kupite domenu, a možete koristiti Google alate za dodavanje oglasa i (nadajmo se) zaraditi. Postach.io (Otvara se u novom prozoru) omogućuje stvaranje bloga iz bilježnice pune stvari pohranjenih na Evernoteu.

Duh (Otvara se u novom prozoru) naplaćuje se kao "profesionalna izdavačka platforma" i pokrenuta je na Kickstarteru. Ima planove koji pokreću pojedinačne blogere (počevši od 108 USD godišnje) kao i cijele timove, ako želite da Ghost ugosti stranicu. Imate mogućnost kupiti softver Ghost i instalirati ga na vlastite poslužitelje web hosta. Ovo je CMS koji vjerojatno želite za minimalistički grupni blog koji bi se mogao pojaviti, pogotovo ako smatrate da je WordPress previše zauzet i kompliciran i da vam ne trebaju dodaci koje WordPress nudi, kao što je e-trgovina.

Postoji i nekoliko vrlo vrhunskih CMS-ova, kao što su Joomla (otvara se u novom prozoru) i Drupal (otvara se u novom prozoru), koji pružaju mogućnosti bloganja i više. Imajte na umu da će ti alati predstavljati više posla, ali ako ste netko tko voli stvari "naprosto", oni su vjerojatno pravi izbor.

Preporuka naših urednika

Ako ste programer, postoje i drugi alati koje možete instalirati za stvaranje laganih blogova usmjerenih na pisanje bez ometanja, poput Bolta (otvara se u novom prozoru) i Svbtle (otvara se u novom prozoru).

Neki se ljudi pretplaćuju na proces "lijenog bloganja (Otvara se u novom prozoru)"—zapisivanje vaših misli u Google dokumente ili bilo koji program za obradu teksta u oblaku koji preferirate, a zatim dijeljenje dokumenta sa svojim prijateljima. Njihovo mišljenje ionako je sve što vjerojatno želite, a manje je javno od pisanja na Facebooku. Naravno, ovo bi moglo funkcionirati iu e-pošti.

mislim

Ako želite imati dnevnik poput bloga koji je samo za vas—pravi mrežni dnevnik—ali želite da bude u cijelosti pohranjen online za pristup bilo gdje, pogledajte Penzu (Otvara se u novom prozoru). Besplatno je, osim ako ne želite više zapisa ili dodatnu sigurnost osim pristupa lozinkom. Pro verzija košta 19,99 dolara godišnje.

Koristite izdavača treće strane

Kada koristite izdavačku uslugu treće strane, ograničavate se na to da ste mala riba u velikoj zdjeli. Prednost je to što postajete dio stranice koja već ima izgrađenu publiku — ljude koji bi mogli potražiti vaše pisanje ako ga pravilno plasirate (točno, bili biste utjecajni). Najveći plus je što se možete koncentrirati uglavnom na pisanje i ne brinuti o održavanju stranice.

Srednji

On je poster za ovo Srednje (otvara se u novom prozoru). Ako ste čitatelj, ima više sadržaja nego što biste ikada mogli konzumirati. Ali brzo ćete se iznervirati zbog zahtjeva od 5 dolara mjesečno za sve čitanje, čak i ako možete otvoriti prozor u anonimnom načinu da biste došli do toga. Kao pisac, Medium je fantastična opcija za jednostavno pisanje; njegovo minimalističko sučelje stvara prekrasne postove koji se lako čitaju. Što ima smisla, budući da je suosnivač Twittera i Bloggera Evan Williams u biti osnovao Medium kao anti-Twitter. Za dobivanje računa Medium čak vam nije potrebna lozinka.

Možete koristiti Medium za izradu vlastite "publikacije" ili poslati svoj rad drugim Medium publikacijama u nadi da ćete biti "objavljeni"—ali prvo morate napisati cijelu stvar bez ikakvog jamstva da će biti prihvaćena. Izraz za ovo je pisanje "na spec."

Svako pretraživanje na mreži pojavit će onoliko postova koji vam govore zašto je Medium loša ideja (nemate potpunu kontrolu, promocija je teška, ograničene značajke) koliko vas potiče da ga koristite (jednostavnost, analitika, ugrađena publika) , affiliate program za zaradu). Neke velike publikacije (poput nas (Otvara se u novom prozoru)) koriste Medium za ponovno ispisivanje vlastitih radova s ​​drugih mjesta, kako bi privukle promet na svoju glavnu stranicu.

Bez obzira koje alate koristite za blog, cilj je držati se toga, podijeliti svoj rad i poslati ga te pokušati privući pažnju na vaše pisanje. Čak i ako vas nikada ne izvuče iz tame, to je praksa koju bi svaki pravi pisac trebao uložiti u svoju naprednu karijeru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up