Kako ažurirati BIOS računala

Računalni osnovni ulazno/izlazni sustav – ili BIOS – živi u malom čipu na matičnoj ploči i upravlja najosnovnijim uputama koje vašem računalu omogućuju pokretanje operativnog sustava.

S vremena na vrijeme proizvođač vašeg računala može ponuditi ažuriranja BIOS-a s određenim poboljšanjima. Ali općenito, ne biste ga trebali ažurirati tako često, ako uopće. Ažuriranja BIOS-a obično ne uvode nove značajke ili velika povećanja brzine, tako da vjerojatno nećete vidjeti puno prednosti. Osim ako najnoviji BIOS ne dolazi sa sigurnosnim zakrpama, podrškom za novi hardver koji planirate koristiti ili ispravlja grešku koja vas muči pri svakodnevnom korištenju, najbolje je ostaviti ga na miru.

Međutim, ako spadate u jednu od tih kategorija i trebate ažurirati BIOS, evo kako to učiniti.

Índice
  1. Upozorenje prije nego počnete
  2. Preuzmite ažuriranje
  3. Formatirajte flash pogon
  4. Ažuriranje iz sustava Windows

Upozorenje prije nego počnete

Imajte na umu da se navigacija ovim sučeljem može malo razlikovati od računala do računala, posebno ako imate noviji stroj koji koristi Unified Extensible Firmware Interface ili UEFI (koji se, unatoč tome što je sposobniji od svog starijeg brata, još uvijek često naziva BIOS) . Dakle, iako vam ne možemo točno reći na što kliknuti, sljedeće bi vas upute svejedno trebale dovesti u pravi okvir.

Instaliranje (ili "flashing") novog BIOS-a opasnije je od ažuriranja jednostavnog Windows programa, a ako nešto pođe po zlu tijekom procesa, mogli biste završiti s pokvarenim računalom. Ne želim biti tužan zbog toga; Nikada nisam imao problema s ažuriranjem BIOS-a — i učinio sam to mnogo puta — ali važno je biti oprezan.

Preuzmite ažuriranje

msi bios ažuriranje

AMI BIOS datoteka (zasluge: MSI)

Idite na web mjesto proizvođača računala—kao što su Dell, HP ili Lenovo—i pronađite stranicu za podršku. Zatim pronađite stranicu podrške za svoje određeno računalo tražeći broj modela ili serijski broj, koje često možete pronaći negdje na uređaju. (Ako ste izradili vlastito računalo, trebali biste potražiti proizvođača matične ploče, kao što su Asus, Gigabyte ili MSI.)

Kada pronađete stranicu za podršku, trebao bi postojati odjeljak za preuzimanja ili upravljačke programe. Idite tamo i potražite ažuriranja BIOS-a ili UEFI-ja. Preuzmite najnoviju verziju i provjerite priložene upute. Općenito ćete morati proći kroz jedan od dva postupka.

Formatirajte flash pogon

bios flash

MSI BIOS (Zasluge: MSI)

Na mnogim računalima (osobito starijim), morat ćete formatirati flash pogon, kopirati novu BIOS datoteku na njega i ponovno pokrenuti računalo, pritiskom na tipku za ulazak u BIOS postavke (obično Delete, F2 ili neku drugu tipku vidjet ćete na početnom zaslonu).

Kada uđete u BIOS, zabilježite sve postavke koje ste promijenili u prošlosti jer ažuriranje obično vraća vaš sustav na zadane postavke. Snimite fotografije svake kategorije ako trebate zapamtiti svoje postavke!

Zatim potražite opciju za ažuriranje firmvera i moći ćete pokrenuti uslužni program za ažuriranje pomoću datoteke na vašem flash pogonu. Budite vrlo oprezni da ne prekinete proces ili isključite svoje računalo za to vrijeme, jer biste mogli učiniti svoje računalo neupotrebljivim.

Ažuriranje iz sustava Windows

iznutra

InsydeH2O UEFI implementacija

Neki proizvođači, poput HP-a, nudit će ažuriranja BIOS-a putem svojih uslužnih programa za ažuriranje softvera. Ovo čini ažuriranje mnogo lakšim, jer ne morate ulaziti u BIOS postavke prije pokretanja ažuriranja. Drugi, kao što je Acer, zahtijevat će da preuzmete EXE datoteku s web-mjesta proizvođača. Umjesto ponovnog pokretanja vašeg računala, možete samo dvaput kliknuti program za ažuriranje i on će umjesto vas proći kroz postupak ponovnog pokretanja i ažuriranja.

U svakom slučaju, možda ćete htjeti ući u postavke BIOS-a prije pokretanja ažuriranja kako biste zabilježili sve postavke koje želite zadržati. Nakon što je proces uspješno dovršen i izvršite sva podešavanja postavki, možete nastaviti koristiti svoje računalo kao i obično, uz sva poboljšanja ili popravke koje nudi ažuriranje BIOS-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up